خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 23 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

پایه‌ریزی بودجه بدون نفت با تقویت حسابرسی سیستمی - تسنیم

تسنیم | اقتصادی | سه شنبه، 23 اردیبهشت 1404 - 10:30
در راستای فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی برای اداره کشور تقویت حسابرسی سیستمی گامی مهم و کلیدی است.
مالياتي،ماليات،تقويت،نظام،سيستمي،شناسايي،حسابرسي،تحقق،اقتصاد ...

محمدباقر قاسم‌لو کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در رابطه با اهمیت و جایگاه مالیات در نظام اقتصادی سالم و توسعه‌گرا و اهمیت تحقق عدالت مالیاتی در رسیدن به این جایگاه گفت: مالیات به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی پایدار دولت‌ها مطرح است که می‌تواند زمینه ارائه خدمات با کیفیت به شهروندان را فراهم کند.
همچنین مالیات فقط از این نظر که یک منبع درآمدی پایدار برای دولت است، اهمیت ندارد.
موضوع مهم این است که از مالیات می‌توان به عنوان یک ابزار در راستای ایجاد عدالت اجتماعی و سوق دادن سرمایه‌ها به بخش‌های مولد استفاده کرد.
از همین رو تقویت حسابرسی سیستمی، گامی مهم در راستای تحقق عدالت مالیاتی است.
وی در ادامه با اشاره به به کاهش زمینه‌های وقوع فساد و سواستفاده با تکیه بر تقویت حسابرسی سیستمی گفت: در روندهای سنتی مالیات‌ستانی، حسابرسی‌ها به صورت دستی صورت می‌گرفت و همین موضوع به هدررفت انرژی و وقت مردم و سازمان امور مالیاتی منجر می‌شد.
تعداد زیادی کارشناس مالیاتی مشغول حسابرسی‌ها بودند و کارها به کندی پیش می‌رفت.
از طرف دیگر، همین برخورد چهره به چهره کارشناسان و مودیان زمینه فساد و سوءاستفاده را به وجود آورده بود.
در روندهای سیستمی و هوشمند مالیاتی، حسابرسی‌ها بر اساس اطلاعات و توسط سیستم صورت می‌گیرد.
این به معنای افزایش سرعت و دقت انجام کارهاست و لزوم رفت و آمدهای مکرر مودیان به سازمان امور مالیاتی را از بین می‌برد.
قاسم‌لو در رابطه با اثرگذاری مهم تحقق بودجه بدون نفت و فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی برای اداره کشور با تقویت حسابرسی سیستمی و کاهش فرار مالیاتی از این مسیر خاطرنشان کرد: در راستای فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی برای اداره کشور تقویت حسابرسی سیستمی گامی مهم و کلیدی است.
با تکیه بر تقویت حسابرسی سیستمی و استقرار نظام مالیاتی داده‌محور، نه تنها درآمدهای مالیاتی از محل شناسایی و مقابله با فرار مالیاتی افزایش پیدا می‌کند بلکه با قاعده‌مندی اخذ مالیات، شاهد تحقق بهبود محیط کسب‌وکار و رشد تولید نیز خواهیم بود که کمک بزرگی به کاهش رکود اقتصادی نیز خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه تقویت نظام مالیاتی داده‌محور منجر به حمایت از تولید و رشد سرمایه‌گذاری در تولید خواهد شد؛ خاطرنشان کرد: مسئله اصلی در تحقق نظام مالیاتی عادلانه و کارآمد، شناسایی دقیق درآمد افراد و سوار کردن صحیح معافیت‌های مالیاتی تعیین شده در قانون به خصوص در زمینه حمایت‌های مالیاتی صورت گرفته در قانون است.
با تقویت نظام مالیاتی داده‌محور و هوشمندسازی نظام مالیاتی این مهم رقم خواهد خورد و از طرفی با تقاطع‌گیری داده‌ها، فراریان مالیاتی نیز شناسایی خواهند شد زیرا هر کدام از این فراریان مالیاتی، در یک تراکنش یا فاکتور خرید و فروش، ردی از خود به جا خواهند گذاشت که استقرار نظام مالیاتی داده‌محور، امکان شناسایی این رفتار مشکوک فراریان مالیاتی یا شناسایی یک مودی جدید را خواهد داشت
این کارشناس اقتصادی در پایان افزود: به این ترتیب، بخش بزرگی از فرار مالیاتی از محل داده‌محوری و تقاطع‌گیری اطلاعات مورد ارزیابی و شناسایی قرار خواهد گرفت و به این ترتیب می‌توانیم به سمت تامین پایدار منابع بودجه حرکت کنیم.
در مسئله مصرف مالیات نیز با طرح نشان‌دار کردن مالیات در سال 1403، گام خوبی در راستای شفافیت در مصرف مالیات با تعیین نحوه هزینه‌کرد مالیات توسط خود مودی مالیاتی برداشته شده است که این گام باید در سال جدید تقویت شود و نرخ مشارکت مردم در تعیین محل مالیات خود نیز افزایش یابد
انتهای پیام/