هزینه 2.3 میلیارد دلاری نظامیان ذخیره برای ارتش اسرائیل
به اذعان رسانه های عبری زبان، پس از سپری شدن 20 ماه جنگ مستمر، کمبود پرسنل نظامی و اتکای بیش از اندازه بر جذب نظامیان ذخیره هزینه ای در حدود 2.3 میلیارد دلار را به اقتصاد رژیم صهیونیستی تحمیل کرده است.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، با سپری شدن 20 ماه از زمان آغاز جنگ غزه و تشدید بحرانهای امنیتی در سایر جبهههای سرزمینهای اشغالی به ویژه کرانه باختری، تامین نیروی انسانی مورد نیاز ارتش، به یکی از چالشهای جدی رژیم صهیونیستی مبدل شده است.
به طور کلی یهودیان سکولار شاکله اصلی ساختار نظامی این رژیم را تشکیل میدهند که با شروع جنگ غزه نیز فراخوان نیروهای ذخیره شامل همین گروه شد.
اما ادامه درگیریها تا امروز که به استمرار 20 ماه جنگ منجر شده نگرانیهایی در خصوص روند تأمین نیروی انسانی ارتش به وجود آورده است که دلایل مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دارد.
آسیبهای اقتصادی حضور طولانیمدت نیروهای ذخیره در ارتش
در حال حاضر رژیم صهیونیستی به دلیل کمبود نظامی فعال در ارتش، با ضررهای اقتصادی فزایندهای دست و پنجه نرم میکند که در نتیجه آن فشار بیسابقهای را بر امنیت ملی و بازار کار در سرزمینهای اشغالی وارد میسازد.
به گفته رسانههای اسرائیلی، کمبود پرسنل نظامی نه تنها مانع آمادگی نظامی میشود، بلکه هزینهای در حدود 2.3 میلیارد دلار را نیز به اقتصاد این رژیم تحمیل میکند؛ چرا که برای جبران کمبود نیروی نظامی فعال، ارتش مجبور است دهها هزار نیروی ذخیره به خدمت بگیرد که این امر تأثیر منفی بر بازار کار و سیستم آموزشی داشته است.
گفتنی است حدود 20 درصد از نیروهای ذخیره ارتش در حوزه فناوری پیشرفته مشغول به کار هستند که این بخش هم موتور اقتصاد این رژیم محسوب میشود.
لذا حضور طولانی نیروهای ذخیره در ارتش منجر به کاهش شدید درآمد کابینه شده است.[1]
این وضعیت همراه با تنشهای امنیتی که مانع سرمایهگذاری و تضعیف اعتماد بازار شده، وضعیت اقتصادی اسرائیل را پیچیدهتر کرده است.
در این رابطه اقتصاددانان اعلام کردهاند اگر عدم تعادل بین تعهدات دفاع ملی و تقاضای نیروی کار برطرف نشود، مسیر فعلی میتواند به چالشهای اقتصادی بلندمدت منجر شود.[2]
به خدمت گرفتن نیروهای ذخیره فقط باعث کاهش درآمدهای دولتی نشده، بلکه این وضعیت پیامدهای اقتصادی دیگری را هم به دنبال داشته است.
مخارجی که ارتش رژیم صهیونیستی بابت هر نظامی فعال که باید خدمت اجباری خود را انجام دهد، نسبت به هزینههایی که برای نیروهای ذخیره میپردازد، به مراتب کمتر است.
بررسیهای وزارت دارایی نشان میدهد هزینه اقتصادی یک نظامی ذخیره تقریباً 13500 دلار (48 هزار شکل) در ماه است.
براین اساس ارتش اسرائیل تخمین میزند در صورت بسیج و استقرار چندین لشکر ذخیره در سراسر غزه در پی مصوبه گسترش جنگ در این منطقه، هزینههای عملیاتی روزانه که در ماههای اخیر به حدود 22 میلیون دلار کاهش یافته بود، میتواند به بیش از 70 میلیون دلار افزایش یابد.[3]
در این راستا اگر رژیم صهیونیستی بتواند احزاب راستگرای حریدی و خاخامها را قانع کند که مردان جوان حریدی که در مدارس دینی (یشیوا) تحصیل نمیکنند به خدمت نظامی اعزام شوند، مخارج دولتی کاهش مییابد و فشار را از روی دوش نیروهای ذخیره بر می دارد.
در این رابطه بانک مرکزی رژیم صهیونیستی تحت عنوان «بانک اسرائیل» تخمین زده هزینه اقتصادی عدم استخدام حریدیها در ارتش تقریباً 2.5 میلیارد دلار در سال است.
از سوی دیگر، با توجه به طولانی شدن جنگ و دور ماندن نیروهای ذخیره از محل کارشان، درخواست کارفرمایان برای تغییر شرایط استخدامی و اخراج این افراد رو به افزایش است.
البته کارفرماها نمیتوانند یکجانبه و بدون اجازه وزارت دفاع، نیروهای ذخیره را اخراج کنند.
بلکه باید درخواست خود را به «کمیته استخدام وزارت دفاع» ارائه بدهند و پس از بررسی، اجازه این کار برایشان صادر شود.[4] بنابراین با توجه به مصوبه کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی برای گسترش جنگ در نوار غزه و تصمیم بر جذب بیشتر نیروهای ذخیره، میتوان انتظار داشت تعداد کارفرماها برای اخراج این نیروها از محل کار افزایش یابد.
آسیبهای روانی روزافزون در نیروهای ذخیره
اما مشکل نیروهای ذخیره و خانوادههایشان محدود به نگرانی بابت اخراج آنها از محل کار نیست.
گزارش جدید موسسه ایمنی و بهداشت اسرائیل (IHSL) یافتههای قابل تأملی را در مورد وضعیت نیروهای ذخیره و همسرانشان، نه فقط در خطوط مقدم بلکه در محل کارشان ارائه میدهد: براساس این گزارش تقریباً یک چهارم (22.7 درصد) از نیروهای ذخیره و همسرانشان از خشونت کلامی یا احساس خصومت در محل کار خبر دادهاند.
این رقم دو برابر میانگین در جمعیت عمومی است.
همچنین 33.6 درصد افرادی که همراه با همسرانشان در ارتش در این مدت به عنوان نیروی ذخیره خدمت کردهاند، از تضاد قابل توجه بین کار و زندگی شخصی خبر دادهاند.
در ادامه مشخص شد 43 درصد از زنانی که در قالب نیروهای ذخیره در ارتش اسرائیل خدمت کردهاند، سطوح غیرطبیعی فرسودگی شغلی را گزارش کردهاند، در مقایسه با 31.9 درصد از مردان در همان گروه خدماتی.
این فرسودگی فقط بعد روانی ندارد.
بلکه بعد جسمی مانند سرگیجه، مشکل در تنفش و درد در قفسه سینه نیز گزارش شده است.
آخرین یافتهای که سیستم را شوکه میکند این است که حدود 28 درصد از نیروهای ذخیره و همسرانشان پس از خدمت، در محل کار آسیب دیدهاند که این رقم دو برابر میانگین عمومی است.[5]
این در حالی است که 66 درصد مجروحان جنگی ارتش اسرائیل را نیروهای ذخیره تشکیل میدهند.
لذا این گروه جمعیتی نه تنها بیشترین آسیب جسمی و روانی را تجربه میکنند، بلکه با مشکل از دست دادن شغل و کاهش درآمد به دلیل حضور طولانی مدت در ارتش روبرو شدهاند و در مقابل یهودیان حریدی تمام تلاش خود را انجام میدهند که حتی به خدمت اجباری نظامی وظیفه اعزام نشود.
کاهش تمایل نیروهای ذخیره برای پاسخ به فراخوانهای ارتش
با توجه به آسیبهایی که اشاره شد، اگرچه در ماههای اول جنگ میزان حضور نیروهای ذخیره در ارتش بیش از 100 درصد بود اما با گذشت زمان و طولانیشدن نبرد، این رقم کاهش یافت.
در همین رابطه وبسایت عبری زبان «واینت» در گزارشی اعلام کرد درصد نظامیانی که به عنوان نیروی ذخیره در ارتش خدمت میکنند اکنون بین 75 تا 85 درصد هستند و حتی در برخی واحدها میزان حضور آنها تنها 60 درصد است.
دلایل کاهش تمایل نیروهای ذخیره برای خدمت در ارتش طیف مختلفی را دربرمیگیرد که شامل فرسودگی جسمی و روانی پس از ماههای طولانی جنگ، شرایط مرتبط با زندگی شخصی افراد، از دست دادن فرصت تحصیل، ترس از اخراج از محل کار، مخالفت عدهای از آنها با سیاستهای دولت در حوزه غزه و عدم جدیت کابینه در پیگیری اجرای خدمت نظام وظیفه اجباری حریدیها میشود.[6]
نکته پایانی اینکه طبق گزارش «معاریو» افزایش قیمتها و کاهش ارائه خدمات رفاهی دولتی متأثر از هزینههای جنگ، موجب مشکلات اقتصادی شده است که پیشبینی میشود در سال جاری بیش از همه بر روی افراد جنگ زده و همچنین نیروهای ذخیره که شغل خود را رها کردهاند، اثرگذار باشد.[7] یعنی در حالی که نیروهای ذخیره با شرایطی مانند از دست دادن سلامتی و از بین رفتن فرصت تحصیل و ارتقا شغلی روبرو هستند، در مقابل موج گرانیها هم بیش از سایر اقشار آسیبپذیر هستند.
بنابراین کاهش تمایل نیروهای ذخیره برای پاسخ مثبت به فراخوانهای ارتش طبیعی و قابل پیشبینی است که این امر در ماههای آینده رژیم صهیونیستی را با مشکلات جدی در حوزه دفاعی و نظامی روبرو میسازد.
پانوشت:
[1].
https://allisrael.com/israeli-finance-ministry-warns-renewed-gaza-war-could-exceed-usd4-1-billion
[2].
https://www.egypttoday.com/Article/1/139886/2-3-B-losses-How-Israeli-economy-is-affected-by
[3].
https://www.ynetnews.com/business/article/rktbdblxge
[4].
https://www.calcalist.co.il/local_news/article/r1acr4r0yg
[5] .
https://www.israelhayom.co.il/military-life/article/17870179
[6].
https://www.calcalist.co.il/local_news/article/hyn2pvbpye
[7] .
https://www.maariv.co.il/economy/israel/article-1184964
انتهای پیام/