خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 22 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مذاکرات مسقط؛ پایداری بر حقوق حقه هسته‌ای ایران - تسنیم

تسنیم | بین‌الملل | یکشنبه، 21 اردیبهشت 1404 - 20:12
دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در حالی با میانجیگری عمان در مسقط برگزار شد که نقطه عطف این دور را می توان تأکید مجدد نمایندگان ایران بر حقوق مسلم هسته ای ایران بخصوص غنی سازی اورانیوم برای مصارف صلح آمیز باوجود جوسازی های اخیر طرف آمریکایی دانست.
ايران،مذاكرات،خارجه،مذاكره،امور،مواضع،وزير،ادامه،آمريكايي،حق ...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در حالی با میانجیگری عمان در مسقط برگزار شد و قرار است دور دیگر آن در آینده ادامه داشته باشد که نقطه عطف این دور را می‌توان تأکید مجدد نمایندگان ایران بر حقوق مسلم هسته‌ای ایران بخصوص غنی‌سازی اورانیوم برای مصارف صلح‌آمیز با وجود تهدیدات و جوسازی‌های پیش‌از مذاکرات از سوی آمریکایی‌ها دانست.
امروز یکشنبه 21 اردیبهشت ماه چهارمین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان در شهر مسقط برگزار شد و همانند ادوار گذشته سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان و استیو ویتکاف، نماینده رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه به‌عنوان مذاکره‌کنندگان اصلی در آن حضور داشتند.
ترکیب هیئت جمهوری اسلامی ایران همانند ادوار گذشته بر اساس موضوعات در دستورکار مذاکرات شامل کارشناسان فنی حوزه‌های حقوقی، هسته‌ای و اقتصادی و‌ به‌ریاست وزیر خارجه بود.
باوجودبرخی از ادعاهای رسانه‌های غربی درباره ترکیب تیم مذاکرات آمریکایی، گزارش‌ها از عمان نشان داد که تعداد اعضای هیئت آمریکایی نیز در این دور از مذاکرات کم نبود.
سخنگوی وزارت خارجه بعد از اتمام جلسه مذاکرات را «دشوار اما مفید برای درک بهتر مواضع یکدیگر و یافتن راه‌های منطقی و واقع‌بینانه برای رسیدگی به اختلافات»،‌ توصیف کرد.
در سایه تنش‌ها و حساسیت‌هایی که ابتدا بخاطر تعویق مذاکرات در هفته‌های گذشته پیش آمد و تأکید مقامات عمانی به عنوان میزبان بر دلایل پشتیبانی و لجستیکی به عنوان علت این تعویق، و پس از آن به دلیل موضع‌گیری مقامات مرتبط آمریکایی، این دور از مذاکرات با حساسیت بیشتری همراه بود.
با این حال با نگاهی به مواضع دو طرف مذاکره قبل و بعد از جلسه امروز نیز می‌توان دریافت که حق مسلم ایران در برخورداری از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای از جمله مباحثات دو طرف در جلسه امروز بود.
در همین راستا، سخنگوی وزارت امور خارجه در میانه مذاکره در پیامی در ایکس نوشت: ایران قاطعانه مصمم است که حقوق قانونی و غیرقابل انکار خود را برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای تحت NPT دنبال کند.
وی بلافاصله بر این نکته تاکید کرد که ایران در عین حال کاملاً آماده است تا به تعامل دیپلماتیک خود برای اطمینان از «ماهیت صلح‌آمیز» برنامه هسته‌ای خود که قبلاً نشان داده شده است، ادامه دهد.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نیز پس از چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در خصوص نتایج این دور از گفتگوها گفت: می‌توانم بگویم این دور نسبت به سه دور گذشته جدی‌تر و صریح تر بود.
ما مقداری از فضاهای کلی فاصله گرفتیم و وارد موارد جزیی شدیم.
در این شرایط مذاکرات دشوار می‌شود.
عراقچی درباره حقوق هسته‌ای ایران گفت: از نظر ما غنی سازی یک موضوعی است که حتما باید ادامه یابد و جای مصالحه وجود ندارد.
ممکن است در میزان و سطح به جهت اعتمادسازی محدودیت قائل شویم ولی در اصل آن هرگز.
همچنین رفع تحریم‌ها یکی از پایه‌های مذاکرات ما است.
پیش از مذاکرات نیز، وزیر امور خارجه تصریح کرده بود که برنامه هسته‌ای ایران از یک پایه‌های حقوقی و قانونی قوی برخوردار است و تمامی ابعاد آن صلح آمیز است و این جزو حقوق مردم ایران است که قابل حتی مذاکره و معامله نیست.
وی افزود: متاسفانه صحبت‌های ضد و نقیض زیاد از طرف مقابل می‌شنویم.
هم در مصاحبه و هم در مواضعی که می‌گیرند تناقض وجود دارد.
مواضعشان داخل مذاکره با بیرون مذاکره عوض می‌شود و یکی از مشکلات مذاکره است.
وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: برعکس طرف مقابل، جمهوری اسلامی ایران مواضع شناخته شده‌ای دارد که بر اصولی قرار دارد و ما در یک خط مستقیم حرکت کردیم.
مواضع ما کاملا روشن است.
وی ادامه داد: غنی سازی یکی از دستاوردها و افتخارات ملت ایران است و برای این غنی سازی هزینه زیادی پرداخته شده است.
خون دانشمندان هسته‌ای ما پای این دستاورد وجود دارد و قطعا قابل معامله نیست.
این موضع روشن ما بوده و همواره گفتیم.
این موضع‌گیری تأکیدی صریح و مجدد بر پایداری ایران بر حقوق مسلم هسته‌ای ملت ایران و در مخالفت با آنچه بود که نماینده ترامپ پیش از مذاکرات مطرح کرده بود.
ویتکاف، در مصاحبه‌ با وب‌سایت «برایتبارت نیوز» گفته بود: «ما موضع‌مان را مشخص کرده‌ایم که ایرانی‌ها نمی‌توانند بمب داشته باشند.
آن‌ها نیز در پاسخ گفته‌اند که نمی‌خواهند چنین چیزی داشته باشند.
ما حرف آن‌ها را جدی می‌گیریم و فرض می‌کنیم که واقعا چنین قصدی ندارند.»
ویتکاف ادامه داد: «اگر واقعا چنین باشد پس باید تاسیسات غنی‌سازی‌شان را برچینند و نباید سانتریفیوژ داشته باشند.
باید همه سوخت‌هایی را که دارند رقیق‌سازی کرده و به مکانی دوردست ارسال کنند و اگر می‌خواهند یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی داشته باشند، باید آن را به یک برنامه غیرنظامی تبدیل کنند.»
ویتکاف که ریاست هیئت آمریکا در دوره‌های قبلی مذاکرات را داشته گفت که ایران یک رآکتور غیرنظامی در بوشهر دارد و در این مکان هیچ توانایی غنی‌سازی ندارند، هیچ سانتریفیوژی وجود ندارد و فقط برای مقاصد غیرنظامی مثل تولید برق استفاده می‌شود.
ویتکاف در ادامه با طرح این پرسش که اگر ایران واقعا به گفته‌های خودش پایبند باشد، پس چرا تاسیسات دیگر خود را مثل بوشهر نمی‌کند؟
ویتکاف در عین حال در مصاحبه خود با برایتبارت نیوز ادعا کرده بود که «هیچ برنامه غنی‌سازی نباید دیگر در ایران وجود داشته باشد.
این خط قرمز آمریکاست و تاسیسات نطنز، فردو و اصفهان که هر سه تاسیسات غنی‌سازی ایران هستند باید برچیده شوند»
با این حال عراقچی بار دیگر بعد از پایان دور چهارم مذاکرات با انتقاد از تناقضات طرف آمریکایی گفت: این یک مشکل است.
متاسفانه مواضع ضد و نقیض می‌شنویم و کمکی به حال مذاکره نمی‌کند.
امروز هم موضوع مورد بحث ما بود.
همانطور که ایران دقت لازم در بیان مواضع دارد همین انتظار از طرف آمریکایی می‌رود.
امیدواریم کمتر شاهد چنین رفتاری باشیم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: مشخصاً مورد تاکید ما بود که ما برداشت‌های متناقض رسانه‌ای را اصلا نمی‌پذیریم و باعث خدشه به مذاکرات می‌شود و اگر تکرار شود ما هم به همان شکل رفتار می‌کنیم.
انتهای پیام/