خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 22 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

باستان شناسان شواهد تاریخی کوچ نشینی را در دشت ماهان کرمان کشف کردند

مهر | استان‌ها | یکشنبه، 21 اردیبهشت 1404 - 17:30
کرمان- مدیر پایگاه میراث جهانی قنات گوهر ریز گفت: باستان‌شناسان در نخستین فصل بررسی و باستان‌شناختی ماهانِ کرمان ،شواهدی از استقرارهای کوچ‌نشینی و دست‌کندهای تاریخی را شناسایی کردند.
شناسايي،بررسي،ماهان،سنگي،قرار،ذوب،كرمان،تاريخي،منطقه،پارينه،قنات

به گزارش خبرگزاری مهر، امین ماهانی، گفت: باستان‌شناسان در نخستین فصل بررسی و باستان‌شناختی ماهانِ کرمان، محوطه‌های پارینه سنگی، دوره‌های مس سنگی با محوریت ذوب فلز و تکنولوژی ذوب و ریختگری، شواهدی از استقرارهای کوچ‌نشینی و دست کنده‌ای تاریخی را شناسایی کردند.
وی افزود: این بررسی با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با هدف بررسی آثار، محوطه‌ها و مناطق تاریخی و همچنین شناسایی مراکز زیستی در این بخش ماهان انجام داد.
وی ادامه داد: در این فصل از پروژه که بخش ماهان را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است، روند شواهد حضور انسان در دشت مرکزی کرمان منطقه ماهان مورد بررسی قرار گرفت که شواهد حضور انسان را از دوره پارینه سنگی تا دوره معاصر به‌صورت یک توالی نشان می‌دهد.
او افزود: در این بررسی علاوه‌بر شناسایی محوطه‌های باستانی به شناسایی چگونگی و گسترش مکانی و تأثیر منابع آب زیر سطحی نظیر قنات‌ها بر سکونت هم پرداخته شده است که علاوه‌بر سایر پارامترهای باستان‌شناسی تمرکزی هم بر روند شکل‌گیری قنات و سازهای آبی در این منطقه شده است.
وی گفت: دشت ماهان در میان ۲ ارتفاع بالا ۴۰۰۰ متری پلوار و جوپار قرار دارد و فاصله آن تا مرکز استان و شهر کرمان ۳۵ کیلومتر است.
منطقه ماهان به‌عنوان یک چهارراه فرهنگی بین فرهنگ‌های لوت شهداد، دشت بردسیر حوزه تل ابلیس و شمال کرمان و همچنین فرهنگ‌های حوزه بم و جیرفت قرار گرفته و شواهد اوج و زوال تمدن‌های جنوب شرق را در ادوار مختلف دارد.
سرپرست هیأت باستان‌شناسی و مدیر پایگاه میراث جهانی قنات گوهر ریز افزود: این منطقه دارای دو بافت جمعیتی تاریخی کوچ‌رو و یکجانشین است که با توجه به منابع آبی و هوای مطلوب مکان مناسبی برای حضور انسان و گسترش فرهنگ‌ها بود و در طول تاریخ تحت‌تأثیر سایر فرهنگ‌ها نیز قرار گرفته است.
از مهمترین ابنیه دوره اسلامی می‌توان به مجموعه باغ مزار شاه نعمت‌الله ولی، باغ شاهزاده و قنات گوهر ریز اشاره داشت.
ماهانی، شناسایی محوطه‌های پارینه سنگی، شناسایی محوطه‌های دوره‌های مس سنگی با محوریت ذوب فلز و تکنولوژی ذوب و ریختگری، بررسی و شناسایی سازه‌های آبی و شناسایی استقرارهای کوچ‌نشینی و دست کنده‌ای تاریخی را از مهمترین یافته‌های این بررسی باستان‌شناسی اعلام کرد.