خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 22 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

گلستان در محاصره ریزگردهای ترکمنستان/نفس‌ها ‌در خاک دفن ‌شد! - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 21 اردیبهشت 1404 - 14:12
مجاورت با صحرای پهناور قره قوم در ترکمنستان، بلای جان گلستان شده و نتیجه این بی توجهی، این است که گرد و خاک بیابان های آن سوی مرز، تا قلب استان، تا شهر گرگان، نفوذ می کند و آسمان را تیره و تار می سازد.
استان،گلستان،پديده،موضوع،غبار،پدافند،مرز،كشاورزي،زمان،غيرعام ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، نفس‌های گلستان به شماره افتاده است نه از بوی شالیزارهای سرسبز یا که از غبار و خاک.
پدیده ریزگردها، این مهمان ناخوانده و سمج، سال‌هاست که بر آسمان این استان سایه افکنده و حالا به یک بحران تمام عیار تبدیل شده است.
بحرانی که ریشه در خشکسالی‌های پی در پی و بی‌توجهی‌ها دارد، هم در داخل و هم فراتر از مرزها.
مسئولان می‌گویند این پدیده دیگر از مرز هشدارها هم گذشته است.
حدود 300 هزار هکتار از مراتع ارزشمند استان، در معرض بیابانی شدن قرار دارند.
تالاب‌های بین‌المللی، که روزگاری زیستگاه پرندگان مهاجر و نماد زندگی در این منطقه بودند، کم کم در حال خشک شدن هستند و خود به کانون‌های تولید ریزگرد تبدیل شده‌اند.
15 درصد از این غبار مزاحم، همین جا، در داخل استان، از دل این اراضی تخریب شده و تالاب‌های خشک شده برمی‌خیزد.
اما داستان به اینجا ختم نمی‌شود؛ 85 درصد دیگر از این ریزگردها، از آن سوی مرز می‌آید.
مجاورت با صحرای پهناور قره قوم در ترکمنستان، بلای جان گلستان شده است.
کشوری که گویا عزمی جدی برای ایجاد کمربند سبز و مهار کانون‌های گرد و غبار در نوار مرزی خود ندارد.
نتیجه این بی‌توجهی، این است که گرد و خاک بیابان‌های آن سوی مرز، تا قلب استان، تا شهر گرگان، نفوذ می‌کند و آسمان را تیره و تار می‌سازد.
این پدیده، دیگر فقط یک نگرانی زیست محیطی نیست؛ تهدیدی جدی برای سلامت مردم، اقتصاد استان و معیشت کشاورزان و دامداران است.
استاندار گلستان در سفر اخیر رئیس قوه مقننه به استان، با تأکید بر این موضوع، خطر را گوشزد کرد و خواستار پیگیری موضوع از طریق دستگاه دیپلماسی در سطح ملی شد.
به گفته او، حتی جنگل‌های چند میلیون ساله هیرکانی، این گنجینه طبیعی شمال ایران، از هجوم ریزگردهای ترکمنستان در امان نمانده‌اند.
سیدعلیرضا حسینی، مدیرکل پدافند غیرعامل استان گلستان، وضعیت را از « مرز تهدید گذشته» توصیف می‌کند.
او هشدار می‌دهد که اگر فکری عاجل و تدابیر پیشگیرانه اندیشیده نشود، گلستان نیز می‌تواند به سرنوشت تلخ استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان یا خوزستان دچار شود؛ استان‌هایی که سال‌هاست با بحران ریزگرد دست و پنجه نرم می‌کنند.
هرچند که مسئولان در سال‌های اخیر بارها در مورد شدت گرفتن ریزگردها هشدار داده‌اند، اما آنچه در عمل دیده می‌شود، وعده و وعید است.
تاکنون برنامه جامع و عملیاتی برای مقابله با این پدیده مخرب ارائه نشده است.
زمان برای گلستان در حال سپری شدن است و اگر اقدامات فوری و قاطع صورت نگیرد، آینده این استان در غبار ریزگردها پنهان خواهد شد.
مدیرکل پدافند غیرعامل استان، با تأکید بر فوریت موضوع، بهترین راهکار را « رویکردی با تکیه بر طبیعت‌محوری» می‌داند.
به گفته او، این روش ضمن کاهش هزینه‌ها، می‌تواند استان را از عواقب وخیم ریزگردها نجات دهد.
به نظر می‌رسد دستگاه‌های متولی استان، به اهمیت این موضوع پی برده‌اند و همین درک مشترک، راه را برای برنامه‌ریزی « منطقی و عالمانه» هموار می‌کند.
حالا نوبت به دستگاه‌های تخصصی استان، به خصوص آن‌هایی که ریاست کارگروه‌های استانی پدافند غیرعامل را بر عهده دارند، رسیده است.
از آن‌ها انتظار می‌رود اولویت‌های خود را در این حوزه مشخص کنند تا بتوان یک نقشه راه با اهدافی روشن برای مدیریت و کنترل این پدیده در استان ترسیم کرد.
ابراهیم هزارجریبی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز با تأکید بر جایگاه مهم پدافند در بخش کشاورزی، رویکرد سازمان متبوع خود را علمی عنوان کرده و گفته است با تکیه بر دانش و تجربه، برای بهبود شرایط تلاش خواهند کرد.
موضوعات کلیدی مانند تغییر اقلیم، الگوی کشت، استفاده بی‌رویه از سموم و کم‌آبی، به همراه راهکارهای علمی، در کارگروه کشاورزی استان مورد بررسی قرار خواهند گرفت تا بتوان در این حوزه موضوع ریزگردها را مدیریت کرد.
قربانعلی روشنی، رئیس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، نیز به تلخی از این پدیده سخن گفته است.
او اذعان کرد که سال‌ها پیش، در مورد ریزگردها هشدار داده بود، اما در آن زمان، این موضوع برای بسیاری باورکردنی و قابل هضم نبود و حالا به این نتیجه تلخ رسیده‌اند.
به گفته او، ریزگردها زندگی گلستانی‌ها را به شکل جدی تحت تاثیر قرار داده و راهکار فوری، ایجاد نوار سبز در مناطق نزدیک به این پدیده برای جلوگیری از ورود این پدیده مخرب زیست محیطی به کل استان است.
آیا این هشدارهای جدی و اعلام آمادگی برای برنامه‌ریزی علمی، می‌تواند گلستان را از فرو رفتن در غبار نجات دهد؟
زمان در حال گذر است و نیاز به اقدام فوری و هماهنگ بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.
چشم گلستان به تصمیمات و اقدامات مسئولان است تا شاید نفس‌های این استان دوباره به راحتی کشیده شود.
انتهای پیام/