خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 22 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مانور بشردوستانه آمریکا؛ طرحی برای قانونی کردن محاصره غزه

تسنیم | بین‌الملل | یکشنبه، 21 اردیبهشت 1404 - 12:13
طرح آمریکا با ادعای ارائه کمک ها به مردم غزه که مشروط به سازوکارهای مورد نظر این کشور و مشارکت امنیتی رژیم صهیونیستی است، در چارچوب همان طرح های اسرائیل قرار دارد و درواقع به معنای عادی سازی و قانونی کردن محاصره علیه غزه است، نه رفع آن.
غزه،آمريكا،طرح،توزيع،بشردوستانه،رژيم،محاصره،امنيتي،ارائه،قرا ...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، با ادامه محاصره خفه کننده رژیم صهیونیستی علیه غزه و بسته ماندن گذرگاه‌های این باریکه برای نزدیک به سه ماه متوالی که غزه را در یک قحطی بی سابقه فرو برده و منجر به مرگ ده‌ها نفر دیگر بر اثر گرسنگی شده است، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا شامگاه پنجشنبه گذشته در اظهاراتی مدعی شد که مشکل ممنوعیت ورود کمک‌های انسانی به غزه در حال حل شدن بوده و آمریکا یک طرح جامع برای پایان دادن به این بحران تهیه کرده است.
اما وعده‌های ترامپ برای کمک به ساکنان نوار غزه با تردیدهای زیادی در مورد اهداف واقعی این اقدام مواجه شده است؛ به ویژه اینکه ترامپ از زمان ورود دوباره خود به کاخ سفید حامی اصلی جنایات نسل کشی رژیم اشغالگر علیه مردم غزه بوده و مقاومت و ملت فلسطین در غزه را تهدید به باز کردن درهای جهنم به روی آنها کرد.
ابعاد و جزئیات مانور «بشردوستانه» جدید آمریکا در غزه
در شرایطی که بیش از دو میلیون فلسطینی در داخل نوار غزه منتظر هرگونه پیشرفتی، حتی جزئی هستند که بارِ محاصره علیه باریکه را کاهش دهد، ناظران تاکید دارند که این اقدام آمریکا بیانگر پیشرفت در رفع محاصره غزه نیست؛ بلکه بیشتر بدان معناست که آمریکا خودش قصد دارد محاصره ضد این باریکه را مدیریت و با اعمال محدودیت‌های مورد نظر خود بر ساکنان غزه آنها را مجبور به خروج از غزه کند.
در این زمینه، روزنامه عبری یدیعوت آحارانوت پنجشنبه گذشته گزارش داد به سندی 14 صفحه‌ای دست یافته که روز چهارشنبه توسط استیو ویتکاف، فرستاده دولت آمریکا به خاورمیانه، در جلسه غیر علنی شورای امنیت ارائه شده است.
این سند شامل یک ابتکار جدید برای نوار غزه موسوم به «صندوق کمک‌های بشردوستانه برای غزه» است.
این رسانه عبری توضیح داد که طرح صندوق کمک‌های بشردوستانه برای غزه، شامل ایجاد چهار مرکز توزیع کمک‌ها در سراسر این باریکه می‌شود که هریک از آنها در مرحله اول‌ به 300 هزار نفر خدمات ارائه می‌دهند و بعداً قرار است این کمک‌ها گسترش یابد و به مرحله کمک رسانی به دو میلیون نفر برسد.
بر اساس این گزارش، در سند مذکور آمریکا آمده است که توزیع کمک‌ها از طریق کانال‌های امن و بدون حضور نظامی اسرائیل و تحت نظارت مستقیم تیم‌های امنیتی مستقل انجام خواهد شد و بسته‌های غذایی، کیت‌های بهداشتی، دارو و آب صرفاً بر اساس نیاز و بدون تبعیض توزیع می‌شوند.
برنامه‌هایی هم برای ارائه بسته‌های غذا به خانواده‌های فلسطینی به ارزش 65 دلار تهیه شده که شامل 50 وعده غذایی کامل خانوادگی است و هر نفر یک وعده غذایی حاوی 1750 کالری به ارزش 1.31 دلار دریافت خواهد کرد.
مایک هاکبی، سفیر آمریکا در فلسطین اشغالی هم مدعی شد که ترامپ می‌خواهد غذا به شکل ایمن و کارآمد در غزه توزیع گردد و توزیع کمک‌های بشردوستانه در این باریکه، به اقدامات نظامی متکی نیست.
وی تاکید کرد که شرکت‌های امنیتی خصوصی مسئول تضمین ایمنی کارکنان و روند توزیع غذا خواهند بود و اسرائیل هم نقشی در توزیع کمک‌ها نخواهد داشت و مشارکت آن مربوط به مسائل امنیتی است.
این مسئول آمریکایی، نام طرف‌هایی که قرار است در توزیع کمک‌ها در غزه نقش داشته باشند را ذکر نکرد و گفت که جزئیات بیشتر در روزهای آینده فاش خواهد شد و چندین سازمان غیردولتی هم در توزیع این کمک‌ها مشارکت خواهند داشت.
برخی از شرکا متعهد به تامین بودجه مالی این کمک‌ها شده‌اند و هنوز نمی‌خواهند هویت خود را فاش کنند.
وی تصریح کرد: اسرائیل در روند توزیع کمک‌ها شرکت نمی‌کند، اما در تامین امنیت مشارکت خواهد داشت و تحویل کمک‌ها وابسته به آتش بس نیست.
اما سازمان‌های بین‌المللی تردیدهای زیادی در مورد اهداف آمریکا از این طرح دارند و نسبت به خطرناک بودن آن هشدار می‌دهند؛ به ویژه اینکه مردم غزه برای دریافت کمک‌ها باید دائماً در حال جابجایی و آوارگی باشند.
عناوین برجسته طرح آمریکا با ادعای کمک به مردم غزه
وسام عفیفه، محقق و روزنامه نگار متخصص در امور سیاسی درباره این طرح آمریکا گفت که طرح ایالات متحده و اسرائیل به عنوان «بنیاد بشردوستانه غزه»، با وجود ادعای پایبندی به اصول حقوق بشردوستانه بین‌المللی، خطرات قانونی و بشردوستانه متعددی به همراه دارد که برخی از آنها را توضیح می‌دهیم و برجسته‌ترین ویژگی‌های این طرح به شکل زیر است:
-توزیع کمک‌ها از طریق چهار مرکز در غزه انجام می‌شود و هر یک از آنها قرار است در مرحله اول به 300 هزار نفر خدمات ارائه دهند، یعنی در مجموع یک میلیون و دویست هزار نفر.
-مدیریت این طرح توسط یک تیم آمریکایی- غربی شامل مقامات سابق ارتش آمریکا، آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده و سازمان‌های امنیتی انجام می‌شود که بیانگر ماهیت نظامی غالب این طرح است.
-بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ مانند جی پی مورگان و تروئیست قرار است در اجرای این طرح مشارکت داشته باشند و از موسسات بزرگ غربی هم خواسته شده تا برای تضمین شفافیت طرح مذکور، بر اجرای آن نظارت کنند.
-موسسات داخلی و همچنین طرف‌های بین‌المللی و در راس آنها سازمان ملل متحد، از روند اجرای طرح توزیع کمک‌ها در غزه کنار گذاشته می‌شوند و تنها طرف‌های خارجی در آن مشارکت خواهند داشت.
اهداف خطرناک آمریکا از طرح بنیاد بشردوستانه غزه
این تحلیلگر عرب زبان خطرات امنیتی طرح آمریکا برای توزیع کمک‌ها در غزه را به شکل زیر طبقه بندی کرد:
-سلب حاکمیت و نمایندگی از فلسطینی‌ها: فلسطینی‌ها در مدیریت و برنامه‌ریزی و توزیع کمک‌ها هیچ مشارکتی ندارند و این در وهله نخست، اهانت به مردم فلسطین بوده و اصلاً شرافتمندانه نیست.
-تضعیف نقش جامعه مدنی داخلی و نهادهای بین‌المللی: طبق این طرح آمریکا نهادهای رسمی بین المللی از ایفای نقش بشردوستانه و نمایندگی خود در غزه محروم می‌شوند و طرح مذکور کاملاً به بازیگران بین‌المللی خارج از چارچوب ملی سازمان ملل تکیه دارد.
-تبعیض در دسترسی به کمک‌ها: علی رغم ادعای بی‌طرفی آمریکا در توزیع کمک‌ها در غزه، اما این کشور با ارتش رژیم صهیونیستی هماهنگ بوده و روند توزیع را در معرض محدودیت‌های امنیتی و سیاسی قرار می‌دهد که ممکن است مانع از رسیدن مناطق یا گروه‌های مردمی خاص به کمک‌ها شود.
نقض قوانین بین‌المللی در طرح آمریکا
وسام عفیفه در ادامه تاکید کرد که همچنین طبق طرحی که آمریکا ارائه داده، موارد متعددی از قوانین بین‌المللی نقض می‌شود که به این شکل است:
-نقض اصل بی‌طرفی و استقلال: هماهنگی آمریکا با ارتش رژیم صهیونیستی و اتخاذ مسیرهای خاص از طریق بنادری مانند اسدود و گذرگاه کرم ابوسالم، کمک‌های انسانی را به ابزاری در دست این رژیم تبدیل می‌کند و این یعنی اساساً هیچگونه موضع بی‌طرفانه‌ای در کار نیست.
-نقض اصل نیازها به عنوان مبنای توزیع: این طرح بر نظارت امنیتی و کنترل مراکز توزیع کمک‌ها متکی است که می‌تواند به بهانه‌های امنیتی، گروه‌های خاصی از نیازمندان را از دریافت کمک‌ها محروم کند.
-قانونی کردن محاصره به جای لغو آن: ارائه کمک‌ها از طریق سازوکارهای مشروط و تحت نظارت رژیم اشغالگر، در واقع به معنی عادی‌سازی محاصره علیه غزه است، نه شکستن و یا حتی محکوم کردن آن.
این امر نقض قوانین بین‌المللی به شمار می‌رود و آمریکا به جای ارائه چنین طرح‌هایی باید رژیم اشغالگر را موظف کند که بدون هیچ قید و شرطی گذرگاه‌های غزه را باز کند.
این تحلیلگر عرب زبان خاطرنشان کرد: علی رغم اهداف بشردوستانه اعلام شده در طرح آمریکا، اما ساختار اجرایی آن نشان می‌دهد که این طرح در واقع باز طراحی محاصره با نقاب بشردوستانه است و غذا را به ابزاری برای تحقیر سیاسی و امنیتی مردم فلسطین تبدیل کرده که آشکارا با قوانین بین‌المللی بشردوستانه مغایرت دارد.
طرح آمریکا یک مانور حساب شده برای تشدید محاصره علیه غزه است نه رفع آن
از طرف دیگر، رامی عبده، رئیس سازمان دیده‌بان حقوق بشر اروپا - مدیترانه اعلام کرد که طرح آمریکا و اسرائیل برای واگذاری توزیع کمک‌های محدود در غزه به شرکت‌های بین‌المللی، یک پروژه بشردوستانه نیست، بلکه مانوری حساب شده برای تشدید محاصره و گرسنگی علیه فلسطینی‌ها بوده و غذا را تبدیل به ابزاری برای باج خواهی کرده تا راه آوارگی ساکنان غزه از سرزمینشان را هموار کنند.
وی افزود: این طرح توسط پرسنل نظامی سابق آمریکا و سازمان‌های امدادی تحت نظارت دقیق انجام می‌شود و فلسطینی‌ها هیچ نقشی نباید در آن داشته باشند.
این نقض آشکار قانون ارائه کمک‌های فوری موثر و بدون مانع به غیرنظامیان است.
در واقع هدف از طرح آمریکا، امدادرسانی به غزه نیست، بلکه اعمال کنترل، خرید زمان برای اسرائیل، گسترش سلطه نظامی این رژیم بر غزه و مجبور کردن مردم به فرار و قرار دادن آنها میان گزینه مرگ یا گرسنگی است تا دغدغه فلسطینی‌ها تنها به دست آوردن یک وعده غذایی باشد.
این مقام حقوق بشری تاکید کرد: باید گذرگاه‌ها فوراً بازگردند تا ملزومات ضروری زندگی برای مردم غزه وارد شود و یک زندگی شرافتمندانه را برای آنها تضمین کند و فلسطینی‌ها را قادر سازد تا بتوانند آینده خود را در سرزمین خودشان بسازند.
ملت فلسطین ملتی نیستند که باید به آنها ترحم شود و آنها صدقه و کمک‌های تحقیرآمیز نمی‌خواهند؛ بلکه خواستار حق کامل خود برای زندگی، آزادی، عزت و ماندن در سرزمین‌شان هستند.
طرح آمریکا در چارچوب همان طرح صهیونیست‌هاست
دکتر باسم نعیم، از رهبران ارشد جنبش حماس هم به نوبه خود در واکنش به این طرح آمریکا گفت که طرح پیشنهادی واشنگتن برای توزیع کمک‌ها در نوار غزه، در چارچوب همان طرح نظامی رژیم صهیونیستی قرار دارد.
وی در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت: دولت آمریکا به هر اقدامی برای بهبود وجهه خود در منطقه قبل از سفر ترامپ متوسل می‌شود و به احزاب داخلی می‌گوییم که از تبدیل شدن به ابزاری در دست آمریکا و رژیم اشغالگر و توطئه‌های آنها خودداری کنند.
این رهبر حماس تاکید کرد: دسترسی به غذا، آب و دارو برای مردم فلسطین یک حق کاملا بدیهی بوده و قابل مذاکره نیست و تلاش‌های اشغالگران و حامیان آنها برای شکستن اراده مردم ما از طریق گرسنگی دادن و محروم کردن این مردم از دارو، به طرز فجیعی شکست خورده است.
انتهای پیام/