خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 22 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تحولات اوکراین|امکان برگزاری مذاکرات آتش‌بس در استانبول - تسنیم

تسنیم | بین‌الملل | یکشنبه، 21 اردیبهشت 1404 - 11:23
تشکر پوتین از دولت ترامپ بابت تلاش برای حل مناقشه اوکراین، آمادگی کرملین برای بررسی آتش بس 30روزه، تأکید کی یف بر آتش بس کامل و بی قیدوشرط و تهدید ماکرون به تشدید تحریم های ضدروسی و اولتیماتوم مرتس به مسکو، از جمله رویدادهای مهم جنگ هستند.
اوكراين،روسيه،مذاكرات،اروپا،اعلام،اروپايي،پوتين،دونالد،ايالا ...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه شب گذشته، شنبه‌شب، در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در پایان چهار روز مذاکرات بین‌المللی خود، اعلام کرد که مسکو به اوکراین پیشنهاد می‌کند مذاکرات مستقیم از روز پنج‌شنبه، 15 مه (25 اردیبهشت) در استانبول از سر گرفته شوند.
وی گفت: «ما پیشنهاد می‌کنیم مذاکرات مستقیم و تأکید می‌کنم بدون هیچ پیش‌شرطی از سر گرفته شود، این مذاکرات می‌تواند بی‌درنگ، پنج‌شنبه آینده، 15 مه، در استانبول، همان‌جایی که پیش‌تر برگزار شده و متوقف شده بودند، از سر گرفته شود.»
پوتین با اشاره به اینکه این احتمال را منتفی نمی‌داند که در جریان این مذاکرات بتوان به یک آتش‌بس جدید یا توقف درگیری دست یافت، تأکید کرد: «ما احتمال نمی‌دهیم که در جریان مذاکرات با اوکراین، امکان توافق بر سر آتش‌بس‌های جدید یا توقف درگیری فراهم نشود، منظور ما آتش‌بسی واقعی است، که نه‌فقط از سوی روسیه، بلکه از سوی اوکراین نیز رعایت شود و نخستین گام در جهت دستیابی به صلحی پایدار و درازمدت باشد، نه مقدمه‌ای برای ازسرگیری درگیری‌های مسلحانه پس از تجهیز و تقویت نیروهای مسلح اوکراین و "شتاب برای حفر سنگرها و احداث مواضع پشتیبانی جدید" تبدیل شود، چنین صلحی به درد هیچ‌کس نمی‌خورد.»
رئیس‌جمهور روسیه یادآور شد: «ما برای مذاکرات جدی با اوکراین آمادگی داریم، هدف این مذاکرات باید از بین بردن ریشه‌های اصلی درگیری و دستیابی به صلحی پایدار و درازمدت با چشم‌اندازی تاریخی باشد.»
پوتین همچنین نقش ترکیه و رئیس‌جمهور این کشور، رجب طیب اردوغان، را در سازماندهی مذاکرات روسیه و اوکراین مورد تأکید قرار داده افزود: «همان‌طور که می‌دانید، همکاران ترک ما بارها پیشنهاد سازماندهی چنین مذاکراتی را مطرح کرده‌اند و رئیس‌جمهور اردوغان تلاش‌های بسیاری در این زمینه انجام داده است.»
در این رابطه، یوری اوشاکوف، مشاور رئیس‌جمهور روسیه نیز به خبرنگاران گفت که کرملین در زمان مناسب فهرست اعضای هیئت روسی برای شرکت در مذاکرات با اوکراین در استانبول را اعلام خواهد کرد.
وی تأیید کرد که روسیه برای آغاز مذاکرات اعلام‌شده از سوی ولادیمیر پوتین آمادگی کامل دارد.
به‌گفته اوشاکوف، ترکیب کامل هیئت نمایندگی روسیه نیز بعداً به‌طور رسمی اعلام خواهد شد.
دستیار رئیس‌جمهور روسیه همچنین توضیح داد: در زمان حاضر، مسکو در انتظار پاسخ طرف اوکراینی درباره برگزاری این مذاکرات است.
در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به یک‌هزارویکصدوهفتادوسومین (1173) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
پوتین از دولت ترامپ بابت تلاش‌ برای حل‌وفصل بحران اوکراین قدردانی کرد
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد که از تلاش‌های میانجی‌گرانه دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در مسیر حل‌وفصل بحران اوکراین قدردانی می‌کند.
وی در جریان کنفرانس مطبوعاتی شب گذشته خود گفت: «مایلم بار دیگر بابت خدمات میانجی‌گرانه و تلاش‌هایی که برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز بحران اوکراین صورت گرفته است، از شرکای خارجی‌ تشکر کنم، این کشورها شامل چین، برزیل، کشورهای آفریقایی، کشورهای خاورمیانه و اخیراً نیز دولت جدید ایالات متحده به‌ریاست دونالد ترامپ هستند.»
انتظار پوتین برای احیای روابط سازنده با کشورهای اروپایی
رئیس‌جمهور روسیه در جریان نشست خبری خود اعلام کرد که مسکو انتظار دارد روند بازسازی روابط سازنده با کشورهای اروپایی آغاز شود.
ولادیمیر پوتین گفت: «بر پایه درس‌های تاریخ و با تکیه بر نظر ملت‌ها، ما مسیر احیای روابط سازنده با دولت‌های اروپایی را آغاز خواهیم کرد.»
پوتین یادآور شد که این مسئله باید شامل کشورهایی نیز شود که همچنان از لفاظی‌های ضدروسی دست نکشیده‌اند.
رئیس‌جمهور روسیه همچنین گفت که در غرب، برخی همتایان وجود دارند که صادقانه به‌دنبال یافتن راه‌حلی برای بحران اوکراین هستند و مواضع روسیه درباره آتش‌بس به آن‌ها منتقل شده است.
کرملین: تنها راه دستیابی به صلح پایدار در اوکراین مذاکرات جدی است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین شب گذشته، شنبه‌شب، در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی CNN، اعلام کرد که تنها راه برای دستیابی به صلحی پایدار در اوکراین، انجام مذاکراتی جدی است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره امکان دستیابی به صلح از طریق مذاکرات در ترکیه گفت: «صلح پایدار فقط از مسیر مذاکرات جدی قابل دستیابی است.»
پسکوف اشاره کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین تاکنون آمادگی خود را برای ورود به مذاکرات نشان نداده است و کی‌یف بارها آتش‌بس را نقض کرده است.
وی افزود: «بسیاری از شهروندان مسکو و مهمانان پایتخت شاهد نقض آتش‌بس بوده‌اند؛ از جمله حملات پهپادی، بسته‌شدن فرودگاه‌ها و تهدیدهای هوایی.»
آمادگی کرملین برای بررسی پیشنهاد آتش‌بس 30روزه
دبیر مطبوعاتی رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد که طرف روسی برای گفت‌وگو با هدف حل‌وفصل درگیری در اوکراین آمادگی دارد و پیشنهاد مربوط به آتش‌بس 30روزه در اوکراین را بررسی خواهد کرد و این مسئله، تحول جدیدی در روند تحولات محسوب می‌شود.
دیمیتری پسکوف گفت: «روسیه در برابر هرگونه فشار مقاوم است.
ما برای گفت‌وگو و تلاش‌ها جهت حل‌وفصل بحران در اوکراین آمادگی داریم، در عین حال، باید درک شود که اعمال فشار بر ما بی‌فایده است.»
به‌گفته وی، کشورهای اروپایی با وجود موضع مستقل روسیه درباره آتش‌بس، همچنان «به‌طور آشکار با این کشور مقابله می‌کنند.»
سخنگوی کرملین یادآور شد که مسکو تلاش‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، برای پایان دادن به این درگیری را ارج می‌نهد.
کیت کلاگ آتش‌بس 30روزه را آغازی برای حل‌وفصل بحران اوکراین دانست
کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده در امور اوکراین اعلام کرد که آتش‌بس 30روزه می‌تواند آغازی برای پایان دادن به درگیری‌هایی باشد که به طولانی‌ترین جنگ در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم تبدیل شده است.
وی شب گذشته در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «آتش‌بس 30روزه آغازی برای روند پایان یافتن بزرگ‌ترین و طولانی‌ترین درگیری نظامی در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم خواهد بود.»
کلاگ همچنین یادآوری کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، خواهان برقراری فوری آتش‌بس در اوکراین است.
آمادگی اوکراین برای آتش‌بس 30روزه بدون پیش‌شرط
آندری سیبیگا، وزیر امور خارجه اوکراین روز شنبه اعلام کرد که اوکراین و متحدان اروپایی این کشور برای توقف کامل و بی‌قیدوشرط درگیری‌ها به‌مدت 30 روز آمادگی دارند.
وی در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «اوکراین و همه متحدانش آماده‌اند تا از روز دوشنبه، آتش‌بس کامل و بی‌قیدوشرط را در خشکی، هوا و دریا به‌مدت حداقل 30 روز اجرا کنند.»
سیبیگا همچنین افزود که رئیس‌جمهور فرانسه امانوئل ماکرون، صدراعظم آلمان فریدریش مرتس، نخست‌وزیران لهستان و بریتانیا ـ دونالد توسک و کی‌یر استارمر ـ پس از ورود به کی‌یف، به‌همراه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، تماس تلفنی برقرار کردند.
آنها در جریان مذاکرات روز شنبه درباره حل‌وفصل مسالمت‌آمیز بحران اوکراین بحث و تبادل‌نظر کردند.
موافقت آمریکا با انتقال 225 موشک مختلف از سوی آلمان به اوکراین
روزنامه "نیویورک تایمز" به نقل از یکی از نمایندگان کنگره آمریکا گزارش داده است که دولت ایالات متحده با انتقال 100 موشک سامانه پدافند هوایی پاتریوت و 125 راکت دوربرد توپخانه‌ای از سوی آلمان به اوکراین موافقت کرده است،
علاوه بر این، بر اساس اطلاعات منتشره توسط این روزنامه، ائتلاف کشورهای اروپایی که از اوکراین حمایت می‌کنند، از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، و تأکید وی بر اینکه اروپا باید «بخش عمده بار تأمین امنیت رژیم کی‌یف را به‌عهده بگیرد»، با دشواری‌هایی در زمینه تأمین نیازهای تسلیحاتی اوکراین روبه‌رو بوده‌اند.
با این حال، کشورهای اروپایی همچنان به ارسال تسلیحات به اوکراین ادامه خواهند داد، اما کارشناسان این روزنامه هشدار داده‌اند که صنایع تسلیحاتی اروپا برای رسیدن به ظرفیت کامل تولید نیازمند سال‌ها زمان خواهند بود.
اعتراف ترامپ به دشواری حل‌وفصل مناقشه اوکراین
روزنامه "وال استریت ژورنال" به نقل از منابع مطلع گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در جریان سخنرانی خود در باشگاه شخصی‌ خود در فلوریدا، به دشواری‌های روند حل‌وفصل درگیری‌ها در اوکراین اذعان کرده است.
بر اساس این گزارش، ترامپ در سخنان خود به پیچیدگی روند حل‌وفصل بحران‌ها اشاره کرده و موضوع اوکراین را «ناامیدی فزاینده» توصیف کرده است.
وی همچنین یادآور شد که گفت‌وگو با روسیه نیز با دشواری‌هایی همراه است.
پیش از این، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده همچنان به تلاش‌های خود برای نزدیک‌سازی مواضع مسکو و کی‌یف در روند حل‌وفصل بحران اوکراین ادامه خواهد داد.
به‌گفته او، طرف آمریکایی تا زمانی به این تلاش‌ها ادامه می‌دهد که مطمئن شود پیشرفت در این مسیر ممکن نیست.
طرح کشورهای غربی برای پایان‌دادن به بحران اوکراین
به گزارش شبکه تلویزیونی NBC به نقل از منابع آگاه، ایالات متحده، اروپا و اوکراین طرحی تدوین کرده‌اند که شامل 22 شرط برای حل‌وفصل بحران اوکراین است.
بر اساس این گزارش، یکی از مقامات غربی گفته است: «مذاکره‌کنندگان آمریکایی، اروپایی و اوکراینی فهرستی از شروط تهیه کرده‌اند که شامل 22 پیشنهاد، از جمله آتش‌بس 30روزه می‌شود.»
این شبکه همچنین یادآور شده است که این طرح یکی از خواسته‌های کلیدی روسیه را در نظر دارد؛ آمریکا از پیوستن اوکراین به ناتو حمایت نخواهد کرد.
طبق این اطلاعات، استیون ویتکوف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور ایالات متحده، قصد دارد این سند را به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، ارائه کند، اما زمان دقیق آن مشخص نشده است.
ماکرون احتمال اعزام چندهزار نظامی غربی به اوکراین را مطرح کرد
امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرد که باید چندهزار نظامی غربی به‌عنوان نیروی ذخیره در اوکراین مستقر شوند.
وی در مصاحبه با روزنامه فرانسوی "لوپاریزین" گفت: «عنصر کلیدی، حضور نیروهای نظامی در اوکراین است، این نیروها می‌توانند چندهزار نفر باشند، اما نه صدهاهزار نفر.»
ماکرون توضیح داد که این نظامیان به‌عنوان نیروی ذخیره در فضا یا در مواضع راهبردی دور از خط مقدم مستقر خواهند شد.
به گزارش این روزنامه، این مصاحبه در مسیر قطار رئیس‌جمهور فرانسه به‌سمت کی‌یف انجام شده است.
رئیس جمهور فرانسه به‌همراه کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر انگلیس، و فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، روز شنبه وارد کی‌یف شد تا در نشست موسوم به «ائتلاف داوطلبان» شرکت کند؛ نشستی که قرار بود درباره حمایت کشورهای اروپایی از اوکراین برگزار شود.
کرملین: تلاش برای ترساندن روسیه با تحریم‌ها بی‌فایده است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین تأکید کرد که تلاش برای ترساندن روسیه با تحریم‌ها، بی‌نتیجه است.
وی گفت: «روسیه به تحریم‌ها عادت کرده است و می‌داند چگونه پیامدهای آن‌ها را پس از اعمال کاهش دهد، بنابراین ترساندن ما با این تحریم‌ها کار بی‌فایده‌ای است.»
این اظهارات در واکنش به سخنان امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه بود که همان روز هشدار داد که در صورت مخالفت روسیه با شرایط کی‌یف برای آتش‌بس 30روزه، ممکن است بسته جدیدی از تحریم‌ها علیه مسکو اعمال شود.
وی تأکید کرد که این تحریم‌ها برای اقتصاد روسیه «بسیار سخت‌تر» خواهند بود و باید نقش بازدارنده ایفا کنند.
ماکرون گفت: «در روزهای آینده باید در موقعیتی باشیم که بتوانیم بسته جدیدی از تحریم‌ها را اعمال کنیم.»، وی همچنین تأکید کرد که آماده است برای برگزاری مذاکرات مستقیم میان روسیه و اوکراین نقش‌آفرینی کند.
فریدریش مرتس برای روسیه ضرب‌الاجل تعیین کرد
فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان هشدار داد که در صورت مخالفت روسیه با آتش‌بس، تحریم‌های جدیدی علیه این کشور اعمال خواهد شد.
وی این اظهارات را در جریان سفر خود به کی‌یف و در گفت‌وگو با روزنامه "بیلد" بیان کرد.
مرتس تأکید کرد که اتحادیه اروپا و بریتانیا اقدامات خود را با ایالات متحده هماهنگ خواهند کرد.
وی اضافه کرد: «در ادامه، مجموعه‌ای از تحریم‌های سخت‌گیرانه‌تر اعمال خواهد شد و کمک‌های گسترده به اوکراین ادامه خواهد یافت؛ چه سیاسی، چه مالی و چه نظامی.»
اعلام آمادگی مرتس برای گفت‌وگوی مستقیم با پوتین
فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان در این مصاحبه همچنین اعلام کرد که در صورت لزوم، آماده است با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه گفت‌وگو کند.
مرتس در پاسخ به سؤالی درباره تماس مستقیم با رئیس‌جمهور روسیه گفت: «اگر ضرورتی پیش بیاید و اگر این اقدام به پایان دادن به این درگیری کمک کند، من آماده‌ام که اقدامات زیادی انجام دهم، اما ابتدا باید ببینیم آیا پس از این آخر هفته می‌توانیم به هدف آتش‌بس دست یابیم یا نه.»
صدراعظم آلمان همچنین تصریح کرد که سفر وی به‌همراه امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، و دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان به اوکراین با هماهنگی رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ صورت گرفته است.
مرتس تأکید کرد که این مقامات غربی خواستار برقراری آتش‌بس 30روزه هستند، که به‌گفته آن‌ها فرصتی برای آمادگی جهت آغاز مذاکرات صلح خواهد بود.
نمایندگان پاریس، لندن، برلین و ورشو اکنون در انتظار پاسخ رئیس‌جمهور روسیه به این پیشنهاد هستند.
مشکل اروپا در تأمین تسلیحاتی اوکراین
روزنامه "نیویورک تایمز" گزارش داد که کشورهای اروپایی در تلاش برای مسلح‌کردن اوکراین هستند، اما امکان انجام این کار را به‌صورت سریع و مؤثر ندارند.
این نشریه نوشت: «از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، وعده پایان حمایت‌های واشنگتن از اوکراین را مطرح کرد، رهبران اروپایی نگران آن هستند که نتوانند تسلیحات مورد نیاز اوکراین را به‌موقع تأمین کنند.
از وقتی ترامپ به‌روشنی اعلام کرد که اروپا باید بخش اعظم بار تأمین امنیت نه‌تنها اوکراین بلکه خود اروپا را نیز به‌عهده بگیرد، ارسال تسلیحات از سوی به‌اصطلاح «ائتلاف داوطلبان» به کی‌یف با دشواری مواجه شده است.
ایگور چرنوف، معاون رئیس کمیته امنیت ملی، دفاع و اطلاعات پارلمان اوکراین فاش کرده است که نیروهای مسلح این کشور با کمبود موشک‌های دوربرد، توپخانه و به‌ویژه سامانه‌های پدافند هوایی بالستیک مواجه‌اند، که اغلب آن‌ها در ایالات متحده تولید می‌شوند.
"نیویورک تایمز" یادآوری می‌کند که کمک‌های نظامی تصویب‌شده توسط دولت پیشین آمریکا به‌ریاست جو بایدن، تا تابستان 2025 پایان خواهد یافت.
با وجود آمادگی ظاهری رهبران اروپا و سرمایه‌گذاران برای افزایش بودجه صنایع تسلیحاتی، کارشناسان و مدیران این بخش پیش‌بینی می‌کنند که راه‌اندازی کامل خطوط مونتاژ تولید تسلیحات در اروپا ممکن است یک دهه به‌طول بینجامد.
به‌گفته چرنوف، اروپا تلاش می‌کند خلأ ناشی از توقف کمک‌های آمریکا را پر کند، اما در کوتاه‌مدت قادر به انجام این کار نیست.
به‌عقیده کارشناسان، سیاستمداران اروپایی با یک مشکل دوگانه روبه‌رو هستند؛ هم باید اوکراین را تجهیز کنند و هم مجدداً ارتش‌های خود را مسلح کنند، در حالی که ظرفیت‌های صنعتی آن‌ها امکان انجام هر دو کار را به‌طور همزمان نمی‌دهد.
کمبود منابع مالی اروپا برای ادامه حمایت از اوکراین
الکساندر دوبینسکی، نماینده پارلمان اوکراین اعلام کرد که منابع مالی اروپا برای ادامه حمایت از این کشور رو به پایان است و کمیسیون اروپا تنها 1.9 میلیارد دلار به کی‌یف اختصاص داده است.
به‌گفته وی، اوکراین ماهانه حدود 3.5 میلیارد یورو هزینه می‌کند و تنها برای تولید تسلیحات، به یک میلیارد یورو نیاز خواهد بود.
دوبینسکی در کانال تلگرام خود نوشته است: «با توجه به اینکه از مناقشه اوکراین برای تأمین مالی اقتصادهای اروپایی استفاده می‌شود، این مسئله پیش از هر چیز نشان می‌دهد که اروپا دیگر ظرفیت لازم را ندارد.»
به‌گفته این سیاستمدار، غرب در انتقال ظرفیت‌های صنعتی اروپا به اوکراین نیز ناکام بوده و نتوانسته است کیفیت و حجم تولید موردنیاز را تأمین کند؛ بنابراین اروپا امکان ادامه حمایت از کی‌یف را ندارد.
انتهای پیام/+