کمیسیون بانوان مشهد الگویی ملی در حوزه خانواده و زنان است - تسنیم
رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای شهر مشهد گفت: کمیسیون بانوان مشهد الگویی ملی در حوزه سیاست گذاری خانواده و زنان است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، فاطمه سلیمی، امروز در نشست مشترک کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد با کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به خلأها و کمتوجهیهای تاریخی نسبت به حوزه زنان و خانواده پس از انقلاب اسلامی، اظهارداشت: با درک اهمیت این حوزه و با همدلی تمامی اعضای شورای ششم، برای نخستین بار در تاریخ مدیریت شهری کشور، کمیسیونی تخصصی با عنوان 'کمیسیون ویژه بانوان و خانواده' در شورای اسلامی شهر مشهد با رأی قاطع هر پانزده عضو شورا ایجاد شد.
این اقدام به الگویی ملی برای دیگر شهرها تبدیل شده و هماکنون در حال انتقال تجربه آن به سایر شوراها هستیم.
وی با اشاره به تمایز این کمیسیون با ساختارهای مشابه نظیر فراکسیونهای مجلس افزود: برخلاف فراکسیونها، کمیسیون بانوان شورا، در تمامی کمیسیونهای تلفیق حضور دارد و موضوعات مرتبط با عمران، حملونقل، شهرسازی، بودجه و دیگر حوزهها را از منظر خانواده و زنان بررسی کرده و سهمی متناسب برای این حوزهها تعریف میکند.
سلیمی با اشاره به گفتمان نوینی که کمیسیون بانوان و خانواده وارد فضای تصمیمگیری شهری کرده است، بیان کرد: مفهوم 'تعالی زیستپذیری شهری در حوزه زن و خانواده' را مطرح کردهایم؛ یعنی شهر باید برای زنان و خانوادهها قابل زیست باشد.
در حوزههای مختلف از جمله حملونقل عمومی، ایمنی مسیرهای پرتردد برای بانوان، فضاهای شهری، خدمات، اشتغال و ساختارهای فرهنگی باید این رویکرد دیده شود.
وی افزود: ما تنها به نگاه فرهنگی محدود نشدیم، بلکه با رویکرد ساختارمند وارد شدیم، در چهار مسیر اصلی اقدام کردیم نخست، در حوزه بودجهریزی، برش ویژه بانوان را برای نخستین بار در بودجه شهرداری مشهد تعریف کردیم که منجر به طراحی ردیفهای خاص برای مسائل زنان و خانواده در برنامههای چهارساله شهرداری (1401 تا 1405) شد.
رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای شهر مشهد ادامه داد: در سطح ساختاری نیز، بر خلاف بسیاری از شهرهای کشور که حتی فاقد واحد مشخص برای امور بانوان هستند، پیگیر ایجاد اداره کل بانوان و خانواده در شهرداری مشهد هستیم؛ این اداره کل میتواند با بهرهگیری از ظرفیت مالی و اجرایی شهرداری، نقش کلیدی در رفع خلأها و تحقق عدالت جنسیتی ایفا کند.
سلیمی افزود: در مشهد بهعنوان یک شهر زیارتی با محوریت بارگاه منور امام رضا (ع)، باید الزامات خاصی برای زیست زنان در محیط شهری فراهم باشد.
در همین راستا، توسعه پارکهای ویژه بانوان با نام مبارک 'شهربانو'، برگرفته از نام مادر امام سجاد(ع)، در سطح شهر اجرا شد.
همچنین فضاهای فرهنگی با نام بانوان اهل بیت(ع) مانند حضرت معصومه، حضرت خدیجه و حضرت زینب به بهرهبرداری رسیدند.
وی با اشاره به تسهیل دسترسی بانوان به خدمات رایگان شهری، بیان کرد: در مناسبتهای مذهبی مرتبط با بانوان اهل بیت، مترو مشهد رایگان شد.
همچنین با حمایت خیرین، اتوبوس غربالگری سیار سلامت ویژه بانوان در حاشیه شهر مشهد بهصورت رایگان فعال شده است.
رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای شهر مشهد گفت: در حوزه نرمافزار نیز طرحهایی مانند باشگاه اجتماعی همسران مشهدی با هدف آموزش زوجین و کاهش نرخ طلاق اجرایی شده است که طی سه سال فعالیت، از میان دههزار زوج، تنها 85 مورد منجر به طلاق شده است.
همچنین طرح مشاورهای ترنم زندگی در مساجد مناطق کمبرخوردار اجرا شده و نوجوانان نیز به عنوان نسل آینده وارد فرآیند سیاستگذاری شدهاند.
سلیمی افزود: در شورای اجتماعی محلات، از 2 هزار عضو، 800 نفر بانوان هستند که نقشآفرینی جدی در اداره محلات دارند.
برای اولینبار نوجوانان نیز به این شوراها اضافه شدهاند تا مستقیماً خواستهها و دیدگاههای خود را مطرح کنند.
این مدل مشارکتی، مشهد را در سطح ملی پیشگام ساخته است.
وی از ارتباط موثر با دیگر شهرها و شوراهای اسلامی کشور خبر داد و گفت: تجربیات کمیسیون بانوان مشهد به شوراهای شهر در شهرهایی چون زاهدان، تبریز، سردشت و دیگر مناطق کشور منتقل شده و تعامل تنگاتنگی میان بانوان شوراها برقرار است.
رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای شهر مشهد در پایان، با اشاره به نگاه بینالمللی دوره جدید مدیریت شهری مشهد، تصریح کرد: در قالب رویداد بینالمللی رسانهای خورشید، 100 زن خبرنگار از 7 کشور جهان به مشهد دعوت شدند و روایتهای واقعی از وضعیت ایران منتشر شد؛ نخستین توییت یک خبرنگار آمریکایی این بود که "من از ایران به شما سلام میکنم؛ ایران آن چیزی نیست که میگویند".
سلیمی تأکیدکرد: در شورای ششم، نگاه به حوزه زنان ابزاری یا سیاسی نیست، بلکه از دل دغدغههای واقعی جامعه و بهدور از بازیهای جناحی شکل گرفته است؛ از مجلس شورای اسلامی نیز انتظار داریم که لایحه تحکیم و تعالی خانواده را به عنوان یک ظرفیت اساسی مورد توجه قرار دهند.
حوزه زنان و خانواده، موضوع نیمی از جامعه است و شایسته است با نگاه ملی و فراجناحی به آن پرداخته شود.
برنامهریزی شهری بدون آمار دقیق ممکن نیست
مهدی ناصحی، رئیس شورای اسلامی شهر مشهد،نیز با اشاره به اهمیت آمار دقیق در بودجهریزی کشور اظهار داشت: مبنای بودجهریزی، آمار است و اگر آمار دقیقی وجود نداشته باشد، تدوین بودجهای کارآمد و مبتنی بر نیازهای واقعی امکانپذیر نخواهد بود.
وی با بیان اینکه این مسئله بر تمامی فعالان حوزه برنامهریزی و بودجهنویسی تأثیرگذار است، گفت: اطلاعات دقیقی از وضعیت شهر مشهد ارائه میدهم تا مبنایی برای برنامهریزیهای دقیقتر در آینده قرار گیرد.
ناصحی با اشاره به نتایج سرشماری سال 1395، یادآور شد: در آن سال جمعیت مشهد حدود 3.5 میلیون نفر اعلام شد، اما اکنون با توجه به نرخ رشد جمعیت، برآوردهای ما نشان میدهد که جمعیت ساکن مشهد در سال 1404 به بیش از 4.2 میلیون نفر رسیده است.
وی ادامه داد: افزون بر این، 400 هزار نفر اتباع خارجی بهطور رسمی در مشهد زندگی میکنند و حدود 600 هزار نفر از اتباع غیرمجاز نیز در این شهر ساکن هستند.
همچنین بهطور متوسط 200 هزار زائر بهصورت روزانه در مشهد حضور دارند، بدون اینکه هزینهای برای خدمات شهری پرداخت کنند.
رئیس شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: علاوه بر این، حدود 200 هزار نفر از ساکنان شهرهای اقماری روزانه وارد مشهد شده و از خدمات شهری استفاده میکنند.
با احتساب این آمار، جمعیت واقعی بهرهبردار از امکانات مشهد به بیش از 6 میلیون نفر میرسد.
ناصحی با انتقاد از عدم تخصیص بودجه متناسب با جمعیت واقعی مشهد بیان کرد: در حالی که خراسان رضوی باید حدود 8 درصد بودجه کشور را دریافت کند، سهم آن کمتر از 5 درصد است.
این عدم توازن موجب فشار مضاعف بر مدیریت شهری مشهد شده است.
وی نسبت به نگاه تکبعدی برخی مسئولان هشدار داد و گفت: وقتی صحبت از مشهد میشود، به دلیل حساسیت و جایگاه این شهر، یک اظهار نظر میتواند بازتاب بینالمللی داشته باشد.
به عنوان مثال، جملهای که بنده درباره اولویتهای فرهنگی زائران بیان کردم، ظرف شش ساعت به تیتر اول بیبیسی تبدیل شد.
ناصحی تأکیدکرد: مشهد شهری فرهنگی، مذهبی و دارای بافت جمعیتی و مهاجرتی خاص است که نیازمند توجه ملی در حوزه بودجه، زیرساخت، فرهنگ و خدمات شهری است.
وی از نمایندگان مجلس و مدیران ملی خواست تا برای جبران هزینههای فرهنگی و خدماتی شهر مشهد، همکاری لازم را با مدیریت شهری داشته باشند و افزود: اگر حمایت لازم صورت نگیرد، نهتنها امکان توسعه وجود نخواهد داشت بلکه دستاوردهای موجود نیز در معرض آسیب قرار خواهند گرفت.
قانون عفاف و حجاب همچنان در ابهام
خلیل موحدی محصل، عضو شورای اسلامی شهر مشهد نیز، با انتقاد از ضعف ساختاری و بیتوجهی مجلس به مسائل فرهنگی کشور، اظهارداشت: انتظار ما این است که شأن چنین جلساتی فراتر از گزارشدهی باشد و به موضوعات اساسی و زیرساختی پرداخته شود، چراکه ممکن است این آخرین باری باشد که اعضای شورا فرصت دیدار با کمیسیون فرهنگی مجلس را پیدا میکنند.
موحدی محصل با اشاره به عملکرد ضعیف کمیسیون فرهنگی در مجلس یازدهم گفت: با وجود آنکه بیشتر نمایندگان این دوره از طیف انقلابی و همسو با گفتمان انقلاب هستند، کمیسیون فرهنگی مجلس به دلایل مختلف با بیمهری روبهرو شد، تا جایی که برای تشکیل آن، به اجبار سطح برخی نمایندگان کاهش یافت تا اعضای لازم تأمین شوند.
این امر نشاندهنده بیتوجهی به اهمیت موضوعات فرهنگی در میان نمایندگان است.
وی افزود: در شرایطی که کمیسیونهایی همچون صنعت، امنیت ملی و سایر کمیسیونها با جدیت پیگیری میشوند، کمیسیون فرهنگی مظلوم واقع شده و این ضعف از کل مجلس قابل مشاهده است.
موحدی با طرح گلایهای جدی، به سرنوشت مبهم قانون عفاف و حجاب پرداخت و بیان کرد: با وجود تدوین پنج بند اساسی در این قانون، هنوز سرنوشت آن مشخص نیست و اجرایی شدن بخشهای مترقی آن در هالهای از ابهام باقی مانده است.
مجلس و کمیسیون فرهنگی عزمی برای پیگیری و عملیاتیسازی این قانون از خود نشان ندادهاند.
عضو شورای شهر مشهد با اشاره به تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری بر اصلاح ساختار بودجه، خصوصاً در حوزه فرهنگ، افزود: امسال هجدهمین سالی است که مقام معظم رهبری بر لزوم بازنگری جدی در ساختار بودجه تأکید میورزند، اما همچنان بخش فرهنگی، با نگاه هزینهمحور و بدون ارزیابی کارآمدی بودجهها اداره میشود.
بودجههای فرهنگی صرف میشوند، ولی تأثیر و بازده آنها مشخص نیست.
وی با انتقاد از نبود سازوکار ارزیابی در تخصیص بودجههای فرهنگی، تصریح کرد: مقام معظم رهبری بارها خواستار حمایت از عناصر فرهنگی شدهاند، اما در عمل، موسسات جای افراد را گرفتهاند؛ موسساتی که گاه فقط در ظاهر تشکیل شدهاند و سالهاست بدون اثربخشی خاص، بودجههای کلانی دریافت میکنند.
مجلس نیز هیچ معیار و مکانیزم سنجشی برای میزان تأثیر این حمایتها ندارد.
موحدی محصل همچنین با یادآوری مواضع رهبر انقلاب درباره لزوم اتحاد دنیای اسلام در برابر جریانهای تروریستی، گفت:«با وجود بخشنامه رسمی در این باره و تاکیدات ایشان در 16 آذر و 7 مرداد، هیچ مصوبهای از سوی کمیسیون فرهنگی مجلس در این باره دیده نشده و حتی یک جلسه تخصصی نیز برگزار نشده است.
وی با اشاره به ظرفیت بالای فرهنگی و اجتماعی شهر مشهد، خاطرنشان کرد: خوشبختانه تمام 15 عضو شورای شهر مشهد، قدمهای مهمی در حوزه فرهنگی برداشتهاند، اما جای گزارش آن در این جلسه نیست.
نکته مهم اینجاست که سیاستگذاریهای فرهنگی مجلس، در تضاد با خواستههای مقام معظم رهبری و نیاز واقعی جامعه قرار دارد.
موحدی در بخش دیگری از سخنان خود، به اهمیت حمایت از سرمایههای مردمی پرداخت و بیان کرد: شعار سال اگرچه به مسئله سرمایهگذاری داخلی اشاره دارد، اما متأسفانه نه صداوسیما، نه دستگاههای دولتی و نه حتی کمیسیون فرهنگی مجلس، برنامه عملیاتی برای ترویج فرهنگ حمایت از سرمایههای مردمی نداشتهاند.
وی افزود: امروز باورهای عمومی همچنان بهگونهای است که سرمایهگذاری خارجی را تنها راه پیشرفت میدانند، درحالیکه تجربه کشورهایی مانند ژاپن پس از جنگ جهانی دوم، نشان میدهد که میتوان با تکیه بر سرمایههای داخلی و اعتماد به مردم، کشور را بازسازی کرد.
کشور همسایه ترکیه نیز با وجود جذب بیش از 240 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی، دچار تورم 80 درصدی شده و این خود نشاندهنده لزوم بازنگری در نگرش فرهنگی به توسعه اقتصادی است.
عضو شورای شهر مشهد با تأکید بر اینکه کمیسیون فرهنگی مجلس باید نقش مرجعیت فرهنگی خود را بهدرستی ایفا کند، خطاب به نمایندگان گفت: ما از شما طلبکاریم و انتظار داریم به مسائل فرهنگی با نگاهی جدی، عمیق و عملگرایانه پرداخته شود.
اگر این فرصتها از دست برود، معلوم نیست چه زمانی بتوانیم شاهد اصلاحی واقعی در این حوزه باشیم.
انتهای پیام/282