خلیج فارس؛ هویت تاریخی و میراث جاودان ایران
خلیج فارس یکی از مناطق مهم استراتژیک جهان، تنها یک نام جغرافیایی نیست، بلکه بخشی از روح و هویت تاریخی و میراث جاودان ایران است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، خلیج فارس، این آبراهه استراتژیک و حیاتی، همواره در طول تاریخ پیوندی ناگسستنی با عناصر ایرانی داشته و نقش کلیدی در شکلدهی به تمدنها و قدرتهای منطقهای ایفا کرده است.
از دوران پارینهسنگی تا به امروز، این پهنه آبی نه تنها گذرگاه مهاجرتها و تبادلات فرهنگی بوده، بلکه بهعنوان بخشی جداییناپذیر از هویت ملی ایران، در برابر طمع استعمارگران ایستاده است.
شواهد باستانشناسی در شهرستانهای جم، کنگان و دیر گواهی بر حضور نخستین جوامع انسانی در کرانههای خلیج فارس است.
از تمدن ایلامی و هخامنشیان تا اشکانیان و ساسانیان، این آبراهه همواره در کانون توجه حکومتهای ایرانی قرار داشته است.
حتی در دوران اسلامی، خلیج فارس هرگز به استعمارگران اجازه تسلط نداده است.
از میر مهنای بندر ریگی که هلندیها را از خارگ بیرون راند تا رشادتهای امامقلیخان در اخراج پرتغالیها از هرمز، و از مبارزات دلیران تنگستان مانند شهید رئیسعلی دلواری تا مقاومت ناوگان دریایی سپاه در برابر تجاوزات آمریکا، همه نشاندهنده غیرت ایرانیان در پاسداری از این دریای پارس است.
مطالعات باستانشناسی و تاریخی تأیید میکنند که خلیج فارس گهواره تمدنی منحصربهفرد است.
از مکران تا اروندرود و حتی در کشورهای همسایه، ردپای فرهنگ و تمدن ایرانی بهوضوح دیده میشود.
این پیوند تاریخی، میراثی است که نهتنها به ایران، بلکه به تمام منطقه تعلق دارد.
تلاشهای نامشروع برای تغییر نام این آبراهه، از بلگریوز انگلیسی تا جمال عبدالناصر و عبدالکریم قاسم، هرگز نتوانسته است خدشهای به هویت راستین آن وارد کند.
برعکس، این اقدامات تنها بر همبستگی ملی ایرانیان و اصالت تاریخی نام «خلیج فارس» تأکید کردهاند.
خلیج فارس؛ خانه ابدی ایران
خلیج فارس تنها یک نام جغرافیایی نیست، بلکه بخشی از روح و هویت ایران است.
امروزه بیش از هر زمان دیگری، تلاشهای فرهنگی و علمی برای احیای جایگاه تاریخی این آبراهه ضروری است.
زیرا خلیج فارس همیشه و تا همیشه، خانه ماست.
عبدالکریم مشایخی، رئیس بنیاد ایرانشناسی شعبه بوشهر، با تأکید بر جایگاه خلیج فارس به عنوان نماد ملی و میهنی، گفت: مردم ایران، بهویژه مردم بوشهر، خلیج فارس را با باورهای عمیق دینی و الهی در قلب خود نگه داشتهاند و همچون پاره تن خود از آن در برابر بدخواهان حراست میکنند.
مشایخی با اشاره به اسناد تاریخی و نقشههای بهجای مانده از یونانیان و دیگر تمدنها، افزود: «این آبراهه استراتژیک در طول تاریخ با نامهایی مانند «سینوس پرسیکوس» شناخته شده که ریشه در واژه «پارسی» دارد و گواهی بر اصالت نام خلیج فارس است.
وی خلیج فارس را یکی از کانونهای تمدنساز خاور باستان با پیشینهای چند هزار ساله دانست و یادآور شد: این آبراه نه تنها از لحاظ سیاسی و اقتصادی، بلکه بهعنوان یک راه آبی حیاتی، همواره نقش کلیدی در شکلگیری تمدنهای بزرگ داشته است.
رئیس بنیاد ایرانشناسی شعبه بوشهر با اشاره به سابقه دیرینه مقاومت مردم این استان، به چهار دوره تاریخی مهم دفاع از خلیج فارس در برابر تجاوزات خارجی اشاره کرد و گفت: در دوره نخست، همزمان با حکومت محمدعلی شاه، مردم بوشهر اولین آزمون بزرگ خود را در دفاع از این آبراه استراتژیک پشت سر گذاشتند.
مشایخی ادامه داد: دوره دوم مقاومت در زمان ناصرالدین شاه رقم خورد که با رشادتهای سرهنگ باقرخان تنگستانی و فرزندش احمدخان همراه بود.
این فرماندهان دلیر به همراه 400 تن از نیروهای محلی، از حریم خلیج فارس دفاع جانانهای کردند.
وی با بیان اینکه در دوره سوم که به استبداد صغیر معروف است، مردم بوشهر بار دیگر در برابر تهدیدات خارجی ایستادگی کردند خاطرنشان کرد: اوج این مقاومتها در جریان جنگ جهانی اول و بین سالهای 1332 تا 1336 میلادی به وقوع پیوست که در این دوره تاریخی، انگلیسیها با بهانهگیری اختلافات مرزی بر سر هرات، نیروهای نظامی خود را از طریق خلیج فارس به بندر بوشهر اعزام کردند.
اما با مقاومت سرسختانه مردم غیور این منطقه مواجه شدند و نتوانستند به اهداف خود دست یابند.
این مقاومتها نشان داد که مردم جنوب ایران همواره خلیج فارس را بخشی جداییناپذیر از هویت ملی خود میدانند.
رئیس بنیاد ایرانشناسی بوشهر با گرامیداشت یاد شهیدان بینالمللی دفاع از خلیج فارس تصریح کرد: شهید احمدخان تنگستانی، شهید رئیسعلی دلواری و شهیدان نادر مهدوی و همرزمانش، جان خود را در راه پاسداری از خلیجفارس فدا کردند و مردم این خطه در تمام ادوار تاریخی، تا پای جان از خلیج فارس دفاع کردهاند و همچنان از این منطقه استراتژیک صیانت و دفاع میکنند.
یادداشت از ابوالقاسم آخته ، نویسنده - پژوهشگر تاریخ
انتهای پیام/