فرصت سوزی با طعم یورو و دلار/معمای 19 ساله پتروشیمی زنجان!
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پتروشیمی زنجان در مسیر رو به جلو و قابل قبولی قرار دارد، گفت: فقط زمان بر بودن تحقق منابع ارزی تخصیص یافته در چنین پروژه هایی مانع اتمام کار است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، از نخستین مطالبات عمومی تکمیل پروژه پتروشیمی زنجان است که سهامداران زیادی سالهاست پول خود را در این مجموعه سرمایهگذاری کردند و همچنین تکمیل آن در رفع بیکاری در منطقه تاثیر جدی خواهد داشت.
یکی از پروژههایی که نه تنها در زنجان بلکه در شمال غرب کشور مطرح است طرح پتروشیمی زنجان است که جز مصوبات دولت نهم به استان در اردیبهشت ماه سال 1385 بود، و به عنوان تنها واحد تولید کننده کود اوره در شمال غرب کشور مطرح بود.
این پتروشیمی که بعد از تقریبا هفت ماه یعنی در آذر ماه 1385 عملیات اجراییاش استارت زده شد بر اساس وعدههایی که داده شد باید در عرض چهار سال که استاندارد جهانی است مورد بهرهبرداری قرار میگرفت اما هنوز بعد از گذشت بیش از 19 سال از کلنگ زنی، این پروژه زیر بلاتکلیف است.
با اینکه طی همان سالها اعلام شده بود پروژه مذکور نیازمند 500 میلیون دلار اعتبار است که 350 میلیون دلار به صورت ارزی و 150 میلیون دلار به صورت ریالی تامین خواهد شد، به عبارتی دیگر قرار بر تامین 80 درصد سرمایه از شرکتهای داخلی استان و 20 درصد از طریق صنایع ملی پتروشیمی بود، اما خبری از تحقق آنها نیست و از سویی دیگر افزایش قیمت دلار طی سالهای اخیر به حدی بوده که مانع از تکمیل این پروژه بسیار عظیم شده است.
حال با شرایط موجود افقی که برای بهرهبرداری پتروشیمی زنجان میتوان انتظار داشت شاید این پروژه تا چندین دهه همچنان بی ثمر به حال خود رها شده باشد.
اما این طرح دارای مشکلاتی هست که نباید ناگفته از جزئی از آنها عبور کرد، پتروشیمی یکی از عظیمترین پروژههایی است که نیاز به 16.5 میلیون متر مکعب آب در سال دارد و سد گلابر تامین کننده آب خواهد بود اما در کنار این پروژه، صنعت فولاد نیز استفاده کننده از آب این سد است، در صورتی که هدف از اجرای سد گلابر تامین آب کشاورزی برای قریب به 9 هزار هکتار بوده است.
اما چرا چنین طرحهای صنعتی در منطقه و استانی به تصویب میرسند که همواره با مشکل آب مواجه بوده است؟
بر اساس چه قانونی قرار است تا آب مورد نیاز کشاورزان و زمینهای کشاورزی اهالی منطقه ایجرود در اختیار دو صنعت فولاد و پتروشیمی قرار گیرد؟
افق تکمیل این طرح چه زمانی است با این که قول اشتغال بیش از 4 هزار نفر از فارق التحصیلان دانشگاهی در پتروشیمی داده شده بود اما نه پتروشیمی سر گرفت و نه این وعده.
آیا همچنان باید برای به سرانجام رسیدن این طرح چشم انتظار بود؟
در سالهای گذشته بارها مسئولان استان از جمله مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس خبر از افتتاح آن در سال 1401 داده بودند ولی گذشت زمان ثابت کرد حل این مسئله به مسئولان عالی رتبه کشوری نیاز دارد.
مصطفی طاهری در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم، در زمینه آخرین وضعیت پتروشیمی زنجان اظهار داشت: در جلسات اخیر که با مدیرعامل پتروشیمی بابت پیگیری مشکلات این واحد صنعتی داشتیم اعلام کردند در حال حاضر گره بزرگی که مانع ادامه پروژه باشد وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در گذشته پتروشیمی بدهی ارزی داشت و جریمه این بدهی هم ارزی حساب شده بود به طوری که هیچ سرمایهگذاری در آن صرف نمیکرد افزود: با رفع شدن این مسئله سه قسمت سهامداران آنجا به ادامه روند کار ورود کردند و با تخصیص ارز پروژه تا 58 درصد پیشرفته است.
نماینده مردم زنجان و طارم با بیان این مطلب که تنها تأخیرها در این پروژه در تخصیص ارز است، خاطرنشان کرد: در کشور امروز تخصیص ارز اینگونه نیست که با آماده بودن مدارک تخصیص هم تحقق یابد بلکه 5 تا 6 ماه طول میکشد تا منابع ارزی به این پروژه برسد.
وی با بیان اینکه تلاش داریم زمان مراحل دستور تخصیص ارز را کوتاه کنیم تا تجهیزات پروژه مونتاژ شوند، تصریح کرد: انبارهایی که گمرک آنجا ایجاد کرده پر از تجهیزات داخلی و خارجی است که با نصب آنها یکباره پروژه تکمیل میشود که تلاش داریم تا سال آینده این مهم محقق شود.
طاهری تاکید کرد: مانع جدی بر سر راه تکمیل پروژه وجود ندارد و تا کنون هیچ واحد صنعتی بابت تحریم ها لنگ تجهیزات نبوده نهایتا از راه طولانی تر با هزینهای بیشتر تجهیزات مورد نیاز واحدهای صنعتی تهیه شده است.
وی با اشاره به پیگیری ها از بانک مرکزی و وزارت صمت، ابراز کرد: الان در کشور هر کاری که یک طرفش به ارز برمیگردد کند پیش میرود دقیقا مثل نیروگاههای خورشیدی که به سختی پنل وارد میکنیم.
انتهای پیام/