خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 20 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حوزه علمیه درحال فراهم کردن زمینه استقرار حکومت عدل جهانی است

مهر | استان‌ها | شنبه، 20 اردیبهشت 1404 - 10:47
اصفهان-مدیر حوزه علمیه خواهران استان اصفهان گفت:حوزه در حال فراهم کردن زمینه برای استقرار حکومت عدل جهانی و ظهور منجی موعود (عج) است که این مسئولیت، جایگاه حوزه را ارتقا داده است.
حوزه،علميه،اسلامي،انقلاب،ديني،شهيد،نقش،سياسي،فقه،اجتماعي،جام ...

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها- سالروز تأسیس حوزه علمیه یادآور یکی از رویدادهای تأثیرگذار در تاریخ معاصر تشیع است؛ سالروزی که حوزه علمیه قم در سال ۱۳۰۱ هجری شمسی پایه‌گذاری شد و به نقطه عطفی در جریان‌سازی علمی و دینی کشور تبدیل گشت.
حوزه‌ای که نه‌تنها سنگ‌بنای آموزش نوین علوم اسلامی را در ایران نهاد، بلکه در دهه‌های بعد، به یکی از مهم‌ترین مراکز تولید فکر دینی، تربیت مجتهدان و هدایت‌گری اجتماعی و سیاسی بدل شد.
به مناسبت سالروز بازتاسیس حوزه علمیه حجت‌الاسلام احمد عبدالهی‌نژاد، مدیر حوزه علمیه خواهران استان اصفهان، در گفتگو با خبرنگار مهر به بررسی ابعاد مختلف شکل‌گیری حوزه علمیه، اهداف بنیان‌گذاران آن، نقش آن در تحولات دینی و اجتماعی و افق پیش‌روی این نهاد دیرپای علمی پرداخته که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید؛
به نظر شما نقش محوری حوزه‌های علمیه در شکل‌گیری انقلاب اسلامی چه بود و چگونه توانستند به‌عنوان نهاد مرکزی دینداری، تحولات اجتماعی را هدایت کنند؟
به گواهی اسناد تاریخی، حوزه علمیه نه تنها در «حدوث» انقلاب اسلامی نقش محوری داشته، بلکه عامل «استمرار» و حتی «صدور» انقلاب نیز بوده است.
حوزه با تربیت شخصیت‌هایی چون امام خمینی (ره)، شهید مطهری و شهید بهشتی توانست مفاهیم دینی و سیاسی را به زبان مردم ترجمه کند و روحیه انقلابی را در جامعه تقویت نماید.
مهم‌ترین عاملی که موجب موفقیت روحانیت در تحولات اجتماعی شد، ارتباط صمیمی با مردم و حضور مؤثر در میان توده‌ها بود.
روحانیون با این روش توانستند آموزه‌های دینی را منتقل کنند، بستر آگاهی سیاسی را فراهم سازند و مردم را نسبت به ظلم، فساد و آثار شوم حاکمیت طاغوت آگاه کنند.
شخصیت‌هایی مانند امام خمینی (ره)، شهید بهشتی و شهید مطهری چگونه توانستند با تکیه بر فقه سیاسی، گفتمان انقلاب اسلامی را در جامعه ترویج دهند؟
امام خمینی (ره) در بُعد نظری، با ارائه الگویی نوین از فقه حکومتی و تأکید بر جدایی‌ناپذیری دین از سیاست، نظریه ولایت فقیه را مطرح کردند.
ایشان با برپایی کرسی درس خارج فقه در نجف، در شرایطی که اغلب حوزه‌ها به فقه فردی مشغول بودند، فقه را از حوزه فردی به عرصه حکمرانی و اداره جامعه کشاندند.
ایشان معتقد بودند که اجرای احکام اسلامی بدون تشکیل حکومت ممکن نیست و فقها وظیفه دارند در اداره جامعه نقش‌آفرین باشند.
در عرصه عملی نیز، امام از طریق شاگردانی چون شهید مطهری، شهید بهشتی، آیت‌الله خامنه‌ای و دیگران، با روشنگری‌های اجتماعی و مبارزات سیاسی، توانستند مردم را نسبت به پیوند دین و سیاست آگاه کنند.
این تلاش نظری و عملی، بستری برای استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران فراهم ساخت.
امروز نقش و جایگاه حوزه علمیه قم را در کشور و جهان اسلام چگونه ارزیابی می‌کنید؟
به نظر بنده، هیچ دوره‌ای در تاریخ تشیع، حوزه‌های علمیه به اندازه امروز در کشور و جهان اسلام نقش‌آفرین، مؤثر و دارای مسئولیت سنگین نبوده‌اند.
امروز حوزه علمیه قم در تبیین معارف دینی، هدایت فکری و فرهنگی جامعه، گفتمان‌سازی انقلاب اسلامی، تربیت نسل جهادگر برای نهضت بیداری اسلامی و تولید علم در علوم اسلامی نقش محوری دارد.
از همه مهم‌تر، حوزه امروز در حال فراهم کردن زمینه برای استقرار حکومت عدل جهانی و ظهور منجی موعود (عج) است که این مسئولیت، جایگاه حوزه را به سطحی تاریخی و بی‌سابقه ارتقا داده است.
تولید محتوای دینی و سیاسی توسط حوزه‌های علمیه، مانند بیانیه‌ها و کتاب‌ها، چه تأثیری در افزایش آگاهی عمومی و جلب حمایت مردم از انقلاب داشت؟
بیانیه‌ها و کتاب‌ها اگرچه نقش مؤثری در ارتقا آگاهی عمومی داشتند، اما برای تحقق اهداف انقلاب کافی نیستند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در منشور روحانیت، مهم‌ترین وظیفه حوزه و روحانیت را "بلاغ مبین" معرفی کردند.
این مأموریت، نیازمند آن است که علاوه بر استفاده از شیوه‌های سنتی تبلیغ، از ابزارهای نوین ارتباطی و رسانه‌ای نیز بهره برده شود.
حوزه باید خود را با تحولات رسانه‌ای، فضای مجازی و نیازهای فکری نسل جدید هماهنگ کند تا بتواند پیام انقلاب و دین را به صورت مؤثر منتقل سازد.
درادامه، حجت‌الاسلام عبدالهی‌نژاد تأکید کرد که حوزه‌های علمیه اگرچه میراث‌دار سنتی عظیم‌اند، اما باید با چشم‌انداز آینده‌نگر، تحول‌خواه و جهادی، رسالت تاریخی خود در قبال اسلام و بشریت را به خوبی ایفا کنند.