طرح جامع شهر اراک در بنبست بودجهای؛ متولیان دست خالیاند - تسنیم
در حالی که تحقق طرح جامع شهر اراک به ایجاد کاربری های مکمل در کنار واحدهای مسکونی وابسته است، رئیس کمیسیون فرهنگ شوراى شهر اراک از عدم تخصیص حتی یک ریال بودجه طی 10 سال اخیر برای تملک زمین های آموزشی، فرهنگی و خدماتی خبر داد.

پیمان عینالقضات، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شوراى اسلامى شهر اراک، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اراک با اشاره به اینکه بر اساس طرح جامع شهری، برای پشتیبانی هر واحد مسکونی باید پنج کاربری اصلی در اطراف آن ایجاد شود، گفت: این پنج کاربری شامل آموزشی، فرهنگی، تجاری، خدماتی و درمانی هستند که در صورت تحقق، آن منطقه شهری برخوردار تلقی میشود و ساکنین میتوانند به امکانات اولیه زندگی دسترسی داشته باشند.
وی افزود: مهمترین این کاربریها، آموزشی است که گاهی با کاربری فرهنگی نیز ترکیب میشود و در کنار آن، کاربریهای تجاری، خدماتی و درمانی نیز برای تکمیل زیرساختهای هر محله ضروری هستند.
ضمن اینکه، برای کاربری آموزشی، اداره کل آموزش و پرورش متولی اجرای آن است و باید مطابق سرانههای جمعیتی تعریف شده در طرح جامع اقدام به تملک اراضی کند.
عینالقضات تصریح کرد: در حوزه بهداشت و درمان، دانشگاه علوم پزشکی مسئول است و برای کاربریهای فرهنگی، نهادهایی چون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و ادارهکل کتابخانهها باید وارد عمل شوند و همچنین در بخش تجاری، کاربریها تا حد زیادی تحقق یافتهاند و وضعیت بهتری دارند.
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شوراى اسلامى شهر اراک ادامه داد: این در حالیست که حدود 90 تا 95 درصد از کاربریهای مسکونی در سطح شهر تحقق یافته و بیش از 60 درصد از کاربریهای تجاری نیز اجرا شدهاند.
اما تنها حدود 60 درصد از کاربریهای آموزشی و فرهنگی محقق شده است.
وی عنوان کرد: در جلسهای که با حضور مشاور طرح، سازمان برنامه و بودجه و دستگاههای ذیربط در کمیسیون فرهنگی شورای شهر برگزار شد، بهطور رسمی مشخص شد که طی 10 سال گذشته، دولت هیچگونه اعتباری برای تملک اراضی موردنیاز با کاربریهای آموزشی، فرهنگی و درمانی اختصاص نداده است.
تحقق طرح جامع بدون تٲمین بودجه روی کاغذ می ماند
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شوراى اسلامى شهر اراک اظهار کرد: در حالیکه تحقق طرح جامع وابسته به همراهی و پشتیبانی مالی دولت است، دستگاههای متولی نیز طبق بودجهای که دریافت میکنند، عمل مینمایند و متأسفانه تا کنون در این حوزه هیچ تخصیصی صورت نگرفته است که در صورت ادامه این روند، بسیاری از محلات جدید شهر از زیرساختهای ضروری بیبهره خواهند ماند و تحقق اهداف طرح جامع صرفاً روی کاغذ باقی خواهد ماند مگر آنکه دولت در سیاستگذاری مالی خود برای کلانشهرها تجدیدنظر کند.
وی افزود: اکنون بهوضوح شاهد تقسیمشدن شهر به دو بخش برخوردار و کم برخوردار هستیم.
مناطقی که سرانههای آموزشی، فرهنگی و بهداشتی در آنها تأمین نشدهاند، عملاً در زمره نواحی کم برخوردار قرار گرفتهاند و در مقابل، مناطقی که این سرانهها در آنها محقق شدهاند، بهعنوان نواحی برخوردار شناخته میشوند.
عینالقضات بیان کرد: تا زمانی که نهادهای متولی نتوانند بر اساس وظایف مصرح در طرح جامع و سرانههای جمعیتی مشخصشده اقدام به تملک اراضی و احداث زیرساختها کنند، روند توسعه شهری متوازن نخواهد بود و عدالت فضای فرهنگی در سطح شهر برقرار نمیشود.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه ممکن است دستگاههای مسئول در سالهای گذشته تلاشهایی را برای تحقق این اهداف انجام داده باشند، اما نبود اعتبار کافی باعث شده تا این اقدامات به نتیجه نرسد.
از سوی دیگر، بار اصلی انتظارات و مشکلات بر دوش مدیریت شهری افتاده، در حالیکه وظایف تصریحشده در این طرح بر عهده دستگاههای تخصصی و ملی است.
عین القضات ادامه داد: اگر تخصیص اعتبار برای تملک زمین و اجرای زیرساختهای آموزشی، فرهنگی و درمانی در دستور کار قرار نگیرد، شکاف برخورداری بین مناطق شهری عمیقتر خواهد شد و نارضایتی اجتماعی در نواحی کمبرخوردار افزایش مییابد.
ضمن اینکه، مدیریت شهری آمادگی دارد تا در چارچوب مأموریتهای خود با تمامی نهادهای متولی همکاری لازم را داشته باشد، اما بدون تأمین منابع مالی کافی از سوی دولت، نمیتوان به تحقق کامل طرح جامع شهر اراک امیدوار بود.
تحقق سرانههای خدماتی و فرهنگی در گرو پیگیری بودجهای نمایندگان اراک در مجلس
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شوراى اسلامى شهر اراک با اشاره به زمان تحقق این زیرساختها گفت: تعیین زمانبندی برای اجرای کاربریهای مصوب، در حوزه مسئولیت شهرداری و شورای شهر نیست و تحقق این سرانهها به عهده نهادها و دستگاههای متولی است که باید از محل اعتبارات استانی و ملی برای تملک اراضی و اجرای پروژهها اقدام کنند.
وی افزود: انتظار میرود استانداری مرکزی بهعنوان متولی عالی استان، نسبت به پیگیری این مطالبه عمومی پاسخگو باشد و مشخص کند که چه اقداماتی برای تخصیص منابع از سوی دولت صورت گرفته است.
همچنین نقش نمایندگان مردم اراک در مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه یکی از اصلیترین وظایف آنان، پیگیری بودجههای ملی و دفاع از حق توسعهای حوزه انتخابیه خود در نهادهای بالادستی کشور است.
عینالقضات تصریح کرد: تحقق طرح جامع تنها با هماهنگی همهجانبه ممکن خواهد بود و بدون مشارکت فعالانه و مسئولانه همه ارکان حاکمیتی در سطح استان، از جمله ادارات مرتبط و نمایندگان مجلس، تأمین منابع مالی مورد نیاز برای تحقق سرانههای خدماتی، فرهنگی، بهداشتی و آموزشی امکانپذیر نیست.
انتهای پیام/٧١١/