حرکت تاریخی امام رضا(ع)از مدینه تا مرو زیربنای گسترش تشیع در ایران بود
کرمانشاه- نماینده ولیفقیه در استان کرمانشاه با گرامیداشت میلاد امام رضا(ع) گفت: سفر تبلیغی و روشنگرانه آن حضرت از مدینه تا مرو، نقطه عطفی در تقویت باورهای شیعی در ایران بود.

به گزارش خبرنگار مهر از کرمانشاه، حجتالاسلام حبیبالله غفوری نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه در خطبههای نماز جمعه این هفته با اشاره به فرا رسیدن یازدهم ذیالقعده و سالروز میلاد حضرت علی بن موسیالرضا (ع)، این روز را به محضر امام عصر (عج)، رهبر معظم انقلاب، مراجع تقلید و عموم مسلمانان بهویژه نمازگزاران جمعه کرمانشاه تبریک گفت.
وی با اشاره به شرایط سیاسی و اجتماعی عصر امامت حضرت رضا (ع) گفت: امام هشتم در شرایطی به امامت رسید که خلفای عباسی بهویژه هارونالرشید پس از شهادت امام موسی بن جعفر (ع)، از گسترش نفوذ شیعیان بهشدت هراس داشتند.
از همین رو، هارون تلاش میکرد با مدارا و محدود کردن فضای فعالیت امام رضا (ع)، از نفوذ روزافزون ایشان جلوگیری کند.
حجت الاسلام غفوری افزود: دوران امامت حضرت رضا (ع) از سال ۱۸۳ هجری تا ۲۰۳ هجری، عمدتاً در مدینه سپری شد و در این مدت، حضرت با بهرهگیری از فرصت حضور حجاج و زائران، به تبیین معارف امامت، نقل حدیث از اجداد طاهرین و گسترش آموزههای شیعی همت گماشتند.
حتی برخی اصحاب نسبت به صراحت ایشان در بیان امامت اعتراض میکردند، اما حضرت با اطمینان از عدم تهدید هارون، به وظیفه تبلیغی خود عمل میکردند.
وی در ادامه با شرح سیاست پیچیده مأمون عباسی برای تضعیف جایگاه معنوی امام رضا (ع) اظهار داشت: پس از درگذشت هارون، مأمون با مشاوره اطرافیانش، تصمیم گرفت امام رضا (ع) را از مدینه به خراسان بیاورد.
این اقدام، با ظاهر فریبنده واگذاری خلافت به حضرت صورت گرفت اما در واقع نقشهای حسابشده برای کاهش نفوذ ایشان در میان شیعیان و خاموشکردن جنبشهای علوی بود.
امام جمعه کرمانشاه گفت: با وجود اجبار در سفر، امام رضا (ع) مسیر حرکت خود از مدینه تا مرو را به یک حرکت فرهنگی عظیم تبدیل کردند.
توقفهای پیاپی، ارتباط با مردم، نقل حدیث، و تبیین معارف شیعه باعث شد تشیع در ایران نهادینه شود و هنوز هم آثار آن در قالب قدمگاهها، مساجد و اماکن مقدس در مسیر این سفر باقی است.
وی اضافه کرد: حضرت رضا (ع) پس از ورود به مرو، از سکونت در کاخ مأمون خودداری کرده، در مسجد ساکن شدند و شروطی برای پذیرش ولایتعهدی گذاشتند از جمله عدم دخالت در امور سیاسی و نظامی.
همین رفتارها باعث نگرانی دستگاه خلافت شد و سرانجام مأمون که تحمل نفوذ اجتماعی و معنوی حضرت را نداشت، ایشان را به شهادت رساند.
حجت الاسلام غفوری با استناد به حدیثی از امام رضا (ع) که در آن شهادت ائمه اطهار را حتمی دانستهاند، گفت: حضرت فرمودند که بهدست شرترین مردم زمان خود به شهادت خواهند رسید و در غربت به خاک سپرده میشوند.
ایشان درباره عظمت زیارت مرقد مطهرشان فرمودند: کسی که مرا در غربت زیارت کند، خداوند پاداش صد هزار شهید و صد هزار صدیق و حاجی و معتمر و مجاهد را برای او مینویسد و او را در درجات بهشت با ما همراه میسازد.
وی با اشاره به دهه کرامت و نزدیکی ما ایرانیان به مرقد امام رضا (ع) و حضرت فاطمه معصومه (س)، گفت: این خواهر و برادر، پناه ملت ایران اسلامیاند و امنیت، عزت و معنویت امروز کشور مرهون وجود این ذوات مقدس است.
نماینده ولیفقیه در کرمانشاه همچنین در بخش دوم خطبهها با اشاره به آیات ۱۵ و ۱۶ سوره تقابن، گفت: اموال و اولاد ابزار آزمون الهی هستند و خداوند با آنها بندگانش را میآزماید.
وی با تاکید بر انفاق، پرداخت حقوق واجب مال و تربیت صحیح فرزندان، اظهار داشت: امروز ثروتی که در راه خدا صرف نشود و فرزندانی که در مسیر خدا رشد نکنند، به نقمت بدل میشوند.
وی با اشاره به نقش فرزندان شهدا، جانبازان و رزمندگان در دوران دفاع مقدس و مقاومت، افزود: تربیت نسل جوان مؤمن و انقلابی، بالاترین افتخار برای والدین است.
حجت الاسلام غفوری در پایان با تأکید بر خطر کاهش زاد و ولد در کشور، از آغاز هفته جمعیت از ۲۴ اردیبهشت یاد کرد و گفت: روند نزولی نرخ تولد، زنگ خطری برای آینده ایران است.
وی خواستار تشویق خانوادهها به فرزندآوری شد و گفت: آمار سقط جنین در کشور نگرانکننده است و این عمل، معادل قتل نفس است.
پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند: من به کثرت امت خود مباهات میکنم، حتی به فرزندی که سقط شده است.
امام جمعه کرمانشاه در پایان با آرزوی شفاعت حضرت رضا (ع) برای ملت ایران، گفت: حیف است که ما در زمانهای که زیارت آن حضرت آسان شده، از این فیض بزرگ غافل بمانیم.