از آسیب به تابلوهای فرشچیان تا اختتامیه جشنواره ملی گرافیک رضوی
در هفتهای که گذشت، خبر رسید تعدادی از تابلوهای نگارگری که در «موزه فرشچیان» سعدآباد نگهداری میشوند، دچار آسیب شدهاند همچنین اختتامیه جشنواره ملی گرافیک رضوی با معرفی برگزیدگان برگزار شد.

خبرگزاری مهر-گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاقها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود.
در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» درصدد هستیم تا گوشهای از این مهجور بودن را جبران کنیم.
هرچند جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم میکند.
بر این اساس، نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی و همچنین برخی نمایشگاهها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
آسیب به تابلوهای فرشچیان در سعدآباد و بازی رسانهای برای عادیسازی شرایط!
در میانه هفته گذشته، با پیگیریهای خبرنگار مهر از موزه سعدآباد مشخص شد که تعدادی از تابلوهای نگارگری محمود فرشچیان که در «موزه فرشچیان» در کاخ سعدآباد نگهداری میشوند، دچار آسیب شدهاند.
موزه فرشچیان یکی از موزههای مجموعه کاخ سعدآباد است که سال ۱۳۸۰ در یکی از عمارتهای این مجموعه به نام عمارت اینانلو که متعلق به خدمه رضاخان بوده است، تأسیس و در دهه هشتاد به مرور آثاری از این هنرمند نگارگر به مجموعه اضافه شد.
بخش قابل توجهی از آثار موجود در موزه فرشچیان، طی تفاهمنامههایی از مراکز مختلف معتبری چون موزه هنرهای معاصر تهران که این آثار را نگهداری میکردند، به صورت قرض به ساختمان این موزه انتقال پیدا کردند که هنوز هم به مراکز مربوطه پس داده نشدهاند!
یکی از تابلوهای آسیب دیده در موزه فرشچیان
مشاهدات خبرنگار مهر نشان داد ساختمان عمارت اینانلو به دلیل اینکه در مجاورت رودخانه قرار دارد و همچنین سرمایش و گرمایش آن نیز با دستگاه اسپیلت انجام میشود، با رطوبتی بیشتر از آنچه که فضای موزهای به عنوان استاندارد با آن مواجه است، دست به گریبان است؛ به این معنی که امکان آسیب دیدن آثار نگارگری که تقریباً همگی آنها قاب شیشهای دارند، اجتناب ناپذیر بوده است، چراکه رطوبت سبب برخی آسیبها همچون طبله کردن آثار و چسبیدن به قابها میشود.
عجیب است که مسئولان این موزه طی این سالها به فکر تغییر این وضعیت نبودهاند!
یکی از تابلوهای آسیب دیده در موزه فرشچیان
اما یک روز مانده به آخر هفته یعنی ۱۸ اردیبهشت، اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی خبری را برای رسانهها ارسال کرد مبنی بر اینکه «تابلوی ارزشمند «حمایت» اثر محمود فرشچیان، پس از طی مراحل دقیق آسیبشناسی، مرمت و ساماندهی حفاظتی در مجموعه فرهنگیتاریخی سعدآباد، با رعایت اصول علمی و حفاظتی، احیا شد!»
این در حالی است که یک روز از واکنشهای رسانهای نسبت به صدمه و آسیبهای آثار نگارگری که عموم آنها نیز به صورت قرضی در موزه فرشچیان نگهداری میشوند، گذشته و بعد از گزارش رسانه ها تازه گفته شده این فرآیند ترمیم از زمستان سال گذشته آغاز شده است.
در این خبر، در حالی درباره واحد مرمت آثار موزه سعدآباد سخن گفته شده است که انگار پیش از این از آسیبهای موجود اطلاعی در دست نبوده است!
افتتاح نمایشگاه خوشنویسی و گرافیک جشنواره رضوی
در هفتهای که گذشت، بیست و یکمین جشنواره بینالمللی فرهنگیهنری امام رضا (ع) با وقفهای یک ساله در شهر مقدس مشهد به پایان رسید.
اما نمایشگاه آثار خوشنویسی و بخش گرافیک و عکس این رویداد ملی در شهر تهران و در موزه هنرهای دینی امام علی علیه السلام و موسسه صبا افتتاح شد.
نمایشگاه آثار تجسمی با موضوع فرهنگ و سیره رضوی در ۲ رشته گرافیک و عکس چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در موزه هنرهای دینی امام علی (ع) برگزار شد.
همچنین، مراسم افتتاحیه نمایشگاه خوشنویسی رضوی، سهشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ در نگارخانه خیال موسسه هنری پژوهشی صبا فرهنگستان هنر برگزار شد و تا ۲۲ اردیبهشت ادامه دارد.
در این نمایشگاه ۱۱۸ اثر فاخر از هنرمندان خوشنویسی که در جشنواره رضوی شرکت داشتند، به نمایش درآمده است.
اما حسین بابایی مجرد دبیر بیستمین جشنواره ملی خوشنویسی رضوی در گفتگویی درباره خرید آثار خوشنویسی این رویداد بیان کرد: برنامهای برای فروش آثار نمایشگاه خوشنویسی رضوی صورت نگرفته است؛ پیش فروش و بحث فروش این آثار سازو کار خاصی میطلبید لذا و صرفاً برای نمایش و عرضه به دیدگاه هنری مردم اکران میشوند.
این نمایشگاهها، فرصتی ارزشمند برای پیوند میان هنر معاصر و آموزههای معنوی اسلامی است و جلوهای از نقشآفرینی هنرمندان ایرانی در عرصه فرهنگ دینی بهشمار میرود.
اما آخر هفتهای که گذشت، نیز مراسم پایانی و اهدای جوایز به برگزیدگان این رویداد در مشهد برگزار شد و نفرات برتر رشتههای مختلف معرفی و مورد قدردانی قرار گرفتند.
فرهاد قائمیان مدیر بیست و یکمین جشنواره بینالمللی فرهنگیهنری امامرضا (ع) نیز با تقدیر از حضور هنرمندان و دبیران سهگانه جشنواره هنرهای تجسمی رضوی، به تلاشهای انجام گرفته توسط دبیران برای کیفیشدن روند برگزاری این رویداد و فاخر شدن آثار و تولیدات این دوره از جشنواره اشاره کرد.
مسعود نجابتی دبیر جشنواره ملی گرافیک رضوی نیز گفت: در این دوره موفق شدیم مسیر گرافیک مذهبی را تا حدی تغییر دهیم.
اگرچه آنچه در ادوار گذشته اتفاق افتاده نیز اتفاقات مبارکی بوده است.
روند ادوار گذشته اگرچه قابل توجه و اهمیت بود، اما تا حدی از مسائل روز و اتفاقاتی که در دنیا در حال رخدادن است، دور بود به همین دلیل درصدد تغییر رویکرد برآمدیم.
در این راستا توفیقی پیدا شد که با الهامگرفتن از کتاب انسان ۲۵۰ ساله رهبر انقلاب اسلامی، مسیر جدیدی را در بحث گرافیک رضوی پیریزی کنیم.
یک عکاس و پژوهشگر هنری در بیمارستان بستری شد
روز ابتدایی هفته گذشته خبر رسید که سعید فلاحفر هنرمند عکاس و پژوهشگر هنرهای تجسمی به دلیل سکته مغزی در بیمارستان پارسیان تهران بستری شده است.
سعید اسلام زاده درباره شرایط وی به خبرنگار مهر گفت: شرایط جسمی فلاح فر هنوز به سطح پایداری نرسیده و به دلیل عفونت در خون و بی حسی در یک طرف بدنش، هنوز در بخش مراقبتهای ویژه قرار دارد و مشخص نیست که این حالت او چه زمانی به سطحی از پایداری میرسد.
سعید فلاح فر، متولد ۱۳۵۰، هنرمند عکاس و نقاش و از کارشناسان شناخته شده هنرهای تجسمی، دارای گواهینامه درجه یک هنری در رشته عکاسی است.
او دانشآموخته رشته مرمت و احیای بناهای تاریخی و مدرس دانشگاه در همین رشته است.
این هنرمند ۶ دوره دبیر هنری جشنواره هنرهای تجسمی جوانان بوده و در کارگاهها و جشنوارههای متعددی به عنوان دبیر هنری، مدرس، مربی و داور حضور داشته است.
«فرهنگ واژههای معماری سنتی ایران»، «شب نشینی در هشتی» و «عکس در صد» از جمله کتاب های فلاحفر است.
«احتضار» عنوان جدیدترین کتاب اوست که نوعی عکاسی جامعه شناسانه از تهران است.
خبرگزاری مهر چندی پیش یادداشت اخیر او را با عنوان «آیا «هنر» میتواند تابع احساسی از زمان باشد؟» منتشر کرده بود که میتوانید اینجا بخوانید.
اعلام فراخوان «نشان عکس سال مطبوعاتی ایران»
انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران با انتشار فراخوانی، از تمامی عکاسان حرفهای فعال در عرصه مطبوعات دعوت کرد تا آثار خود را برای شرکت در هفتمین دوره «نشان عکس سال مطبوعاتی ایران» ارسال کنند.
طبق فراخوان این رویداد که هر ساله با هدف ایجاد پویایی و انگیزه در میان عکاسان و ارتقای سطح کیفی عکاسی مطبوعاتی در کشور برپا میشود، هنرمندان میتوانند آثار خود را در بخشهای متنوعی از جمله خبری، مستند اجتماعی و ورزشی به صورت تکعکس و مجموعهعکس و همچنین مجموعه بلندمدت و داستانگویی بصری (مالتیمدیا) به دبیرخانه این رویداد ارسال کنند.
آخرین مهلت برای ارسال آثار در بخش عکس، پایان روز ۳۰ اردیبهشت تعیین شده است.
علاقهمندان به شرکت در بخش داستانگویی تصویری (مالتیمدیا) نیز باید آثار خود را حداکثر تا پایان وقت اداری ۳۰ اردیبهشت به صورت حضوری یا از طریق پست به دبیرخانه جشنواره تحویل دهند.
عکاسان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر و بارگذاری آثار خود در بخش عکس به سایت رسمی انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران مراجعه کنند که اینجا قابل دسترس است.
جشنواره ملی عکس خانواده و معرفی داوران آن
حمید جبلی بازیگر، فیلمساز و عکاس، سیفاله صمدیان عکاس و فیلمساز و مهدی آشنا عکاس، آثار نخستین جشنواره ملی عکس «خانواده ایرانی» را داوری میکنند.
این جشنواره عکس با هدف پاسداشت ارزشهای فرهنگی، اجتماعی و تاریخی نهاد خانواده در ایران توسط آژانس عکس انجمن سینمای جوانان ایران با همکاری معاونت امور زنان و خانواده ریاستجمهوری، برگزار میشود و با محوریت موضوع «خانواده و ارزشهای خانواده ایرانی» و با نگاهی مستند به ابعاد مختلف زندگی خانوادگی، در پی شناسایی و نمایش جلوههایی از همبستگی، تابآوری، آیینها، هنر و حضور خانوادهها در بستر تحولات اجتماعی امروز است.
معرفی برندگان پولیتزر عکاسی خبری
فهرست برندگان جوایز معتبر پولیتزر سال ۲۰۲۵ در حوزه روزنامهنگاری و عکاسی خبری با حضور چهرههای نامآشنا و رسانههای برجسته در میان برگزیدگان اعلام شد.
داگ میلز از نیویورک تایمز برای مجموعهای از عکسهای مربوط به تلاش برای ترور دونالد ترامپ، نامزد وقت ریاست جمهوری از جمله تصویری که گلولهای را که هنگام صحبت او در هوا میپیچد، به تصویر میکشد، در بخش «عکاسی خبری فوری» برگزیده شد.
همچنین، مویزس سامان از نیویورکر برای تصاویر سیاه و سفید و تکاندهندهاش از زندان صیدنایا در سوریه در بخش «عکاسی ویژه» جایزه گرفت.
آغاز نمایشگاههای هنری در آدینه
نمایشگاه گروهی عکسهای برگزیده انجمن عکاسان خانه تئاتر با عنوان «لحظههای بیصدا» در گالری نامی خانه هنرمندان ایران، نمایشگاه نگارگری «بر و برگ رنگین» با نمایش آثاری از حسین عصمتی در گالری لاجورد، نمایشگاه گروهی هنرهای تجسمی «قاب خیال» در گالری خورشید، نمایشگاه گروهی «نقاشی بازی» در فرهنگسرای ارسباران، نمایشگاه «برزخ» در گالری ویستا، نمایشگاه «فصلی دیگر» در آرت سنتر، نمایشگاه «گلایول» در گالری شیرین، نمایشگاه «تشویق پایانی» در کارخانه آرگو، نمایشگاه «زیست پنهان» در گالری نیان و نمایشگاه «زاد روز» در گالری خط سفید، از جمله نمایشگاههایی هستند که عصر جمعه ۱۹ اردیبهشت افتتاح میشوند.