اقتصاد دریا؛ پیشران توسعه فناورانه و دانشبنیان کشور - تسنیم
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه اقتصاد دریا، پیشران توسعه فناورانه و دانش بنیان کشور است گفت: توسعه زنجیره ارزش دریا محور کلید جهش اقتصادی ایران است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر محمدنبی شهیکی معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عصر امروز در نشست تخصصی «توسعه زیستفناوری دریایی و شیلات» نسبت به استفاده محدود از قابلیتهای بینظیر سواحل ایران، که شامل بیش از پنج هزار کیلومتر مرز آبی است، انتقاد کرد و گفت: سهم اقتصاد دریا استان بوشهر در تولید ناخالص ملی ایران در حال حاضر تنها 2 درصد است.
این درحالی است که مطالعات نشان میدهد با بهرهبرداری صحیح از ظرفیتهای موجود، این سهم میتواند تا 20 درصد افزایش یابد.
شهیکی با اشاره به اهمیت زنجیره ارزش اقتصاد دریا اعلام کرد: 26 درصد از ارزش افزوده اقتصاد دریایی به گردشگری، 21 درصد به نفت و گاز فراساحلی، و 29 درصد به سایر حوزهها مثل زیستفناوری و کشاورزی دریایی اختصاص دارد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: با وجود ظرفیتهای فراوان، بخشهایی همچون گردشگری دریایی، انرژی فراساحلی، بیوتکنولوژی، آبزیپروری و معادن دریایی هنوز به اندازه کافی توسعه نیافتهاند و دانشبنیانها سهم ناچیزی از این حوزه را در اختیار دارند.
وی در ادامه به طرح ملی «دریچه اقتصاد زیستی دریا» اشاره کرد و افزود: هدف آن ایجاد یک زیستبوم منسجم در 7 استان ساحلی کشور با بهرهگیری از فناوریهای زیستمحور است.
این طرح از طریق شبکهسازی میان شرکتهای فناور و دانشبنیان و با هدایت پارک علم و فناوری خلیج فارس، برنامههایی نظیر توانمندسازی نیروی انسانی، توسعه بازار و حتی صادرات فناوری را دنبال میکند.
شهیکی همچنین برگزاری نشستهایی مانند نشست بوشهر را گامی مؤثر در ایجاد همافزایی و تقویت نقش پارکهای علم و فناوری دانست و اظهار کرد: این مجموعهها میتوانند محور توسعه زنجیره ارزش اقتصادی دریا و اشتغالزایی در استانهای ساحلی باشند.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه اقتصاد دریا، پیشران توسعه فناورانه و دانشبنیان کشور است گفت: توسعه زنجیره ارزش دریا محور کلید جهش اقتصادی ایران است.
ظرفیت عظیم استانهای ساحلی ایران
رحمان دشتی، رئیس پارک علم و فناوری خلیج فارس استان بوشهر، نیز نقش حیاتی زیستفناوری دریایی و شیلات در امنیت غذایی و تولید ثروت را برجسته دانست و این حوزه را یکی از محورهای اساسی توسعه کشور معرفی کرد.
وی افزود: استانهای ساحلی کشور، با مجموع 8500 کیلومتر خطوط ساحلی، ظرفیتهای بینظیری برای رشد اقتصاد دریا محور دارند.
دشتی تأکید کرد: طرحهای توسعهای مرتبط با اقتصاد دریا، علاوه بر اشتغالزایی، میتواند ایران را در زمینهها مانند آبزیپروری، تولید داروهای زیستی، مواد غذایی، انرژیهای پایدار و محصولات دریایی به جایگاه شایستهای در جهان برساند.
چالشها و راهکارها برای توسعه اقتصاد دریایی
رئیس پارک علم و فناوری خلیج فارس استان بوشهر با اشاره به تولید سالانه 530 هزار تن آبزی در کشور خاطرنشان کرد: سهم ایران در آبزیپروری جهانی تنها 6 دهم درصد و رتبه 17 است.
دشتی نمونههای موفقی مثل چین و اندونزی را مثال زد و خواستار سیاستگذاری هوشمندانه و همکاری جدی میان دولت، بخش خصوصی و جامعه علمی شد.
وی همچنین اظهار داشت: پارکهای علم و فناوری استانهای ساحلی آماده ایجاد حرکت جمعی و تحقق اهداف توسعه دریامحور در کشور هستند.
آینده اقتصاد دریامحور ایران
این نشست درحالی برگزار شد که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، توسعه اقتصاد دریا محور را بهعنوان بخش مهمی از برنامه تحولی خود در نظر گرفته است.
با تمرکز بر فناوریهای زیستی و نوآوری و اجرایی شدن برنامههای همکاری در 7 استان ساحلی، چشمانداز رشد اقتصادی و افزایش سهم اقتصاد دریا از تولید ناخالص داخلی، نزدیکتر از همیشه است.
انتهای پیام/