تحولات اوکراین| مسکو اقدامات کییف را مانع آتشبس میداند - تسنیم
دیدار فرستاده ویژه ترامپ با اعضای شورای امنیت، نظر مرتس درباره اعزام نظامیان آلمانی به اوکراین، مخالفت مجارستان با کمک نظامی اتحادیه اروپا به کی یف و نگرانی شهروندان اوکراینی از نتایج توافق منابع با آمریکا، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که اظهارات کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور اوکراین، مبنی بر مخالفت مسکو با آتشبس 30 روزه جای تعجب دارد، چرا که به گفته وی، تنها مانع برای توقف درگیریها، اقدامات کییف است.
زاخارووا در بیانیهای که در وبسایت وزارت خارجه روسیه منتشر شده، تاکید کرد که روسیه هرگز از ایده آتشبس صرفنظر نکرده، از ابتکار رئیسجمهور آمریکا برای توقف 30 روزه حملات به زیرساختهای انرژی حمایت کرده و آتشبس عید پاک را نیز اعلام کرده بود.
با این حال، اوکراین هر دو توافق که میتوانستند گامی بهسوی توقف درگیریهای بلندمدت باشند، را رد کرد.
وی افزود: «تنها مانع برای برقراری آتشبس، کییف است که توافقات را نقض میکند و تمایلی به گفتوگوی جدی درباره شرایط توقف درگیریها ندارد.
پایبندی مقامات اوکراینی به آتشبس سهروزه از 8 تا 10 ماه مه، شاخصی برای سنجش میزان تمایل واقعی آنها به توقف درگیریها خواهد بود.»
این دیپلمات روس یادآور شد که خط تماس درگیریها در اوکراین به 1٬200 کیلومتر رسیده، که فاصلهای بیشتر از مسیر واشنگتن تا شیکاگو است، بنابراین برقراری آتشبس در چنین گسترهای مستلزم بررسی دقیق مسائل پیچیدهای است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه ادامه داد: «ضروری است که نظارتی مؤثر بر رعایت آتشبس برقرار شود و باید اطمینان حاصل شود که این دوره برای تقویت توان رزمی نیروهای مسلح اوکراین، بسیج شتابزده و ارسال تسلیحات از سوی غرب مورد سوءاستفاده قرار نگیرد.»
او هشدار داد که در غیر این صورت، خطر تشدید درگیری در اوکراین وجود دارد؛ وضعیتی که نه کیت کلاگ و نه دونالد ترامپ خواهان آن نیستند.
آتشبسی که به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم توسط ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اعلام شده، از بامداد امروز به اجرا درآمده است و طرف روسی تمامی اقدامات نظامی خود را از بامداد امروز، 8 مه تا ساعت 00:00 در روز 11 مه متوقف کرده است.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و هفتادمین (1170) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ: زمان تصمیمگیری درباره اوکراین فرا رسیده است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده اعلام کرد که روند حلوفصل بحران اوکراین به مرحلهای رسیده که نیاز به تصمیمگیری وجود دارد.
وی شب گذشته در مراسم سوگند سفیر جدید آمریکا در چین در کاخ سفید گفت: «در رابطه با اوکراین ما در حال نزدیک شدن به نقطهای هستیم که باید تصمیمهای مهمی اتخاذ شود و این مسئله برای من خوشایند نیست.»
ترامپ توضیح نداد که منظورش از این تصمیمها چیست، چه ماهیتی دارند یا چه کسی قرار است آنها را اتخاذ کند.
پیشتر، تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده بود که طرف آمریکایی هنوز هیچ پیشنهاد جدیدی برای حلوفصل درگیری اوکراین دریافت نکرده است.
به گفته وی، در شرایط کنونی، مذاکرات صلح با نوسان همراه است.
در عین حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز یادآور شد که حملات نیروهای مسلح اوکراین به شهرهای روسیه نشاندهنده مواضع و تمایل کییف برای ادامه درگیری است.
ترامپ: آمریکا فاتح اصلی جنگ جهانی دوم بود، نه روسیه
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مدعی شده است که ایالات متحده «قدرت مسلط» در پیروزی بر فاشیسم بوده و ارتش شوروی برخلاف تصور رایج، نقش تعیینکنندهای همچون آمریکا نداشته است.
ترامپ شب گذشته در مراسم سوگند سفیر جدید ایالات متحده در چین در کاخ سفید گفت: «روسیه فردا روز بزرگی دارد.
آنها در جنگ جهانی دوم میلیونها نفر را از دست دادند و نقش مهمی در پیروزی در این جنگ داشتند، البته نه به اندازه ما.
ایالات متحده در جنگ پیروز شدیم، البته با کمک دیگران.
همه این پیروزی را جشن میگیرند، جز ما.»
رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه با امضای یک اعلامیه، هشتم ماه مه را «روز پیروزی در جنگ جهانی دوم» نامگذاری کرد و خواستار بزرگداشت یاد کسانی شد که برای دفاع از آزادی در برابر نازیسم و فاشیسم جان خود را از دست دادند.
اعضای شورای امنیت با حضور ویتکاف درباره اوکراین گفتوگو کردند
اعضای شورای امنیت سازمان ملل شب گذشته، چهارشنبه، در دیدار با استیون ویتکاف، فرستاده ویژه رئیسجمهور ایالات متحده در امور خاورمیانه، درباره مسائل مربوط به اوکراین، غزه و ایران گفتوگو کردند.
به گفته دیپلماتهای حاضر در این نشست، «در حضور نماینده ویژه دونالد ترامپ، سه موضوع مورد بحث قرار گرفت: غزه- بهویژه کمکهای بشردوستانه- و مسائل پیرامون اوکراین و ایران.»
فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا پس از دیدار با اعضای شورای امنیت، ساختمان نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل را ترک کرد، و هنگام خروج به سئوال خبرنگار روس درباره احتمال دیدار بعدی خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اظهار نظری نکرد.
مرتس: موضوع اعزام نظامیان آلمانی به اوکراین مطرح نیست
فریدریش مرتس، صدراعظم جدید آلمان، شب گذشته در گفتوگو با شبکه تلویزیونی "ولت" اعلام کرد که در حال حاضر هیچ صحبتی درباره اعزام نظامیان آلمانی به اوکراین مطرح نیست.
وی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اعزام نیروهای آلمانی به اوکراین گفت: «در حال حاضر این موضوع اصلاً مطرح نیست.
ما با برقراری آتشبس فاصله زیادی داریم و فاصلهمان از توافق صلح حتی بیشتر است.»
قصد آلمان برای ارائه تضمینهای امنیتی به اوکراین
فریدریش مرتس، صدراعظم جدید آلمان، پس از دیدار با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه اعلام کرد که آلمان قصد دارد تضمینهای امنیتی قابل اتکایی به اوکراین ارائه دهد.
به گفته وی، به محض دستیابی به توافق آتشبس، برلین آماده است تحت رهبری و با مشارکت ایالات متحده در نظارت بر اجرای آن مشارکت داشت باشد.
مرتس تأکید کرد: «ما بههمراه شرکایمان، به اوکراین تضمینهای امنیتی قابل اطمینانی ارائه خواهیم داد.
و بههمراه آنها کاری خواهیم کرد که اوکراین بتواند امروز و در آینده، از خود در برابر هرگونه تجاوز بیشتر دفاع کند.»
رئیس دولت آلمان افزود که تا زمانی که توافقی پایدار در مورد آتشبس حاصل نشود، نمیتواند جزئیات مشخصی از این تضمینهای امنیتی ارائه کند.
وی مشارکت طرف آمریکایی در این فرآیند را بسیار مهم دانست.
مرتس همچنین اعلام کرد که در هفتههای آینده سفری به اوکراین خواهد داشت، هرچند زمان دقیق آن هنوز هماهنگ نشده است.
تلاش 11 کشور اروپایی برای ممانعت از آزادسازی منابع مالی برای مجارستان
روزنامه "فایننشال تایمز" گزارش داده است که یازده کشور عضو اتحادیه اروپا، از جمله آلمان، فرانسه و هلند، تلاش میکنند تا مانع از آزادسازی بیش از 750 میلیون یورو از منابع مالی این اتحادیه برای مجارستان شوند.
این روزنامه به نقل از دیپلماتها و مقامات رسمی اتحادیه اروپا نوشت: مجارستان در ماه فوریه از ظرفیتهای حقوقی برای آزادسازی 157 میلیون یورو استفاده کرده و با درخواست تغییر در برنامههای هزینهکرد منابع صندوق انسجام برای توسعه منطقهای، موفق به این اقدام شده است.
اکنون بوداپست درخواست انتقال 605 میلیون یوروی دیگر از منابع بلوکهشده به برنامههای دیگر را ارائه کرده است.
پیشتر، ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان اطمینان داده بود که مجارستان تمام منابع مالی بلوکهشده از بودجه و صندوقهای اتحادیه اروپا را دریافت خواهد کرد، و در غیر این صورت، این کشور طرح بودجه هفتساله بعدی اتحادیه اروپا را وتو خواهد کرد.
مجارستان از پیشنهاد اتحادیه اروپا برای کمک نظامی به کییف حمایت نخواهد کرد
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه و روابط اقتصادی خارجی مجارستان اعلام کرد که کشورش در نشست غیررسمی وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا از پیشنهاد ارائه کمک نظامی به اوکراین حمایت نخواهد کرد.
وی در پیامی در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «در ورشو همان چیزی را مطرح خواهم کرد که سه سال است درباره آن صحبت میکنیم: مردم مجارستان نباید بهای درگیری نظامی در اوکراین را بپردازند.»
به گفته او، کشورهای اتحادیه اروپا خواستار «پول و تسلیحات بیشتر» برای اوکراین هستند، اما این مسئله به امنیت انرژی مجارستان لطمه میزند.
اوربان: اظهارات فون در لاین درباره تسریع عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا شرمآور است
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، با انتقاد از سخنان اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا درباره تسریع روند عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا، این اظهارات را «شرمآور» توصیف کرد.
وی در پیامی در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «امروز فون در لاین از برنامههای جدید کمیسیون اروپا خبر داد: اوکراین پول و سلاح دریافت میکند و مالیاتدهندگان اروپایی باید هزینهها را بپردازند.
این مسئله شرمآور است.»
در همان روز، رئیس کمیسیون اروپا بر ضرورت آغاز گفتوگوهای محتوایی برای عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا تأکید کرده و این روند را عاملی مهم برای تضمین امنیت این کشور و کل اروپا ارزیابی کرده بود.
روسای جمهور چین و برزیل وارد مسکو شدند
لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیسجمهور برزیل، شب گذشته چهارشنبه برای شرکت در مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم وارد مسکو شد.
انتظار میرود که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز جمعه، 9 ماه مه، با همتای برزیلی خود دیدار کند.
روز گذشته شی جینپینگ، رئیسجمهور چین نیز برای شرکت در این مراسم وارد مسکو شد.
وی در بدو ورود به فرودگاه یادآور شد که دیدار مجدد رهبران دو کشور، نیروی محرکهای نیرومند برای گسترش روابط میان مسکو و پکن خواهد بود.
رئیسجمهور چین همچنین تأکید کرد که در شرایط متغیر بینالمللی، چین و روسیه بهصورت مشترک به حمایت از نظم جهانی ادامه خواهند داد و در برابر هژمونیطلبی و سیاست قدرت ایستادگی خواهند کرد.
در همان روز، رهبران صربستان و ونزوئلا - الکساندر ووچیچ و نیکولاس مادورو نیز وارد پایتخت روسیه شدند.
ووچیچ: واکنش اتحادیه اروپا به سفرم به مسکو برایم اهمیتی ندارد
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان که برای شرکت در مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم به مسکو سفر کرده، تأکید کرد که واکنش کشورهای غربی به سفر او به روسیه برایش اهمیتی ندارد.
وی گفت: «اصلاً برایم مهم نیست دیگران در جهان چه فکری میکنند یا چه میگویند.
من را مردم صربستان انتخاب کردهاند.
مرا نه در ریگا، نه در تالین، نه در ویلنیوس و نه در جای دیگری انتخاب نمیکنند.»
این سیاستمدار صرب افزود که تصمیم خود برای حضور در مراسم رژه پیروزی را هرگز از همتایان اروپاییاش پنهان نکرده است.
ووچیچ در پایان تأکید کرد که تمام پیامدهایی را که کشورهای اروپایی ممکن است در واکنش به سفرش به مسکو در نظر بگیرند، شخصاً بر عهده میگیرد و این مسائل هیچ تأثیری بر سیاست بلگراد نخواهد گذاشت.
فیتسو: استونی تلاش کرد از سفر من به مسکو جلوگیری کند
روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی اعلام کرد که تصمیم مقامات استونی برای بستن حریم هوایی این کشور به روی هواپیمای وی، تلاشی برای جلوگیری از سفر او به مسکو بهمنظور شرکت در مراسم هشتادمین سالگرد پیروزی بوده است.
فیتسو در پیامی ویدئویی در شبکه اجتماعی فیسبوک، گفت: «استونی اعلام کرده که اجازه پرواز بر فراز قلمرو خود را به ما نخواهد داد.
این تصمیم، بیتردید تلاشی عمدی برای جلوگیری از سفر من به مسکو بود.»
نخست وزیر افزود که مقامات اسلواکی در تلاشند تا مسیر جایگزینی پیدا کند تا هیئت این کشور بتواند در مراسم بزرگداشت روز پیروزی و همچنین در دیدارهای دوجانبه مهم شرکت کند.
به گزارش رسانههای اسلواکی، سه کشور لتونی، لیتوانی و استونی عبور هواپیمای ویژه رئیس دولت اسلواکی به مقصد روسیه را از حریم هوایی خود ممنوع کردهاند.
لاوروف بستن حریم هوایی توسط کشورهای اروپایی را مایه ننگ خواند
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، اقدام برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بستن حریم هوایی خود به روی هواپیمای مقامات عالیرتبه که قصد سفر به مسکو برای شرکت در مراسم روز پیروزی در جنگ بزرگ میهنی را دارند، «مایه ننگ» توصیف کرد.
وی به خبرنگاران گفت: «من همچنان قواعد رسانهای و سانسور را رعایت میکنم، بنابراین نمیگویم دقیقاً درباره این موضوع چه فکر میکنم.
اما بدون شک، این اقدام در جهان متمدن مایه ننگ است.»
لاوروف همچنین یادآور شد که اظهارات سیاستمداران اروپایی درباره عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا نشان میدهد که اروپا «در انتظار کسانی است که به ارزشهای نازیستی اعتقاد دارند».
چین خواستار تلاش برای جلوگیری از تشدید درگیری اوکراین شد
لین جین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که هدف اصلی در بحران اوکراین باید جلوگیری از تشدید تنشها باشد.
وی گفت: «مواضع چین در قبال مناقشه اوکراین همواره روشن و یکسان بوده است؛ ما همواره بهطور فعال از برگزاری مذاکرات صلح و برقراری آتشبس حمایت کردهایم.»
سخنگوی وزارت خارجه چین تأکید کرد که بسیاری از کشورهای جنوب جهانی نقش سازندهای در بحران اوکراین ایفا میکنند و در تلاشاند روند حلوفصل مسالمتآمیز این درگیری را تسریع کنند.
به گفته وی، دستیابی به اجماع مشترک و ایجاد شرایط مناسب برای تحقق آن، امری بسیار حائز اهمیت است.
اوکراین ممکن است یورو را جایگزین دلار بهعنوان مبنای نرخگذاری گریونا کند
خبرگزاری "رویترز" بهنقل از آندری پیشنی، رئیس بانک مرکزی اوکراین گزارش داد که این کشور احتمال دارد دلار آمریکا را بهعنوان مبنای نرخگذاری پول ملی خود کنار بگذارد و به "یورو" روی آورد.
در این گزارش آمده است: «اوکراین بررسی امکان کنار گذاشتن دلار آمریکا و احتمالاً پیوند نزدیکتر ارز ملی خود با یورو را آغاز کرده است.»
رئیس بانک مرکزی اوکراین تأکید کرد که چنین گذار مالی، فرایندی پیچیده خواهد بود و نیاز به «آمادگی کیفی و چندجانبه» دارد.
به گفته او، معاملات دلاری همچنان در همه بخشهای بازار ارز غالب هستند، اما سهم معاملات با یورو در بیشتر بخشها با سرعتی ملایم در حال افزایش است.
کمیسیون اروپا معافیت واردات کالاهای اوکراینی از پرداخت تعرفه گمرکی را تمدید نخواهد کرد
اولوف گیل، سخنگوی کمیسیون اروپا روز چهارشنبه اعلام کرد که این نهاد قصد ندارد پس از تاریخ 5 ژوئن، سازوکار معافیت کالاهای اوکراینی از پرداخت تعرفه گمرکی برای ورود به اتحادیه اروپا را تمدید کند.
گیل در یک نشست خبری در بروکسل گفت: «منظور این است که ما برنامهای برای تمدید این مکانیزم پس از پایان مهلت آن نداریم.»
وی با اشاره به اینکه کمیسیون اروپا در حال حاضر روی اقدامات حمایتی دیگر برای بخش کشاورزی اوکراین کار میکند، افزود: «اولویت ما کار بر روی بازنگری در منطقه تجارت آزاد عمیق و جامع میان اتحادیه اروپا و اوکراین (که ما آن را DCFTA مینامیم) است.»
به گفته وی، نوسازی این توافق تجاری با هدف ایجاد اطمینان و ثبات بلندمدت برای فعالان اقتصادی در هر دو سوی اتحادیه اروپا و اوکراین ضروری است.
اوکراینیها به پیامدهای مثبت توافق با آمریکا باور ندارند
بر اساس نتایج نظرسنجی انجامشده توسط مؤسسه بینالمللی جامعهشناسی کییف، تقریباً نیمی از شهروندان اوکراین معتقدند که توافق با ایالات متحده درباره بهرهبرداری از منابع معدنی، پیامد مثبتی برای این کشور نخواهد داشت.
در گزارش منتشر شده در وبسایت این مؤسسه آمده است: «در آغاز ماه مه 2025، حدود 47 درصد از اوکراینیها نسبت به امضای این توافق نگاه نسبتاً مثبتی داشتند.
در مقابل، 22 درصد نسبت به پیامدهای منفی آن ابراز نگرانی کرده و 19 درصد نیز معتقد بودند این توافق هیچ تأثیری بر اوکراین نخواهد داشت.
ضمن اینکه 12 درصد باقیمانده هم نتوانستند نظر مشخصی ارائه دهند.»
ایالات متحده و اوکراین در تاریخ 30 آوریل توافقی در زمینه منابع طبیعی اوکراین امضا کردند.
این توافق به آمریکا حق اولویت در خرید محصولات استخراج شده در اوکراین را میدهد، با این حال، در این سند هیچ تضمینی برای امنیت اوکراین از سوی ایالات متحده لحاظ نشده است.
انتهای پیام/