خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 18 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

پیوندعمیق عالمان دین و مردم مهم‌ترین سرمایه حوزه در طول تاریخ بوده است

مهر | دین و اندیشه، استان‌ها | پنجشنبه، 18 اردیبهشت 1404 - 11:24
قم- مدیر حوزه‌های علمیه گفت: پیوندهای عمیق میان عالمان دین و توده‌های مردم، مهم‌ترین سرمایه حوزه در طول تاریخ بوده و این ارتباط دوسویه، عامل پویایی و بقای آن است.
حوزه،علميه،اسلامي،قم،علمي،اعرافي،علماي،عميق،مردمي،اشاره،ايرا ...

به گزارش خبرنگار مهر، آیت‌الله علیرضا اعرافی ظهر پنجشنبه در دیدار جمعی از علمای برجسته لبنان، ضمن اشاره به ابعاد عمیق پیام رهبر انقلاب به همایش صدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم تصریح کرد: این پیام از حیث مضمون و عمق راهبردی، نقطه عزیمت جدیدی برای حوزه‌های علمیه و به‌ویژه حوزه علمیه قم محسوب می‌شود؛ نقطه‌ای که می‌تواند منشأ تحولات بنیادین در پیوندهای حوزوی، دانشگاهی و اجتماعی باشد.
وی با تأکید بر جایگاه تاریخی حوزه‌های علمیه در جوامع اسلامی، گفت: حوزه علمیه قم و سایر حوزه‌های علمیه در ایران، عراق و دیگر کشورهای اسلامی، همواره به عنوان نهادهایی اصیل و مردمی در خدمت دین، جامعه، فرهنگ و تمدن بوده‌اند و این سنت زنده و پویا باید با هوشمندی و وفاداری به اصالت‌ها، استمرار یابد.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور در تشریح مؤلفه‌های هویتی حوزه، «دانش‌بنیانی» را نخستین ویژگی برشمرد و اظهار کرد: حوزه‌های علمیه همواره مرکز جوشش علم و تولید فکر بوده‌اند؛ در دوره‌هایی که هنوز تفکیک نهادهای علمی شکل نگرفته بود، تمامی علوم در بستر حوزه رواج داشت و پس از تفکیک نیز، حوزه علمیه همچنان با حفظ مرجعیت فکری در عرصه‌هایی مانند فلسفه، کلام، فقه و اصول، جریان‌ساز ماند.
آیت‌الله اعرافی در ادامه، اخلاق، حکمت علمی، و سنت‌های دیرپای عبادی را از دیگر ابعاد هویت حوزه دانست و افزود: سلوک معنوی علمای ربانی و بزرگان حوزه، تصویری درخشان از معنویت علمی و رفتار اخلاقی را به نمایش گذاشته و این سنت همچنان از شاخصه‌های ممتاز حوزه علمیه قم است.
نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری، مردمی بودن حوزه را رکن اساسی دیگر در موجودیت و کارآمدی آن برشمرد و گفت: حوزه علمیه برخاسته از متن مردم است و همواره در خدمت جامعه بوده است؛ پیوندهای عمیق میان عالمان دین و توده‌های مردم، مهم‌ترین سرمایه حوزه در طول تاریخ بوده و این ارتباط دوسویه، عامل پویایی و بقای آن است.
وی در ادامه به نقش‌آفرینی حوزه در عرصه سیاست‌ورزی صحیح اشاره کرد و اظهار داشت: حوزه‌های علمیه در نهضت‌های ضد استعماری و تحولات بزرگ منطقه‌ای پیشگام بوده‌اند و از قیام‌های مردمی گرفته تا اوج آن در انقلاب اسلامی، روحانیت و حوزه نقش اساسی در هدایت و آگاهی‌بخشی ایفا کرده‌اند، و این مشی سیاسی همیشه با عقلانیت، اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط همراه بوده است.
وی با اشاره به پیشینه تمدنی ملت ایران، تأکید کرد: ایران، چه در گذشته و چه در دوره معاصر، نه تنها پذیرنده معارف اسلامی بوده، بلکه با سابقه غنی علمی و فرهنگی خود، در تولید، گسترش و ترویج دانش دینی پیشتاز بوده و از نخستین قرون اسلامی، عالمان ایرانی با تکیه بر عقلانیت و فهم عمیق از معارف اهل‌بیت (ع)، نقشی محوری در تثبیت علوم اسلامی ایفا کردند.
آیت‌الله اعرافی، حضور هیئت‌های علمی و حوزوی از کشورهای مختلف، به‌ویژه علمای لبنان، در این رویداد بین‌المللی را نشانگر جایگاه جهانی حوزه علمیه قم دانست و از استمرار تعاملات میان‌فرهنگی و میان‌حوزوی در راستای وحدت امت اسلامی و گسترش تمدن نوین اسلامی استقبال کرد.