رکوردشکنی بیسابقه قیمت گاز در اتحادیه اروپا - تسنیم
آژانس آماری یورواستات اعلام کرد که قیمت گاز در کشورهای اتحادیه اروپا طی نیمه دوم سال گذشته میلادی به بالاترین سطح از زمان آغاز ثبت داده ها رسید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از راشاتودی، بر اساس آماری که روز سهشنبه توسط آژانس آماری یورواستات منتشر شد، قیمت گاز در کشورهای اتحادیه اروپا طی نیمه دوم سال گذشته میلادی به بالاترین سطح از زمان آغاز ثبت دادهها رسید.
طبق این گزارش، قیمتها برای نخستینبار در بازه زمانی ژوئیه تا دسامبر 2024 پس از فروکش کردن بحران انرژی سال 2022 دوباره افزایش یافتند.
نرخهای انرژی در سال 2022 پس از آنکه اتحادیه اروپا بهدلیل مناقشه اوکراین تحریمهایی علیه روسیه اعمال کرد و تصمیم گرفت وابستگی خود به گاز روسیه را کاهش دهد، به سطوح بیسابقهای رسیدند.
سهم روسیه از واردات گاز اتحادیه اروپا از حدود 40 درصد پیش از بحران به 19 درصد در اوایل سال 2025 کاهش یافت.
این میزان شامل تحویل از طریق خط لوله و همچنین گاز طبیعی مایعشده (الانجی) است که جای خود را به واردات گرانتر از ایالات متحده دادهاند.
یورواستات در گزارش سهشنبه خود نوشت: میانگین قیمتها که شامل مالیات میشود به 12.33 یورو (13.96 دلار) برای هر 100 کیلوواتساعت (در نیمه دوم سال 2024) رسید، در حالی که در دوره مشابه سال قبل 11.04 یورو (12.50 دلار) بود...
این بالاترین قیمت ثبتشده از زمان آغاز جمعآوری دادهها در سال 2008 است.
گزارش این آژانس آماری افزایش مالیاتها و کاهش تدابیر حمایتی را از دلایل اصلی رشد قیمت گاز اعلام کرده است.
یورواستات همچنین به تفاوتهای گسترده قیمت گاز برای خانوارها در کشورهای مختلف اتحادیه اروپا اشاره کرد.
سوئد با قیمت 18.93 یورو (21.43 دلار) برای هر 100 کیلوواتساعت بالاترین رقم را بهثبت رساند، در حالی که از نظر قدرت خرید، گرانترین گاز در کشور پرتغال ثبت شد.
مصرف گاز طبیعی در سوئد حدود 2 درصد از کل مصرف انرژی این کشور را تشکیل میدهد، زیرا این کشور عمدتاً به منابع تجدیدپذیر و کمکربن متکی است و واردات از روسیه را عملاً کنار گذاشته است.
پرتغال عمدتاً به واردات الانجی وابسته است و بخش کمتری از طریق خطوط لوله دریافت میکند.
این کشور بیشتر گاز مایع خود را از نیجریه (51 درصد) و ایالات متحده (حدود 40 درصد) تأمین میکند.
حدود 4.4 درصد از گاز وارداتی این کشور در سال گذشته از روسیه بوده، در حالی که این رقم در سال 2021، 15 درصد بود.
دومین گاز گرانقیمت از نظر استاندارد قدرت خرید (PPS) در ایتالیا ثبت شد، کشوری که واردات سوختهای فسیلی از روسیه را به حداقل رسانده است.
با این حال، وزیر انرژی این کشور در دسامبر گذشته اعلام کرد که ممکن است در صورت پایان مناقشه اوکراین، واردات گاز طبیعی از روسیه از سر گرفته شود.
پایینترین قیمت گاز در میان کشورهای اتحادیه اروپا، چه از نظر عددی و چه از نظر استاندارد قدرت خرید، در مجارستان گزارش شد.
این کشور حدود 82 درصد از گاز خود را از طریق واردات خط لولهای از روسیه تأمین میکند و الانجی نقش مکمل را دارد.
بوداپست با وجود تحریمهای اتحادیه اروپا، به دنبال تعمیق روابط با مسکو در زمینه انرژی بوده است.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، اوایل سال جاری میلادی هشدار داده بود که افزایش شدید قیمت انرژی میتواند اقتصاد اتحادیه اروپا را فلج کند.
بر اساس این گزارش، روسیه همواره اعلام کرده که تأمینکنندهای قابلاعتماد در زمینه انرژی است و تحریمها و محدودیتهای تجاری غرب علیه صادرات خود را نقض قوانین بینالمللی میداند.
مسکو همچنین صادرات انرژی خود را به سمت بازارهای «دوست» تغییر مسیر داده است.
انتهای پیام/