نقش روحانیون در فرهنگسازی صرفهجویی؛رویکردی نو در مدیریت مصرف انرژی
دهدشت-برای فرهنگ سازی در مدیریت مصرف انرژی و آب روحانیون به کمک دستگاه های خدمات رسان می آیند.

خبرگزاری مهر، گروه استانها- طیبهسادات سعادتینیک- در سالهای اخیر با کاهش بارندگیها و خشک سالی در کشور، چالش ناترازی انرژی، افزایش مصرف، محدودیت منابع باعث اقدامات جدی و اساسی شده است.
عبور از این بحران بدون شک نیازمند عزم همگانی و همکاری همه جانبه مردم، مبلغان و مسئولان است.
مردم به عنوان اصلیترین مصرفکنندگان انرژی، نقش کلیدی در حل این بحران دارند.
آنها میتوانند با تغییر الگوی مصرف و اتخاذ رویکرد مسئولانه تا حد زیادی از هدر رفت انرژی جلوگیری و به جبران ناترازی انرژی کمک کنند.
در این میان نقش مبلغان به عنوان قشری تأثیرگذار در جامعه میتواند به افزایش آگاهی عمومی و تغییر نگرشها نسبت به صرفهجویی و جلوگیری از اسراف کمک کند.
مسئولین نیز با اجرای برنامههایی از جمله توسعه انرژیهای تجدید پذیر، مدیریت کشت محصولات آب بر و اجرای سیاستهای تشویقی برای مصرف بهینه بحران ناترازی را کنترل نمایند.
شهرستان کهگیلویه هم به عنوان یکی از مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد در سال آبی ۱۴۰۳_۱۴۰۴ به علت بارشهای کم و افزایش زود رس گرما با چالشهای جدی آب و برق مواجه شده است.
برای تأمین آب شهر دهدشت نیاز به پمپاژ از منابع دور دست دارد و این نیازمند برق پایدار است.
از طرفی ناترازی برق باعث خاموشیهای مکرر برق در شهرستان چرام شده است، قطعی آب به ویژه در فصل تابستان بحرانی است.
هم چنین شدت گرما در این شهرستان استفاده از سیستمهای سرمایشی ماند کولرها را افزایش داده و این امر باعث افزایش مصرف برق در فصل گرما و تشدید ناترازی انرژی میشود.
همافزایی برای آیندهای روشن
هماندیشی مبلغان با مسئولان دستگاههای تابعه وزارت نیرو رویکردی نو در مدیریت مصرف آب بود که برای نخستین بار در دهدشت انجام گرفت.
با هدف هماندیشی مبلغان و مسئولان دستگاههای تابعه وزارت نیرو برای صرفهجویی در مصرف آب و برق نشست هماندیشی با حضور امام جمعه، فرماندار، رئیس اداره تبلیغات اسلامی، مدیر عامل آبفای استان، مدیرعامل برق استان و مدیرعامل آب منطقهای ائمه جماعات، دهیاران روستاهای پرجمعیت و خبرنگاران در دهدشت برگزار شد.
این نشست گامی در راستای مدیریت بهینه مصرف بود که از ظرفیت مبلغان به عنوان پیشگامان ترویج فرهنگ صرفهجویی در جامعه بهرهگیری شود.
حجتالاسلام علی وحدانیفر در این نشست گفت: کشور در بحران ناترازی انرژی است و همه باید کمک کنیم تا از این بحران عبور کنیم.
امام جمعه دهدشت افزود: مسئله استفاده بی رویه از آب و برق معضل نگران کننده است.
وی با بیان اینکه اسراف در هر موردی حتی آب وضو جایر نیست، ادامه داد: دشمن تمرکز بر مسائل اقتصادی دارد به جای عصبانی شدن موقع قطعی برق به مدیریت مصرف فکر کنیم.
رئیس شورای فرهنگ عمومی کهگیلویه تاکید کرد: کمک به دولت در زمینه صرفهجویی امر به معروف است و نهی از منکر است.
ادارات در فرهنگسازی ضعیف عمل میکنند
وی فرهنگسازی مصرف بهینه را نیازمند اقدام فرهنگی از سوی ادارات خواند و افزود: ادارات چه اقدامی برای جلوگیری از اسراف داشتهاند و چند بنر با موضوع نهی از اسراف در سطح شهر وجود دارد؟
امام جمعه مسجد النبی دهدشت اتلاف وقت مردم را نوعی اسراف دانست و با بیان اینکه گاهی ارباب رجوع به ادارات مراجعه میکند و چند ساعت معطل میشود، ادامه داد: در برخی ادارات نقص از ضعف پتانسیلی است که باید ملزومات کار را تهیه کند اما مدیر باید در برنامه انعطاف داشته باشد.
حجتالاسلام خرسندی گفت: احادیثی با مضمون قبح اسراف در مساجد نصب و در هر مسجد کمیته مبارزه با اسراف تشکیل شود.
مایه حیاتی که در خیابانها هدر میرود
امام جماعت مسجد روستای فیلگاه فرسودگی لولههای آب دهدشت را متذکر شد و افزود: مردم وقتی ببینند مسئولین نسبت به جلوگیری از هدر رفت آب اقدام نمیکنند خود را ملزم به همکاری برای مدیریت مصرف نمیدانند.
آب نیست؛ کشت هندوانه به وفور است
کشت هندوانه در روستای طولیان هشداری بود که امام جماعت مسجد این روستا ارائه داد و گفت که اگر آب نیست این همه کشت هندوانه چرا؟
مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد افزایش دمای هوا را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه به خاطر کاهش ۵۰ درصدی بارندگی با تنش آبی مواجه هستیم، تصریح کرد: آب چاهها افت پیدا کرده و همین باعث اختلال در کار الکتروپمپها شده است.
اگر پمپی دچار سوختگی شود چون تجهیزات در اختیار نداریم امکان تعویض یا تعمیر فوری وجود ندارد.
رضا رضایی بیان کرد: تنشهای وارده از کمبود بارندگی، منابع مالی محدود و فرسودگی تجهیزات بوده و ناترازی انژری هم امسال افزوده شد.
فرسودگی ۱۶۵۰ کیلومتر شبکه آب در استان
وی تاکید کرد: هزار و ۶۵۰ کیلومتر از شبکه آب استان فرسوده است و گذر از این تابستان سخت، همدلی و تلاش بیشتری میطلبد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان با اشاره به اینکه تنها ۷ درصد از منابع آب شیرین در شرب مصرف میشود و بخش اعظم آن در کشاورزی و صنعت به کار میرود، خواستار مدیریت مصرف و اصلاح الگوی مصرف شد.
وی همچنین عدم پرداخت به موقع آب بها را از دیگر چالشهای آبفای استان اعلام کرد و خواستار همکاری مردم و مسئولین برای کمک به بهبود خدماتدهی شد.
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد این نشست را گام مؤثری در راستای مدیریت مصرف دانست و افزود: قطعاً کلام و رفتار علما اثرگذاری بیشتری نسبت به مدیران دارد.
در فرهنگ باید بیشتر کار شود و اساس کار فرهنگ، علما هستند.
برای رسانه و فرهنگ هزینه نمیشود
آرش مصلح افزود: رسانه برون مرزی بیبیسی هفت و نیم میلیارد دلار بودجه دارد این اشکال در کشور ما وجود دارد که در حوزه رسانه و فرهنگ ضعیف عمل میشود و توقع داریم بدون بودجه کار به جایی برسد.
فرماندار کهگیلویه با اشاره به مشکل آب آشامیدنی دیشموک بیان کرد: با وجود بازدید میدانی و تلاش مسئولان آبفا مشکل آب دیشموک حل نشده است.
دیشموک همچنان بیآب؛ صبر مردم حدی دارد
سید ایرج کاظمیجو افزود: ۱۶ روز است دیشموک با قطعی آب مواجه است صبر مردم حدی دارد ممکن است نبود آب باعث اتفاقاتی شود که قابل جبران نباشد.
کاظمیجو انعکاس خدمات دستگاهها را ضروری خواند و گفت: آب منطقهای بیشترین پروژه را در کهگیلویه دارد در دولت گذشته و دولت فعلی پیشرفتهایی صورت گرفته اما آن طور که باید اطلاعرسانی نشده است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه خاموشی یک لامپ در مدیریت مصرف برق اثرگذار است، تصریح کرد: هدف از مدیریت مصرف حفظ و پایداری شبکه برق است.
وی تاکید کرد: شرمنده مردم در خدمترسانی هستیم کار برای انجام زیاد است محدودیتها هم بسیار و همه موظفیم در هر جایگاهی وظیفه خود را انجام دهیم و اگر کوتاهی در مجموعه برق وجود دارد از مردم عذرخواهی میکنم.
عزم همگانی برای مدیریت مصرف برق
روستایی با بیان اینکه وضعیت قطعی برق ناشی از کوتاهی دولت و نظام نیست بلکه شرایط برق در بخشهای مختلف خانگی صنعت کشاورزی تجاری مصرف بیرویه است، تأکید کرد: ناترازی ایجاد شده را باید مدیریت کنیم.
وی خدمات برق در استان را یادآور شد و گفت: ۲ هزار میلیارد تومان در یک سال برای زیر ساختهای برق در استان هزینه شده است.
به گزارش مهر، عبور از ناترازی انرژی، نیازمند همافزایی و همکاری نزدیک بین مردم، مبلغان و مسئولین است.
با اتخاذ رویکردی جامع و هماهنگ، میتوان این چالش را به فرصتی برای توسعهی پایدار و ایجاد آیندهای روشن برای کشور تبدیل کرد.
ضروری است که هر یک از ما، با احساس مسئولیت و تعهد، در این مسیر گام برداریم و نقشی در حفظ منابع ارزشمند انرژی برای نسلهای آینده ایفا کنیم.