واکنشها به درگیری هند و پاکستان - تسنیم
حملات نظامی هند در عملیات «سندور» واکنش های متفاوتی را برانگیخته است، ایالات متحده و سازمان ملل خواستار خویشتنداری و کاهش تنش هستند، چین و ترکیه از پاکستان حمایت کرده اند و پاکستان قول پاسخ قاطع داده است.

گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم- در ساعات پایانی شب گذشته، هند در چارچوب عملیات «سِندور» با شلیک موشکهایی به 9 هدف در خاک پاکستان و کشمیر تحت کنترل این کشور، حملاتی را انجام داد که گفته میشود تلفات به همراه داشته است.
ژنرال «احمد شریف» سخنگوی ارتش پاکستان در یک نشست خبری امروز از افزایش تلفات انسانی حملات اخیر ارتش هند خبر داد و اظهار داشت که حملات موشکی هند تاکنون 26 کشته و 46 زخمی برجا گذاشته است.
ارتش پاکستان مدعی شده که تمامی اهداف حمله، مناطق غیرنظامی از جمله ساختمانهای مسکونی، مساجد و مراکز دینی بودهاند.
بر اساس گزارشها، مناطق مورد هدف شامل بهاولپور، کوتلی، سیالکوت، مریدکی و مظفرآباد بودهاند.
این تحولات با واکنش کشورها و نهادهای مختلف بینالمللی روبرو شده است.
پاکستان
شبهاز شریف، نخستوزیر پاکستان، حملات هند را «اقدام جنگی» توصیف کرد و گفت: «پاکستان حق پاسخ قاطع به این اقدام تحمیلی را دارد و پاسخ قدرتمندی خواهد داد.
ملت و نیروهای مسلح پاکستان میدانند چگونه با دشمن برخورد کنند.»
سخنگوی ارتش پاکستان، احمد شریف چودری، اعلام کرد: «این تجاوز شرمآور بیپاسخ نخواهد ماند و پاکستان در زمان و مکان دلخواه خود پاسخ خواهد داد.» پاکستان ادعا کرد که 5 جنگنده هندی (از جمله رافال، میگ-29 و سوخو-30) و یک پهپاد را در پاسخ به حملات ساقط کرده است.
آمریکا
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، در واکنش به تشدید تنشها اظهار داشت: «شرمآور است.
آنها دههها و قرنها است که با یکدیگر جنگیدهاند.
امیدوارم هرچه سریعتر تمام شود.»
آمریکا بهعنوان یکی از کشورهای متضرر از جنگ احتمالی هند و پاکستان ذکر شده، زیرا چنین درگیریای میتواند جایگاه جهانی چین را تقویت کند.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده «وضعیت را از نزدیک رصد میکند» و با مقامات هندی و پاکستانی تماس گرفته تا خواستار «کاهش تنشها» شود.
او همچنین از هند و پاکستان خواست «ارتباطات مستقیم را بازسازی کنند» و از پاکستان خواست در تحقیقات درباره ادعاهای هند همکاری کند.
چین
چین بهعنوان حامی اصلی پاکستان در این تنشها شناخته میشود.
برخی تحلیلها حاکی از آن است که چین از درگیری هند و پاکستان بهعنوان فرصتی برای تضعیف رقیب منطقهای خود (هند) بهره میبرد.
چین حملات نظامی هند را «تأسفآور» خواند و بیانیهای رسمی صادر کرد: «ما از عملیات نظامی هند در صبح امروز متأسفیم.
از هر دو طرف میخواهیم در راستای منافع بزرگتر صلح و ثبات، آرامش و خویشتنداری نشان دهند و از اقداماتی که وضعیت را پیچیدهتر میکند خودداری کنند.»
رسانههای چین به نقل از یک منبع در وزارت خارجه چین اقدام نظامی هند را «مایه تأسف» توصیف کردهاند و از هر دو طرف خواستهاند در جهت صلح و ثبات حرکت کند.
اما موضع رسمی پکن تاکنون مشخص نشده است.
(بیشتر بخوانید).
ایران
ایران پیش از این آمادگی خود را برای میانجیگری اعلام کرده و عراقچی در هفته جاری به پاکستان و هند سفر کرده است تا رایزنیهایی برای کاهش تنش انجام دهد.
با این حال تهران هنوز موضع رسمی در خصوص درگیریها اتخاذ نکرده است.
افغانستان
افغانستان نیز به دلیل تنشهای موجود در روابط با پاکستان، بهعنوان یکی از کشورهای ذینفع از درگیری هند و پاکستان ذکر شده است.
با این حال، هیچ بیانیه رسمی از مقامات افغانستانی در این خصوص گزارش نشده است.
روسیه
رئیسجمهور روسیه در جریان مذاکرات تلفنی با نخستوزیر هند، حمایت کامل مسکو از دهلینو در مبارزه با تروریسم را اعلام کرد و سخنگوی کرملین نیز تاکید کرد که روسیه با نگرانی شدید وضعیت پرتنش در روابط هند و پاکستان را زیر نظر دارد.
راندیر جایسوال، سخنگوی وزارت خارجه هند این موضوع را در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) اعلام کرده و نوشت: رئیسجمهور روسیه در این تماس، ضمن ابراز تسلیت عمیق به دولت هند به دلیل جانباختن افراد بیگناه، حمایت کامل مسکو از دهلینو در مبارزه با تروریسم را اعلام کرد.
(بیشتر بخوانید).
ترکیه
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، در تماسی تلفنی با محمد اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه پاکستان، «همبستگی کامل ترکیه با پاکستان» را در برابر «تجاوز بیدلیل هند» اعلام کرد و نگرانی خود را از «وخامت اوضاع امنیتی منطقه» ابراز داشت.
سفیر ترکیه در پاکستان نیز با اسحاق دار دیدار کرد و «حمایت قاطع» ترکیه از پاکستان را در پی «نقض حاکمیت و تلفات غیرنظامی» تأیید کرد.
واکنشهای نهادهای بینالمللی:
سازمان ملل متحد
سازمان ملل خواستار خویشتنداری طرفین شده و تأکید کرده است که تشدید اوضاع باید فوراً متوقف شود.
دبیرکل سازمان ملل پس از حمله مرگبار به گردشگران در کشمیر، از هند و پاکستان خواست تا از اقدامات تنشزا پرهیز کنند.
در روزهای اخیر، فشارهای جهانی بر هند و پاکستان برای یافتن راهحلی مسالمتآمیز افزایش یافته است.
این فشارها بهویژه پس از حملات نظامی هند به 9 نقطه در پاکستان و کشمیر تحت کنترل آن (عملیات «سندور») و پاسخ متقابل پاکستان شدت گرفت.
سازمان همکاری اسلامی
کمیسیون مستقل حقوق بشر سازمان همکاری اسلامی با ابراز نگرانی از موج اسلامستیزی و خشونت علیه مسلمانان در هند و کشمیر، از دولت هند خواست مسئولانه از حقوق 200 میلیون مسلمان این کشور دفاع کند.
(بیشتر بخوانید)
در این میان بیانیههای متقابل دو کشور علیه یکدیگر ادامه دارند.
پاکستان ادعا کرد که حملات هند به 6 مکان غیرنظامی (از جمله کوتلی، مظفرآباد، باغ، احمدپور شرقی و مریدکه) منجر به کشته شدن حداقل 26 غیرنظامی و زخمی شدن 46 نفر شده است.
هند مدعی است که هیچ تأسیسات نظامی پاکستان هدف قرار نگرفته و حملات «دقیق و غیرتشدیدآمیز» بودهاند.
با توجه به اینکه هر دو کشور دارای سلاح هستهای هستند، نگرانیهای بینالمللی درباره احتمال تشدید درگیری به یک جنگ تمامعیار افزایش یافته است.
پاکستان مدعی ساقط کردن 5 جنگنده هندی شد، در حالی که منابع هندی تأیید کردند 3 جنگنده (رافال و دیگران) در کشمیر تحت کنترل هند سقوط کردهاند، اما این موضوع را به حملات پاکستان نسبت ندادند.
تاکنون واکنشهای رسمی به درگیری اخیر هند و پاکستان عمدتاً بر خویشتنداری و تلاش برای کاهش تنش متمرکز بوده است..
با توجه به ماهیت حساس این درگیری و پتانسیل تشدید آن، انتظار میرود کشورهای بیشتری در روزهای آینده موضعگیری کنند.
انتهای پیام/