تحولات اوکراین|درخواست کییف برای ایجاد منطقه حائل با روسیه - تسنیم
عدم اطلاع مسکو از پیشنهاد اوکراین، مخالفت رئیس جمهور برزیل با پیشنهاد سفر به کی یف، جزئیات بسته جدید تحریم های ضدروسی اتحادیه اروپا، عدم مشارکت اسلواکی در انزوای روسیه و واکنش مسکو به ارسال پاتریوت جدید به اوکراین، از رویدادهای مهم جنگ هستند.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور اوکراین شب گذشته، سهشنبه، فاش کرد که مقامات کییف خواهان توقف درگیریها بر اساس خطوط تماس فعلی در جبهه نبرد هستند و آمادگی دارند تا در مرز با روسیه یک منطقه حائل غیرنظامی به عرض 30 کیلومتر ایجاد کنند.
وی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «فاکس نیوز» در تشریح مواضع کییف گفت: «اوکراینیها خواستار توقف درگیری و آتشبس بر مبنای مواضع فعلی دو طرف هستند، علاوه بر این مایلاند منطقهای غیرنظامی در مرز دو کشور ایجاد شود.
آنها با آتشبس جامع- در خشکی، دریا و هوا - برای حداقل 30 روز با امکان تمدید آن موافقاند و آمادگی دارند همین امروز چنین توافقی را عملی کنند.»
کلاگ افزود: «آنها صراحتاً گفتند: ما 15 کیلومتر عقبنشینی خواهیم کرد و روسیه هم باید 15 کیلومتر عقبنشینی کند.
در نتیجه منطقهای حائل به عرض 30 کیلومتر شکل میگیرد که میتوان بهطور مؤثر آن را تحت نظر داشت.»
به گفته وی، کییف انتظار دارد آمریکا بتواند روسیه را برای انجام چنین اقدامی ترغیب کند.
این مقام آمریکایی با اشاره به اینکه اراده سیاسی برای دستیابی به توافق وجود دارد و دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، میتواند نقش کلیدی در این روند ایفا کند، افزود: «فکر میکنم به توافق نزدیک شدهایم.
تنها کسی که میتواند آتشبس را تضمین کند، رئیسجمهور ترامپ است، مشروط بر اینکه رئیسجمهور پوتین هم با این مسئله موافقت کند.»
فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین یادآور شد که ایالات متحده اکنون «فرصت واقعی» برای دستیابی به آتشبس در درگیری اوکراین داشته و به این هدف نزدیک شده است.
در این زمینه، لازم به یادآوری است که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه پیش از این شروط مسکو برای حلوفصل بحران اوکراین را اعلام کرده بود.
این شرایط شامل خروج نیروهای مسلح اوکراین از دونباس و مناطق جدید ملحق شده به روسیه، انصراف کییف از پیوستن به ناتو، تأمین کامل حقوق، آزادیها و منافع شهروندان روسزبان، لغو تمامی تحریمهای غرب علیه روسیه و تعیین وضعیت بیطرف و غیرهستهای برای اوکراین میشود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و شصت و نهمین (1169) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
روسیه هیچ پیشنهادی از سوی کییف برای ایجاد منطقه غیرنظامی دریافت نکرده است
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که مسکو تاکنون هیچگونه اظهارنظری از سوی مقامات کییف درباره تمایل به ایجاد منطقه غیرنظامی در امتداد خط تماس درگیریها نشنیده است.
پسکوف این سخنان را صبح امروز، چهارشنبه در گفتوگو با خبرگزاری "تاس" و در واکنش به اظهارات کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در این باره بیان کرد.
پیشتر این سیاستمدار آمریکایی مدعی شده بود که کییف آمادگی دارد برای مدت 30 روز آتشبس برقرار کرده و خواستار توقف درگیریها بر مبنای خطوط تماس فعلی و ایجاد منطقه حائل غیرنظامی به عرض 30 کیلومتر شده است.
سخنگوی کرملین در پاسخ به این سئوال که آیا روسیه آمادگی بررسی چنین پیشنهادی را دارد یا خیر، گفت: «تا این لحظه هیچگونه پیشنهادی از سوی کییف در این خصوص مطرح نشده است تا بتوان درباره آن نظری داد.»
ترامپ: تصمیم برای اخراج روسیه از گروه 8 بسیار احمقانه بود
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا شب گذشته اعلام کرد که تصمیم غرب برای حذف روسیه از گروه "هشت کشور صنعتی جهان" (G8) را «بسیار احمقانه» میداند، هرچند به گفته او، اکنون دیگر زمان برای احیای این قالب دیر شده است.
وی بعد از دیدار با جیانی اینفانتینو، رئیس فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) در کاخ سفید و در جمع خبرنگاران گفت: «میدانم که رئیسجمهور باراک اوباما با حضور روسیه در گروه هشت مخالف بود و آنها به اخراج روسیه رأی دادند.
من بارها گفتهام که بهتر بود این کار را نمیکردند و به نظر من این تصمیمی بسیار احمقانه بود.
اگر گروه 8 وجود داشت و روسیه هم عضو آن بود، شاید این جنگ احمقانه و مرگبار که اکنون جریان دارد، اصلاً اتفاق نمیافتاد.
این تصمیم بسیار بدی بود.»
با این حال، ترامپ احتمال بازگشت به قالب گروه 8 را منتفی دانسته و در پاسخ به سئوالی در این باره گفت: «نه، فکر میکنم اکنون زمان مناسبی برای این کار نیست.
ما فرصت را از دست دادیم.
این تصمیم نیز یکی دیگر از آن تصمیمهای فوقالعاده برخی افراد بود، افرادی که اصلاً نباید تصمیمگیرنده میبودند.»
رئیسجمهور ونزوئلا برای شرکت در مراسم سالگرد پیروزی وارد مسکو شد
نیکولاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، بامداد امروز، چهارشنبه، برای شرکت در مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ بزرگ میهنی وارد مسکو شد.
پس از فرود هواپیما، مادورو به همراه همسرش سیلیا فلورس از هواپیما پیاده شدند و مورد استقبال هیئتی از مقامات روسی قرار گرفتند.
در جریان این استقبال، گفتوگویی کوتاه میان دو طرف انجام شد و آنها با یکدیگر دست دادند.
رئیسجمهور ونزوئلا هنگام ورود به فرودگاه مسکو تاکید کرد که پیروزی اتحاد جماهیر شوروی بر آلمان نازی، بزرگترین دستاورد بشریت در برابر یک تهدید جهانی بود.
وی افزود: «ما با احساسی عمیق و آگاهی تاریخی به اینجا آمدهایم تا هشتادمین سالگرد پیروزی بر فاشیسم را گرامی بداریم.
این پیروزی به نام تمامی بشریت به دست آمد.
اتحاد جماهیر شوروی برای مقابله با نازیسم 27 میلیون جان را فدا کرد و اروپا را آزاد ساخت.»
لیتوانی و لتونی از عبور هواپیمای ووچیچ به مقصد مسکو جلوگیری کردند
مقامات دو جمهوری لیتوانی و لتونی به هواپیمای حامل الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان، اجازه عبور از حریم هوایی خود را ندادند؛ این در حالی است که رهبر صربستان قصد داشت برای شرکت در مراسم گرامیداشت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم به مسکو سفر کند.
پس از تصمیم مقامات لیتوانی، جمهوری لتونی نیز پرواز هواپیمای رئیسجمهور صربستان از آسمان این کشور به سمت روسیه را ممنوع کرد.
به گزارش رسانهها، این اقدام لیتوانی و لتونی به دلیل «حساسیت سیاسی» نسبت به هدف سفر رئیسجمهور صربستان انجام شده است.
پیش از این سینیشا مالی، وزیر دارایی صربستان اعلام کرده بود که ووچیچ، با وجود کسالتی که منجر به لغو سفر او به ایالات متحده شده بود، به وعده خود عمل کرده و در مراسم رژه روز پیروزی در مسکو حضور خواهد یافت.
نظامیان کره شمالی در رژه روز پیروزی در مسکو شرکت نخواهند کرد
یوری اوشاکوف، دستیار رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که در رژه روز پیروزی که در میدان سرخ مسکو برگزار میشود، نظامیانی از ارتش خلق کره (کره شمالی) حضور نخواهند داشت.
وی در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «واحدهای ویژهای از 13 کشور در مراسم رژه در میدان سرخ حضور خواهند داشت.
این کشورها عبارتاند از: جمهوری آذربایجان، ویتنام، بلاروس، مصر، قزاقستان، جمهوری خلق چین، قرقیزستان، لائوس، مغولستان، میانمار، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان.
این فهرست کامل کشورهای شرکتکننده در رژه است و نظامیانی از کره شمالی در میان آنها نخواهند بود.»
لولا دا سیلوا پیشنهاد سفر به کییف را نادیده گرفت
به گزارش روزنامه برزیلی "Metrópoles" به نقل از یک مقام دیپلماتیک، لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیسجمهور برزیل که قصد دارد برای شرکت در مراسم روز پیروزی در 9 مه به مسکو سفر کند، پیشنهاد سفر به کییف را نادیده گرفته است.
به نوشته این روزنامه، مقامات اوکراینی سفر لولا به روسیه را «اقدامی خصمانه» تلقی میکنند.
همچنین هشدار دادهاند که این سفر ممکن است به «کاهش سطح روابط دیپلماتیک» میان کییف و برازیلیا منجر شود.
این نشریه برزیلی پیش از این نیز گزارش داد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دستکم شش بار برای لولا نامه ارسال کرده و درخواست دیدار کرده است.
افزون بر این، از سال 2023 رئیس دولت کییف پیامهایی برای لولا فرستاده که هیچکدام بیپاسخ ماندهاند.
تهدید نخست وزیر اسلواکی پس از تصمیم او برای سفر به مسکو
روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی اعلام کرد که پس از تصمیمش برای شرکت در مراسم روز پیروزی در مسکو، با تهدیدهایی روبهرو شده است.
وی هنگام بازدید از گورستان مرکزی یادبود ارتش سرخ در شهر میخالوفتسکی اسلواکی در سخنرانی خود تأکید کرد: «به من هشدار دادهاند که اگر تصمیم بگیرم در مراسم 9 مه در مسکو شرکت کنم، تنبیه خواهم شد.
جشنهایی که به مناسبت هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم در کشوری برگزار میشود که بیشترین بار این جنگ را بر دوش داشته و این یک واقعیت تاریخی است و ارتباطی با تحولات کنونی ندارد.»
فیتسو همچنین یادآور شد که در جریان سفر خود به مسکو در دسامبر سال 2024 نیز با دشواریهایی مواجه شده بود.
اسلواکی قصد مشارکت در انزوای روسیه را ندارد
نخستوزیر اسلواکی در سخنرانی خود همچنین تاکید کرد که کشورش قصد ندارد در ایجاد «پرده آهنین» جدید میان اروپا و روسیه مشارکت کند.
روبرت فیتسو یادآور شد کشورهای اروپایی در تلاشاند تا «پرده آهنین» جدیدی پیرامون روسیه ایجاد کرده و تاریخ را بازنویسی کنند؛ بهگونهای که نقش ارتش سرخ در شکست نازیسم از حافظه تاریخی حذف شود.
وی تأکید کرد: «تا زمانی که من رئیس دولت اسلواکی هستم، تمام تلاش خود را خواهم کرد تا اسلواکی بخشی از این اقدامات نباشد.»
نخست وزیر اسلواکی افزود که طرح کمیسیون اروپا برای قطع کامل واردات منابع انرژی از روسیه بخشی از روند جداسازی اقتصادی است که به گفته او، پیامدهای سنگینی برای کل اتحادیه اروپا به همراه خواهد داشت.
بلومبرگ جزئیات بسته جدید تحریمهای ضدروسی اتحادیه اروپا را فاش کرد
خبرگزاری "بلومبرگ" به نقل از منابع آگاه گزارش داد که اتحادیه اروپا قصد دارد بسته جدیدی از تحریمهای ضدروسی را پیشنهاد دهد که 60 فرد و نهاد حقوقی را شامل میشود و محدودیتهایی را علیه حدود 150 کشتی اعمال خواهد کرد.
بر اساس این اطلاعات، «تحریمهایی که کمیسیون اروپا پیشنهاد داده، شامل 60 شخص حقیقی و حقوقی خواهد بود و همچنین حدود 150 کشتی را در بر میگیرد.
بدین ترتیب، مجموع کشتیهای مشمول تحریم به بیش از 300 فروند خواهد رسید.»
علاوه بر این، قرار است وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیش از نشست آتی خود در بروکسل که برای 20 مه برنامهریزی شده، بهطور رسمی این تدابیر را مورد بررسی قرار دهند.
این تحریمها در صورت تصویب، هفدهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا از زمان آغاز مناقشه اوکراین خواهد بود.
پیشتر، خبرگزاری "رویترز" گزارش داده بود که غرب نسبت به حمایت دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، از تحریمهای جدید علیه روسیه تردید دارد.
در این گزارش تأکید شده بود که این محدودیتها ممکن است شامل شرکت «گازپروم» روسیه و همچنین «شرکتهای بزرگ فعال در حوزه منابع طبیعی و بخش بانکی» این کشور شود.
اوربان: اتحادیه اروپا جنگی را علیه روسیه آغاز کرده که بازنده آن است
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان معتقد است که اتحادیه اروپا یک جنگ نیابتی علیه روسیه را در اوکراین آغاز کرده و در نهایت خود بازنده آن شده است.
وی در سخنرانی خطاب به مردم کشورش گفت: «بزرگترین مشکل کشورهای اتحادیه اروپا این است که جنگ با روسیه را باختهاند.
آنها اوکراین را برای مقابله با روسیه تشویق کردند و به دلیل اقدامات آنها روسیه وارد جنگ با اوکراین شد، ولی اروپا در این درگیری بازنده شد.
اکنون، برای نخستینبار از زمان جنگ جهانی دوم، ما با وضعیتی روبهرو هستیم که کشورهای اروپایی جنگی را میبازند.»
اوربان توضیح داد: «این یک جنگ نیابتی است، جنگی که در آن من مستقیماً وارد درگیری نمیشوم، اما بر یک طرف درگیر تأثیر میگذارم و آنها بهجای من میجنگند.»
نخستوزیر مجارستان افزود: «آنها (اتحادیه اروپا) این جنگ را تأمین مالی میکنند، سربازان اوکراینی را آموزش میدهند، اهداف نظامی را تعیین میکنند، سامانههای هدایت تسلیحات را مدیریت میکنند، اطلاعات ماهوارهای در اختیار اوکراینیها میگذارند- اروپاییها تا گردن در این جنگ فرو رفتهاند.
این جنگ آنهاست.
و این جنگ خطرات عظیمی در بر دارد، بهویژه با توجه به اینکه یکی از طرفهای این جنگ یک قدرت بزرگ هستهای است.»
اوربان پیشتر نیز اعلام کرده بود که در جریان نشست اتحادیه اروپا، در نگاه رهبران اروپایی پذیرش شکست اوکراین در درگیری با روسیه را مشاهده کرده است.
دور جدید تبادل اسرا میان روسیه و اوکراین انجام شد
وزارت دفاع روسیه روز گذشته اعلام کرد که در جریان یک فرآیند مذاکراتی بین دو طرف، 205 نظامی روس از اسارت نیروهای اوکراینی آزاد شده و در ازای آن، 205 نظامی اسیر اوکراینی نیز به این کشور تحویل داده شدند.
طبق اطلاعات وزارت دفاع، همه نظامیان روسی آزادشده ابتدا به خاک بلاروس منتقل شدند و خدمات درمانی موردنیاز اولیه به این افراد داده شدو توانستند با خانوادههای خود تماس تلفنی برقرار کنند.
سپس نظامیان روسی آزادشده شب گذشته با یک فروند هواپیمای ترابری نظامی وارد فرودگاهی در حومه مسکو شدند.
قرار است تمامی نظامیان در مراکز درمانی وابسته به وزارت دفاع برای درمان و توانبخشی بستری شوند.
وزارت دفاع روسیه یادآور شد که بازگشت این نظامیان با میانجیگری بشردوستانه امارات متحده عربی صورت گرفته است.
زاخارووا: تداوم ارسال تسلیحات به اوکراین خطر تشدید درگیری را افزایش میدهد
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که ادامه ارسال تسلیحات نظامی از سوس کشورهای غربی به اوکراین، دورنمای حلوفصل مناقشه را دورتر ساخته و بالعکس، به تشدید درگیری منجر میشود.
وی در واکنش به قصد تحویل سامانههای پدافند هوایی پاتریوت جدید به کییف گفت: «تداوم ارسال تسلیحات به کییف، چشمانداز هرگونه راهحل برای حلوفصل اوضاع را دور میسازد و موجب تشدید اوضاع و افزایش تلفات میشود.
کسانی که به رژیم کییف سلاح میفرستند، ظاهراً نگران جان شهروندان اوکراینی هستند، در حالی که با همین تسلیحات، همان شهروندان را به کام مرگ میفرستند.»
زاخارووا ابراز امیدواری کرد که این مسئله در کشورهایی که در حال بررسی ارسال تسلیحات به اوکراین هستند، از جمله ایالات متحده، درک شود.
به گفته وی، این کشورها مدعی پایبندی به حلوفصل سریع درگیری اوکراین هستند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به گزارشهایی از رسانههای خارجی مبنی بر اینک اسرائیل، یونان، آمریکا و آلمان بهعنوان «اهداکنندگان بالقوه» این تسلیحات مطرح هستند، افزود: «اگر این اطلاعات صحت داشته باشد، موضع اسرائیل بسیار شوکهکننده است و این بدان معناست که تل آویو قصد دارد این تسلیحات را در اختیار یک رژیم نئونازی قرار دهد.»
هشدار روسیه درباره اقدامات بیثبات کننده ناتو در قفقاز جنوبی
ماریا زاخارووا در نشست خبری خود همچنین اعلام کرد که هرگونه اقدام ناتو در منطقه قفقاز جنوبی با هدف ایجاد بیثباتی و تنش در این منطقه انجام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: «از اواخر آوریل، تمرینات فرماندهی-ستادی جدیدی با مشارکت ناتو در گرجستان آغاز شده.
طبق اطلاعات موجود، مقامات 17 کشور عضو و شریک این بلوک نظامی، از جمله ارمنستان و جمهوری آذربایجان، در این مانور حضور دارند.
به این ترتیب، ناتو همچنان به تلاش برای کشاندن جمهوریهای قفقاز جنوبی به مدار نفوذ خود ادامه میدهد.»
وی افزود: «هیچکس نباید دچار توهم شود: هرگونه اقدام ائتلاف آتلانتیک شمالی در قفقاز جنوبی نه برای تقویت امنیت، بلکه برای ایجاد منطقهای از بیثباتی و تنشهای نظامی-سیاسی است.»
زاخارووا ابراز امیدواری کرد که کشورهای منطقه با نگاهی انتقادی به مشارکت در چنین برنامههایی نگاه کنند.
روابط مسکو و برلین عملاً فروپاشیده است
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در ارتباط با تشکیل دولت جدید در آلمان اعلام کرد که روابط دوجانبه میان روسیه و آلمان عملاً بهطور کامل از بین رفته است.
ماریا زاخارووا تاکید کرد: «با توجه به اظهارات دائمی جنگطلبانه و روسستیزانه سیاستمداران آلمانی، نباید انتظار بهبود روابط میان دو کشور را داشت.»
این دیپلمات روس افزود که دیگر چیزی برای وخیمتر شدن در روابط روسیه و آلمان باقی نمانده است، چرا که به عقیده او، این روابط بهواسطه اقدامات دولت اولاف شولتس «تقریباً بطور کامل ویران شده و امیدی به احیای آن وجود ندارد».
انتهای پیام/