بازگشت جشنواره هنرهای تجسمی مرکزی؛ پل ارتباطی میان نسلها و احیای هویت
اراک- برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی، فرصتی طلایی برای هنرمندان سرزمین آفتاب است که میتواند پل ارتباطی میان نسلها و تقویت هویت فرهنگی شهر باشد.

خبرگزاری مهر، گروه استانها: یازدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی اراک در حالی برگزار میشود که حدود ده سال وقفه میان دورههای گذشته، این رویداد مهم را از جریانسازی مستمر فرهنگی دور کرده بود که این در حالی است که هنر، بهویژه هنرهای تجسمی، نهتنها عرصهای برای بیان احساس و اندیشه است، بلکه بستری برای انتقال فرهنگ، تقویت هویت ملی و ایجاد ارتباط میان نسلهاست.
استان مرکزی با برخورداری از هنرمندان خلاق و توانمند در رشتههای مختلف تجسمی، همواره ظرفیتهای بالقوهای در این حوزه داشته که نیازمند توجه، حمایت و استمرار در عرضه آثارشان است که متأسفانه وقفههای طولانی در برگزاری چنین جشنوارههایی، به معنای از دست دادن فرصتهای رشد، کشف استعداد و ارتباط نسل جوان با هنرهای بومی و ریشهدار ایرانی است.
کارشناسان فرهنگی معتقدند هر توقف در روند فعالیتهای هنری، به نوعی میدان دادن به تهاجم فرهنگی و افزایش تأثیرپذیری جامعه از فرهنگ بیگانه است و نسل نوجوان و جوان کنونی، بیش از هر زمان دیگری به مواجهه و ارتباط فعال با هنر نیاز دارد؛ هنری که بتواند برایشان الهامبخش، راهگشا و معرف هویت واقعیشان باشد.
برگزاری مجدد این جشنواره، گامی مهم در جهت بازآفرینی جایگاه هنرهای تجسمی در سرزمین آفتاب و ایجاد انگیزه در میان هنرمندان جوان است که امید میرود این رویداد فرهنگی، نقطه آغازی باشد بر دورهای تازه از تداوم، توجه و حمایت جدی از هنر و هنرمندان استان مرکزی، تا دیگر شاهد وقفههایی از این دست، در مسیر اعتلای فرهنگ نباشیم.
انتقاد دبیر جشنواره از بیتعهدی مسئولان شهری در حمایت از هنر
دبیر یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی استان مرکزی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: علیرغم قولهای مساعد قبلی مسئولان شهری، هیچگونه حمایتی از جشنواره نداشته اند.
جواد شادروان با اشاره به برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی استان مرکزی گفت: این جشنواره با حضور ۱۱۰ هنرمند در ۶ بخش هنری برگزار میشود که بخش عکاسی به صورت جنبی و ۵ بخش دیگر به صورت حضوری خواهد بود.
وی تصریح کرد: برنامهریزی برای برگزاری ۸ بخش انجام شده بود اما به دلیل به حد نصاب نرسیدن شمار هنرمندان دو بخش، دو حوزه از جشنواره حذف شدند.
شادروان ادامه داد: جشنواره هنرهای تجسمی استان مرکزی در ۲ مرحله برگزار میشود، مرحله نخست شامل ارسال آثار و داوری استانی به صورت شورایی و مرحله دوم شامل برگزاری کارگاهها از هفدهم (امروز) تا نوزدهم اردیبهشت ماه است.
شادروان تصریح کرد: با وجود قولهایی برای حمایت مالی و تأمین بخشی از جوایز داوران ملی، هیچکدام از ارگانهای زیرمجموعه شهرداری و شورای شهر از جشنواره حمایت نکردند.
وی گفت: این دوره، یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی استان مرکزی است که دوره دهم پس از وقفهای ۱۰ ساله، سال گذشته بهصورت ضعیف برگزار شد اما امیدواریم امسال با تأمین حدود ۹۰ درصد بودجه توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، جشنوارهای قویتر برگزار کنیم.
شادروان افزود: این جشنواره از ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت، هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۷ بعد از ظهر در فرهنگسرای آینه اراک برگزار میشود که در روز پایانی، ورکشاپ و نشستهای هنری با حضور اساتید برجسته کشور و مراسم اختتامیه برگزار خواهد شد، همچنین همزمان با اختتامیه جشنواره، نمایشگاهی از آثار تولیدی هنرمندان حاضر نیز افتتاح خواهد شد.
ضرورت تأمین بودجه فرهنگی برای برگزاری جشنوارهها
مسئول بخش تبلیغات و گرافیک یازدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی استان مرکزی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: یازدهمین دوره از جشنواره هنرهای تجسمی اراک برگزار میشود که این جشنواره در مقایسه با جشنواره تئاتر، به دلیل وقفه ۱۰ سالهای که در برگزاری آن ایجاد شده بود، از نظر تعداد دورهها فاصله چشمگیری دارد.
حامد کاظمی افزود: با وجود ظرفیت بالای هنری در اراک و حضور هنرمندان توانمند، مهمترین دلیل برگزار نشدن این جشنواره طی سالهای گذشته، مشکلات مرتبط با بودجه و تأمین اعتبار بوده است، موضوعی که امسال نیز با چالشها و موانع جدی مواجه بود.
کاظمی تصریح کرد: در سال جاری با تلاش و پیگیری مستمر مسئولان، بهویژه نگاه سازنده برخی از آنها از جمله ایزدی، اقدامات مؤثری در راستای احیای جشنواره هنرهای تجسمی استان صورت گرفته است که جای قدردانی دارد.
وی گفت: در مرحله ابتدایی ثبتنام، بیش از ۲۰۰ هنرمند در جشنواره شرکت کردند که پس از طی فرآیند داوری و ارزیابی صلاحیتها توسط اساتید برجسته استان، حدود ۱۱۰ نفر پذیرش شدند.
کاظمی یکی از امتیازات مهم این دوره از جشنواره را حضور سه داور ملی و کشوری عنوان کرد و گفت: این داوران با وجود دریافت حداقل هزینه، با انگیزه بالا و در راستای پیشبرد اهداف هنری، همکاری در این رویداد را پذیرفتند.
وی با اشاره به موضوع طراحی پوسترهای جشنواره بیان کرد: از آنجا که اغلب طراحیها محدود به تبلیغات شهری و وابسته به حمایت مالی اسپانسرها بوده، یکی از چالشهای رایج در این زمینه، شرط برخی حامیان برای دخالت در موضوعات گرافیکی و هنری از جمله طراحی پوسترها بوده است؛ مسئلهای که همواره موجب ایجاد محدودیت برای طراحان شده است.
وی افزود: سود مالی این جشنواره برای هنرمندان و برگزارکنندگان بسیار ناچیز است و تلاش آنها فراتر از اهداف مالی، در راستای رشد و اعتلای هنر در استان مرکزی است.
کاظمی گفت: امید است روند توجه به هنرهای تجسمی در استان تداوم یابد و امیدواریم همواره شاهد اتفاقات مثبت در عرصه فرهنگی و هنری شهر اراک باشیم.
نماینده اراک و تهران در هیئتمدیره یازدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی استان مرکزی در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: با توجه به وقفهای طولانی که در برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی اراک وجود داشته، تقویت این رویداد هنری در سطح شهر و استان بهوضوح باید مورد توجه ویژه باشد چرا که برگزاری جشنوارههای هنری نهتنها به رشد و پویایی جامعه هنری کمک میکند، بلکه زمینهساز تجربهاندوزی، تعامل و آشنایی علاقهمندان و دانشجویان با اساتید مختلف و فضای حرفهای هنر نیز خواهد بود.
وی افزود: یکی از مهمترین نتایج مثبت اینگونه رویدادها، ایجاد ارتباط میان هنرمندان با یکدیگر است و این تعامل، به خلق انگیزه، انتقال تجربه و تقویت روحیه جمعی در میان اهالی هنر منجر میشود و همچنین حضور اساتید و داوران برجسته ملی در جشنواره و امکان گفتگو و تعامل مستقیم با آنها، میتواند نقشی مؤثر و سازنده در مسیر هنری شرکتکنندگان ایفا کند.
کرمیراد با اشاره به رویکرد مثبت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی گفت: نوع نگرش مسئولان این استان نسبت به هنر و هنرمندان همواره الهامبخش بوده و حمایت از فعالیتهای فرهنگی و هنری، برای ما الگویی ارزشمند است که امیدواریم با استمرار این رویکرد، پیوستگی، انگیزه و نشاط بیشتری در بین هنرمندان سرزمین آفتاب ایجاد شود.
وی گفت: انتظار ما از مسئولان شهری، نگاه جدیتر و حمایت پایدارتر از فعالیتهای هنری است؛ چراکه توسعه فرهنگی، بدون توجه به هنر و هنرمندان، مسیر دشواری خواهد داشت و نیازمند همراهی و حمایت همهجانبه است.
ضرورت بهرهگیری از توانمندیهای هنرمندان مرکزی در ارگانهای مختلف
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: حمایت از هنر تنها جنبه مالی ندارد و ارگانها باید از آثار و ظرفیت هنرمندان در ساختارهای خود بهره ببرند.
سید محمد جمالیان اظهار کرد: با توجه به توصیههای مقام معظم رهبری، فرهنگ و هنر مانند هوایی است که تنفس میکنیم و بین تأثیر هوای پاک و آلوده تفاوت بسیاری وجود دارد که بنابراین توجه به این موضوع در جامعه دارای اهمیت ویژهای است.
جمالیان تصریح کرد: متأسفانه در سالهای اخیر به دلیل مسائل اقتصادی و تحریمها، توجه به مسائل فرهنگی و هنری کمرنگ شده است، اما این موضوع نباید مغفول بماند، زیرا فرهنگ و هنر موجب شکلگیری هویت یک جامعه و انتقال آن به نسل آینده است و بیتوجهی به این حوزه میتواند در عملکرد تمام ارگانهای جامعه اختلال ایجاد کند.
وی افزود: امروزه بسیاری از چالشهای نسل جدید، ناشی از ناتوانی در انتقال صحیح فرهنگ و هنر ایرانیاسلامی بوده متأسفانه در این زمینه موفق نبودهایم.
جمالیان گفت: ریشه فرهنگ ایرانی که با اندکی اهتمام میتوان در شیوه انتقال آن تجدید نظر کرده و با نگاه ویژهای باعث زنده نگه داشتن آن در نسل جدید و جوانان شد.
نماینده مردم اراک، کمیجان در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به قدمت دیرینه مناطق استان، ظرفیت و استعداد هنری بسیار بالایی در افراد منطقه وجود دارد که با اهمیت دادن به آنان و ایجاد دلگرمی، میتوان موجبات ایجاد انگیزه و حفظ نام استان مرکزی را در زمینه هنرهای مختلف از جمله هنرهای تجسمی و خطاطی فراهم کرد.
جمالیان ضمن قدردانی و مسئولان شهری که دلگرمی هنرمندان را فراهم میکنند، گفت: باید اذعان کرد که حمایت از هنرمندان تنها به حمایت مالی محدود نمیشود همچنین لازم است با انجام مسئولیت اجتماعی و استفاده از ظرفیت هنرمندان و محصولات هنری در سازمانهای مختلف، از ایشان حمایت عملی صورت گیرد.
وی تأکید کرد: از مدیران استان مرکزی خواستاریم که توجه به هنرمندان و حمایت از مسائل فرهنگی و هنری را در دستور کار خود قرار دهند.
وی افزود: با پیگیریهای انجامشده تاکنون مبلغ ۱۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل تالار مرکزی اراک تخصیص یافته و همچنین اقداماتی برای تأمین اعتبار استانی کتابخانه انجام شده که با اختصاص این اعتبارات و افتتاح این دو واحد، بسیاری از مسائل فرهنگی و هنری استان حل خواهد شد.
وی گفت: به دلیل اهمیت بالای موضوع فرهنگ و هنر، همواره وزارت فرهنگ و ارشاد یکی از وزارتخانههایی است که رفتوآمد بسیاری در آن دارم و در هر زمان که چالشی در مسیر هنر و هنرمندان استان باشد، در جهت رفع آن حداکثر تلاش خود را انجام خواهم داد.