تشریح برنامه موزهها در هفته میراث فرهنگی و مراسم انتخاب موزه برتر
رئیس کمیته ملی ایکوم ایران به تشریح برنامههای هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزهها پرداخت و گفت: مراسم تقدیر از موزههای برتر در خانه هنرمندان برگزار میشود.

به گزارش خبرنگار مهر، سید احمد محیط طباطبایی، رئیس کمیته ملی ایکوم ایران در آستانه روز جهانی موزهها در نشستی با خبرنگاران در ساختمان ایکوم به تشریح برنامههای این روز و اهمیت موزهها در جامعه پرداخت و با اشاره به اینکه روز جهانی موزهها در ۱۸ مه هر سال برگزار میشود، گفت: در این روز، محور خاصی برای فعالیت موزهها تعیین میشود که در سطح جهانی مورد توجه قرار میگیرد.
محور فعالیتهای امسال، که از ابتدای دیماه آغاز شده و تا دیماه ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت، بر اساس جایگاه و نقش موزهها در جوامع در حال تغییر سریع است.
این محور شامل سه بخش اصلی مخاطب جوانان، مخاطب فناوری و علوم، و مخاطب میراث، با تأکید ویژه بر میراث ناملموس میشود.
محیط طباطبایی در ادامه به چالشهای جهانی مانند تغییرات اقلیمی، گرمایش زمین، جنگها و مسائل صلح و همزیستی میان کشورها اشاره کرد و گفت: این موضوعات اساسی، توجه ویژهای را از سوی موزهها میطلبد تا در راستای آگاهیبخشی و آموزش عمومی در این زمینهها فعالیت کنند.
رئیس کمیته ملی ایکوم ایران با بیان اینکه ایکوم در سال گذشته بیشترین حضور را در فضای مجازی داشته است، اظهار داشت: برگزاری رویدادهایی مانند دوشنبههای ایکوم و همکاری با نهادهای علمی مانند پژوهشگاه میراث فرهنگی، از جمله اقدامات ما در این راستا بوده است.
همچنین، با مجموعههایی مانند موزههای بنیاد مستضعفان نیز همکاریهایی داشتهایم.
محیط طباطبایی در خصوص آئین موزه برتر، گفت: این آئین به معنای برتری یک موزه بر دیگری نیست، بلکه هدف آن تقدیر از موزههایی است که در جهت پایداری اجتماعی فعالیت میکنند.
در سالهای گذشته، توجه ویژهای به موزههای کودک و نهادهای مرتبط با کودکان مانند کانون پرورش فکری شده است.
وی به برنامههای ویژه روز جهانی موزهها در ایران اشاره کرد و گفت: در روز دوم خرداد، نشست «فعالان حوزه کودک در موزهها» در کاخ موزه نیاوران برگزار میشود.
همچنین، در روز سوم خرداد، نشست معلولین و موزهها در موزه فرش برگزار خواهد شد.
در روز ۲۸ اردیبهشت نیز نمایشگاهی در خانه هنرمندان با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی برگزار میشود.
محیط طباطبایی گفت: یکی از برنامههای مهم ما در سالهای اخیر، توجه ویژه به مخاطبان کودک و نوجوان بوده است.
در گذشته، موزهها کمتر به این گروهها توجه میکردند، اما اکنون شاهد راهاندازی موزههای تخصصی کودک مانند موزه عروسکهای ملل و موزه خیمهشببازی هستیم.
وی بیان داشت: یکی از برنامههای ما در سال جاری، مناسبسازی موزهها برای افراد با نیازهای خاص است.
در گذشته، بیشتر تمرکز بر روی معلولیتهای حرکتی بود، اما اکنون به سایر گروههای معلولیت مانند نابینایان و ناشنوایان نیز توجه میشود.
برای همین، در روز سوم خرداد، نشست معلولین و موزهها را در موزه فرش ایران برگزار خواهیم کرد.
محیط طباطبایی بیان کرد: موزهها نه تنها محل نگهداری آثار تاریخی هستند، بلکه نقش مهمی در آموزش و ارتقای فرهنگ جامعه دارند.
امیدواریم با برنامههای در دست اجرا، بتوانیم این نقش را بهخوبی ایفا کنیم و موزهها را به فضایی پویا و جذاب برای تمامی اقشار جامعه تبدیل کنیم.
وی افزود: روز ۲۸ اردیبهشت همزمان با روز جهانی موزهها مراسم سالیانه تقدیر از موزهها از ساعت ۵ تا ۸ شب برگزار میشود.
در کنارش یک نمایشگاه محیطی داریم که موضوع آن آشنایی با یک سال فعالیت کمیته است.
همزمان با آن یک نمایشگاه مشترک بین ما و پژوهشگاه میراث فرهنگی در بخش هنرهای ملی برپا میشود.
رئیس ایکوم گفت: انجمن مجموعهداران ایران با همکاری ایکوم و سایر نهادهای فرهنگی، نشست تخصصی در روز یکشنبه، ۱۷ اردیبهشت، در خانه اندیشمندان برگزار میکند.
در این نشست، فعالان حوزه مجموعهداری و موزهداری به بحث و تبادل نظر درباره چالشها و فرصتهای موجود در این حوزه خواهند پرداخت.
همچنین از تاریخ ۱۸ تا ۲۸ اردیبهشت، مجموعهای از سازهای موسیقی ایرانی و خارجی با عنوان «مکتبخانه یحیی» در فرهنگسرای نیاوران به نمایش گذاشته میشود.
این نمایشگاه توسط آقای مازیار حیدری، مجموعهدار فعال، در سالن ۲ فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود.
وی گفت: روز ۲۸ اردیبهشت نمایشگاههای مختلف در موزههای تهران به مناسبت روز جهانی موزه برگزار میشود.
در روز ۲۹ اردیبهشت موزه اتومبیل با همکاری بنیاد مستضعفان نمایشگاهی از مجموعه خودروهای تاریخی خود را ارائه میدهد.
روز ۳۰ اردیبهشت در خانه اندیشمندان، برنامهای با موضوع گردشگری برگزار میشود و در روز ۳۱ اردیبهشت نشست تخصصی با موضوع «معماری و موزه» با حضور کارشناسان این حوزه برگزار خواهد شد.
در موزه پوشاک سعدآباد، نمایشگاهی از سوزندوزی و آینهکاریهای بلوچ توسط زنان بلوچ در تاریخ ۲۸ اردیبهشت برپا میشود.
همچنین، در باغ موزه نگارستان، برنامهای با موضوع «ترویج علم و موزهها» در تالار روحالامینی برگزار میشود.
وی درباره برنامههای ویژه خردادماه نیز گفت: روز اول خرداد در موزه ملی ایران، برنامهای با عنوان «سفر در میراث فرهنگی» با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی برگزار میشود.
در روز ششم خرداد جشنواره «چشم هفتم» در موزه سینما با نمایش آثار ویدئویی مرتبط با میراث فرهنگی برگزار خواهد شد.
روز هشتم خرداد در اردبیل، نکوداشتی به مناسبت یاد و خاطره دکتر حاجیزاده با همکاری میراث فرهنگی و موزهها برگزار میشود و روز ۱۰ خرداد نشست تخصصی با عنوان «کتابخانه و موزه» در خانه اندیشمندان برپا میشود.
همچنین در روز ۱۷ خرداد، همزمان با چهلمین روز درگذشتگان حادثه بندرعباس، مراسمی با همکاری مجله بخارا در فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود.
در این مراسم، یاد و خاطره درگذشتگان این حادثه گرامی داشته خواهد شد.