اسلام، پرچمدار کرامت، عدالت و عقلانیت برای تمام بشریت است
رئیس مجمع جهانی اهل بیت (ع) و عضو مجلس خبرگان رهبری، با تأکید بر جهانی بودن پیام اسلام، کرامت را جوهره تعالیم پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) دانست و خواستار بازگشت به عقلانیت دینی، فطرت الهی و تربیت مبتنی بر اخلاق شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، آیتالله رضا رمضانی در افتتاحیه کنکره بین المللی حضرت رضا(ع) که امروز در تالار قدس حرم مطهر رضوی با موضوع کرامت انسانی برگزار شد اظهارداشت: پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) بزرگترین منادیان کرامت و عدالت در تاریخ بشریت هستند.
عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس مرکز اسلامی هامبورگ، در سخنرانی خود در همایش بینالمللی «کرامت انسانی از دیدگاه قرآن و اهل بیت (ع)» که در آستان مقدس رضوی برگزار شد، با اشاره به نقش بیبدیل انبیا و اهل بیت (ع) در تبیین مفاهیم بنیادینی همچون کرامت، عدالت و عقلانیت، بر لزوم احیای نگاه جامعنگر اسلامی در حوزه حقوق و منزلت انسان تأکید کرد.
وی با اشاره به دو اصل ایجابی در آموزههای قرآنی، یعنی کرامت و عدالت، و همچنین دو اصل سلبی، یعنی ظلم و ذلت، اظهار داشت: قرآن کریم و تعالیم اهل بیت (ع) بر این چهار اصل تکیه دارند و کرامت را بهعنوان یکی از اساسیترین معارف الهی و زیربنای تعامل انسانها معرفی کردهاند.
به باور وی، کرامت در نگاه اسلام فراتر از نژاد، ملیت، مذهب و طبقه اجتماعی است و تمام انسانها صرفنظر از هویت ظاهریشان از این جایگاه برخوردارند.
رئیس مجمع جهانی اهل بیت (ع) ضمن تحلیل تطبیقی دیدگاه اسلام و مدرنیته درباره حقوق بشر، خاطرنشان کرد:آنچه در جهان غرب تحت عنوان کرامت انسان مطرح شده، بیشتر واکنشی به فجایع و جنگهای سهمگین قرون گذشته و جدایی از وحی الهی بوده و عمدتاً بر اساس رویکردی حسگرایانه و تکساحتی بنا نهاده شده است.
اما در اندیشه اسلامی، کرامت مفهومی فراگیر و دارای ابعاد حسی، عقلی و شهودی است که ریشه در معرفت توحیدی دارد.
آیتالله رمضانی با تکیه بر آیات آغازین سوره علق که خداوند در آن خود را "رب اکرم" معرفی میکند، بر این نکته تأکید کرد که صفات کریم بودن در قرآن به خداوند، ملائکه، پیامبر اکرم (ص)، قرآن کریم و انسان نسبت داده شده است.
این موضوع بیانگر آن است که کرامت در تمامی سطوح هستی حضور دارد و انسان تنها در پرتو تحققبخشی به استعدادهای الهی خویش میتواند مظهر این صفت عظیم گردد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با نقل دیدگاههای علامه طباطبایی و آیتالله جوادی آملی در خصوص کرامت ذاتی و اکتسابی انسان، اظهارکرد: انسان تنها در صورتی میتواند به جایگاه حقیقی خود در نظام هستی دست یابد که ظرفیتهای درونی خود را در پرتو عقلانیت و معنویت به فعلیت برساند.
وی با اشاره به قاعدههای طلایی اخلاق در قرآن و روایات، همچون «آنچه برای خود میپسندی برای دیگران نیز بپسند»، این قواعد را مختص مسلمانان ندانست و افزود: این مفاهیم در تمام ادیان الهی و حتی در مکاتب غیرابراهیمی نیز پذیرفته شدهاند و نشاندهنده جهانشمول بودن مبانی اخلاقی اسلام هستند.
رئیس مجمع جهانی اهل بیت (ع) در بخش دیگری از سخنان خود، با تبیین تفاوت «محاسن اخلاقی» و «مکارم اخلاقی»، بیان داشت: محاسن ناظر بر اصلاح روابط اجتماعی هستند، اما مکارم به رشد و تعالی روح انسانی مربوط میشوند.
رسیدن به مکارم تنها از رهگذر تمرین، مراقبه و خودسازی ممکن است.
آیتالله رمضانی در ادامه به نقش پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (ع) در انتقال انسان از سطح حسی به سطح عقلانی و شهودی پرداخت و تأکید کرد: اسلام دینی مبتنی بر عقلانیت و فطرت است و باید با زبان عقل و وجدان به بشر معرفی شود.قرآن، گرچه به زبان عربی نازل شده، اما پیام آن فراتر از قومیت و زبان است و به زبان عقل و فطرت با انسانها سخن میگوید.
رئیس مرکز اسلامی هامبورگ با تأکید بر اینکه کرامت انسانی تنها با تربیت عقلانی و معنوی محقق میشود، یادآور شد که پیامبر اسلام (ص) برای تکمیل مکارم اخلاق مبعوث شد و این رسالت عظیم باید سرلوحه حرکت فردی و اجتماعی مسلمانان قرار گیرد.
رئیس مجمع جهانی اهل بیت (ع) در پایان حدیثی از امام رضا (ع) را نیز بهعنوان حسن ختام سخنان خود قرائت کرد تا بر نقش امام هشتم در ترویج این ارزشها تأکید مضاعف کرده باشد.
انتهای پیام/282