خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 15 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مسئله فلسطین فراتر از یک جغرافیا هویت یک ملت است

مهر | استان‌ها | دوشنبه، 15 اردیبهشت 1404 - 10:12
مشهد - وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به بحران جاری در فلسطین گفت: مسئله فلسطین، فراتر از یک جغرافیا، هویت یک ملت است.
كرامت،حقوق،اسلامي،اشاره،ذاتي،انديشه،بنيادين،مفهوم،عدالت،تحقي ...

به گزارش خبرنگار مهر، حسین سیمایی صراف صبح دوشنبه در اجلاسیه بین المللی ششمین کنگره جهانی امام رضا (ع) در حرم رضوی با اشاره به اهمیت بازتعریف مفاهیم بنیادین انسانی پس از جنگ‌های جهانی، اظهار کرد: اندیشمندان غربی به این نتیجه رسیدند که بدون بازتعریف این مفاهیم، صلح پایدار ممکن نیست.
از این رو، کرامت ذاتی به عنوان اصلی بنیادین برای ارزش‌ها، حقوق، عدالت و آزادی مطرح شد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با طرح این پرسش که آیا می‌توان برای این مفهوم در اندیشه اسلامی نیز پیشینه‌ای یافت، افزود: انتخاب این موضوع برای کنگره به دلیل اهمیت والای آن در دنیای امروز است و اگر جایگاه کرامت در اندیشه اسلامی مشخص شود، بسیاری از مسائل فرعی حل خواهند شد.
وی با تاکید بر ضرورت اجتهاد در اصول، کرامت را همچون عدالت، اصلی بنیادین دانست و افزود: همان‌طور که شهید مطهری عدالت را منبع اجتهاد می‌دانست، کرامت نیز چنین جایگاهی دارد و اجتهاد در این اصل می‌تواند راهنمای بسیاری از مسائل فرعی باشد.
سیمایی صراف در تبیین مفهوم کرامت ذاتی، با اشاره به تفاوت دیدگاه فلسفی و ادبیات غربی، گفت: در ادبیات غربی، کرامت ذاتی به معنای مجموعه‌ای از حقوق و ارزش‌هاست که بدون در نظر گرفتن عقیده، نژاد، جنسیت، مذهب یا زبان، به انسان تعلق دارد و برابری همگان را در برابر حقوق بنیادین تأکید می‌کند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به تحقیقات انجام شده در این زمینه، گفت: اندیشمندان اسلامی نیز به بررسی این موضوع پرداخته‌اند که آیا در اندیشه اسلامی مفهوم کرامت ذاتی به این معنا وجود دارد یا خیر.
وی با بیان تفاوت مفهوم کرامت در ادبیات حقوق بشر و اندیشه اسلامی اظهار کرد: در اندیشه اسلامی، علاوه بر کرامت ذاتی، به کرامت اکتسابی نیز تأکید شده است و انسان می‌تواند با کسب تقوا و فضائل اخلاقی، بر کرامت خویش بیفزاید.
سیمایی صراف با اشاره به روایات متعدد در سنت اسلامی که بر احترام و تکریم انسان‌ها تأکید دارند، به روایت برخاستن پیامبر (ص) در هنگام عبور جنازه یک یهودی اشاره کرد و گفت: فقها از این رفتار، استنباطات فقهی متعددی کرده‌اند؛ از جمله جواز احسان، صدقه، وصیت و حتی احترام به غیرمسلمان، به این دلیل که او انسان است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه عقل نیز کرامت انسانی را به عنوان یک حق طبیعی می‌پذیرد، افزود: اجماع جهانی نیز نشان‌دهنده آن است که کرامت انسانی یک حقیقت مشترک در میان ملت‌هاست و باید به عنوان بنیانی برای تحقق عدالت، آزادی و حقوق بشر در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به بحران جاری در فلسطین، جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان را مصداق آشکار نقض حقوق بشر دانست و خواستار وحدت مسلمانان برای تنبیه این رژیم و بازپس‌گیری حقوق ملت مظلوم فلسطین شد.