خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 15 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حفاظت از منابع آبی کشور؛ ضرورت مقابله با انشعابات غیرمجاز

باشگاه خبرنگاران | اقتصادی | دوشنبه، 15 اردیبهشت 1404 - 07:58
بنابر گفته مسئولان، سال گذشته در استان تهران ۸۵ هزار انشعاب غیرمجاز کشف شد که نزدیک به ۳۰ هزار انشعاب امکان تبدیل به انشعاب مجاز را نداشتند.
آب،غيرمجاز،انشعابات،انشعاب،مجاز،شبكه،آبي،منابع،قانون،مصرفي،ف ...

باشگاه خبرنگاران جوان؛ کیمیا قلی‌پور - در سال‌های اخیر، مسئله انشعابات غیرمجاز آب به یکی از چالش‌های جدی در مدیریت منابع آبی کشور تبدیل شده است.
این پدیده نه تنها به هدررفت آب منجر می‌شود، بلکه تأثیرات مخربی بر محیط‌زیست و اقتصاد محلی نیز دارد.
انشعابات غیرمجاز نه تنها به منابع آبی آسیب می‌زنند، بلکه باعث بروز نابرابری‌های اجتماعی نیز می‌شوند.
افراد و گروه‌هایی که به صورت غیرقانونی از این منابع بهره‌برداری می‌کنند، به طور مستقیم بر دسترسی دیگران به آب سالم و کافی تأثیر می‌گذارند.
همچنین بر اساس ماده یک قانون مجازات استفاده‌کنندگان غیرمجاز از آب، هر شخصی که بدون دریافت انشعاب قانونی آب، به استفاده از آن اقدام و یا با داشتن انشعاب مبادرت به استفاده غیرمجاز کند، علاوه بر الزام به پرداخت بهای خدمات مصرفی و جبران خسارت و سایر حقوق مربوط جرایمی برای متخلف در نظر گرفته شده است.
این جرایم عبارت‌اند از در خصوص مصارف خانگی به جزای نقدی درجه شش موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی و در مصارف غیر خانگی به یک تا دوبرابر بهای خدمات مصرفی و نیز در صورت تکرار حسب مورد به حداکثر جریمه مقرر در بند (الف) و قطع انشعاب به مدت سه ماه تا ۶ ماه محکوم می‌شوند.
همچنین بر اساس ماده ۲ این قانون، هر شخصی به هر طریق به هر نوع تصرف یا تغییری در وضعیت دستگاه‌های اندازه‌گیری آب، مبادرت کند به‌نحوی‌که منجر به اخلال در کارکرد صحیح و ثبت ارقام مصرفی شود، علاوه بر الزام به اعاده وضع به حال سابق، به پرداخت بهای خدمات مصرفی و جبران خسارت و جزای نقدی درجه شش موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی مصوب اردیبهشت‌ماه محکوم می‌شود.
تشدید تنش آبی با انشعابات غیرمجاز آب
انشعابات غیرمجاز آب که پیش از این مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی با بیان اینکه انشعابات غیرمجاز یکی از مهم‌ترین معضلاتی است که علاوه بر دامن زدن به تشدید تنش آبی، حقوق مشترکان قانونمند را تضییع می‌کند گفته بود: وجود انشعابات غیرمجاز مشکلات تامین آب را دامن می‌زند، معضلی که باید راهکار اساسی برای رفع آن اندیشید.
به تازگی هم مدیر امور آب و فاضلاب زاهدان مرتضی نورا گفت: استفاده غیرمجاز از آب ضمن امکان آلودگی شبکه توزیع و کاهش طول عمر شبکه توزیع آب به علت راه گیری غیراصولی از شبکه، موجب اخلال در خدمات‌رسانی به سایر زون‌های شبکه به واسطه افت فشار وارده به شبکه شده و میزان آب بدون درآمد را افزایش می‌دهد.
شناسایی و برخورد با ۸۵ هزار انشعاب غیرمجاز آب
در ادامه هم محسن اردکانی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: برخی افراد از قانون عبور می‌کنند و انشعابات غیرمجازی را از شبکه آب می‌گیرند در شرکت آب و فاضلاب تهران گروه‌های شناسایی وجود دارد که به صورت جدی این موارد را شناسایی می‌کنند و با آنها برخورد می‌شود.
در ادامه این مقام مسئول اظهار کرد: انشعاباتی که از نظر قانونی شرایط داشته باشند تبدیل به انشعابات مجاز شوند بعد از اینکه جریمه‌های لازم از آنها اخذ شود تبدیل به انشعابات مجاز می‌کنیم و آنهایی هم که شرایط تبدیل به انشعابات مجاز را نداشته باشند اخذ جریمه و برخورد‌های لازم با آنها صورت می‌گیرد.
اردکانی اظهار کرد: امسال هم برنامه وسیعی برای برخورد با انشعابات غیرمجاز داریم به سبب اینکه یکی از مولف‌هایی اصلی که می‌تواند در موضوع مدیریت تنش و مقابله با خشکسالی به ما کمک کند همین مدیریت کردن و برخورد با انشعابات غیرمجاز است افراد یقین بدانند که ما از یک انشعاب غیرمجاز در گسترده استان گذشت نخواهیم کرد.
او در نهایت گفت: در سال گذشته ۸۵ هزار انشعاب غیرمجاز را کشف کردیم که نزدیک به ۳۰ هزار انشعاب امکان تبدیل به انشعاب مجاز را نداشتند و با آنها برخورد‌های لازم صورت گرفت؛ حدود ۵۰ هزار انشعاب که امکان تبدیل به انشعاب مجاز را داشتند نیز پس از اخذ جریمه تبدیل به انشعابات مجاز شدند.
شناسایی و مقابله با انشعابات غیرمجاز آب، یک ضرورت برای حفظ منابع آبی کشور و تأمین آینده‌ای پایدار برای نسل‌های آینده است.
با همکاری مردم، مسئولان و نهاد‌های مختلف، می‌توانیم به سمت مدیریت بهینه منابع آب حرکت کنیم و از هدررفت این نعمت الهی جلوگیری کنیم.