ترامپ: فقط برچیدن کامل برنامه هستهای ایران را میپذیرم
در حالی که دونالد ترامپ بر برچیدن کامل برنامه هستهای ایران تاکید دارد، گزارشها حاکی از وجود اختلاف نظر در دولت او بر سر نحوه تعامل با ایران است. برخی از مقامات دولت ترامپ، با توجه به عدم تمایل ایران به برچیدن کامل برنامه هستهای، پیشنهاد غنیسازی محدود اورانیوم را مطرح کردهاند.

باشگاه خبرنگاران جوان - دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در پاسخ به سوال کریستن ولکر، مجری برنامه «ملاقات با مطبوعات» انبیسی نیوز، مبنی بر اینکه هدف مذاکرات با ایران محدودسازی یا برچیدن کامل برنامه هستهای تهران است، تاکید کرد: «برچیدن کامل، من فقط همین را میپذیرم.»
ترامپ با اشاره به نظریههایی مبنی بر امکان داشتن برنامه غیرنظامی هستهای برای ایران جهت تولید برق، گفت: «آنها این همه نفت دارند، برنامه هستهای صلحآمیز به چه کارشان میآید؟» او همچنین افزود که تحریمهای سنگینی را علیه ایران، بهویژه در حوزه نفت، اعمال کرده است.
اظهارات ترامپ در حالی مطرح میشود که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، پیشتر گفته بود که ایران میتواند برنامه صلحآمیز هستهای داشته باشد، اما نباید بتواند اورانیوم را غنیسازی کند و باید اورانیوم غنیشده را وارد کند.
والکر با اشاره به این اظهارات، خواستار تشریح موضع ترامپ شد.
ترامپ در پاسخ گفت: «من حرف متناقضی نزدم.
گفتم که چنین موضوعاتی مطرح شده و مسالهای تقریبا جدید است.
اما تمایل من این است که بگویم که شما که اینقدر نفت دارید، اصلا چرا به چنین چیزی نیاز دارید؟» او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا خط قرمزش «برچیدن کامل» برنامه هستهای ایران است، گفت: «در نهایت فکر میکنم حاضرم حرفهایشان را درباره انرژی صلحآمیز بشنوم.
اما میدانید، انرژی صلحآمیز معمولا به جنگ نظامی ختم میشود و ما نمیخواهیم آنها سلاح هستهای داشته باشند.»
رئیسجمهوری آمریکا تاکید کرد که خواهان موفقیت و پیشرفت ایران است، اما تنها چیزی که نباید داشته باشد، سلاح هستهای است، زیرا در غیر این صورت، دنیا نابود میشود.
موضوع «برچیدن کامل» برنامه هستهای ایران پیشتر از سوی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به عنوان تنها نتیجه قابل قبول برای مذاکرات هستهای مطرح شده بود.
مایک والتز، مشاور امنیت ملی پیشین ترامپ، نیز همین موضع را اتخاذ کرده بود که به گفته واشنگتنپست، یکی از دلایل برکناری او بود.
اکسیوس، موضع ترامپ مبنی بر «برچیدن کامل» را «پایانبخش بحثهای داخلی دولت او درباره هدف مذاکره با ایران» دانست.
این در حالی است که جناح مقابل، متشکل از استیو ویتکاف، جیدی ونس و پیت هگست، معتقد است که ایران با برچیدن کامل برنامه هستهای موافقت نخواهد کرد و پیشنهاد داده است که آمریکا اجازه غنیسازی محدود به ایران را بدهد.
این جناح معتقد است که هرگونه حمله به تاسیسات هستهای ایران منجر به جنگی گسترده در خاورمیانه خواهد شد.
ایران بارها با برچیدن تاسیسات غنیسازی اورانیوم مخالفت کرده و آن را خط قرمز خود دانسته است.
به گزارش اکسیوس، انتظار میرود که دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا آخر هفته جاری برگزار شود و اظهارات اخیر ترامپ احتمالا تاثیر بسیاری بر این دور از مذاکرات خواهد گذاشت.
منبع : واشنگتن پست