شهید رئیسی بازگشت به مردم را کلید حل مشکلات میدانست - تسنیم
سخنگوی دولت سیزدهم رویکرد شهید رئیسی را تغییر از «حکمرانی فاصله گرفته از مردم» به «مدیریت میدانی، در صحنه و وسط مردم» توصیف کرد و گفت: شهید رئیسی معتقد بود بازگشت به مردم، سرمایه اجتماعی را احیا و آینده نظام و انقلاب را تضمین می کند.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت سیزدهم، در نشست تخصصی حکمرانیپژوهی و روایتپژوهی با موضوع «سرمایه اجتماعی در الگوی حکمرانی شهید رئیسی» که در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، به تشریح ویژگیهای مدیریتی و شاخصههای بارز شخصیتی شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی پرداخت و تاکید کرد: اصلیترین بُعد مدیریتی ایشان، نگاه برخاسته از مبانی اسلامی و محوریت دادن به مردم در حکمرانی بود.
وی با اشاره به اینکه شهید رئیسی یک «رجل مذهبی-سیاسی» بود که شخصیتش دههها پس از انقلاب شکل گرفته بود، اظهار داشت: تصویری که از شهید رئیسی در ذهن مردم شکل گرفته، محور اساسیاش بُعد مذهبی بودن ایشان است.
طبیعتاً ایشان به عنوان یک مجتهد و نایب رئیس خبرگان رهبری، مقولههای حکمرانی را بیشتر از عینک و منظر اسلامی مینگریست.
بهادری جهرمی با ذکر خاطراتی از جلسات مختلف با شهید رئیسی، نمود بارز «ابتناء نظام فکری ایشان بر اسلام» را مورد تاکید قرار داد و گفت: خیلی از اوقات، ایشان به عهدنامه مالک اشتر استناد میکردند و حتی در روزهایی که فرصت نبود، امکان نداشت که در لابلای مباحث، یک نکته یا مبنای اسلامی برای تحلیلها یا مسائل روز استفاده نکنند.
سخنگوی دولت سیزدهم به عنوان نمونه به واکنش شهید رئیسی به گزارش مهاجرت یک عضو هیئت علمی اشاره کرد که ایشان با خواندن روایات متعدد بر لزوم احترام به علما، فارغ از گرایش سیاسی یا اعتقادی آنها، تاکید کردند و به وزرای مرتبط گفتند: شما امانتدار حکمرانی اسلامی هستید، مبنا حفظ بشود.
وی افزود که این نگاه اسلامی حتی در تصمیمگیریهای کاملاً اقتصادی نیز مشهود بود.
جهرمی توضیح داد: در بحث تخصیص ارز و اولویتبندی آن، که منطقاً بحثی اقتصادی است، شهید رئیسی در کنار نکات کارشناسی اقتصادی، مبانی فقهی را مطرح میکردند؛ مثلاً کجا میتوان یارانه داد یا از بیتالمال استفاده کرد، یا کدام اولویت بر اساس روایات حاکم است.
ایشان حتی در مورد نرخگذاری در بازار نیز، مباحث تصعیر فقهی را در کنار تحلیلهای اقتصادی روز مطرح میکردند.
بهادری جهرمی با یادآوری شرایط کشور در زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، به وضعیت بحرانی سرمایه اجتماعی اشاره کرد و گفت: شهید رئیسی در دورهای سکاندار اجرایی کشور شدند که ما شاهد پایینترین نصابهای مشارکت در انتخابات بودیم و جلسات پایانی دولت قبل، مملو از گزارشهای وزرا درباره اعتراضات گسترده اجتماعی معلمان، کارگران، کادر درمان و تجمعات متعدد بود.
وی به نقل قولی اشاره کرد که وضعیت سرمایه اجتماعی در آن مقطع را «وخیمترین شرایط از دوره جنگ به بعد» توصیف میکرد.
سخنگوی دولت سیزدهم تاکید کرد که ارزیابی عملکرد شهید رئیسی باید با توجه به این نقطه شروع و شرایط خطیر انجام شود.
وی افزود: اولین سوال این است که آیا شهید رئیسی متوجه اهمیت این موضوع بودند؟
پاسخ مثبت است.
جهرمی به دو شاهد برای این ادعا اشاره کرد و گفت: حجم بالای فعالیتهای شهید رئیسی در آستان قدس رضوی و قوه قضائیه در راستای ارتباط مردمی، توجه به مشکلات مردم و خلق سرمایه اجتماعی، که حتی برخی آن را به اهداف انتخاباتی ایشان نسبت میدادند.
وی به افزایش قابل توجه محبوبیت قوه قضائیه در دوران ریاست شهید رئیسی به عنوان شاهدی بر توجه ایشان به این حوزه اشاره کرد: تاکید مستمر شهید رئیسی بر اهمیت مردم، از جمله عبارت «ابرپروژه ما در سال 1403 ارتقای امید و اعتماد مردم است» و توصیه همیشگی به وزرا مبنی بر اینکه «شما باید شنونده و سخنگوی مردم در دولت باشید.»
بهادری جهرمی، رویکرد شهید رئیسی را تغییر از «حکمرانی فاصلهگرفته از مردم» و «مدیریت کنفرانسی و پشت میزی» به «مدیریت میدانی، در صحنه و وسط مردم» توصیف کرد.
وی نمونههایی از این رویکرد را برشمرد که شامل حضور در داروخانه 13 آبان در اوج کمبود دارو، پیش از استقرار رسمی دولت، حضور میدانی در یکی از جایگاههای سوخت در روزهای ابتدایی قائله هک پمپهای بنزین.
سفرهای استانی متعدد و پرحجم (31 استان در سال اول).
سخنگوی دولت سیزدهم تاکید کرد که شهید رئیسی معتقد بود «کلید حل مشکل در ذهن مردم است» و راهحلها تنها اقتصادی یا دولتی نیستند.
وی به دو مثال مشخص اشاره کرد و با اشاره به رشد بخش کشاورزی با تاکید بر شنیدن صدای کشاورز، گفت: واقعی کردن نرخ خرید تضمینی گندم و خوشحسابی با کشاورزان، تولید گندم از حدود 4 میلیون تن به نزدیک 12 میلیون تن افزایش یافت و رشد اقتصادی این بخش متحول شد.
در کنار راهکارهای دولتی، شهید رئیسی بر فعالسازی مراکز تجاری مردمی در کشورهای هدف تاکید داشتند که منجر به فعال شدن 21 مرکز تجاری و افزایش حجم تجارت خارجی از 80 میلیارد دلار به بیش از 120 میلیارد دلار در کمتر از سه سال شد.
جهرمی تصریح کرد که این اقدامات بدون برنامه نبود، بلکه ریشه در برنامهریزی مدون دولت داشت و به «سند تحول دولت سیزدهم» اشاره کرد که محور سوم آن به «حکمرانی مردمی و حلقههای میانی» و ارتقای سرمایه اجتماعی اختصاص یافته است.
سخنگوی دولت سیزدهم، حضور مستقیم و بدون واسطه در میان مردم را موجب درک متفاوت و عمیقتر مسائل دانست و افزود: این رویکرد آثاری در کاهش شکاف بین مردم و دولت و احیای رابطه داشت.
وی استقبال پرشکوه مردمی در تشییع پیکر شهید رئیسی و همراهانش را نمونهای از آثار همین «دیده شدن» مردم و نتیجه اعتقاد واقعی ایشان به حق مردم برای مشارکت و نقشآفرینی دانست.
بهادری جهرمی در پایان جمعبندی کرد: شهید رئیسی معتقد بود بازگشت به مردم، سرمایه اجتماعی را احیا و آینده نظام و انقلاب را تضمین میکند.
ایشان این باور را هم در مقام نظر و هم در مقام عمل، آن هم نه به صورت مقطعی و موردی، بلکه به شکل برنامهریزی شده، دنبال میکردند.
جهرمی سخنان خود را با طلب شفاعت برای شهدای انقلاب و بهویژه شهدای خدمت به پایان برد.
انتهای پیام/