خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 14 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ماجرای توطئه انگلیسی برای تغییر نام خلیج همیشه فارس

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 14 اردیبهشت 1404 - 13:53
عضو هیات علمی گروه تاریخ با اشاره به اسناد و مدارک تاریخی و جغرافیایی مستند و غیرقابل تغییر از دوران روم و یونان باستان درباره«خلیج فارس» گفت: اسم خلیج فارس ریشه تاریخی دارد و پشت تلاش برای جعل عنوان برای این پهنه آبی یک توطئه انگلیسی است.
خليج،فارس،متون،تاريخ،پهنه،آبي،تاريخي،مستندات،قيد،ايران،جليلي ...

شهرام جلیلیان در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در اهواز گفت: برای بررسی یک موضوع و پدیده تاریخی می‌بایست به اسناد و مستندات محکم رجوع کرد و درباره نام «خلیج فارس» اسناد محکمی از دوران باستان و یونان و روم قدیم وجود دارد که مورد تایید و تصدیق همه شرق شناسان و تاریخ دانان دنیا است.
وی افزود: در دنیای باستان جغرافی دانان و تاریخ دانان رومی و یونانی به واسطه سفرها و مطالعات و شرق شناسی های که داشتند، شناخت دقیقی از جغرافیای جهان و بویژه شرق داشتند.
استاد گروه تاریخ دانشگاه شهید چمران اهواز تصریح کرد: این جغرافی دانان در حوزه دریا و سرزمین های دریایی و فعالیت های دریانوردی اشرافیت و تسلط خوبی داشتند و امروز در اسناد این شرق شناسان اطلاعات دقیق و غیرقابل تردیدی درباره تاریخ و جغرافیا مردم و سرزمین ها بویژه ایران وجود دارد.
وی ادامه داد: این مطالعات مختص ایران نیست و در حوزه بین النهرین نیز اطلاعات و مستندات محکمی از این دانشمندان به میراث رسیده است که قضاوت درباره جغرافیا و تاریخ را تسهیل می‌کند.
جلیلیان اظهار داشت: مستندات یونان و روم قدیم نشان می‌دهد که این پهنه آبی که فلات ایران را از شبه جزیره فعلی عربستان جدا می‌کند ، همیشه در زبان و مستندات یونان و روم قدیم به نام دریای فارس و یا خلیج فارس قید شده و هیچ گاه و هیچ گاه در هیچ مستندی نام دیگری برای این پهنه آبی مشاهده نشده است.
وی درباره دلیل نامگذاری این پهنه بنام خلیج فارس افزود: در حقیقت از دوره هخامنشی در این منطقه فارس و شیراز امروز که البته آن موقع بسیار گسترده بود، حکومت پارسیان حاکم بودند و چون مدیریت و اداره امورات دریانوردی و سایر مسایل مربوط به این پهنه آبی تخت کنترل و اشرافیت این حکومت پارسیان بوده است بر همین اساس همه مردم و دریانوردان این منطقه را با نام «خلیج فارس یا پارس» می شناختند.
جلیلیان گفت: این نام عمومیت داشته و مردم به این نام استفاده می‌کردند و این در متون رومی و یونانی به صراحت قید شده و پس از آن به متون و کتب و زبان های زنده دنیا مثل زبان های انگلیسی و آلمانی و..طی سده های بعدی منتقل شده و در آن متون و مستندات نیز به همین نام قید شده است.
تاریخ پژوه برجسته با اشاره به غیرقابل تحریف بودن نام خلیج فارس گفت: منابع عربی در طی دوره های اسلامی چه از سوی نویسندگان ایرانی و چه غیر ایرانی در متون و اسناد خود به این دریا، خلیج فارس و یا بحر فارسی گفتند و نگارش کردند که موجود است.
مولف کتاب «نام خلیج فارس در تفاسیر قرآن» گفت: در کنار تاریخ‌نگاران و جغرافی‌دانان در جهان اسلام،مفسران قرآن نیز هرگاه در تفسیر آیه‌ای از قرآن به دریای جنوبی ایران اشاره کرده‌اند آن را «بحر فارس» یا «الخلیج الفارسی» خوانده‌اند.
بنابراین تفاسیر قرآن نیز می‌بایست از سوی پژوهندگان به عنوان منابعی ارزشمند درباره نام دریای پارس/ خلیج فارس، در درازای تاریخ نگریسته شود.
جلیلیان افزود: البته در منابع تاریخی پهنه آبی خلیج فارس بسیار وسیع تر از این محدوده فعلی است و کرانه های جنوبی این دریا نیز بنام بحر فارسی نامیده شده است.
وی ادامه داد: در برخی از نقشه های موخر مثل دوره عثمانی نیز تمامی سواحل جنوبی خلیج فارس بنام ایران و خلیج فارس قید شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: در سنت اسلامی و یونانی و روم، در متون تاریخی ، علمی و جغرافیایی و در حافظه تاریخی و فرهنگی ملت ها و سرزمین های منطقه از جهان باستان تا کنون این منطقه آبی بنام خلیج فارس بوده و قید شده است.
این استاد دانشگاه درباره این ریشه های شیطنت‌های تاریخی و نامگذاری های جعلی برای خلیج فارس گفت: در در یک توطئه انگلیسی ، کارگزار بریتانیا در خلیج فارس در حدود 60 سال پیش که در بحرین مستقر بود پرونده اختلافی و مشکوکی خلیج عربی را مطرح و به بریتانیا منتقل می‌کند و در حقیقت تحریف نام خلیج فارس از این توطیه شروع شده است.
وی بیان داشت: خلیج عربی در متون و منابع رومی و یونانی به دریای سرخ امروز گفته می‌شده است و از کانال سوئز تا باب المندب است که این پهنه آبی در متون تاریخی و جغرافیایی موجود به اسم خلیج عربی نامگذاری شده است.
انتهای پیام/341