19 سال بلاتکلیفی پتروشیمی زنجان/ آقای پزشکیان تکلیف چیست؟
سفر رئیس جمهور به استان زنجان فرصتی است که مسئولان استانی برای تعیین پروژه های بزرگ امتیازاتی از این سفر بگیرند. یکی از این پروژه ها، پروژه عظیم پتروشیمی زنجان است که در حوزه شهرستان ایجرود قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، سفر مسعود پزشکیان به استان زنجان فرصتی است که مسئولان استانی برای تعیین پروژههای بزرگ امتیازاتی از این سفر بگیرند.
سیدمحسن صادقی استاندار زنجان روز چهارشنبه هفته گذشته در جلسه شورای اداری اعلام کرد: مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان به زودی به زنجان سفر خواهد کرد.
طبق گفته استاندار زنجان تیمهایی از ریاست جمهوری وارد استان شدهاند و هماهنگیهای مقدماتی این سفر را انجام میدهند.
به طور یقین در این سفر تعدادی از اعضای هیئت دولت، پزشکیان را همراهی خواهند کرد و احتمالا سفرهایی شهرستانی نیز برای رئیس جمهور و یا وزرا و معاونین رئیس جمهور برنامهریزی خواهد شد.
احصا مسائل اولویتدار استان در این سفرها طبق معمول توسط استانداری و اداراتکل انجام میشود.
نقش نمایندگان مجلس استان نیز در هماهنگی با وزرا و گرفتن امتیازات استانی و شهرستانی نیز در این سفرها معمول بوده است.
اینکه استانداری زنجان با هماهنگی تیمهای ریاست جمهوری چه اولویتهایی را برای سفر ریاست جمهوری برنامهریزی خواهند کرد، باید توجه کرد که این استان چندین مطالبه مهم عمومی دارد که انتظار مردم حل مسائل و مشکلات مربوط به آنها بیشتر از هر چیز دیگری اولویت خواهد داشت.
استان زنجان در چهار دهه گذشته از قطار پیشرفت در مقایسه با استانهای همسایه خود همانند گیلان، آذربایجان شرقی و حتی قزوین جا مانده و پروژههای بی شمار ناتمام در این استان وجود دارد.
حال خبرگزاری تسنیم در نظر دارد، به برخی پروژههای بزرگ بر زمین مانده زنجان اشاره کند.
پروژههایی که اگر سر موعد مقرر و وعده مسئولان افتتاح میشدند سبب حل بسیاری از مشکلات استان میشدند.
پتروشیمی زنجان
از نخستین مطالبات عمومی تکمیل پروژه پتروشیمی زنجان است که سهامداران زیادی سالهاست پول خود را در این مجموعه سرمایهگذاری کردند و همچنین تکمیل آن در رفع بیکاری در منطقه تاثیر جدی خواهد داشت.
یکی از پروژههایی که نه تنها در زنجان بلکه در شمال غرب کشور مطرح است طرح پتروشیمی زنجان است که جز مصوبات دولت نهم به استان در اردیبهشت ماه سال 1385 بود، و به عنوان تنها واحد تولید کننده کود اوره در شمال غرب کشور مطرح بود.
این پتروشیمی که بعد از تقریبا هفت ماه یعنی در آذر ماه 1385 عملیات اجراییاش استارت زده شد بر اساس وعدههایی که داده شد باید در عرض چهار سال که استاندارد جهانی است مورد بهرهبرداری قرار میگرفت اما هنوز بعد از گذشت بیش از 19 سال از کلنگ زنی، این پروژه زیر بلاتکلیف است.
با اینکه طی همان سالها اعلام شده بود پروژه مذکور نیازمند 500 میلیون دلار اعتبار است که 350 میلیون دلار به صورت ارزی و 150 میلیون دلار به صورت ریالی تامین خواهد شد، به عبارتی دیگر قرار بر تامین 80 درصد سرمایه از شرکتهای داخلی استان و 20 درصد از طریق صنایع ملی پتروشیمی بود، اما خبری از تحقق آنها نیست و از سویی دیگر افزایش قیمت دلار طی سالهای اخیر به حدی بوده که مانع از تکمیل این پروژه بسیار عظیم شده است.
حال با شرایط موجود افقی که برای بهرهبرداری پتروشیمی زنجان میتوان انتظار داشت شاید این پروژه تا چندین دهه همچنان بی ثمر به حال خود رها شده باشد.
اما این طرح دارای مشکلاتی هست که نباید ناگفته از جزئی از آنها عبور کرد، پتروشیمی یکی از عظیمترین پروژههایی است که نیاز به 16.5 میلیون متر مکعب آب در سال دارد و سد گلابر تامین کننده آب خواهد بود اما در کنار این پروژه، صنعت فولاد نیز استفاده کننده از آب این سد است، در صورتی که هدف از اجرای سد گلابر تامین آب کشاورزی برای قریب به 9 هزار هکتار بوده است.
اما چرا چنین طرحهای صنعتی در منطقه و استانی به تصویب میرسند که همواره با مشکل آب مواجه بوده است؟
بر اساس چه قانونی قرار است تا آب مورد نیاز کشاورزان و زمینهای کشاورزی اهالی منطقه ایجرود در اختیار دو صنعت فولاد و پتروشیمی قرار گیرد؟
افق تکمیل این طرح چه زمانی است با این که قول اشتغال بیش از 4 هزار نفر از فارق التحصیلان دانشگاهی در پتروشیمی داده شده بود اما نه پتروشیمی سر گرفت و نه این وعده.
آیا همچنان باید برای به سرانجام رسیدن این طرح چشم انتظار بود؟
در سالهای گذشته بارها مسئولان استان از جمله مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس خبر از افتتاح آن در سال 1401 داده بودند ولی گذشت زمان ثابت کرد حل این مسئله به مسئولان عالی رتبه کشوری نیاز دارد.
حتی گویا وجود این پتروشیمی در منطقه، نگرانیهایی را برای مردم منطقه ایجاد کرده است و مردم روستاهای اطراف از وجود این پروژه بسیار ناراضی هستند و نسبت به رضا عبداللهی نماینده وقت مردم ماهنشان و ایجرود در منطقه گلایه دارند چرا که معتقدند عبداللهی این پروژه را برای این منطقه آورد.
به طوری که در انتخابات مجلس 1402، طرفداران سیدجمال موسوی(نماینده فعلی مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس) با ایجاد یک جو بزرگ علیه امیر نظری دیگر کاندیدای رقیب این حوزه سبب شدند که نظری نتواند حد نصاب آرا را به دست بیاورد.
چرا که اعلام کردند نظری و عبداللهی در یک طرف قرار دارند.
حالا چه مقدار این ادعا درست بود یا نه، در این گزارش نمیگنجد که به آن اشاره کرد.
محسن افشارچی استاندار وقت زنجان شهریور ماه 1401 در حاشیه سفر به ایجرود در جمع خبرنگاران با تأکید بر لزوم تسریع در ساخت پتروشیمی زنجان، اظهار داشت: مردم استان به خصوص سهامدارن شرکت انتظار دارند که طرح هرچه زودتر به نتیجه برسد و این در حالی است که بهرهبرداری از آن آورده بزرگی به همراه داشته و اقتصاد کل استان را متحول میکند.
وی تصریح کرد: تعداد زیادی از شهروندان زنجانی سهامدار این شرکت هستند و از این رو ادامه اجرای این طرح با همه توان، گرهگشایی و تسهیلگری خواهد شد و با پیگیریهای لازم اتفاقات مثبتی در این خصوص افتاده است.
استاندار وقت زنجان گفت: در سیستم دولتی آماده گرهگشایی از مشکلات شرکت هستیم و پیگیر هر مواردی که احساس میشود به عنوان ساختار دولتی میتوانیم تسهیلگر و گره گشا باشیم، هستیم.
وی با اشاره به بزرگترین و مهمترین مشکل ایجاد شده برای شرکت پتروشیمی بیان کرد: این مشکل در ارتباط با اعتبارات ارزی اخذ شده و سود و بهره بانکی آن اعتبارات بود که با پیگیریهای لازم اتفاقات مثبتی در این خصوص افتاده است.
افشارچی گفت: دولت زمانی که سهامدار این شرکت بود وجوهی را به پیمانکار داد که آن مبالغ به پتروشیمی زنجان نرسیده بود ولی خوشبختانه با کار فنی و کمک نمایندگان استان و توجه لازم شرکت ملی پتروشیمی به مدارک موجود، حق به استان زنجان رسید و این مشکل طرح رفع شد.
ورود دستگاه قضایی
ولی با تمام اینها این پروژه همچنان زمینگیر شده و خبری از افتتاح آن نیست.
گویا منافع برخی در آن است که پتروشیمی زنجان افتتاح نشود.
بهمن ماه سال گذشته حجتالاسلام علی فرجی برحق رئیسکل دادگستری استان زنجان در آیین معارفه و تودیع رئیس قضایی حوزه ایجرود با انتقاد از بلاتکلیفی پروژه عظیم پتروشیمی زنجان اظهار داشت: وضعیت شرکت پتروشیمی زنجان تعیین تکلیف نشده است.
انتهای پیام/