وقتی قلندر موسیقی در غربت آرمید/جایی که استاد لطفی تنها ماند
درحالیکه مدیران بر توسعه گردشگری استان تاکید داشته و آن را پلی برای خلق ثروت و رونق اقتصادی می دانند اما از ظرفیتی مانند باغمزار استاد لطفی، قلندر موسیقی ایران که فرصتی کم نظیر برای توسعه صنعت گردشگری در استان است، غافل مانده اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، با توجه به اینکه سفر دیگر به جابه جایی خلاصه نمیشود و افراد به دنبال جذابتر کردن خاطرات و قایع سفر هستند، توجه به حوزههای میراث فرهنگی و تاریخی نسبت به گذشته بیشتر شده و حالا اگر به این بسته تفریحی آشنایی با مفاخر هر خطه را اضافه کنیم قابلیت گردشگری آن منطقه دوچنوان خواهد شد.
ظرفیتی که با وجود مفاخر و اهالی فرهنگ و هنر در استان گلستان وجود دارد و اما هیچگاه از آن به عنوان جاذبه گردشگری استفاده نشده است.
یکی از این ظرفیتهای گردشگری مزار محمدرضا لطفی ردیفدان، موسیقیدان، (نوازنده برجسته تار، سهتار، کمانچه) و نیز پژوهشگر و مدرس موسیقی سنتی ایرانی است که 12 اردیبهشت سال 1393 درگذشت و بنا به وصیت خود در شهر گرگان به خاک سپرده شد اما پس از یک دهه هنوز در گوشه از شهر نادیده انگاشته میشود درحالیکه با وجود علاقمندان و دوستداران و هنرمندان کشور میتوان از این شرایط به عنوان فرصتی برای توسعه گردشگری استان بهره برد.
به باور کارشناسان، عدم استفاده از چنین فرصتهایی برای توسعه گردشگری درگیری دستگاههای متولی در توالی روزمرگی و بی توجهی به چنین جاذبههایی برای توسعه صنعت توریسم در استان است.
مهدی سقایی، استادیار علوم گردشگری موسسه آموزش عالی حکیم جرجانی گرگان در این رابطه میگوید: معمولا در تمامی شهرها منازل افراد فرهیخته و برجسته و یا مزار آنها به عنوان جاذبهای برای گردشگری به شمار میرود چرا که قطعا این افراد علاقهمندان و دوستدارانی دارد که مایل هستند دست کم سالانه سری به این هنرمند برجسته بزنند.
وی تشکیل تورهای گردشگری در سایر استانها برای سفر به گلستان را یک ضرورت در راستای توسعه گردشگری استان میداند و میافزاید: فقط بازسازی باغمزار دارای اهمیت نیست بلکه باید بتوانیم روایت بسازیم، تور برای تماشای سبک زندگی آثار و یا حضور در مزار یا منزل افراد برجسته استان تعریف شود.
سقایی با تاکید بر اینکه گلستان قابلیت گردشگری ادبی، هنری و موسیقیایی را دارد، میافزاید: مسئله این است که استان در فرایندهای اصلی مانند معرفی جاذبههای تاریخی و طبیعی به خوبی عمل نکرده چه رسد به استفاده از ظرفیت چنین افرادی برای توسعه گردشگری منطقه!
حسین ضمیری، فعال اجتماعی و پژوهشگر فرهنگ عامه که سالها برای برگزاری مراسم بزرگداشت لطفی تلاش کرده علت بلاتکلیفی باغمزار لطفی را عدم همراهی برخی دستگاهها میداند و به تسنیم میگوید: در این مدت 10 سال پس از درگذشت مرحوم لطفی از شهرداری درخواست کرده بودیم که زمین این بوستان دراختیار خانواده لطفی قرار داده شود تا به وضعیت فعلی باغ مزار سامانی دهند اما شهرداری نپذیرفته بود.
وی با بیان اینکه مزار لطفی پس از گذشت 10 سال هنوز فاقد امکاناتی نظیر آب، برق، سرویس بهداشتی یا حتی گلکاری است، میافزاید: همه موارد دست به دست همدیگر داده تا باغ مزار لطفی با گذشت یک دهه علی رغم وجود ظرفیت گردشگری، باز هم از رونق صنعت توریسم محروم بماند.
ضمیری ادامه میدهد: بسیاری از دوستداران این هنرمند فرهیخته در طول سال به مزار این هنرمند بزرگ میآیند اما از این ظرفیت گردشگری هنوز استفاده بهینه نشده است؛ با وجود تمام پیگیریها هیچ دستگاهی مسئولیت ساماندهی این باغمزار را به عهده نگرفته که امیدواریم مدیریت جدید اداره کل فرهنگ و ارشاد استان تغییری در این بخش ایجاد کند.
وی معقتد است: امروزه مردم برای خیام و عطار و کمال الملک به نیشابور میروند درحالیکه با وجود ظرفیتی مانند محمدرضا لطفی که قلندر موسیقی ایران است، هنوز از این ظرفیت به عنوان توسعه گردشگری استفاده نشده است ضمن اینکه ما مفاخری مانند استاد لطفی در این استان کم نداریم که ظرفیت گردشگری برای استان هستند اما متاسفانه به آنها بها داده نمیشود.
حمید جعفری فعال فرهنگی استان نیز به تسنیم میگوید: شهر تاریخی و فرهنگی گرگان ذخایر و گنجینههای با ارزشی را در دل خودش دارد مانند مفاخری که در گذشته در این خطه میزیستند و از دنیا رفتهاند که معرفی مناسب و با برنامهریزی یکی از راههای جذب گردشگری برای استان خواهد بود.
به عنوان مثال بسیاری از هنرمندان و طرفداران استاد محمدرضا لطفی راغب به سفر چند روزه به زادگاه و آرامگاه این هنرمند موسیقی دارند بنابراین این ظرفیت فراهم است.
وی ادامه میدهد: به بهانه روز ولادت یا درگذشت استاد لطفی میتوان توری تشکیل داد و افرادی را از اقصی نقاط کشور به شهر گرگان آورد تا ضمن بزرگداشت این هنرمند فقید، مسافران از سایر جاذبههای تاریخی، طبیعی و گردشگری استان هم بهره ببرند.
این اقدام ضمن افزایش سرانه درآمد مردم گرگان باعث بهبود وضعیت اقتصادی گلستانی ها خواهد شد.
فریدون فعالی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان از بافت تاریخی گرگان به عنوان ظرفیتی برای توسعه گردشگری استان یاد میکند و میگوید: فقط همین بافت تاریخی گرگان قابلیت خلق ثروت و تحول اقتصادی برای شهرستان گرگان را دارد حالا در صورتیکه جاذبههایی نظیر باغمزار لطفی در بافت هم به آن اضافه شود، ارزش افزوده آن را دوچنوان خواهد کرد.
وی با بیان اینکه قطعا باغمزار لطفی هم یکی از فرصتهای بسیار خوب برای رونق گردشری منطقه خواهد بود، میافزاید: میراث فرهنگی استان آمادگی کامل برای رونق آرامگاه این هنرمند بزرگ کشوری را با هدف توسعه گردشگری و جذب بیشتر مسافر دارد بنابراین دستگاههای متولی در صورت نیاز کافی است فقط اعلام کنند.
فعالی معتقد است در بازار گردشگری بین استانهای مختلف رقابت است بنابراین باید بین شهرهای استان هم این ظرفیت ایجاد شود و از آن نهایت استفاده را ببریم چراکه اگر در این زمینه کوتاهی کنیم سهم ما را استانی دیگر میبرد هرچند تاکنون هم بسیاری از استانهای کشور درحال حاضر گردشگری را بهعنوان محور توسعه خود قرار دادهاند به همین خاطر برای استفاده از این ظرفیتها باید طرحی نو اجرا کرد.
شعار ما خلق منابع و ظرفیتهایی است که باید در حوزه گردشگری به وجود آوریم زیرا با خلق منابع، زیرساختهای گردشگری ایجاد خواهد شد.
انتهای پیام/