شوک محدودیتهای صادرات فلزات کمیاب چین به بازار جهانی - تسنیم
در پی اعمال محدودیت صادراتی چین بر عناصر خاکی کمیاب در جریان جنگ تعرفه ای با آمریکا، قیمت این مواد در عرض چند هفته سه برابر شده و به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده است.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، قیمت عناصر خاکی کمیاب که برای ساخت خودروهای برقی و توربینهای بادی ضروریاند، با سرعت چشمگیری در حال افزایش است.
در این میان، قیمت دو عنصر مهم برای ساخت آهنرباهای دائمی با عملکرد بالا، یعنی دیسپروزیم (Dy) و تربیم (Tb)، طی یک ماه سه برابر شده و هر دو به بالاترین رکورد تاریخی خود رسیدهاند.
برای مقابله با تعرفههای متقابل آمریکا، چین از تاریخ 4 آوریل (16 فروردین)، صادرات هفت نوع از عناصر خاکی کمیاب متوسط تا سنگین را تحت کنترل و محدودیت صادرات خود قرار داده است.
برخی تحلیلگران معتقدند که صادرات این عناصر بلافاصله پس از اعلام این محدودیتها تقریباً به طور کامل متوقف شده است.
به گزارش مؤسسه تحقیقاتی بریتانیایی Argus Media، در روز پنجشنبه گذشته (1 مه)، قیمت هر کیلو دیسپروزیم در اروپا به 850 دلار رسید که سه برابر قیمت پیش از اعمال محدودیتهای صادراتی در اوایل آوریل است.
قیمت تربیم نیز به 3000 دلار در هر کیلوگرم رسیده و نسبت به اوایل آوریل 3٫1 برابر افزایش یافته است.
خبرگزاری نیکی ژاپن نیز در گزارش خود تأکید کرده است که این دو عنصر طی یک ماه بیشترین افزایش قیمت را از زمان آغاز ثبت دادهها در مه 2015 تاکنون تجربه کردهاند و هر دو رکورد قیمتی تاریخی خود را شکستهاند.
عناصر خاکی کمیاب به دو دسته سبک و سنگین تقسیم میشوند.
هفت عنصری که در این محدودیت اخیر گنجانده شدهاند، از نوع کمیاب و سنگین بوده و استخراج آنها بشدت به چین وابسته است.
لازم به ذکر است که چین در این حوزه برتری قاطع جهانی دارد.
تاکاماسا ساتو، تحلیلگر ارشد دپارتمان مطالعات صنعتی بانک میزوهو ژاپن، در این باره میگوید: عناصری که این بار مشمول محدودیت شدهاند، در دیگر کشورها به سختی قابل جایگزینی هستند.
به گفته این تحلیلگر، عناصر خاکی کمیاب حتی با افزودن در مقادیر اندک، عملکرد مواد را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهند و به همین دلیل در صنایع پیشرفته مانند خودروسازی برقی، ژنراتورهای توربینهای بادی و هوافضا کاربرد گستردهای دارند و از آنها بهعنوان «ویتامین صنعت» یاد میشود.
گزارش تأکید میکند که افزایش شدید قیمت عناصر خاکی کمیاب سنگین، مستقیماً باعث افزایش هزینه تولید موتورهایی شده که در محصولات الکتریکی نظیر خودروهای برقی به کار میروند.
تتسورو اوکابه، استاد دانشگاه توکیو میگوید: اگر محدودیتهای عرضه طولانی شود، خود خودروهای برقی ممکن است با خطر توقف تولید مواجه شوند.
استفاده چین از برتری نسبی خود در استخراج فلزات کمیاب در مقابله با جنگ تعرفهای آمریکا، سبب شده تا توافق تحمیلی اخیر کییف و واشنگتن بر سر استخراج آمریکا از معادن فلزات کمیاب اوکراین منعقد شود.
با وجود اینکه این توافق تقریباً نهایی شدهاست، اما به گفته تحلیلگران این اقدام آمریکا در کوتاه و میان مدت نمیتواند تغییر محسوسی در وابستگی شدید جهان به چین برای تأمین این عناصر ایجاد کند.
تحلیلگران معتقدند که مهمترین نکته در بهره برداری از این معادن، نه صرفاً استخراج آنها بلکه پیچیده بودن استحصال این عناصر از سایر عناصر موجود در خاک هستند.
این عناصر به صورت آزاد در طبیعت یافت نمیشوند و همین امر سبب شده تا فرایند خالص سازی این فلزات نیازمند فناوریهای سطح بالا باشد.
انتهای پیام/