خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 14 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

چرایی کمبود شیرخشک در داروخانه‌های استان کرمان - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | یکشنبه، 14 اردیبهشت 1404 - 11:13
شیرخشک در داروخانه های استان کرمان دوباره کمیاب شده و این بحران به یکی از معضلات جدی این روزهای خانواده ها به ویژه خانواده های دارای نوزاد تبدیل شده است.
شيرخشك،كرمان،كمبود،پزشكي،داروي،غذا،علوم،معاون،دانشگاه،نوزاد، ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، در هفته‌های اخیر، کمبود شیرخشک در داروخانه‌های کرمان به یکی از معضلات جدی خانواده‌ها به‌ویژه خانواده‌های دارای نوزاد تبدیل شده است.
این بحران نه تنها از منظر بهداشت عمومی، بلکه از لحاظ روانی، اقتصادی و اجتماعی تأثیرات قابل توجهی بر شهروندان داشته است.
بر اساس مشاهدات میدانی و گزارش‌های مردمی، بسیاری از داروخانه‌های کرمان در تأمین شیرخشک مخصوص نوزادان با مشکل مواجه هستند.
خانواده‌ها روزانه برای یافتن شیرخشک مناسب مجبورند به چندین داروخانه مراجعه کنند و حتی در بسیاری از موارد دست خالی بازمی‌گردند و حتی برخی والدین برای تأمین شیرخشک به بازار آزاد روی آورده‌اند که در آن قیمت‌ها گاهی تا دو یا سه برابر نرخ رسمی افزایش یافته‌اند.
واقعیت این است که کمبود شیرخشک در کرمان تنها یک بحران دارویی نیست، بلکه بحرانی اجتماعی و اخلاقی است که نیازمند رسیدگی فوری و جامع از سوی مسئولان دارد؛ تغذیه سالم حق هر نوزاد است و هرگونه تعلل در رفع این بحران می‌تواند آثار جبران‌ناپذیری بر نسل آینده داشته باشد از این رو به سراغ علی اسدی‌پور، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان رفتیم و دلایل کمبود شیرخشک در داروخانه‌ها را جویا شدیم.
اسدی‌پور، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، با اشاره به دغدغه خانواده‌ها درباره کمبود شیرخشک در سطح داروخانه‌های استان کرمان، به تشریح ابعاد این موضوع پرداخت و ضمن ارائه توضیحات، از خانواده‌ها درخواست کرد که در این زمینه نگران نباشند.
وی در ابتدای به خانواده‌ها، به‌ویژه آن دسته از والدینی که فرزند نوزاد دارند، تأکید کرد که نگرانی درباره تأمین شیرخشک نباید به یک بحران روانی برای خانواده‌ها تبدیل شود و با اشاره به اینکه سال‌ها است از طریق رسانه‌ها و نهادهای بهداشتی تلاش شده فرهنگ استفاده از شیر مادر به جای شیرخشک در جامعه نهادینه شود، گفت: متأسفانه به دلایل مختلف در سال‌های اخیر میزان مصرف شیرخشک در کشور افزایش یافته است، در حالی که در گذشته با نرخ زاد و ولد بالاتر، مصرف شیرخشک کمتر و البته دسترسی نیز آسان‌تر بود، اکنون با وجود کاهش نرخ زاد و ولد، مصرف شیرخشک افزایش یافته که این امر جای تأمل دارد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ادامه بیان کرد: بخشی از این تغییر رفتار اجتماعی به شرایط اشتغال مادران، مسائل روانی یا حتی تبلیغات نادرست درباره شیرخشک بازمی‌گردد، با این حال اگر خانواده‌ها فواید شیر مادر را به‌درستی بشناسند، بدون تردید ترجیح می‌دهند از آن برای تغذیه نوزاد خود استفاده کنند.
اسدی‌پور به دسته‌بندی شیرخشک در بازار پرداخت و توضیح داد که سه نوع شیرخشک در داروخانه‌ها عرضه می‌شود که یک نوع آن شیرخشک‌های متابولیک (بیماران خاص) است، افزود: این نوع شیرخشک‌ها ویژه نوزادانی با بیماری‌های خاص ژنتیکی هستند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ادامه داد: اگر چه کمبودهایی مقطعی در این بخش نیز مشاهده شده، اما توزیع آنها با دقت از طریق نظام ارجاع انجام می‌گیرد و معمولاً مستقیماً به آدرس خانواده‌های دارای نوزاد بیمار ارسال می‌شود.
وی با اشاره به اینکه شیرخشک‌های رژیمی نوع دیگر شیرخشک است، عنوان کرد: این محصولات برای نوزادانی با شرایط خاص پزشکی مانند حساسیت به لاکتوز یا پروتئین گاوی تجویز می‌شوند، هر چند برخی برندهای خاص این نوع شیرخشک در برخی دوره‌ها کمیاب شدند، اما داروخانه‌های منتخب، برندهای جایگزین را عرضه می‌کردند و کمبود کلی نداشتند.
اسدی‌پور با بیان اینکه نوع دیگر شیرخشک، شیرخشک‌های معمولی (رگولار) است، افزود: بیشترین مشکل کمبود شیرخشک در این گروه گزارش شده است؛ شیرخشک‌های معمولی که برای نوزادان سالم توسط اغلب خانواده‌ها تهیه می‌شود، در هفته‌های اخیر با کمبود مقطعی مواجه بوده است.
وی دلایل این مشکل را اختلال در پرداخت یارانه دارویی به داروخانه‌ها از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها، اختلال در زنجیره توزیع و ثبت سفارش و تقاضای افزایش‌یافته در برخی مناطق و احتکار احتمالی در برخی موارد عنوان کرد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان اطمینان داد که با پیگیری‌های جدی صورت‌گرفته، بسیاری از موانع پیشین برطرف شده‌اند، افزود: در روزهای اخیر با شرکت‌های تولیدکننده داخلی و همچنین نهادهای بیمه‌گر رایزنی‌های لازم انجام شده و نامه‌ای نیز به کلیه داروخانه‌ها ارسال کرده‌ایم که بر اساس آن، تمامی داروخانه‌ها موظف به تأمین و عرضه شیرخشک‌های معمولی هستند.
اسدی‌پور با اشاره به اینکه در هفته جاری محموله‌های تازه‌ای از شیرخشک وارد کشور شده و تولید داخلی نیز با ظرفیت بالا در حال انجام است، ابراز امیدواری کرد: تا پایان همین هفته یا هفته آینده، کمبود شیرخشک در داروخانه‌های سطح استان به‌طور کامل برطرف شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ضمن عذرخواهی بابت مشکلاتی که در روزها یا هفته‌های گذشته برای خانواده‌ها به وجود آمده، خاطرنشان کرد: مردم عزیز بدانند که تأمین سلامت و امنیت غذایی نوزادان در اولویت ماست و تمام تلاش خود را برای رفع سریع و مؤثر مشکلات به‌کار گرفته‌ایم و امیدواریم با همکاری والدین و پایبندی داروخانه‌ها به الزامات اعلام‌شده، دیگر شاهد بروز چنین بحران‌هایی نباشیم.
انتهای پیام/511/