ثبت ۲۹۰۰۰ تحریم علیه روسیه از سال ۲۰۱۴
از سال ۲۰۱۴ تاکنون کشورهای غربی تقریباً ۲۹۰۰۰ تحریم علیه روسیه وضع کردهاند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - از سال ۲۰۱۴ تاکنون، کشورهای غربی نزدیک به ۲۹ هزار تحریم علیه روسیه اعمال کردهاند.
بر اساس برآورد خبرگزاری ریا نووستی، بیش از ۹۰درصد این تحریمها از اواخر فوریه ۲۰۲۲ (پس از آغاز جنگ اوکراین) اجرایی شدهاند.
در میان کشورهایی که بیشترین میزان محدودیت را اعمال کردهاند، ایالات متحده آمریکا با ۲۵.۵درصد در صدر قرار دارد.
پس از آن کانادا با ۱۲.۶درصد سوئیس با ۱۱.۳درصد نروژ با ۹.۳درصد اتحادیه اروپا و ایسلند با ۸.۶درصد و انگلیس با ۷.۲درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
تحریمهای اعمال شده به صورت فردی، بخشی، مالی و تجاری بودهاند.
تحریمهای فردی (Targeted Sanctions) شامل مسدود کردن داراییهای مقامات روس و افراد مرتبط با کرملین و ممنوعیت صدور ویزا برای الیگارشها و نظامیان بود.
تحریمهای بخشی (Sectoral Sanctions) شامل محدودیت در دسترسی روسیه به فناوریهای حساس (نیمههادیها، هوش مصنوعی) و تحریم صنایع نفت، گاز و معادن (ممنوعیت صادرات تجهیزات حفاری) بود.
تحریمهای مالی شامل قطع دسترسی بانکهای روسیه به سیستم سوئیفت SWIFT و محدودیت معاملات با بانک مرکزی روسیه بود و تحریمهای تجاری شامل ممنوعیت واردات الماس، فولاد و الوار روسیه و توقف صادرات کالاهای لوکس به روسیه بود.
این تحریمها موجب کاهش ۲.۱درصد تولید ناخالص داخلی در ۲۰۲۲ (اولین رکود پس از ۲۰۰۹)، کاهش ۴۰درصد ذخایر ارزی خارجی (از ۶۴۰ به ۳۸۰ میلیارد دلار)، افزایش ۵۰درصدی هزینه مبادلات مالی به دلیل تحریمهای بانکی و کاهش ۳۰درصدی صادرات نفت به اروپا (گرچه با تغییر مسیر به چین و هند جبران شد) شده است.
با این حال روسیه با استفاده از واسطهها مانند افزایش تجارت از طریق ترکیه، قزاقستان و ارمنستان؛ پرداختهای جایگزین مانند استفاده از یوان چین و روپیه هند به جای دلار/یورو؛ ارتقای تولید داخلی مانند خودکفایی نسبی در صنایع نظامی و کشاورزی و فروش نفت بالاتر از سقف قیمت غرب و استفاده از ناوگان سایه (Dark Fleet) با تحریمها مقابله کرد.
تحریمهای غرب علیه روسیه نوعی خودزنی نیز محسوب میشود.
این تحریمها با افزایش وابستگی اروپا به انرژی روسیه واردات گاز مایع روسیه (LNG) به اروپا در ۲۰۲۳را ۴۰درصد افزایش داد.
همچنین موجب رشد تجارت روسیه با چین و هند شد به گونهای که مبادلات تجاری با چین به ۲۴۰ میلیارد دلار در ۲۰۲۳ رسید (رکورد تاریخی).
تحریمها موجب افزایش قیمت غلات و کودهای روسی در بازارهای جهانی شد و تورم جهانی این کالاها را به دنبال داشت.
اگرچه تحریمها ضربات قابل توجهی به اقتصاد روسیه وارد کردهاند، اما مسکو با تطبیق راهکارهای خلاقانه و همکاری با شرکای غیرغربی، توانسته تا حدی اثرات را خنثی کند.
موفقیت نهایی تحریمها به هماهنگی بیشتر غرب و فشار مستمر بستگی دارد.
منبع: ریانووستی