تلاش روته در جهت تحقق هدف نظامی ترامپ برای ناتو
دبیرکل ناتو در جهت نزدیک شدن به هدف مد نظر ریاست جمهوری آمریکا مبنی بر اختصاص بودجه نظامی اعضا به 5 درصد تولید ناخالص داخلی، پیشنهاد افزایش هزینه های دفاعی به 3.5 درصد از تولید اقتصادی را ارائه داده است.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از ان تی وی، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از زمان انتخاب مجددش، فشارها بر کشورهای عضو ناتو برای افزایش بودجه دفاعی را مرتبا افزایش داده و خواستار ارتقاء هدف این ائتلاف نظامی به اختصاص پنج درصد از تولید ناخالص داخلی برای هزینه های دفاعی هر یک از اعضاء شده است.
البته برای مدت طولانی، این موضوع منتفی بود.
اما حالا مارک روته، دبیر کل ناتو یک گام بسیار بزرگ به سوی رئیس جمهور آمریکا برداشته و اگر این توافق به سرانجام برسد، بسیاری از کشورها احتمالاً با یک کار تقریباً غیرقابل انجام روبرو خواهند شد.
مارک روته، قصد دارد تا گامهای بلندی در جهت برآورده کردن درخواست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای افزایش قابل توجه هزینههای دفاعی بردارد.
برخی افراد آگاه به این موضوع گفتند که روته پیشنهاد داده است که اعضای این ائتلاف نظامی غربی هزینههای دفاعی خود را به 3.5 درصد از تولید اقتصادی افزایش دهند.
به گفته وی علاوه بر این، 1.5 درصد نیز باید به حوزههای مرتبط با دفاع اختصاص یابد.
ترامپ به جای دو درصد وعده داده شده قبلی، حداقل پنج درصد برای این منظور را درخواست میکند.
اگر پیشنهاد روته مورد قبول واقع شده و در دستور کار قرار گیرد ترامپ میتواند در اجلاس ناتو در لاهه در ماه ژوئن موفقیت خود را اعلام کند.
بسیاری از کشورهای اروپایی، از جمله کانادا، پنج درصد را برای این منظور زیاد میدانند.
بنابراین، مصالحه و سازش میتواند بر سر هزینههایی باشد که تأثیر گستردهتری بر امنیت داشته باشد.
پس از انتخاب مارک کارنی به عنوان نخست وزیر کانادا، روته روز سهشنبه اعلام کرد که مشتاق همکاری برای ایجاد یک اتحاد قویتر و عادلانهتر با این کشور است.
روته گفت: این شامل سرمایهگذاری بیشتر در دفاع و افزایش تولید صنعتی به گونهای است که ما آنچه را که برای امنیت خود نیاز داریم، در اختیار بگیریم.
با توجه به شرایط فعلی، تقاضای عمومی پنج درصد ترامپ غیرواقعی به نظر میرسد: طبق اعلام این ائتلاف، 10 کشور از 32 کشور عضو ناتو سال گذشته کمتر از دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور دفاعی کردهاند.
اکثر کشورهای اروپایی پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه 2022، هزینههای دفاعی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دادهاند.
طبق برآوردهای این گزارش، آلمان سال گذشته 2.1 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور دفاعی کرد و به این ترتیب به هدف دو درصدی تعیین شده توسط ناتو رسید.
بر اساس این گزارش، لهستان با 4.07 درصد، بالاترین هزینه دفاعی نسبت به تولید ناخالص داخلی را داشته و پس از آن استونی (3.41 درصد) و لتونی (3.39 درصد) قرار گرفتهاند.
هزینههای دفاعی آمریکا در سال گذشته 3.39 درصد از تولید ناخالص داخلی بوده است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، اخیراً هدف پنج درصدی ترامپ را مسیری واقعبینانه اعلام کرده است.
وی در این باره گفته است که این هدف شامل ایالات متحده نیز میشود که باید سهم خود را افزایش دهد.
روبیو در عین حال گفته است: «هیچکس انتظار ندارد شما [سایر اعضای ناتو] ظرف یک یا دو سال به این هدف برسید.
اما این مسیر باید واقعبینانه باشد.
ما میخواهیم ناتو قویتر شود.
او ادامه داد: تنها راه برای دستیابی به این هدف این است که شرکای ما (...) ظرفیت بیشتری داشته باشند.
انتهای پیام/