رسوب کالا در گمرکات نتیجه اختلاف گمرک و بانک مرکزی
عضو اتاق بازرگانی تهران، اختلاف دیدگاه میان گمرک و بانک مرکزی جهت کم و کیف ترخیص کالا را از موانع موجود در گمرکات کشور برشمرد.

سید حمید حسینی عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با معضلات و مشکلات موجود در گمرکات کشور اظهار کرد: گمرک یک سازمان مجری است و باید دستورات سازمان توسعه تجارت، بانک مرکزی، سازمان استاندارد و… را اجرایی کند.
وی افزود: گمرک موظف است رویهها، دستورات و مقررات را انجام دهد.
معمولاً مشکل در گمرک نیست و روند گمرک اداری و مشخص است که بسیاری از آنها هم الکترونیکی شده و نیازی به حضور صاحب کالا برای ترخیص وجود ندارد.
عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: البته گمرک نیز مانند بسیاری از سازمانها، مسائل حاشیهای دارد اما ریشه مشکلات موجود در جایی بیرون از گمرک دیده میشود و شخصاً گمرک را کمتر به عنوان سازمانی که بروکراسی و سختگیری شدید داشته باشد میشناسیم و در مجموع عملکرد گمرک در این سالها قابل قبول بوده است.
حسینی رسوب کالا در گمرکات را محصول مصوبه شورای امنیت ملی عنوان کرد و گفت: معمولاً بانک مرکزی پس از ثبت سفارش کالاها چند ماهی پروسه تخصیص ارز را طول میدهد و فعال اقتصادی از محل اعتبار خود منابع را وارد میکند و تا زمانی که تخصیص ارز صورت نگیرد حق ندارد کالای خود را ترخیص کند.
وی اضافه کرد: با پیگیریهای صورت گرفته مصوبهای تصویب شد که ۹۰ درصد کالا خارج شود و ۱۰ درصد پس از تخصیص ارز، از گمرک تحویل گرفته شود.
اگر این اتفاق صورت نمیگرفت در بندرعباس شاهد فاجعه عظیمتری بودیم.
واحدهای تولیدی ۹۰ درصد مواد اولیه خود را از گمرک خارج کرده بودند در غیر این صورت فاجعه و خسارت بسیار سنگینتر بود.
عضو اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: پس از پایان موعد مصوبه قبلی و صدور مصوبه جدید حدود ۵۰ روز زمان برد که منجر به تراکم کالا و وقوع نارضایتی شدید شد.
بانک مرکزی معتقد است به جای ترخیص ۹۰ درصد کالاها، فعالان اقتصادی گشایش اعتباری انجام دهند و از محل اعتبار خود کالاها را صادر کنند.
وی گفت: این اختلاف دیدگاه میان بانک مرکزی و گمرک منجر شد لیست کالاهایی که میتوانست خارج شود کم شود و مقداری زیاد پنبه در گمرکات باقی ماند که یکی از عوامل آتش سوزی بود.