نگاهی به قهرمانی ۲۴ دوره لیگ برتر فوتبال
تیم فوتبال تراکتور با قطعی کردن قهرمانی خود در فصل جاری لیگ برتر نام خود را در تاریخ فوتبال ایران جاودانه کرد. در بیست و چهار دوره این مسابقات پرسپولیس با ۹ قهرمانی پرافتخارترین تیم است.

به گزارش مشرق، تیم فوتبال تراکتور با برتری مقابل شمس آذر در هفته بیست و هشتم لیگ برتر توانست عنوان قهرمانی در بیست و چهارم دوره مسابقات لیگ برتر را در فاصله دو هفته تا پایان این رقابتها قطعی کند و برای اولین بار بر سکوی نخست ایران بایستد.
* لیگ برتر فوتبال ایران در تاریخ ۱۱ آبان ۱۳۸۰ به طور رسمی و با شرکت ۱۴ تیم آغاز شد.
در اولین فصل این مسابقات رقابت تنگاتنگی میان دو تیم استقلال تهران و پرسپولیس برای کسب عنوان قهرمانی بود به طوری که تکلیف تیم قهرمان تا هفته پایانی مشخص نبود و در حالی که استقلال به مصاف ملوان رفته بود و پرسپولیس هم رو در روی فجرسپاسی قرار گرفته بود در نهایت شاگردان علی پروین موفق شدند حریف خود را شکست دهند و در بازی مقابل تیم استقلال مغلوب ملوان شد تا سرخها اولین جام لیگ برتر را از آن خود کنند.
* در دومین فصل این مسابقات، تیم پرسپولیس که به عنوان مدعی قهرمانی شناخته میشد موفق نشد تا از عنوان قهرمانی خود دفاع کند و استقلال تهران هم که به عنوان نایب قهرمان دومین فصل را آغاز کرده بود عنوان بهتر از رده نهمی را کسب نکرد تا هر دو تیم پر طرفدار پایتخت عملکرد ضعیفی داشته باشند.
* در مقابل تیم سپاهان با هدایت فرهاد کاظمی شگفتی ساز شد و بالاتر از پاس تهران با کسب ۵۲ امتیاز عنوان قهرمانی را به دست آورد تا دومین قهرمان لیگ برتر ایران تیم سپاهان باشد.
در این فصل پرسپولیس در رده سوم قرار گرفت و عنوان آقای گلی نیز به ادموند بزیک با ۱۳ گل زده رسید.
* در سومین فصل این مسابقات تیمهای تهرانی باز در صدر لیگ برتر ایستادند.
پاس تهران که در آن زمان یکی از تیمهای پرقدرت لیگ برتر شناخته میشد با حضور بازیکنانی نظیر جواد نکونام، خداداد عزیزی و… با هدایت مجید جلالی موفق شد با دو امتیاز بیشتر از استقلال تهران در صدر جدول قرار گیرد و عنوان قهرمانی را به دست آورد.
تیم پرسپولیس هم در ادامه روند ضعیف خود در رده پنجم ایستاد.
* لیگ برتر فوتبال ایران در فصل چهارم تیم جدیدی را به عنوان قهرمان به خود شناخت.
تیم فولاد خوزستان با ۶۴ امتیاز توانست برای اولین بار به این عنوان مهم دست یابد.
شاگردان «ملادن فرانچیچ» با نمایشی بی نقص در طول فصل بالاتر از ذوب آهن و استقلال تهران توانستند بر سکوی نخست قرار گیرند.
در این فصل فولاد هم رکورد بیشترین تعداد امتیاز برای قهرمانی در یک فصل را به نام خود زد و هم نماینده استان خوزستان توانست با هدایت یک مربی خارجی به قهرمانی دست یابد.
استقلال تهران و ذوب آهن در این فصل رقابت تنگاتنگی برای نایب قهرمانی داشتند که در پایان آبیها در مکان سوم و ذوبی ها نایب قهرمان شدند.
* تیم استقلال تهران پس از ۴ فصل حضور در لیگ برتر در فصل پنجم موفق شد با هدایت امیر قلعه نویی به اولین قهرمانی خود در لیگ برتر دست یابد.
استقلال در این فصل با دو تیم تهرانی پاس و سایپا بر سر کسب عنوان قهرمانی رقابت داشت که در پایان آبیها با یک امتیاز بیشتر نسبت به پاس در مکان نخست ایستادند و برای اولین بار عنوان قهرمانی را با کاپیتانی محمود فکری به دست آوردند.
تیمهای پاس و سایپا هم با ۵۲ و ۵۲ امتیاز در ردههای دوم و سوم قرار گرفتند.
غلامرضا عنایتی هم در این فصل موفق شد آمار خود ۲۱ گل زده را به نام خود ثبت کند و عنوان آقای گلی را به دست آورد.
* فصل ششم لیگ برتر باز هم جولانگاه تیمهای تهرانی بود.
علی دایی اسطوره فوتبال ایران توانست در این فصل به عنوان بازیکن - مربی سایپا را به مقام قهرمانی برساند البته دایی از ابتدا هدایت سایپا را بر عهده نداشت اما در میانههای فصل و با تصمیم مدیران پس از اخراج مربی آلمانی سایپا، دایی هدایت این تیم را بر عهده گرفت و توانست اولین و تنها عنوان قهرمانی سایپا را به نام خود ثبت کند.
دو تیم استقلال اهواز و پرسپولیس هم در ردههای دوم و سوم قرار گرفتند.
* تیم پرسپولیس پس از ۶ فصل بار دیگر توانست عنوان قهرمانی را به دست آورد.
دومین قهرمانی سرخها هم همانند اولین قهرمانی آنها به هفته آخر موکول شد با این تفاوت که رقیب پرسپولیس برای عنوان قهرمانی این بار سپاهان بود.
دو تیم در هفته پایانی در ورزشگاه آزادی تهران به مصاف هم رفتند و سپهر حیدری موفق شد در دقیقه ۶+ ۹۰ گل دوم و پیروزی بخش پرسپولیس را به ثمر برساند تا افشین قطبی در اولین فصل حضور خود در فوتبال ایران موفق به کسب عنوان قهرمانی شود.
محسن خلیلی نیز با ۱۸ گل زده توانست عنوان آقای گلی را به دست آورد تا سرخها علاوه بر کسب عنوان قهرمانی، مقام آقای گلی را هم کسب کنند.
* در هشتمین فصل رقابتهای لیگ برتر، تیم فوتبال استقلال تهران با هدایت امیر قلعه نویی بار دیگر به مقام قهرمانی دست یافت.
استقلالیها برای کسب این عنوان رقابت تنگاتنگی با ذوب آهن داشتند و در هفته پایانی به دلیل تفاضل گل بهتر نسبت به این تیم به مقام قهرمانی دست یافتند.
شاگردان قلعه نویی در این فصل ۶۶ امتیاز کسب کردند که در دوران خود کم نظیر بود.
* با شروع فصل نهم لیگ برتر، امیر قلعه نویی از هدایت استقلال کنار رفت و به عنوان سرمربی تیم سپاهان معرفی شد.
سپاهان که در این فصل تیم خوبی را بسته بود در پایان موفق شد برای دومین بار عنوان قهرمانی را تصاحب کند.
سپاهان در این فصل دو هفته مانده به پایان مسابقات به مقام قهرمانی رسید تا مقتدرانهترین قهرمانی لیگ برتر در ۸ فصل گذشته را به نام خود ثبت کند.
شاگردان قلعه نویی توانستند ۶۷ امتیاز کسب کنند و عماد محمدرضا مهاجم عراقی این تیم با ۱۹ گل زده به عنوان اولین آقای گل خارجی لیگ برتر شناخته شد.
* سپاهان برای دومین فصل متوالی، امیر قلعه نویی را در لیگ دهم روی نیمکت خود میدید و زردپوشان توانستند با حضور بازیکنان باکیفیت خارجی و ایرانی در ترکیب خود عنوان قهرمانی را به دست آورند.
در این فصل سپاهان با اینکه موفق نشد تعداد امتیازهای فصل گذشته خود را تکرار کند اما در پایان شاگردان قلعه نویی با ۶۶ امتیاز بالاتر از استقلال تهران به مقام قهرمانی رسیدند و دومین قهرمانی متوالی یک تیم در لیگ برتر را هم به نام خود ثبت کردند.
رضا نوروزی مهاجم فولاد خوزستان در این فصل با ۲۴ گل زده ضمن شکست رکورد تعداد گل زدنهای یک بازیکن در یک فصل عنوان آقای گلی را هم به دست آورد.
* سپاهان که به سکوی نخست فوتبال ایران در دو فصل گذشته تکیه زده بود توانست برای سومین فصل متوالی در لیگ یازدهم عنوان قهرمانی را به دست آورد.
تا شعار هواداران این تیم «ما سپاهانیم و حالا حالا قهرمانیم» خلق شود.
سپاهان در این فصل هم به مانند لیگ نهم، ۶۷ امتیاز کسب کرد.
تیم تراکتور هم با ۶۶ امتیاز در رده دوم قرار گرفت و استقلال تهران هم به مانند تراکتور با ۶۶ امتیاز و به دلیل تفاضل گل کمتر در رده سوم ایستاد.
در این فصل جمعه سیاه برای هواداران تراکتور رقم خورد و در حالی که آنها تصور میکردند که به مقام قهرمانی دست یافتهاند اما سپاهان این عنوان را به دست آورد.
* فصل دوازدهم لیگ برتر با بازگشت امیر قلعه نویی به نیمکت استقلال همراه بود.
این مربی که تبدیل به پر افتخارترین مربی ایرانی لیگ برتر شده بود توانست استقلال را برای سومین بار در لیگ برتر به مقام قهرمانی برساند.
استقلال در این فصل ۶۷ امتیاز کسب کرد و بالاتر از سپاهان با ۶۵ امتیاز و تراکتور با ۶۴ امتیاز به مقام قهرمانی رسید.
فرهاد مجیدی با درخشش خود در پیراهن استقلال و به عنوان کاپیتان توانست کاپ قهرمانی را بالای سر ببرد.
* در فصل سیزدهم باز کاپ قهرمانی لیگ برتر به جنوب ایران سفر کرد.
تیم فولاد خوزستان با هدایت حسین فرکی دست به کار بزرگی زد و توانست برای دومین بار بر سکوی نخست فوتبال ایران قرار گیرد.
فولاد در این فصل ۵۷ امتیاز کسب کرد و بالاتر از پرسپولیس با ۵۵ امتیاز به مقام قهرمانی رسید.
کریم انصاری فرد هم با ۱۴ گل زده به مقام آقای گلی رسید تا اولین بازیکنی باشد که با این تعداد گل به این عنوان مهم دست مییابد.
* حسین فرکی در لیگ چهاردهم از فولاد جدا شد و هدایت سپاهان را بر عهده گرفت.
او در این فصل هم توانست به مقام قهرمانی دست یابد تا پس از امیر قلعه نویی به عنوان دومین مربی ایرانی توانسته باشد دو فصل متوالی به این مقام مهم برسد.
شاگردان فرکی در این فصل رقابت تنگاتنگی با تراکتور برای قهرمانی داشتند که در نهایت با ۵۹ امتیاز و یک امتیاز بیشتر از سرخهای تبریزی به عنوان قهرمان جام را بالای سر بردند.
این قهرمانی آخرین دستاورد سپاهان در لیگ برتر تا به امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ است.
* فصل پانزدهم لیگ برتر در حالی آغاز شد که پرسپولیس با هدایت برانکو ایوانکوویچ در هفتههای ابتدایی عملکرد بسیار ضعیفی را از خود به ثبت رسانده بود اما به مرور زمان و با گذشت هفتهها شاگردان برانکو به عنوان یک مدعی ظاهر شدند.
رقابت پرسپولیس و استقلال خوزستان برای تصاحب عنوان قهرمانی تا هفته پایانی هم ادامه داشت و در نهایت استقلال خوزستان با ۵۷ امتیاز و به دلیل تفاضل گل بهتر نسبت به پرسپولیس به این عنوان قهرمانی دست یافت و شاگردان برانکو با چشمانی اشک بار و در میان تشویق هزاران هوادار پرسپولیس ورزشگاه آزادی را در پایان بازی با راه آهن ترک کردند.
مهدی طارمی با ۱۶ گل زده برای اولین بار نام خود را به عنوان آقای گل ثبت کرد.
* فصل شانزدهم سرآغازی بر سلطه پرسپولیس در فوتبال ایران بود.
شاگردان برانکو ایوانکوویچ از همان ابتدا سر تر از سایر تیمها ظاهر شدند و آنها در یک آماری بی نظیر در هفته بیستم قهرمانی خود را قطعی کردند.
پرسپولیس در این فصل ۶۶ امتیاز کسب کرد و استقلال تهران به عنوان تیم دوم توانست ۵۷ امتیاز به دست آورد.
مهدی طارمی هم با ۱۸ گل زده توانست برای دومین فصل متوالی عنوان آقای گلی را از آن خود کند.
* اما این پایان کار نبود؛ بلکه آغازی بود بر یک دوران طلایی.
در چهار فصل بعد، با ادامه هدایت تیم توسط برانکو و سپس یحیی گلمحمدی، پرسپولیس موفق شد بهصورت متوالی قهرمان لیگ برتر شود.
این پنج قهرمانی پیاپی، رکوردی بیسابقه در تاریخ لیگ حرفهای ایران بود و باعث شد اصطلاح «گِلات» (پنجگانه یا پنج قهرمانی پیاپی) برای نخستین بار وارد ادبیات فوتبال ایران شود.
پرسپولیس با ثبت این رکورد تاریخی، جایگاه خود را بهعنوان پرافتخارترین تیم لیگ برتر تثبیت کرد و یکی از درخشانترین دورههای تاریخ باشگاه را رقم زد.
* تیم فوتبال استقلال تهران پس از پنج فصل به آقایی پرسپولیس در لیگ برتر پایان داد و این بار فرهاد مجیدی در قامت یک مربی توانست بدون شکست استقلال را قهرمان لیگ برتر و نام این تیم را جاودانه کند.
استقلال در این فصل با ۱۰ گل خورده عنوان بهترین خط دفاعی را هم به نام خود ثبت کرد؛ همچنین آبیها در این فصل ۶۸ امتیاز کسب کردند و شاگردان یحیی گل محمدی در پرسپولیس با ۶۳ امتیاز در رده دوم قرار گرفتند.
* پرسپولیس پس از یک فصل ناکامی در تکرار عناوین قهرمانی خود بار دیگر بر سکوی نخست ایران ایستاد.
در این فصل شاگردان یحیی گل محمدی قهرمانی مقتدرانهای را کسب نکردند اما در رقابت با سپاهان و استقلال توانستند پیروز شوند و با ۶۶ امتیاز بار دیگر عنوان قهرمانی را به دست آورند.
* فصل بیست و سوم لیگ برتر در حالی به پایان رسید که فوتبال دوستان باز هم شاهد رقابت دو تیم پرسپولیس و استقلال برای کسب عنوان قهرمانی بودند که این موضوع تا هفته پایانی کشیده شد و سرخها با برتری در بازی خانگی مقابل مس رفسنجان توانستند با یک امتیاز بیشتر به این عنوان مهم دست یابند.
* فصل بیست و چهارم لیگ برتر پایانی بر طلسم قهرمان نشدن تراکتور در لیگ برتر بود.
این تیم با هدایت دراگان اسکوچیچ کار خود را آغاز کرد و جز معدود فصلهایی بود که سرخهای تبریزی تغییراتی روی نیمکت خود نداشتند و با ثبات و جذب بازیکنان ملی پوش موفق شدند برای اولین بار در تاریخ لیگ برتر به مقام قهرمانی دست یابند.
سرخهای تبریزی در هفته بیست و هشتم و دو هفته مانده به پایان مسابقات توانستند قهرمانی خود را در پایان بازی با شمس آذر قطعی کنند.
نگاهی به قهرمانان ۲۴ دوره لیگ برتر فوتبال ایران
* فصل اول: پرسپولیس
* فصل دوم: سپاهان
* فصل سوم: پاس
* فصل چهارم: فولاد
* فصل پنجم: استقلال تهران
* فصل ششم: سایپا
* فصل هفتم: پرسپولیس
* فصل هشتم: استقلال تهران
* فصل نهم: سپاهان
* فصل دهم: سپاهان
* فصل یازدهم: سپاهان
* فصل دوازدهم: استقلال تهران
* فصل سیزدهم: فولاد
* فصل چهاردهم: سپاهان
* فصل پانزدهم: استقلال خوزستان
* فصل شانزدهم: پرسپولیس
* فصل هفدهم: پرسپولیس
* فصل هجدهم: پرسپولیس
* فصل نوزدهم: پرسپولیس
* فصل بیستم: پرسپولیس
* فصل بیست و یکم: استقلال تهران
* فصل بیست و دوم: پرسپولیس
* فصل بیست و سوم: پرسپولیس
* فصل بیست و چهارم: تراکتور
پرسپولیس با ۹ عنوان قهرمانی، سپاهان با ۵ و استقلال تهران با ۴ عنوان قهرمانی پر افتخارترین تیمهای لیگ برتر محسوب میشوند و تیم تراکتور هم نام خود را به همراه پاس، سایپا و استقلال خوزستان به عنوان اولینها به ثبت رساند.