خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 14 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حاج قاسم نمونه‌ای از انسان‌های جهان‌وطنی بود - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | شنبه، 13 اردیبهشت 1404 - 11:41
استاد حوزه و دانشگاه به حاج قاسم سلیمانی، شهید بزرگ و انسان جبهه ای، اشاره کرد و گفت: حاج قاسم نمونه ای از انسان های جهان وطنی بود که فراتر از جامعه خود به دردهای دیگران توجه می کرد.
جبهه،اشاره،استاد،حوزه،توجه،اهميت،كمك،دانشگاه،امام،عمل،اميرال ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از آستانه اشرفیه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسعود عالی، استاد حوزه و دانشگاه در سخنرانی مراسم دهه کرامت در حسینیه اعظم حضرت سلطان سید جلال‌الدین اشرف (ع) به مناسبت ایام دهه کرامت و میلادهای مبارک این ایام، با تأکید بر اهمیت ماه ذی‌القعده، به این نکته اشاره کرد که این ماه، به معنای واقعی، ماه فرزندان موسی بن جعفر (ع) است و به زیارت مخصوص امام رضا (ع) در این ایام اشاره کرد.
وی با بیان اینکه خداوند متعال از رحمت و فیض بی‌نهایت برخوردار است و این فیض‌ها برای تمامی انسان‌ها آماده است، گفت: هر کسی به اندازه ظرفیت خود می‌تواند از این نعمت‌ها بهره‌مند شود.
بزرگ کردن ظرفیت وجودی انسان‌ها؛ کلید بهره‌مندی از رحمت الهی
استاد حوزه و دانشگاه با ذکر مثال‌هایی از ظرفیت انسان‌ها و نحوه بهره‌برداری از فیض الهی، بر ضرورت بزرگ کردن ظرف وجودی خود تأکید کرد و افزود: اگر ما در زمینه‌ای محروم هستیم، دلیلش کوچک بودن ظرف وجود ماست.
عالی به تربیت‌های اهل بیت (ع) اشاره کرد و گفت که هدف از این تربیت‌ها، بزرگ کردن ظرفیت وجود انسان‌ها است تا بتوانند از کمالات الهی بهره‌مند شوند، هرچه انسان‌ها از منیت و خودخواهی دورتر شوند و به نیازهای دیگران توجه کنند، ظرفیت وجودی آن‌ها بزرگ‌تر خواهد شد.
وی به نمونه‌های تاریخی از رفتار اهل بیت (ع) و شخصیت‌های بزرگ اسلامی اشاره کرد و افزود: امیرالمؤمنین (ع) و دیگر معصومین (ع) همواره در پی کمک به دیگران بودند و این امر باید سرمشق ما قرار گیرد.
این استاد حوزه تأکید کرد که ظرفیت وجودی انسان‌ها باید بزرگ شود تا بتوانند از رحمت و عنایت الهی بهره‌مند شوند و با اشاره به تربیت‌های اهل بیت (ع) و قرآن، بیان کرد: هدف از این تربیت‌ها بزرگ کردن ظرف وجودی انسان‌ها است تا بیشتر بتوانند از کمالات پروردگار عالم سهم ببرند.
از منیت تا انسانیت؛ راهی که اهل بیت (ع) نشان دادند
وی با بیان اینکه سعی اهل بیت (ع) بر این است که ما از منیت خارج شویم، افزود: اگر کسی فقط به نیازهای خود نگاه کند، نشان‌دهنده این است که هنوز در منیت خود گرفتار است.
این شخص معمولاً خود را کوچک می‌بیند و حتی اگر متأهل شود، تنها خانواده‌اش را در نظر می‌گیرد.
استاد حوزه و دانشگاه بر اهمیت توجه به دیگران و نیازهای جامعه تأکید کرد و گفت: هرچه بیشتر به نیازهای دیگران توجه کنیم، خداوند بیشتر ما را می‌بیند.
عالی به ذکر نمونه‌ای از عبدالله بن جندب، یکی از اصحاب امام کاظم (ع)، پرداخت و تصریح کرد: عبدالله در روز عرفه دعا می‌کرد و به من گفت که یک دعا برای خود نکرده است، زیرا از امام کاظم (ع) شنیده بود که دعا برای برادر مؤمن در پیشگاه خداوند بسیار ارج دارد، خداوند در پاسخ به دعا برای دیگران، وعده داده است که صد هزار برابر آنچه برای دیگری خواسته‌اید، به خودتان عطا خواهد کرد.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اهل بیت (ع) شاگردان خود را به این صورت تربیت می‌کردند که به بزرگ‌تر شدن ظرف وجودی انسان‌ها توجه داشته باشند، گفت: حسن‌زاده آملی نقل می‌کردند که یک بار کتابی نوشته بودند و قبل از چاپ آن، به استادشان علامه طباطبایی ارائه کردند تا نظرات ایشان را دریافت کنند.
علامه طباطبایی پس از مطالعه کتاب، به ایشان گفتند که تنها یک اشکال در مقدمه وجود دارد.
او نوشته بود: خدایا، من را به راه راست هدایت کن و علامه طباطبایی به او گفتند که باید بگوید ‘خدایا، ما را به راه راست هدایت کن، چرا که این نشان می‌دهد که هنوز در خودخواهی گرفتار است.
وی همچنین با اشاره به یک تجربه شخصی خود، تصریح کرد: استاد بزرگم، که از قبل از انقلاب انسان با تقوا و معرفتی بود، هر بار که به مشهد یا حرم حضرت معصومه (س) مشرف می‌شد، وقتی دوستانش از او می‌خواستند که سلامشان را به امام رضا (ع) برساند، احساس خوشحالی و آرامش می‌کرد.
این نشان‌دهنده اهمیت واسطه‌گری در دین اسلام است.
وقتی کسی سلام دیگری را به شما می‌رساند، این عمل خود یک عبادت و نزدیکی به خداوند است.
عالی به اهمیت سرکشی به بیماران و کمک به خانواده‌های آن‌ها نیز اشاره کرد و گفت: اگر مومنی مریض است، باید به او سر بزنید و در صورت امکان، به مشکلات خانواده‌اش نیز رسیدگی کنید.
این نشانه‌ای است که ظرف وجود شما بزرگ شده است و نشان می‌دهد که به نیازهای دیگران توجه دارید.
استاد حوزه و دانشگاه به یک واقعه تاریخی اشاره کرد و افزود: حدود 110 سال پیش در نجف، آیت‌الله آخوند خراسانی، مرجع بزرگ شیعه، نیمه‌شب در خانه‌اش به صدا درآمد.
یکی از طلبه‌ها به او مراجعه کرد و گفت که همسرش در حال وضع حمل است و به کمک نیاز دارد.
آیت‌الله آخوند خراسانی بدون تردید و با وجود اینکه خدمتکارش خواب بود، لباسش را پوشید و با طلبه به خانه قابله رفت تا به او کمک کند، این رفتار بزرگ‌مردان دین باید برای ما سرمشق باشد تا در زندگی‌مان به دیگران کمک کنیم و نسبت به نیازهای اطرافیان خود حساس باشیم.
وی با اشاره به شخصیت آیت‌الله آخوند خراسانی، مرجع بزرگ شیعه بیان کرد: آیت‌الله آخوند خراسانی نه تنها خود یک عالم بزرگ بود، بلکه بسیاری از مراجع بزرگ ما از جمله آیت‌الله بروجردی و مرحوم نائینی شاگردان ایشان بودند.
عالی در ادامه به رفتارهای امیرالمؤمنین (ع) اشاره کرد و گفت: در زمان‌های قدیم، وقتی که مردم برای حل مشکلاتشان به دربار امیرالمؤمنین مراجعه می‌کردند، ایشان به جای نشستن در اتاق و منتظر ماندن بودند، خودشان به بیرون می‌آمدند تا از معطلی مردم جلوگیری کنند و کار آن‌ها را سریع‌تر راه بیندازند.
این نوع رفتارها باید الگوی ما باشد تا در تربیت دینی‌مان به سمت اجتماعی بار آمدن حرکت کنیم و به نیازهای یکدیگر توجه داشته باشیم.
اهمیت شناخت جبهه حق و باطل در شرایط امروز
استاد حوزه و دانشگاه همچنین به اهمیت توجه به جبهه حق و فراتر رفتن از مرزهای جغرافیایی پرداخت و تصریح کرد: ما باید به گونه‌ای تربیت شویم که تنها به جامعه خود نگاه نکنیم، بلکه جبهه حق را نیز مد نظر قرار دهیم.
این جبهه حق بسیار فراتر از جامعه جغرافیایی ماست و شامل تمام کسانی است که در طول تاریخ و در نقاط مختلف دنیا به دنبال حق و عدالت هستند و در مقابل ظلم ایستاده‌اند.
وی با بیان اینکه جامعه ما به معنای افرادی است که در مرزهای جغرافیایی ما زندگی می‌کنند، اما جبهه حق شامل همه انسان‌هایی است که در تلاش برای عدالت و حق‌طلبی هستند، افزود: توصیه‌های دینی ما به مرزهای جغرافیایی محدود نشده و این مرزها قراردادی هستند.
آنچه در توصیه‌های دینی به آن تأکید شده، مرز ایمان و کفر، و مرز حق و باطل است.
عالی به این نکته اشاره کرد که آرزوی همراهی با امام حسین (ع) باید در دل همه ما زنده باشد و افزود: این نوع تربیت دینی به ما می‌آموزد که فقط به خودمان و جامعه نزدیک‌مان نگاه نکنیم، بلکه باید به جبهه حق توجه کنیم و در راستای کمک به آن جبهه، هر اقدام مثبتی که می‌توانیم انجام دهیم.
استاد حوزه و دانشگاه بر اهمیت این نوع نگاه اجتماعی و جبهه‌ای تأکید کرد و گفت: ما باید یاد بگیریم ه در هر شرایطی به دنبال حق و عدالت باشیم و برای کمک به این جبهه از هیچ تلاشی دریغ نکنیم، درود بر کسانی که با تمام وجود خود جبهه حق را شناسایی کرده و به هر شکلی که می‌توانند، به آن کمک می‌کنند؛ چه با جهاد تبیین، چه با قلم، مال و جان خود.
حاج قاسم نمونه‌ای از انسان‌های جهان‌وطنی بود
وی به حاج قاسم سلیمانی، شهید بزرگ و انسان جبهه‌ای، اشاره کرد و گفت: حاج قاسم نمونه‌ای از انسان‌های جهان‌وطنی بود که فراتر از جامعه خود به دردهای دیگران توجه می‌کرد که در نامه‌ای به دخترش نوشت که «دخترم خیلی خسته‌ام.
سی سال است نخوابیده‌ام، اما دیگر نمی‌خواهم بخوابم.
من در چشمان خود نمک می‌ریزم که پلک‌هایم جرأت بر هم آمدن نداشته باشــد تا نکند در غفلت من آن طفل بی‌پناه را سر ببرند».
این نشان‌دهنده وسعت نظر و بزرگ‌منشی این شهید بزرگ است.
عالی به ویژگی‌های شخصیتی حاج قاسم سلیمانی و اهمیت شناخت جبهه حق و باطل پرداخت و تصریح کرد: یکی از دوستان حاج قاسم روایت می‌کند که در جلسه‌ای با ایشان، متوجه شدم خستگی از چهره‌اش نمایان است و به خاطر دیسک کمرش از درد شکایت داشت.
به او پیشنهاد کردم که یک ساعت استراحت کند، اما او گفت که «چشم‌هایم خسته است، اما گوشم می‌شنود و وقت جلسه نیست».
او دراز کشید و با وجود اینکه چشمانش بسته بود، در جلسه حضور فعال داشت و اظهارنظر می‌کرد.
این نشان می‌دهد که حاج قاسم با تمام وجود در جبهه حق حاضر بود.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه درود بر کسانی که فقط جامعه خود را نمی‌بینند، بلکه جبهه حق را می‌شناسند و در خدمت آن جبهه به هر اندازه که می‌توانند کمک می‌کنند، گفت: اما باید توجه داشته باشیم که امروز جبهه حق کجاست و جبهه باطل کجاست.
متأسفانه، برخی افراد در این زمینه دچار تردید هستند و نمی‌توانند وضعیت خود را تشخیص دهند.
وی با اشاره به واقعه‌ای تاریخی در جنگ صفین بیان کرد: در جنگ صفین، یکی از افراد به امیرالمؤمنین (ع) گفت که دچار شک و تردید شده و نمی‌داند حق کجاست و با کی باید بجنگد.
امیرالمؤمنین (ع) به او فرمودند که به عمار مراجعه کند.
عمار به او یادآوری کرد که پرچم سیاهی که در دست عمرو عاص بود، همان پرچم شرک است که در جنگ‌های دیگر نیز دیده بود و نباید فریب رنگ و لعاب آن را بخورد.
اهمیت شناخت دشمن در فتنه‌های اجتماعی
این استاد حوزه تأکید کرد: عمار به او درس مهمی داد که اگر علی را نمی‌شناسی، لااقل معاویه را بشناس.
اگر در شناخت حق تردید داری، دشمن خود را بشناس.
در فتنه 88 نیز ما با افرادی بحث می‌کردیم که در جبهه حق دچار شک و تردید بودند.
به آن‌ها می‌گفتیم که اگر مقام معظم رهبری را نمی‌شناسید، لااقل به دشمنان نگاه کنید که چه کسانی در آن طرف ایستاده‌اند؛ آمریکا، اسرائیل، منافقین و دیگر گروه‌های معاند.
عالی با بیان اینکه شناخت دشمن و توجه به واقعیت‌های موجود، از ضروریات امروز ماست، گفت: باید جبهه حق را بشناسیم و در آن حضور فعال داشته باشیم تا به درستی در برابر باطل ایستادگی کنیم.
وی با بیان ایتکه باید دقت کنیم که در کدام جبهه قرار داریم.
به وضوح می‌توان دید که آن‌هایی که برای خدا نمی‌آیند، در کجا هستند، افزود: جبهه حق جایی است که آمریکا، اسرائیل، سلطنت‌طلب‌ها و منافقین در آنجا فعال هستند و به نظام اسلامی و ولایت فقیه حمله می‌کنند.
به گفته استاد حوزه و دانشگاه، همان‌طور که شهید همت در شب عملیات به رزمندگان می‌گفت: اگر گم کردید و نمی‌دانید ایران کجاست و جبهه دشمن کجاست، به آتش سنگین دشمن نگاه کنید.
جایی که آتش دشمن می‌ریزد، همان جبهه خودی است.
در ابتدای جنگ، ما آتش سنگینی نداشتیم، اما باید توجه می‌کردیم که دشمن کجا به ما حمله می‌کند.
عالی بیان اینکه امروز نیز آمریکا، اسرائیل، سلطنت‌طلب‌ها، بهاییت و وهابیت به وضوح علیه نظام اسلامی، سپاه و مردم متدین و حزب‌اللهی ما حمله می‌کنند، گفت: این نشان‌دهنده آن است که جبهه حق در کجا قرار دارد.
البته این بدان معنا نیست که در جبهه خودی هیچ مشکلی وجود ندارد.
ما همگی انتقاداتی داریم و می‌دانیم که فسادهایی در این جبهه وجود دارد.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری نیز در اوایل رهبری خود، به این موضوع اشاره کردند.
ایشان فرمودند که آیت‌الله گلپایگانی برایشان عبا و پیامی فرستاده بودند که در آن بیان شده بود: اگر در کشور نارسایی وجود دارد، من انتقاد می‌کنم، اما اگر یک بار گوش کردند و بار دیگر نکردند، دیگر نمی‌گویم؛ چون تضعیف نظام حرام است، تصریح کرد: این گفته‌ها از یک فقیه بزرگ و باعظمت نشان‌دهنده اهمیت حفظ نظام اسلامی است.
در حالی که برخی افراد بدون آگاهی و فقط بر اساس اطلاعات نادرست از فضای مجازی، به تخریب نظام می‌پردازند.
ثواب عمل جمعی از عمل فردی بیشتر است
این استاد حوزه با اشاره به عظمت نظام اسلامی و نقش مردم در آن بیان کرد: جبهه‌ای که امروز در تاریخ شیعه وجود دارد، با تمام نقص‌ها و مشکلاتش، باید حفظ شود.
مردم ما همواره در این مسیر تلاش کرده‌اند و امام خمینی (ره) نیز در این باره فرمودند که من پیش خدا شهادت می‌دهم که مردم ما از زمان پیامبر (ص) و امیرالمؤمنین (ع) بالاتر هستند.
با وجود اینکه امام معصوم را ندیدند، اما نایب امام را دیدند و در هیچ جا کم نگذاشتند.
عالی در ادامه به اهمیت عمل جمعی و جبهه‌ای اشاره کرد و گفت: در ادله دینی ما آمده است که عمل فردی وقتی به عمل جمعی تبدیل می‌شود، ثوابش بسیار بیشتر می‌شود.
به عنوان مثال، نماز جماعت ثوابش از نماز فردی بیشتر است.
حال اگر یک عمل نه تنها جمعی، بلکه جبهه‌ای باشد و به تقویت جبهه حق کمک کند، ثوابش بسیار زیاد خواهد بود، ما باید با آگاهی و درک درست از شرایط، به تقویت جبهه حق بپردازیم و در این مسیر، همواره تلاش کنیم تا به وظایف خود به نحو احسن عمل کنیم.
وی با اشاره به تأثیر جبهه‌ای بودن در اعمال افزود: شما ممکن است داستان افرادی که سابقه دینی نداشته‌اند، اما به درجات عالی رسیده‌اند، شنیده باشید.
به عنوان مثال، رسول ترک، که از افراد سابقه‌دار در حوزه‌های ناپسند بود، اما به پرچم سیدالشهدا و امیرالمؤمنین (ع) نزدیک شد و تحت ولایت آن‌ها قرار گرفت.
انتهای پیام/