راه نجات امت اسلام در بازگشت واقعی به قرآن نهفته است
رئیس پژوهشکده حج و زیارت در نخستین همایش بزرگ تکریم از اساتید قرآن حوزه علمیه گفت: راه نجات امت اسلام و حل مشکلات دنیوی و اخروی در بازگشت واقعی به قرآن نهفته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، حجتالاسلام مهدی رستمنژاد رئیس پژوهشکده حج و زیارت در نخستین همایش بزرگ تکریم از اساتید قرآن حوزه علمیه که در سالن اجتماعات مدرسه علمیه معصومیه قم برگزار شد، با اشاره به جایگاه ممتاز قرآن در هدایت فردی و اجتماعی گفت: عبارت علیکم بالقرآن بهطور مکرر در روایات و حتی در خود قرآن کریم آمده و حاکی از آن است که راه نجات امت اسلام و حل مشکلات دنیوی و اخروی در بازگشت واقعی به قرآن نهفته است.
بسیاری از گرفتاریهای ما ناشی از کنار گذاشتن قرآن، سطحینگری در فهم آن و فاصله گرفتن از عمق و حقیقت آن است.
وی با اشاره به تأکیدات قرآن درخصوص نقش آن در رفع اختلافات افزود: قرآن تنها برای ثواب خواندن یا مجالس ختم نیست؛ اگر دچار اختلاف شدید قرآن را باید معیار حل اختلاف قرار دهید.
پس معلوم میشود مراجعه ما به قرآن نباید سطحی باشد.
معاون سابق آموزش حوزههای علمیه با اشاره به دغدغه رهبر معظم انقلاب درباره تفسیر قرآن تصریح کرد: رهبر انقلاب بارها بر لزوم توجه عمیق و دقیق به تفسیر قرآن تأکید کردهاند.
پیامبر اکرم(ص) نیز در روز قیامت از اینکه مردم قرآن را مهجور گذاشتند، شکایت خواهد کرد.
این مهجوریت به معنای نخواندن ظاهری نیست، بلکه یعنی کنار گذاشتن تدبر، فهم و عمل به قرآن.»
وی با انتقاد از برخی نگاههای آسیبزا به قرآن خاطرنشان کرد: یکی از آسیبها این است که برخی تصور میکنند فقط باید سراغ خود قرآن رفت و همهچیز را از متن ظاهری آن گرفت.
اما این نگاه موجب گمراهی است، چراکه اهلبیت(ع) مفسران واقعی قرآناند و بدون آنان فهم صحیح قرآن ممکن نیست.
رئیس پژوهشکده حج و زیارت در ادامه به آیاتی از قرآن اشاره کرد که دلالت بر لزوم همراهی قرآن با پیامبر و اهلبیت دارد و گفت: در قرآن آمده که خداوند کتابی روشن و مبین نازل کرده تا مردم را از ظلمت به نور هدایت کند.
اما این هدایت تنها زمانی محقق میشود که پیامبر و جانشینانش در کنار کتاب باشند.
اگر کتاب تنها بود چرا خداوند فرمود آیات قرآن محکم و متشابه دارد؟
یعنی ممکن است توسط افراد ناآگاه یا مغرض، مانند داعش، مصادره به مطلوب شود.
رستمنژاد افزود: آیه دیگری در سوره آلعمران میفرماید: چگونه کفر میورزید در حالی که کتاب الهی بر شما تلاوت میشود و پیامبر در میان شماست؟
این یعنی هم کتاب و هم رسول لازماند.
بعد از پیامبر، اهلبیت(ع) همان نور باقیاند که مردم باید با تمسک به آنان از انحراف در تفسیر قرآن در امان بمانند.»
وی با اشاره به حدیث ثقلین گفت: پیامبر اکرم(ص) فرمودند: من در میان شما دو چیز گرانبها میگذارم، کتاب خدا و عترتم، و این دو هرگز از یکدیگر جدا نمیشوند.
پس اگر کسی بخواهد تنها با قرآن راه را بیابد و اهلبیت را کنار بگذارد، به گمراهی میافتد.
معاون سابق آموزش حوزههای علمیه با اشاره به تفسیر المیزان علامه طباطبایی(ره) اظهار داشت: علامه طباطبایی نهتنها تفسیر قرآن به قرآن را پایهگذاری کردند، بلکه با استناد دقیق به روایات اهلبیت، معنای عمیق آیات را روشن نمودند.
ایشان حتی در مواردی که روایت صریح نبود، با روش علمی و استنباطی از چینش آیات، تقدم و تأخر، سیاق، و سبک بلاغی، معنا را کشف میکردند.
وی تأکید کرد: علامه طباطبایی روشی را پایه گذاشت که باید هم مورد توجه شیعه قرار گیرد و هم برای اهل سنت قابل تأمل باشد.
ایشان در تفسیر المیزان، جداسازی روایت از تحلیل قرآنی را با دقت انجام میدادند و هرجا نیاز به تحلیل روایی بود، آن را دقیق و علمی مطرح میکردند.
رستمنژاد در پایان ضمن قدردانی از اساتید و فعالان قرآنی حوزه علمیه تصریح کرد: حضور ارزشمند چهرههای علمی و قرآنی در این همایش و کار مجاهدانه آنان برای تبیین مفاهیم قرآنی، برکتی بزرگ برای جامعه اسلامی است.
البته لازم است با نگاه آسیبشناسانه، برخی آفتهای احتمالی در مسیر فهم و تفسیر قرآن شناسایی و برطرف شوند تا نسل امروز و آینده بتواند از نور قرآن بهدرستی بهره گیرد.
انتهای پیام/