خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 13 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تحولات اوکراین|پیشنهاد گزینه‌هایی به ترامپ برای فشار بر مسکو - تسنیم

تسنیم | بین‌الملل | شنبه، 13 اردیبهشت 1404 - 09:12
ناکامی ترامپ در حل مناقشه اوکراین طی 100 روز نخست ریاست جمهوری خود، عدم تمایل اتحادیه اروپا به ایفای نقش میانجی بین مسکو و کی یف، انتقاد سناتور آمریکایی از توافق معدنی با اوکراین و هشدار درباره ورشکستگی اروپا، از جمله رویدادهای مهم جنگ هستند.
اوكراين،آمريكا،روسيه،اروپا،گزارش،روز،خارجه،اعلام،اتحاديه،ايا ...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، خبرگزاری «رویترز» به نقل از سه مقام آمریکایی آگاه گزارش داده که دولت ایالات متحده در حال آماده سازی بسته جدیدی از تحریم‌ها علیه روسیه، از جمله در حوزه‌های بانکی و انرژی است.
در این گزارش آمده است: «مقامات آمریکایی کار به روی آماده سازی تحریم‌های اقتصادی جدیدی علیه روسیه، از جمله اقداماتی در حوزه بانکی و انرژی را نهایی کرده‌اند، تا اعمال فشار بر مسکو را افزایش داده و طرف روسی را وادار کنند از تلاش‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای پایان دادن به جنگ در اوکراین حمایت کند <...> با این حال هنوز مشخص نیست که آیا ترامپ این بسته را تأیید خواهد کرد یا نه.»
منابع خبری همچنین توضیح دادند که اقدامات محدودکننده به‌ویژه متوجه شرکت "گازپروم" روسیه و دیگر شرکت‌های بزرگ در بخش‌های مالی و انرژی هستند.
خبرگزاری «بلومبرگ» نیز با استناد به منابع خود این مسئله را تایید کرده که اطرافیان دونالد ترامپ در حال ارائه گزینه‌هایی به او به منظور اعمال فشار اقتصادی بر روسیه هستند تا این کشور را به سمت حل‌وفصل مسالمت‌آمیز درگیری در اوکراین سوق دهند.
با این حال، یادآوری شده که ترامپ هنوز هیچ تصمیمی در این باره اتخاذ نکرده، زیرا تلاش‌های دیپلماتیک برای حل‌وفصل مناقشه همچنان ادامه دارد.
جزئیاتی درباره گزینه‌های احتمالی اعمال فشار اقتصادی بر روسیه در گزارش ارائه نشده است.
روز گذشته، تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تأیید کرد که احتمال اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه همچنان وجود دارد.
این در حالی است که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا پیشتر تأکید کرده بود که واشنگتن از گسترش محدودیت‌ها علیه مسکو خودداری می‌کند تا به روند صلح آسیب وارد نشود.
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، چندی پیش اعلام کرده بود که در مجموع 28 هزار و 595 تحریم علیه اشخاص حقیقی و حقوقی روسی اعمال شده که این رقم چندین برابر بیشتر از مجموع تحریم‌های وضع‌شده علیه سایر کشورهاست.
به گفته وی، این محدودیت‌ها ابزاری برای اعمال فشار راهبردی و نظام‌مند بر مسکو هستند و حتی در صورت کاهش آن‌ها، رقبا راه دیگری برای ایجاد مانع در مسیر توسعه روسیه خواهند یافت.
در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و صد و شصت و پنجمین (1165) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
روسیه نگرانی بابت عدم میانجی‌گری آمریکا و بروکسل در حل مناقشه اوکراین ندارد
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین تاکید کرد که اظهاراتی مبنی بر اینکه آمریکا و اتحادیه اروپا ممکن است از ایفای نقش میانجی در روند حل‌وفصل اوکراین خودداری کنند، روسیه را دچار بی‌ثباتی نخواهد کرد.
وی بامداد امروز، شنبه، در پیامی در کانال تلگرام خود نوشت: «آمریکا، البته نه چندان روشن، تهدید کرده که قصد ندارد در حل اختلافات میان روسیه و اوکراین به ایفای نقش میانجیگری خود ادامه دهد و یادآور شده که این دو کشور باید خودشان با یکدیگر به توافق برسند.
اتحادیه اروپا نیز از زبان سخنگوی رسمی خود گفته که تمایلی ندارد در نقش میانجی در این مناقشه ظاهر شود.
بسیار خب، هر کسی آزاد است هر کاری مایل است انجام دهد.
البته باید امیدوار بود که نه واشنگتن و نه بروکسل انتظار نداشته باشند که این اظهارات بتواند روسیه را دچار نگرانی کرده و بر اقدامات ما برای دفاع از منافع خود تاثیری بگذارد.»
وزارت خارجه آمریکا: هنوز زمان خروج از مذاکرات درباره اوکراین فرا نرسیده است
تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد که ایالات متحده تنها در صورتی از مذاکرات صلح درباره اوکراین خارج خواهد شد که در این روند پیشرفتی حاصل نشود، اما هنوز چنین مرحله‌ای فرا نرسیده است.
وی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت: «اگر هیچ‌گونه پیشرفتی حاصل نشود، این وضعیت تغییر خواهد کرد و این تغییر به نقش ما به‌عنوان میانجی مربوط خواهد شد.
اما فعلاً به آن نقطه نرسیده‌ایم.
تصمیم‌گیری در این زمینه بر عهده رئیس‌جمهور دونالد ترامپ و وزیر امور خارجه مارکو روبیو خواهد بود.»
بروس همچنین تأکید کرد که حتی در صورت انصراف واشنگتن از ایفای نقش میانجی در مذاکرات صلح، این به معنای چشم‌پوشی از تمایل آمریکا برای دستیابی به آتش‌بس یا کمک به روند مذاکرات نخواهد بود.
این مقام وزارت خارجه افزود: «اگر میان دو طرف هیچ‌گونه پیشرفتی حاصل نشود، ما از نقش میانجی‌گری در قالب کنونی کنار خواهیم رفت.
البته این به معنای انصراف از تلاش برای تحقق آتش‌بس یا انجام هر آن‌چه در توان ماست برای کمک به این روند یا پایان دادن به درگیری نخواهد بود.»
اتحادیه اروپا قصد ندارد در حل‌وفصل مناقشه اوکراین نقش میانجی ایفا کند
انور العنونی، سخنگوی سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که این اتحادیه در صورت انصراف ایالات متحده از ایفای نقش میانجی، برنامه‌ای برای ورود به مذاکرات صلح اوکراین به‌عنوان میانجی ندارد.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگاران در این‌باره گفت: «در این مرحله قصد گمانه‌زنی نداریم، اما اولویت ما تغییری نکرده است- کمک به تقویت مواضع اوکراین همچنان در اولویت قرار دارد.
ما همچنان به افزایش کمک‌های نظامی به اوکراین ادامه می‌دهیم.
کشورهای اتحادیه اروپا وعده ارائه کمک‌هایی به ارزش 23 میلیارد یورو را در سال جاری داده‌اند.
همچنین تاکنون دو سوم از برنامه تحویل مهمات سال جاری نیز محقق شده است.»
العنونی در پایان تأکید کرد که تلاش‌های دیپلماتیک بروکسل معطوف به حمایت از «حق اوکراین برای دفاع از خود» است.
موافقت آمریکا با ارائه خدمات پشتیبانی جنگنده‌های F-16 به اوکراین
آژانس همکاری‌های امنیتی دفاعی پنتاگون (DSCA) روز جمعه اعلام کرد که وزارت امور خارجه آمریکا با ارائه احتمالی خدمات پشتیبانی و نگهداری جنگنده‌های F-16 به اوکراین به ارزش 310 میلیون دلار موافقت کرده است.
در بیانیه این نهاد آمده است: «وزارت خارجه آمریکا تصمیم گرفته تا با فروش نظامی خارجی احتمالی به دولت اوکراین در زمینه آموزش و نگهداری از جنگنده‌های F-16 و تجهیزات مرتبط به ارزش تقریبی 310 میلیون دلار موافقت کند.»
در این گزارش همچنین یادآوری شده که DSCA این تصمیم را به اطلاع کنگره آمریکا رسانده است.
طبق اسناد ارائه‌شده، خدمات آمریکا برای طرف اوکراینی شامل ارتقاء و نوسازی جنگنده‌ها، آموزش متخصص برای استفاده از تجهیزات، تأمین قطعات یدکی، اقلام مصرفی و سایر خدمات خواهد بود.
در اواخر آوریل، روزنامه آلمانی "بیلد" گزارش داده بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، مانع از انتقال تانک‌های آمریکایی آبرامز توسط دولت استرالیا به اوکراین شده است.
طبق این گزارش، دولت ایالات متحده به بند مربوط به استفاده نهایی از تسلیحات ساخت آمریکا استناد کرده است.
انتقاد سناتور آمریکایی از توافق معدنی با اوکراین به دلیل خطر آغاز جنگ جدید
مارجوری تیلور گرین، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا از ایالت جورجیا معتقد است که توافق ایالات متحده و اوکراین در زمینه منابع معدنی می‌تواند به یک درگیری مسلحانه جدید منجر شود.
این سناتور آمریکایی با اشاره به جنگ عراق، که به گفته او از سوی آمریکا به بهانه وجود سلاح‌های کشتار جمعی آغاز شد- سلاح‌هایی که هرگز یافت نشدند- یادآور شد که این تراژدی در خاورمیانه ایالات متحده را به بدهی 36 تریلیون دلاری رساند، نه به کسب سود از نفت عراق.
گرین در همین راستا خواستار عبرت گرفتن از جنگ عراق شد.
وی در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «پس با چه منطقی ما باید به دنبال اشغال اوکراین باشیم و میلیاردها دلار از مالیات‌دهندگان آمریکایی را صرف حفاظت و استخراج منابع معدنی آن کشور کنیم، جان آمریکایی‌ها را به خطر بیندازیم و احتمالاً جنگ دیگری را آغاز کنیم؟»
گرین همچنین این سئوال را نیز مطرح کرد که چرا واشنگتن نمی‌تواند به استخراج منابع معدنی در خاک ایالات متحده بپردازد.
در کاخ سفید هنوز اجماعی درباره نتایج توافق با اوکراین وجود ندارد
به گزارش نشریه "پولیتیکو" به نقل از منابع مطلع در دولت آمریکا، پس از امضای توافق‌نامه همکاری میان ایالات متحده و اوکراین در زمینه استخراج منابع طبیعی در هفته جاری، هنوز در کاخ سفید اجماعی درخصوص گام‌های بعدی وجود ندارد.
در این گزارش آمده است: «اگرچه مقامات دولت آمریکا روز پنج‌شنبه این توافق را در اظهارات علنی خود یک دستاورد مهم توصیف کردند، اما در داخل کاخ سفید هنوز اتفاق نظری درباره اقدامات بعدی وجود ندارد.»
یکی از منابع این نشریه گفته است که تحریم‌های مضاعف می‌توانند گزینه بعدی باشند، در صورتی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بخواهد در این مسیر گام بردارد.
با این حال، طبق گزارش "پولیتیکو"، ترامپ تاکنون در این زمینه محتاط عمل کرده است.
این نشریه همچنین اشاره می‌کند که دولت آمریکا در حالی تلاش دارد موضوع توافق صلح را برجسته کند که 100 روز نخست ریاست‌جمهوری ترامپ رو به پایان است، دوره‌ای که در آن وی موفق به تحقق وعده خود برای دستیابی به توافق صلح در مورد اوکراین نشده است.
مقام پیشین سیا: آمریکا هرگز سلاح کافی در اختیار اوکراین قرار نداده است
رالف گاف، رئیس پیشین عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در امور اروپا و اوراسیا، در گفت‌وگو با روزنامه نگلیسی "تایمز" اعلام کرد که دولت جو بایدن هرگز تسلیحات کافی در اختیار اوکراین قرار نداده است.
وی توضیح داد: «اگر ما در آن زمان تسلیحات مورد نیاز را در اختیار اوکراینی‌ها گذاشته بودیم، شاید آن‌ها می‌توانستند روس‌ها را از کشورشان بیرون کنند.
اما این اتفاق نیفتاد.
این امر زمینه‌ساز جنگی طولانی، فرسایشی و خونین شد که امروز شاهد آن هستیم...
آمریکا به اوکراینی‌ها تسلیحات داد، اما هرگز آن‌قدر که برای پیروزی لازم بود در اختیارشان قرار نداد.
فقط آن‌قدر به آن‌ها داد که در میدان نبرد خون‌ریزی کنند.»
به گفته این مقام سابق اطلاعاتی آمریکا، دلیل این سیاست آن بود که دولت بایدن از احتمال استفاده روسیه از تسلیحات هسته‌ای بیم داشت.
وزیر خارجه لهستان: آمریکا در مناقشه اوکراین صبر خود را از دست می‌دهد
رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان در گفت‌وگو با یک شبکه تلویزیونی ملی ابراز عقیده کرد که ایالات متحده در ارتباط با درگیری نظامی بین روسیه و اوکراین در حال از دست دادن صبر خود است.
وی گفت: «مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، چه در نشست وزیران ناتو و چه در گفت‌وگوی دوجانبه‌ای که با او داشتم، با صراحت گفت که ایالات متحده از عدم پیشرفت در این مسئله در حال از دست دادن صبر خود است.»
سیکورسکی توضیح داد که مقامات آمریکایی به این نتیجه رسیده‌اند که مواضع روسیه و اوکراین برای دستیابی به صلح بسیار از یکدیگر فاصله دارد.
او افزود: «آن‌ها نوعی شناسایی میدانی انجام داده و مشخص شد که به‌اصطلاح خطوط قرمز و مواضع روسیه و اوکراین آن‌قدر از یکدیگر دور هستند که فعلاً امکان توافق بین آن‌ها وجود ندارد.»
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز گذشته اعلام کرد که واشنگتن از تلاش برای حل‌وفصل درگیری اوکراین دست برنداشته است.
به گفته وی، آمریکا از مواضع روسیه و اوکراین آگاه است و این مواضع هنوز بسیار دور از هم هستند.
ابراز نگرانی سازمان ملل نسبت به گزارش‌ها درباره شکنجه اسرای روس در اوکراین
کمیته سازمان ملل متحد علیه شکنجه نسبت به گزارش‌هایی درباره بدرفتاری با نظامیان روسی که در اسارت نیروهای مسلح اوکراین قرار دارند، ابراز نگرانی کرد.
این موضوع در گزارش این نهاد که پس از بررسی اوضاع در اوکراین منتشر شده، ذکر شده است.
در این سند آمده است: «کمیته با توجه به گزارش‌هایی که حاوی ادعاهایی درباره شکنجه، بدرفتاری، تهدید، تحقیر و...
علیه اسرای جنگی روس هستند، که گفته می‌شود از سوی نیروهای مسلح اوکراین صورت گرفته، ابراز نگرانی می‌کند.»
علاوه بر این، این نهاد وابسته به سازمان ملل به گزارش‌هایی اشاره کرده که نشان می‌دهد جنایات نیروهای مسلح اوکراین و گردان‌های ملی‌گرا در جریان درگیری‌های دونباس از سال 2014 تاکنون، به‌طور کافی مورد تحقیق و بررسی قرار نگرفته‌اند.
این کمیته همچنین تأکید می‌کند که ممنوعیت شکنجه هیچ‌گونه استثنایی را نمی‌پذیرد و هیچ شرایط خاصی نمی‌تواند توجیه‌کننده اعمال شکنجه باشد.
پیش‌ از این در اواخر ماه دسامبر، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گزارشی درباره وضعیت اوکراین در بازه سپتامبر تا نوامبر 2024 منتشر کرده بود.
طبق داده‌های این گزارش، از میان 25 اسیر روسی که در شهر لووف مورد مصاحبه قرار گرفتند، 24 نفر یادآور شدند که طی سال گذشته مورد شکنجه یا رفتار خشن قرار گرفته‌اند.
نیروهای اوکراینی در رژه لندن شرکت خواهند کرد
جان هیلی، وزیر دفاع انگلیس اعلام کرد که نیروهای اوکراینی به همراه نظامیان بریتانیایی در رژه‌ای که به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی بر آلمان نازی در لندن برگزار می‌شود، شرکت خواهند کرد.
وی گفت: «هشتاد سال پس از روز پیروزی در اروپا، ما از کهنه‌سربازان جنگ، نسل گذشته تجلیل خواهیم کرد...
شایسته است که نیروهای مسلح اوکراین، که امروز در خط مقدم آزادی می‌جنگند، در این مراسم روز دوشنبه حضور داشته باشند.»
وی افزود که در این رژه بیش از هزار نفر از نیروهای مسلح بریتانیا مشارکت خواهند داشت.
اوربان: ادامه حمایت از اوکراین به ورشکستگی اروپا منجر می‌شود
ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان اعلام کرد که سیاست اتحادیه اروپا در حمایت از اوکراین به‌زودی کشورهای این قاره را به ورشکستگی خواهد کشاند.
به گفته وی، اقتصاد اروپا در وضعیت رکود قرار دارد و اگر کشورهای اتحادیه اروپا منابع مالی خود را به کی‌یف اختصاص نمی‌دادند، با چنین مشکلاتی مواجه نمی‌شدند.
اوربان گفت: «پولی که می‌خواهند آن‌جا خرج کنند، می‌تواند در داخل هزینه شود.
تا زمانی که مناقشه اوکراین حل‌وفصل نشود، اقتصاد اتحادیه اروپا همچنان با مشکلات جدی روبه‌رو خواهد بود.»
نخست‌وزیر مجارستان همچنین تأکید کرد که عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا به ورشکستگی اقتصاد مجارستان نیز منجر خواهد شد.او بار دیگر تاکید کرد: «نباید اجازه داد اوکراین به عضویت اتحادیه اروپا درآید.
مهم‌ترین موضوع این است که در قبال مسئله اوکراین قاطع باقی بمانیم و از اهداف خود صرف‌نظر نکنیم.»
آغاز رزمایش ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه در استونی
ستاد کل نیروهای دفاعی جمهوری استونی روز جمعه از آغاز رزمایش بین‌المللی «سیل 2025» (Siil 2025) در نزدیکی مرزهای روسیه خبر داد.
در بیانیه این ستاد آمده است که این رزمایش از 5 الی 23 مه برگزار خواهد شد.
طبق اعلام رسمی، در چارچوب تمرینات برنامه ریزی شده برای سال جاری، تمرکز ویژه‌ای بر ورود یگان‌های اضافی متحدان ناتو به استونی و همچنین پذیرش و همگرایی این نیروها با ساختار ارتش استونی خواهد بود.
همچنین در خاک جمهوری لیتوانی نیز در بازه زمانی 3 تا 23 مه رزمایش بین‌المللی «گریفین لایتنینگ 2025» (Griffin Lightning 2025) برگزار می‌شود.
طبق اعلام منابع رسمی، در جریان این رزمایش، حدود 30 فروند بالگرد نظامی ساخت آلمان به منطقه منتقل خواهد شد.
انهدام 11 قایق مهاجم اوکراینی در دریای سیاه
وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد که طی شبانه روز گذشته، 10 قایق بدون‌سرنشین اوکراینی و یک قایق تندرو از نوع Willard ساخت آمریکا در آب‌های دریای سیاه منهدم شده‌اند.
علاوه بر این، سامانه‌های پدافند هوایی دو فروند پهپاد نیروهای اوکراینی را در آسمان جمهوری کریمه سرنگون کرده‌اند.
وزارت دفاع روسیه همچنین گزارش داد که نیروهای مسلح این کشور طی هفته گذشته هفت حمله گروهی به اهداف نظامی در خاک اوکراین انجام داده‌اند.
در نتیجه این حملات، اهدافی از جمله تأسیسات مجتمع صنایع دفاعی اوکراین، زیرساخت‌های فرودگاه‌های نظامی، انبارهای تسلیحات و مهمات مورد اصابت قرار گرفتند.
طبق اعلام این وزارتخانه، این حملات با استفاده از تسلیحات دارای دقت بالا و پهپادهای ارتش روسیه صورت گرفته است.
وزارت دفاع روسیه همچنین روز جمعه یادآور شد که طی شب گذشته، 121 فروند پهپاد در مناطق مختلف این کشور منهدم شده‌اند.
انتهای پیام/