نگرانی فزاینده اسرائیل از «توافق غیرمنتظره» ترامپ با ایران و « خارج ماندن از حلقه تصمیمگیری»
مقامات اسرائیلی با نگرانی هشدار میدهند که ممکن است « خارج از حلقه تصمیمگیری» باقی بمانند و با یک توافق غافلگیرکننده بین ترامپ و تهران مواجه شوند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - در پی انفجار ویرانگر در بندر شهید رجایی ایران — بزرگترین بندر تجاری کشور — که دهها کشته و صدها زخمی برجای گذاشت، فضای رسانهای و سیاسی خاورمیانه بار دیگر به تنشهای سهجانبه ایران، اسرائیل و ایالات متحده معطوف شد.
این انفجار در شرایطی رخ داد که مذاکرات حساس میان تهران و واشنگتن در حال پیگیری بود، و سکوت آشکار اسرائیل، گمانهزنیها درباره دخالت تلآویو را شدت بخشیده است.
انکار اسرائیل، اما با انگیزهای متفاوت
مقامهای اسرائیلی هرگونه دخالت در انفجار را بهشدت رد کردهاند.
اما نکته قابل توجه اینجاست که دلیل سکوت و انکار اسرائیل نه از ترس واکنش ایران، بلکه بیشتر برای پرهیز از آسیب زدن به روند مذاکراتی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، با ایران دنبال میکند.
منابع دیپلماتیک اسرائیلی اذعان دارند که وارد شدن در این ماجرا میتواند موجب خشم ترامپ شود و تلاشهای اسرائیل برای تأثیرگذاری بر سیاستهای آمریکا را بینتیجه سازد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل همواره از مخالفان سرسخت توافق هستهای با ایران بوده و حتی در سال ۲۰۱۵ بهطور علنی با دولت اوباما مخالفت کرد.
اما اکنون، با ریاستجمهوری ترامپ که در ظاهر متحد راهبردی اسرائیل بهشمار میرود، نتانیاهو در موقعیت دشواری قرار گرفته است.
از یک سو نمیخواهد مستقیماً با رئیسجمهور آمریکا مخالفت کند و از سوی دیگر، توافقی دیگر با ایران را یک شکست بزرگ در مأموریت خود برای توقف برنامه هستهای تهران میداند.
تحلیلگران اسرائیلی نگرانند که ترامپ مذاکرات با ایران را نه بر پایه تحلیلهای استراتژیک، بلکه بر اساس «احساسات غریزی» پیش میبرد.
به ادعای آنها، ایران با بهرهگیری از رویکرد «فرسایشی»، بهدنبال کسب پیروزی بدون جنگ است.
این سبک مذاکره که به «بازار ایرانی» مشهور است، برای آمریکاییها ناآشنا و حتی فریبنده است.
یک منبع نزدیک به نتانیاهو گفت: «اگرچه ترامپ گزینه نظامی را رد نکرده، اما تقریباً هر روز میگوید که بهدنبال توافق است، و ایرانیها از این بهرهبرداری میکنند.
روش ایران فرسایش است.
ایران مذاکرات را وسیلهای برای پیروزی صلحآمیز میبیند.
آمریکاییها هیچ تجربهای با این سبک چانهزنی ایرانی ندارند.»
رسانه های غربی با برآوردهایی به گمانه زنی در مورد زمان لازم برای دستیابی ایران به بمب اتمی پرداخته اند.
با این حال، هر دو طرف معتقدند که ایران هنوز تصمیم نهایی برای ساخت بمب را نگرفته است.
این موضوع پنجرهای محدود، اما حیاتی برای دستیابی به توافق فراهم میکند — فرصتی که ترامپ بهدنبال استفاده از آن برای کسب موفقیت بینالمللی و حتی جایزه نوبل است.
اسرائیل خارج از حلقه است
یکی از دغدغههای اصلی اسرائیل، حذف از روند تصمیمسازی است.
منابع داخلی رژیم اسرائیل نگرانند که دولت آمریکا دیگر به هشدارهای آنان توجهی نمیکند، و برخی حتی معتقدند که تلاشهای مکرر تیم نتانیاهو برای تأثیرگذاری بر کاخ سفید نتیجه معکوس داشته است.
در شرایطی که ترامپ بهشدت نیازمند یک دستاورد در سیاست خارجی است، و در عین حال تمایلی به شروع جنگ جدید ندارد، اسرائیل ناچار به اتخاذ موضعی محافظهکارانه شده است.
اگرچه تمایل دارد مانع توافق احتمالی با ایران شود، اما گزینههای آن بسیار محدود است.
تنها راهحل باقیمانده برای نتانیاهو، حفظ سکوت یا همراهی نمادین با آمریکا است — حتی اگر در درون، نسبت به عواقب این توافق عمیقاً نگران باشد.
اظهارات ترامپ در مصاحبه با مجله تایم هفته گذشته، مبنی بر این که اجازه نخواهد داد اسرائیل او را به جنگ با ایران بکشاند و اینکه بهزودی با تهران توافق خواهد کرد، طرز فکر او را نشان میدهد و نگرانیهای اسرائیل را عمیقتر میکند.
یکی از منابع سیاسی اسرائیل گفت: «بزرگترین مشکل ما این است که از حلقه بیرون افتادهایم.
در حال حاضر تأثیر واقعی بر آنچه آنجا در حال وقوع است نداریم.»
این منبع افزود که اصرار همیشگی فرستاده نتانیاهو، ران درمر، وزیر امور استراتژیک، به مقامهای آمریکایی در مورد خطرات توافق با تهران، او را به یک مزاحم تبدیل کرده و ممکن است باعث شود رئیسجمهور برخلاف حرف او عمل کند.
منبع: المانیتور