کنگره جهانی امام رضا(ع)؛ پاسخی به بحران حقوق بشر
در ششمین کنگره جهانی امام رضا(ع)، ابعاد انسانی و تمدنی سیره اهل بیت(ع) با تأکید بر بحران های حقوق بشری، معرفتی و اجتماعی جهان امروز تبیین می شود.

به گزارش گروه استانهای خبرگزاری تسنیم، نشست خبری آستان قدس رضوی در تبیین و تشریح برنامههای ششمین کنگره جهانی امام رضا (ع) پیش از ظهر امروز چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404 در محل موزه ملی ملک برگزار شد.
حجتالاسلام سعیدرضا عاملی، دبیر ششمین کنگره جهانی امام رضا(ع) با بیان سخنانی در این نشست با عرض تسلیت به دلیل حادثه اسکله شهید رجایی بندر عباس و نیز تبریک دهه کرامت گفت: امام رضا(ع) با داشتن بیش از 30 میلیون زائر که 25 میلیون زائر آن ایرانی هستند و رکورد 200 میلیون زائر در سال، تنوعی از فرهنگها و مذاهب و اقشار مختلف را بروز میدهد و این نشان دهنده ایران قوی و ایران تمدنی است.
امام رضا(ع) تکیهگاه مشترک برای ایرانیان است.
وی در ادامه با بیان تاریخچه کنگره جهانی امام رضا(ع) تصریح کرد: آغاز این کنگره به سال 1362 برمیگردد و امروز بیش از 40 سال از شروع آن میگذرد و از پرسابقهترین کنگرههای ایران در بعد از انقلاب است.
عاملی با یادآوری دیدار سال گذشته اعضای کنگره جهانی امام رضا(ع) با مقام معظم رهبری گفت: سال گذشته رهبر معظم انقلاب فرازهایی مهم، راهبردی و تعیینکننده درباره نشر معارف اهل بیت(ع) به صورت عام و امام رضا(ع) به صورت خاص بیان فرمودند که چند محور داشت.
ایشان فرمودند؛ برگزاری کنگره امام رضا(ع) کار خوبی است و ما نیازمند این هستیم که نسبت به جهانی شدن فرهنگ اهل بیت(ع) اهتمام شود.
از جمله نکاتی که ایشان فرمودند این بود که تمامی ائمه اطهار(ع) در سطح جهانی شناخته شده نیستند و سیره عملی امام حسن؛ امام سجاد، امام باقر، امام صادق، امام کاظم و امام هادی علیهم السلام در دنیا کمتر شناخته شدهاند و امام علی(ع) و امام حسین(ع) و امام رضا(ع) بیشتر شناخته شدهاند.
این در حالی است که تمامی ائمه معصومین معارف بلندی دارند که وظیفه ماست نسبت به این امر اقدام کنیم.
دبیر ششمین کنگره جهانی امام رضا(ع) در ادامه سخنان خود با معرفی چالشهای جهان اسلام، گفت: مهمترین چالش بحران معرفت نسبت با روش زندگی درست است.
الان سطح جهانی شاهد این هستیم دو میلیارد در سطح جهان مشکل گرسنگی دارند که مشکل 780 میلیون آنها گرسنگی مطلق است.
همچنین تبعیض اجتماعی نسبت به قرن هجدهم بدتر شده است.
در قرن هجدهم 25 درصد جمعیت جهان دچار تبعیض اجتماعی بود اما امروز 85 درصد دچار تبعیض در حقوق اجتماعی و منابع مالی و حق حیات است.
عاملی با اشاره به آمار 100 میلیون قربانی در جنگهای جهانی اول و دوم، اظهار کرد: حالا در هزاره سوم شاهد این هستیم که عقلانیت کارساز نیست و در غزه کشتار جمعی صورت گرفته و بیش از 53 هزار نفر کشته شدهاند که طبق آمارهای رسمی نهادهای بینالمللی دو سوم آنها بچهها و مردان و زنان کهنسال یعنی غیرنظامیان هستند.
غزه همچنین با قحطی و کشتار جمعی مواجه شده است.
بنابراین نیازمند معرفی یک الگوی معرفتی هستیم که پهنه جهان را در بر بگیرد.
وی تصریح کرد: بر این اساس تأکید مقام معظم رهبری این بود که در این حوزه کار شود و معنویت و قداست اهل بیت(ع) تبیین شود.
اهمیت موضوع در این است که انسان معاصر با امکانات بیشتری مواجه شده و طبعاً این شرایط باید زندگی با آرامش و آسایش بیشتری را نصیب انسان کند اما میبینیم که انسان در دنیای امروز آرامش و آسایش بیشتری نسبت به گذشته ندارد.
این وضعیت انسان را به سمتی کشاننده که دست به مرگهای انتخابی زده است و آمار مبتلایان به بیماری افسردگی بسیار بالاست و بهداشت جهانی اعلام کرده، 2 میلیارد نفر دچار افسردگی هستند.
عاملی با بیان اینکه مقام معظم رهبری سال گذشته به اعضای برگزاری کنگره امام رضا(ع) توصیه کردند که رابطه معصومین با فرشتهها را منعکس کنید، ادامه داد: انسان خطا میکند اما میتوان به او انسان بیخطا که انبیا و معصومین هستند را معرفی کرد و طبق توصیه رهبری معظم انقلاب باید معنویات و قدسیات و جنبههای کرامتی آنها بیان شود.
وی افزود: اما جنبه دومی که رهبر انقلاب آن را برجسته کرد این بود که سیره ائمه(ع) را متناسب با مسائل روز بیان شود.
الان مسائل روز دنیا مسأله بحران خانواده یا جنبه اثباتی خانواده سالم و وفادار است.
ما الان در ایران یک میلیون و 700 هزار خانواده تک سرپرست داریم که معادل 7 درصد جمعیت کشور است، آماری که نگرانکننده محسوب میشود.
همچنین مسأله تخریب محیط زیست را داریم که بسیار مهم است.
مقام معظم رهبری مثالهای زیادی در این باره دارند و میفرمایند؛ ائمه(ع) روایات گستردهای از حمایت در حیوانات و حقوق حیوانات دارند و اگر این روایات به صورت گسترده تبیین شود، تنظیم کننده رابطه ما با حیوانات میشود.
عاملی در تشریح موضوع سومی که مقام معظم رهبری به اعضای کنگره جهانی امام رضا(ع) توصیه و تأکید کردهاند، گفت: حوزه سوم، موضوع زندگی سیاسی ائمه(ع) است که مقام معظم رهبری در این باره فرمودند که تمام عمر خود را درباره آن کار کردهاند.
وی افزود: فیلم سخنان حضرت آقا در روز شهادت امام صادق(ع) که گفتند قرار بود در سال 170 هجری حکومت اسلامی تشکیل شود، در فضای مجازی خیلی استقبال شد.
ایشان در سخنرانی خود تأکید داشتند که اهل بیت(ع) همیشه به دنبال تشکیل حکومت اسلامی بودند.
حقوق کرامت انسان در کنگره ششم
دبیر ششمین کنگره جهانی امام رضا(ع) ادامه داد: ما بر این مبنا موضوع کنگره پنجم را "عدالت برای همه و ظلم به هیچکس" انتخاب کردیم و برای کنگره ششم هم نشستهایی داشتم که در نهایت تصمیم گرفته شد کرامت و حقوق انسان محور اصلی باشد.
وی ادامه داد: امروزه حقوق بشر به عنوان مفهوم مدرن مطرح شده ولی کسانی که منشور ملل را تدوین میکردند اذعان داشتند که بر اساس کتیبههای تاریخی، حقوق بشر در ایران و توسط کوروش نوشته شده است و شش قرن قبل از اسلام در ایران مطرح شده است.
برابری و عدالت تکریم انسان و تأمین حریت انسان، گزارههایی است که در منشور کوروش آمده است و در فرهنگ انبیا و اهل بیت(ع) به کرامت انسانی پرداخته شده و قرآن هم به آن تأکید کرده است.
در این آموزهها، رابطه انسان با انسان، انسان با طبیعت و حکمرانی با انسان به عنوان حقوق انسانی تعریف شده است، اما در غرب، با سکولار رابطه دین با حقوق انسان جدا شد و جنبه دوگانهای به حقوق بشر داد و به بسیاری از ابعاد انسان توجه نشده است.
ما در کنگره امام رضا(ع) به این مسائل ورود خواهیم کرد.
عاملی در ادامه این بخش از سخنان خود اظهار کرد: اتفاق نگرانکنندهای که در نظام تجدد اتفاق این بود که عقل و دین را از هم جدا کردند، در حالیکه عقل در ادامه دین است و آنچه عقل حکم میکند شرع هم حکم میکند و آنچه شرع حکم میکند، عقل هم آن را حکم میکند.
عقل به معنای کنترل نفس است که اگر نشود، کشتار جمعی رخ میدهد.
وی همچنین با بیان اینکه بخش دیگر، موضوع حقوق اساسی انسان است؛ از حق زندگی گرفته تا حقوق اجتماعی و حقوق اقتصادی و امثالهم، افزود: دنیای غرب امروز دچار دیگریهراسی شده و اروپاگرایی و آمریکامرکزی ایجاد شده در دنیای امروز در همین راستاست.
اما امام رضا(ع) دنبال دیگریسروری هستند که این مفهوم در دنیای غرب معنایی ندارد.
بر این اساس است تأکید میکنیم؛ مسأله کرامت انسان در جامعه ما بسیار نیازمند شنیدن از اهل بیت(ع) و امام رضا(ع) است.
اعلام برنامههای ششمین کنگره جهانی امام رضا(ع)
دبیر ششمین کنگره جهانی امام رضا(ع) در ادامه بیان کرد: پانزدهم اردیبهشت ماه اجلاسیه بینالمللی امام رضا(ع) با حضور وزیر علوم افتتاح میشود و علاوه بر وی، رئیس فرهنگستان علوم و برخی متفکران بینالمللی سخنرانی خواهند کرد.
همچنین امیدواریم پیام تصویری حضرت آیتالله جوادیآملی را هم داشته باشیم.
در این کنگره 7 نشست تخصصی را با ارائه حدود 40 مقاله برگزار خواهیم کرد.
مراسم اختتامیه هم با سخنرانی رئیس جمهور و تولیت آستان قدس رضوی و سخنرانان بینالمللی و ملی در همان روز برگزار خواهد شد.
وی افزود: همچنین در شانزدهم اردیبهشت نشستی با موضوع غزه و حقوق مقاومت در دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) برگزار خواهیم کرد.
این گزارش میافزاید؛ زهره خوارزمی، دبیر بخش بینالملل ششمین کنگره جهانی امام رضا(ع) هم طی سخنانی کوتاه از حضور اندیشمندان و فعالان حقوق بشر از 21 کشور از جمله عمان، ترکیه، فرانسه، تونس، هلند، انگلیس، الجزایر، هند، پرتغال، مالزی، قزاقستان، و ...
در این کنگره خبر داد.
وی تأکید کرد: در کنگره ششم تنوعی از پیشزمینههای اعتقادی را داریم و در کنار آنها بدنه کنشگری که فعال حقوق بشری هستند برای حضور در کنگره دعوت شدهاند.
به گفته خوارزمی، 4 تن از میهمانان خارجی کنگره هستند که یک تن از آنها به صورت مجازی در کنگره شرکت و سخنرانی خواهد داشت.
همچنین در این نشست از سوی عبدالحمید طالبی، رئیس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی اعلام شد؛ جشنخیابانی امام رضا(ع) با حضور زائران و مجاوران و نیز میهمانی از کشورهای لبنان، عراق و یمن در خیابان امام رضا(ع) به شکل بینالمللی برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/