خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 10 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

خاویار خزر، طلای سیاه صادراتی ایران در بازار جهانی

تسنیم | استان‌ها | چهارشنبه، 10 اردیبهشت 1404 - 13:30
خاویار ایرانی به ویژه از گونه های بومی خزر به دلیل ویژگی های ژنتیکی منحصر به فرد، در بازار جهانی تا کیلویی 1000 دلار قیمت گذاری می شود.
خاويار،گيلان،توليد،خاوياري،صادرات،شيلات،ماهيان،بازار،جهاني،ت ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، استان گیلان با بهره‌گیری از منابع آبی دریای خزر و تجربه طولانی در حوزه شیلات به یکی از قطب‌های اصلی پرورش ماهیان خاویاری در کشور تبدیل شده است.
در سال‌های اخیر روند رشد مزارع تولید خاویار و تقاضای بازارهای جهانی برای این محصول لوکس، فرصت‌های تازه‌ای برای توسعه اقتصادی منطقه ایجاد کرده است.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی، استان گیلان با تولید سالانه بیش از 3300 تن ماهی خاویاری، بزرگ‌ترین تولیدکننده خاویار در کشور محسوب می‌شود.
در سال گذشته نزدیک به 2 تن خاویار فقط از یکی از مراکز تولید ماهیان خاویاری این استان به کشورهای مختلف از جمله حوزه خلیج فارس، اتحادیه اروپا، مالزی و هنگ‌کنگ صادر شد، بازارهایی که برخی از آن‌ها همچون شرق آسیا به‌تازگی به فهرست مقاصد صادراتی ایران اضافه شده‌اند.
کوروش خلیلی، مدیرکل شیلات گیلان، گفت: در حال حاضر بیش از 150 مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در گیلان فعال‌ است، این رقم در سال 1399 تنها 52 مزرعه بود و افزایش چشمگیر آن، نشانه‌ای از توسعه ظرفیت‌های بخش خصوصی و اعتماد فعالان اقتصادی به آینده این صنعت است.
وی اعلام کرد: طبق آمارهای موجود در سال گذشته چهار تن خاویار از گیلان صادر شده که بر اساس تعرفه‌های گمرکی 3 میلیون دلار ارزش این صادرات برای تولیدکنندگان گیلان خاویار بوده است.
در این میان، سازمان شیلات گیلان نقشی کلیدی در حفظ، توسعه و تکثیر ماهیان خاویاری ایفا می‌کند.
این سازمان، سالانه بیش از یک میلیون بچه‌ماهی از گونه‌های بومی خزر شامل فیل‌ماهی، اوزون‌برون و شیپ را تولید و رهاسازی می‌کند.
این اقدامات، با هدف حفظ ذخایر ژنتیکی و پایداری اکوسیستم دریایی در حال انجام است.
مصطفی نشوری، یکی از فعالان موفق در عرصه پرورش و صادرات خاویار در گیلان است، او می‌گوید که ماهی‌ها به‌صورت زنده وارد مرکز فرآوری می‌شوند، خاویار آن‌ها استخراج و برای صادرات آماده می‌شود و گوشت ماهی نیز به‌طور مجزا فرآوری شده و روانه بازار می‌شود و هدف ما تولید باکیفیت و پایدار است.
خاویار ایرانی، به‌ویژه گونه‌های دریای خزر، به دلیل منحصربه‌فرد بودن ژنتیکی و زیستی، از مرغوب‌ترین نمونه‌های موجود در بازار جهانی به‌شمار می‌رود.
قیمت هر کیلوگرم خاویار در بازار جهانی حدود 1000 دلار است که ارزشی معادل با 15 بشکه نفت خام دارد.
به گفته مدیرکل شیلات گیلان، این اداره کل با تولید و تکثیر سالانه یک میلیون بچه ماهی خاویاری گامی بلند برای حفظ ذخایر این گونه ماهیان برداشته است که موجب کمک به تولیدکنندگان برای انجام صادرات نیز شده که در نهایت موجب سرمایه‌گذاری و تولید ثروت می‌شود.
اگر چه روند صادرات و توسعه تولید در مسیر مثبتی قرار دارد، اما چالش‌هایی نظیر نوسانات بازار جهانی، تأمین زیرساخت‌های فرآوری استاندارد و تضمین کیفیت، همچنان پیش روی این صنعت قرار دارد.
با این حال، شیلات گیلان پیش‌بینی کرده است صادرات خاویار استان در آینده نزدیک به 5 تن در سال برسد.
رشد پایدار این صنعت نیازمند حمایت‌های بیشتر در حوزه فناوری، سرمایه‌گذاری و تسهیل فرآیندهای صادراتی است تا گیلان بتواند جایگاه خود را در بازار جهانی خاویار بیش از پیش تثبیت کند.
انتهای پیام/