رفتوآمد مخالفان پاشینیان به مسکو؛ نقش روسیه پررنگتر میشود - تسنیم
در حالی که اپوزیسیون ارمنستان بر سر راهبرد مقابله با پاشینیان اختلاف نظر دارد، روبرت کوچاریان با رد ائتلاف بزرگ، بر همکاری تاکتیکی تأکید می کند؛ در همین حال، رفت وآمد چهره های مخالف به مسکو، نقش عامل خارجی در تحولات آتی را پررنگ تر می سازد.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روبرت کوچاریان، رئیسجمهور دوم ارمنستان و رهبر فراکسیون اپوزیسیون «هایاستان» (ارمنستان)، معتقد است که همکاری میان نیروهای مخالف با هدف مشخص تغییر وضعیت در کشور امکانپذیر است، اما ایجاد یک ائتلاف انتخاباتی واحد و بزرگ را غیرواقعبینانه میداند.
کوچاریان: ائتلاف بزرگ غیرواقعی است، همکاری تاکتیکی ممکن
کوچاریان که روز گذشته در جمع دانشجویان و اساتید «دانشگاه ارمنی» سخن میگفت، ضمن انتقاد مجدد از عملکرد نیکول پاشینیان، نخستوزیر، در جنگ 2020 و از دست دادن قرهباغ (آرتساخ)، به مسئله اتحاد اپوزیسیون پرداخت.
او گفت: «اگر بخواهیم همه کسانی که خود را اپوزیسیون میدانند جمع کنیم و بگوییم همه با هم در یک ائتلاف، چنین چیزی رخ نخواهد داد، خودمان را فریب ندهیم.»
با این حال، او امکان «توافقات تاکتیکی مشخص» را رد نکرد و گفت: «دنبال کردن یک هدف واحد، تعیین قوانین بازی، و توافق با یکدیگر را واقعبینانه میدانم.
اینکه نیروهای موفق بعداً ائتلاف تشکیل دهند و با هم کار کنند، بله.
اینکه در مقاطع انتخاباتی ائتلافهایی شکل بگیرد، بله.
اما تشکیل یک ائتلاف واحد با 15 یا 20 گروه سیاسی، صرفاً واقعبینانه نیست.»
کوچاریان که پیشتر نیز تأکید کرده بود قصد کنارهگیری از سیاست را ندارد، بر لزوم مشارکت فعال در انتخابات آتی (چه عادی و چه زودهنگام) با «عملگرایانهترین قالب ممکن» برای کسب «حداکثر موفقیت» تأکید کرد.
واکنش حزب جمهوریخواه: اولویت برکناری پاشینیان، نه انتخابات
در مقابل این دیدگاه، حزب جمهوریخواه ارمنستان (HHK) به رهبری سرژ سارگسیان، رئیسجمهور سوم، موضع متفاوتی دارد.
آنها اولویت اصلی را نه شرکت در انتخابات، بلکه «برکناری نیکول پاشینیان در اسرع وقت» میدانند.
آنا مگرتچیان، نماینده این حزب در پارلمان (عضو فراکسیون «پاتیو اونم» متحد حزب جمهوریخواه) میگوید که با توجه به عملکرد گذشته پاشینیان (استفاده از نفرتپراکنی، تهدید مخالفان و استفاده از منابع دولتی)، امیدی به رقابت عادلانه و تغییر از طریق انتخابات وجود ندارد.
با این حال، او در پاسخ به سوالی درباره امکان همکاری با کوچاریان علیرغم این تفاوت دیدگاه، گفت: «مشکلی برای همکاری وجود ندارد، زیرا فرض میکنیم همه نیروهای واقعی اپوزیسیون معتقدند که نیکول خائن است.»
وی افزود: «حزب جمهوریخواه آماده است در کنار هر فرد یا نیرویی که به دنبال برکناری نیکول است بایستد، بدون هیچ چشمداشتی به کسب سهم در قدرت آینده.»
اذعان کوچاریان به اختلافات و مشکلات اتحاد
خود کوچاریان نیز به وجود اختلافات، بهویژه در مورد کارآمدی انتخابات، اذعان دارد: «جمهوریخواهان میگویند از طریق انتخابات نمیتوان به موفقیت رسید.
من اینطور فکر نمیکنم.
آیا این اختلاف نظر است؟
بله، هست.
اما آیا راه گفتگو را میبندد؟
البته که نه.»
او همچنین به مشکل عدم همسویی پایگاه اجتماعی هواداران خود و سارگسیان اشاره کرده و هشدار داده بود که تلاش برای ایجاد یک اتحاد صوری و مکانیکی میتواند منجر به سرخوردگی و ریزش نیرو در هر دو طرف شود.
این اختلافات در حالی است که سرژ سارگسیان اخیراً از همه نیروهای مخالف خواسته بود اختلافات را کنار گذاشته و صرفاً بر هدف برکناری پاشینیان تمرکز کنند و قول حمایت از هر ابتکاری در این راستا را داده بود.
نقش مسکو در معادلات اپوزیسیون
همزمان با این بحثهای داخلی، تماسها و رایزنیهای چهرههای مختلف اپوزیسیون با مسکو نیز افزایش یافته است.
روزنامه «هراپاراک» چاپ ایروان امروز مدعی شد که تمام چهرههای سیاسی که «کم و بیش مورد قبول کرملین هستند» اخیراً به مسکو سفر کرده و دیدارهایی داشتهاند.
این روزنامه همچنین ادعا کرد که روبرت کوچاریان هفتهها پیش در مسکو با ولادیمیر پوتین دیدار کرده است؛ ادعایی که دفتر کوچاریان از اظهارنظر درباره آن خودداری کرد.
اما سفر ادوارد شرمازانوف (از حزب جمهوریخواه) و تیگران آبراهامیان (از فراکسیون «پاتیو اونم») به مسکو که در حال حاضر و به دعوت حزب حاکم «روسیه واحد» برای شرکت در کنفرانسی به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم انجام شده، تأیید شده است.
شرمازانوف در صفحه فیسبوک خود از ورود همکاریهای میان حزبی جمهوریخواه ارمنستان و روسیه واحد به «مرحله جدیدی از توسعه» خبر داده است.
این تحرکات در حالی صورت میگیرد که نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان نیز قرار است به دعوت پوتین، در مراسم 9 مه در مسکو شرکت کند.
این مجموعه رفت و آمدها و اظهارنظرها، نشاندهنده پیچیدگی فزاینده صحنه سیاسی ارمنستان در آستانه انتخابات پارلمانی 2026 و نقش پررنگ عوامل خارجی، بهویژه روسیه، در شکلدهی به روندهای داخلی این کشور است.
انتهای پیام/