#از_تسنیم_بپرسید: بیت کوین چیست؟ ماینینگ در ایران یعنی چه؟
سودآوری عجیب بیتکوین با استفاده از برق ارزان و بعضاً رایگان، موجب شده تا جمعی از تولیدکنندگان نیز کار را تعطیل کرده و به سراغ استخراج بیتکوین بروند؛ اما آیا این فرایند قانونی است؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، تولید ارزهای مجازی در کشور، کسب و کاری است که از چند ماه قبل در شهرهای مختلف رونق یافته و موجب شده تا جمع زیادی از جوانان با هدف کسب سود سراغ این فعالیت بروند.
اشتیاق برای استخراج بیتکوین درحالی بین گروه های مختلف مردم زیاد است که بانک مرکزی رسماً اعلام کرده: بهکارگیری بیت کوین و ارزهای مجازی دیگر در تمام مراکز پولی و مالی ممنوع است.
البته ابوالحسن فیروزآبادی در گفتوگو با تسنیم، اعلام کرد: طرحی برای قانونمند کردن این موضوع با استفاده از نظرات دستگاههای مربوطه از جمله بانک مرکزی، وزارت نیرو، سازمان بورس و ...
آماده و در کمیسیون اقتصادی دولت تصویب شد ولی هنوز در هیات دولت مورد بررسی قرار نگرفته است.
وی افزود: قانونی برای فعالیت ماینینگ در کشور نداریم و به همین دلیل نمی توانیم بگوییم آنچه هم اکنون توسط عده ای از مردم انجام می شود، خلاف قانون است چون قانونی وجود ندارد که با آن مغایرت داشته باشد.
گستردگی فعالیت بیتکوین در کشور موجب واکنش وزارت نیرو نیز شده است چراکه این فعالیت، برق بسیار زیادی مصرف می کند که موجب افزایش چشمگیر برق مصرفی در کشور شده است.
ضمن آنکه علی لاریجانی رئیس مجلس نیز به گسترش استخراج بیت کوین در ایران واکنش نشان داده و گفته است: این اقدام خلاف قانون است چراکه استخراج بیت کوین برق زیادی مصرف میکند.
در این گزارش به پرسش مخاطبان تسنیم که پرسیده اند بیتکوین چیست و فرایند استخراج بیت کوین در ایران چگونه است، پاسخ داده ایم.
* بیت کوین چیست؟
بیت کوین یکی از مهمترین ارزهای مجازی در سطح دنیاست که در ایران نیز طرفداران زیادی دارد؛ بیتکوین یک شبکه غیرمتمرکز است و نهاد یا مسئول خاصی وجود ندارد که تراکنشها را تایید کند یا ناظر شبکه باشد و این نقش حفظ امنیت و پایدار نگه داشتن شبکه بیتکوین را ماینر ها بر عهده دارند.
هرچقدر تعداد ماینرها بیشتر شود، امنیت و پایداری شبکه بیتکوین و از طرف دیگر، سختی استخراج بیتکوین افزایش مییابد.
بیت کوین در حقیقت یک کد یا رمز کامپیوتری است که با محاسبات سنگین و زمان بر ریاضی به دست میآید.
قیمت فعلی هر واحد بیت کوین در ژوئیه سال 2019 حدود 11 هزار دلار معادل حدود 140 میلیون تومان است.
سودآوری تولید ارز مجازی به حدی وسوسه کننده است که تعداد زیادی از واحدهای تولیدی، تولید را کنار گذاشته و درحال تولید رمز ارز هستند.
* ماینر کیست؟
تولید بیتکوین نیاز به دستگاههای کامپیوتری به نام ماینر و صرف زمان و برق بسیار زیادی دارد.
این دستگاهها گرمای زیادی تولید می کنند.
برخی تصور میکنند استخراج بیتکوین هزینهای ندارد یا اینکه بسیار ساده و راحت انجام میشود.
با وجودیکه در استخراج بیتکوین بصورت مستقیم مبلغی بابت خرید بیتکوین خرج نمیشود ولی استخراجکننده پول زیادی را صرف خرید ماینرها (تجهیرات استخراج بیتکوین) میکند.
استخراجکنندگان که به آنها ماینر می گویند با استخراج بیتکوین، مقداری بیتکوین بدست میآورند و میتوانند آنرا بفروشند و پول رایج کشورشان را دریافت کنند.
ماینر ها یا استخراج کنندگان ارز دیجیتال، در کنار سود بسیار خوبی که به جیب میزنند وظیفه حیاتی سرپا نگه داشتن شبکه ارز دیجیتال در بازار ارز دیجیتال را نیز بر عهده دارند.
بنابراین، در حالت کلی؛ ماینرها، ارز دیجیتال را خریداری نمیکنند یا اینکه آنرا از شخص دیگری بدست نمیآورند، بلکه با صرف هزینه و انرژی بسیار زیادی آنها را تولید میکنند.
ماینرها یا استخراج کنندگان بین کوین علاوه بر پاداش 12.5 بیتکوین که در ازای استخراج یک بلاک بدست میآید، به خاطر تایید تراکنشها و الحاق آنها به بلاکچین، بیتکوین دریافت میکنند.
در واقع کارمزدی که کاربران بیتکوین برای تراکنشها در نظر میگیرند، به جیب ماینرها میرود.
بنابراین وظیفهی ماینرها تایید تراکنش انجام گرفتهی قبلی در بستر بلاکچین بیت کوین است..
این قانون یا فرایند توسط خالق بیت کوین ایجاد شده و هم اکنون هم اجرا میشود.
تایید تراکنشی که توسط ماینر ها صورت میگیرد، مانع « دوباره خرج شدن بیت کوین» میشود.
نکته: معنی دوبار خرج شدن بیت کوین این است که کاربری که دارندهی بیت کوین است، دوبار بیت کوین را خرج کند.
در حقیقت زمانی که شما به فروشگاهی مراجعه میکنید، و برای خرید پولی را خرج میکنید، دیگر صاحب آن پول خرج شده نیستید.
گفتنی است، در زمینه ارزهای دیجیتال، جمعاً تعداد 21 میلیون بیت کوین میتواند ماین شود که بیش از 17.7 میلیون از آن استخراج شده است.
به غیر از بلاک اولیه بیت کوین به نام (genesis block) که توسط سازندهی بیت کوین به نام (ساتوشی ناکاموتو) ایجاده شده است، بقیه بیت کوینها توسط ماینرها تولید شدهاند.
به دلیل اینکه کلیه تراکنشهای بیتکوین در کلیه بلاکچینهای توزیعشده در سطح دنیا وارد شده است، کسی نمیتواند بیتکوین را جعل کند.
از نظر تئوری، اگه کسی بخواهد یک تغییر غیرمجاز در تراکنشهای بیتکوین ایجاد کند، باید بلاکچین موجود روی هزاران کامپیوترها و دستگاههای متصل به شبکه بیتکوین که در سرتاسر دنیا پراکنده هستند را تغییر دهد.
فرآیند استخراج ارز دیجیتال تماما دربارهی زمان و توان به اشتراک گذاشته شده با دفتر کل دیجیتال بلاک چین است؛ یعنی دقیقا جایی که تایید تراکنشهای ارز دیجیتال در شبکه اتفاق میافتد.
استخراج خدمات دفترداری را با کمک سختافزارهای کامپیوتری برای شبکه ارز دیجیتال فراهم میکند.
* استخراج بیتکوین چیست و چه هزینههایی دارد؟
استخراج فرآیندی است که برق زیادی مصرف میکند، استخراج کنندگان بیت کوین باید مطمئن باشند که می توانند از پس هزینههای آن مانند هزینه انرژی و سختافزار بربیایند.
برای شروع فرآیند استخراج، یک استخراجکننده باید یک سیستم سختافزار قدرتمند تهیه کند که شامل کارت گرافیک اختصاصی یا تراشه پردازش گرافیکی(GPU)، مدار مجتمع با کاربرد خاص و یا ایسیک (ASIC)، ابزار خنککننده مناسب برای نرمافزار، اتصال همیشگی به اینترنت، بسته نرمافزاری استخراج ارز دیجیتال میشود.
همچنین ماینر باید یک کیف پول ارز دیجیتال داشته و در یک استخر استخراج نیز عضو باشد.
* نحوه کار ماینینگ به چه صورت است؟
هنگامی که فردی تراکنشی انجام می دهد، آن تراکنش وارد شبکه می شود و برای آنکه تراکنش تایید شود و در بلاک بلاکچین جای گیرد مراحل زیادی رخ می دهد.
ماینر که یک نوع نود در شبکه است تراکنش هایی که به شبکه ارسال می شوند را جمع آوری می کند و سعی در سازماندهی و تایید آنها دارد.
نود ماینر در واقع مسئول آن است که تراکنش ها را دریافت و تایید کند و پس از تایید آنها را به حافظه بلاکچین اضافه کند و در نهایت آن تراکنش ها را به بلاکی که در حال حاضر چندین تراکنش در آن جای دارد اضافه کند.
ماینر تا جایی تراکنش ها را اضافه می کند که ظرفیت بلاک پر شده و به سراغ بلاک بعدی می رود.
* هزینه تولید بیتکوین در ایران چقدر است؟
منتقدان تولید بیتکوین در ایران معتقدند: در کنار سودآوری این طرح نباید از هزینه های بسیار زیادی که تولید هر واحد بیت کوین در کشور دارد، غافل شد چراکه برای ایجاد واحدهای ارز مجازی بیتکوین، برق زیادی مصرف می شود که موجب افزایش بی سابقه مصرف برق کشور و فشارهای سنگین بر شبکه های برق شده است.
طبق اعلام سخنگوی شرکت برق « مصرف برق کشور در همین ماه 7 درصد افزایش یافته است» .
مهمتر اینکه برق مصرفی برای تولید ارزهای مجازی، در برخی از مناطق رایگان تأمین می شود.
همایون حائری، معاون وزیر برق و انرژی وزارت نیرو در همین ارتباط گفته است: معدنکاران بیت کوین در ایران از نرخ برق یارانه ای بهره می برند و حتی از مراکزی هم که برق را رایگان می گیرند سوء استفاده می کنند .
وزارت نیرو قصد دارد تعرفه ای خاص برای استخراج کنندگان بیت کوین وضع کند تا هزینه تولید آن کاهش یابد و فشار بر شبکههای برق کم شود.
گفتنی است، تولید هر بیت کوین معادل مصرف سالانه 24 خانه در تهران برق مصرف می کند یا معادل مصرف برق یک خانه در تهران به مدت 24 سال .
یارانه هر کیلووات برق 5000 ریال است یعنی تولید یک واحد بیت کوین حدود 350 میلیون ریال با یارانه دولتی هزینه میبرد یا حدود 2700 دلار .
بیت کوین 11770 دلار در ایران در روزهای اخیر معامله شد که 38 درصد در همین ماه و بیش از 200 درصد بصورت سالانه افزایش داشت .
بر این اساس استخراج هر واحد بیت کوین 8300 دلار یا به عبارتی 108 میلیون تومان در ایران درآمد دارد.
انتهای پیام/