خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 21 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شکست اپوزیسیون از دولت پاکستان؛ ریشه‌های اختلاف قوی‌تر از سکان اتحاد

فارس | بین‌الملل، بین‌الملل | پنجشنبه، 13 تیر 1398 - 08:20
طی هفته‌های اخیر مخالفان دولت پاکستان با برگزاری نشست‌هایی ویژه به سرپرستی مولانا‌فضل الرحمن و شهباز شریف سعی کردند فشار علیه دولت را بیشتر و از تصویب بودجه سال آینده جلوگیری کنند.
دولت،حزب،احزاب،مخالف،مخالفان،مسلم،ليگ،شريف،اختلاف،مجلس،اپوزي ...

طی هفته‌های اخیر مخالفان دولت پاکستان با برگزاری نشست‌هایی ویژه به سرپرستی مولانا‌فضل الرحمن و شهباز شریف سعی کردند فشار علیه دولت را بیشتر و از تصویب بودجه سال آینده جلوگیری کنند.
به گزارش خبرنگار دفاتر منطقه‌ای خبرگزاری فارس، طی هفته‌های اخیر مخالفان دولت پاکستان با برگزاری نشست ویژه به سرپرستی مولانا‌فضل الرحمن و همچنین اجلاسی که شهباز شریف رهبر اپوزیسیون سرپرستی آن را به عهده داشت سعی کردند فشار علیه دولت را بیشتر و با کارشکنی از تصویب بودجه سال آتی جلوگیری کنند.
اعتراض به گرانی و ایجاد چالش برای دولت عمران‌خان از دیگر برنامه‌های احزاب مخالف بود.
با وجود تمام تلاش‌ها اپوزیسیون و احزاب مخالف دولت شکست خوردند.
برای بررسی علت ناکامی مخالفان دولت پاکستان باید ابتدا علت و نحوه تشکیل نشست‌ها همچنین ریشه‌های اختلاف در ترکیب اپوزیسیون را بررسی کرد.
نشانه‌های اختلاف در ترکیب اپوزیسیون
با اینکه رهبران احزاب عضو اپوزیسیون مانند «آصف علی زرداری» رهبر حزب مردم و «نواز شریف» رهبر حزب مسلم لیگ در زندان به سر می‌برند اما آن‌ها تلاش کردند در هر حال فشار به دولت را بیشتر کنند.
در این بین «بلاول بوتو» فرزند زرداری و رئیس حزب مردم و «مریم نواز» دختر نواز شریف جوان هستند و به نظر بسیاری از کارشناسان حتی بین اعضای حزب خودشان به اندازه کافی پذیرفته شده نیستند به همین دلیل «مولانا‌فضل الرحمن» رهبر حزب جمعیت علمای اسلام که یک سیاستمدار با تجربه و کهنه کار است سرپرستی احزاب مخالف دولت را به دست گرفت و با برگزاری نشست ویژه مخالفان دولت با نام «ای پی سی» در اسلام‌آباد سعی کرد فشار به دولت را بیشتر کند.
در همین راستا مولانا فضل الرحمن تمام تلاش خود را به کار برد تا همه احزاب مخالف دولت در نشست اسلام‌آباد شرکت کنند.
وی ضمن دیدار با برخی از رهبران احزاب مخالف مانند حزب جماعت اسلامی وحزب ملی بلوچستان به رهبری اختر منگل از این احزاب دعوت به عمل آورد تا در نشست اسلام‌‌آباد شرکت کنند اما این مذاکرات نتیجه نداشت.
سراج الحق رهبر حزب جماعت اسلامی اعلام کرد که هرگز در امور سیاسی از حزب مردم و حزب مسلم لیگ پیروی نخواهد کرد.
حزب جماعت اسلامی با برپایی تظاهرات در کراچی نسبت به گرانی اعتراض و به تنهایی مخالفت با دولت را آغاز کرد.
حزب ملی بلوچستان به رهبری اختر منگل هم در این نشست شرکت نکرد و اختلاف بین احزاب مخالف دولت آشکار شد.
حتی حزب مردم و حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف با وجود شرکت در این نشست نتوانستند در تمام زمینه‌ها به توافق برسند.
خواست مشترک مخالفان دولت چه بود؟
در اعلامیه مشترک نشستی که مولانا فضل الرحمن سرپرستی آن را به عهده داشت، بودجه پیشنهادی دولت به علت افزایش گرانی و فشار به مردم به طور کامل رد شد.
قرار شد احزاب مخالف در داخل و خارج از مجلس ملی به تصویب بودجه اعتراض کنند.
اصلاحات قضایی، آزادی مفقودین که بدون دلیل بازداشت شده‌اند،تحقیق درباره تقلب در انتخابات سال 2018 و برگزاری روز سیاه در اعتراض به این تقلب در روز 25 جولای سال جاری از توافقات در این نشست بود.
در پایان نشست مخالفان دولت تصمیم گرفتند رئیس مجلس سنا را به طور قانونی برکنار کنند و برای این منظور کمیته مشترک تشکیل دهند.
مولانا‌فضل‌الرحمن از احزاب مخالف درخواست کرد که برای اعتراض به دولت نمایندگان خود در مجلس ملی را وادار به استعفا کنند که حزب مردم و حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف با این موضوع مخالفت و اعلام کردند اگر عضو مجلس نباشیم دیگر نمی‌توانیم نظر سیاسی خود را بیان کنیم.
احزاب مخالف دولت با بستن بازوبند سیاه در مجلس ملی سعی کردند با تصویب بودجه مخالفت کنند اما دولت موفق شد با 176 رأی مثبت و 146 رأی مخالف بودجه سال آتی پاکستان را به تصویب برساند و این نخستین شکست مخالفان دولت بود.
همه احزاب مخالف دولت با یکدیگر متحد نبودند به همین دلیل تعداد کسانی که به تصویب بودجه رأی منفی دادند کمتر از موافقان بود.
اختلاف احزاب مخالف دولت برای تعیین رئیس سنا
کمیته مشترک احزاب مخالف دولت برای تعیین رئیس مجلس سنا به علت اختلاف بین آن‌ها تشکیل نشد.
حزب مردم، آصف علی زرداری را برای این منظور در نظر دارد و وی خودش هم در مصاحبه‌های مختلف به این موضوع اعتراف کرد.
مولانا فضل الرحمن برادرش عطا الرحمن را برای ریاست مجلس سنا پیشنهاد می‌کند و حزب مسلم لیگ رضا ربانی و حاصل بزنجو را در نظر گرفته‌اند.
اختلاف بین احزاب مخالف دولت برای انتخاب مجلس سنا به اندازه‌ای بالا گرفت که برخی اعضای برخی احزاب مانند حزب مردم اعلام کردند که برای این منظور نیازی به توافق با حزب مسلم لیگ یا حزب جمعیت علمای اسلام ندارند و با سایر احزاب به توافق خواهند رسید یا خودشان موضوع را پیگیری می‌کنند.
اجلاس مخالفان دولت به سرپرستی شهباز شریف
شهباز شریف رهبر اپوزیسیون که رهبری حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف را نیز به عهده دارد مخالفان دولت را برای شرکت در اجلاس مشترک فرا خواند اما این بار حزب مردم حاضر نشد در این نشست شرکت کند.
حزب مردم و حزب مسلم لیگ از گذشته نقش دولت و اپوزیسیون را بازی می‌کردند بنابراین دچار اختلافاتی هستند که نمی‌توانند به یکدیگر اعتماد کنند.
شرکت نکردن حزب مردم در این اجلاس سبب شد که اختلاف بین مخالفان دولت بیشتر شود و آن‌ها نتوانند برای فشار به دولت به تعهدات خود عمل کنند.
تلاش دولت برای ضعیف جلوه دادن مخالفان
اختلاف بین احزاب اپوزیسیون و عدم موفقیت آن‌ها در مخالفت با تصویب بودجه و سایر موارد سبب شد که دولت شکاف بین مخالفان را برجسته کند.
رسانه‌های پاکستان خبرهایی منتشر کردند که اپوزیسیون را احزاب شکست خورده معرفی می‌کرد.
از سوی دیگر خبر دیدار 20 عضو مسلم لیگ شاخه نواز شریف با عمران‌خان نخست وزیر پاکستان منتشر شد که 15 نفر از آن‌ها عضو مجلس ایالتی پنجاب و 5 نفر عضو مجلس ملی هستند.
طرفداران دولت در مصاحبه‌های خود ملاقات اعضای ناراضی حزب مسلم لیگ را عمران‌خان را نتیجه اختلاف درونی این حزب دانستند این در حالی است که برخی اعضای حزب مسلم لیگ از جمله رانا‌ثنا‌الله عضو ارشد حزب مسلم لیگ اعلام کردند که رسانه‌ها تعداد افراد ناراضی که با عمران‌خان دیدار کردند را بیشتر اعلام کرده‌اند و با اینکه آن‌ها با کمک حزب مسلم لیگ در انتخابات پیروز شدند اما از اعضای مهم این حزب نیستند.
«رانا‌ثنا‌الله» که رئیس سابق دادگستری ایالت پنجاب نیز بود اعلام چنین خبرهایی را نتیجه سیاست انتقام‌جویانه دولت بیان و به شدت از حزب تحریک انصاف انتقاد کرد.
سرانجام رانا‌ثنا‌الله به جرم حمل مواد مخدر بازداشت و بعد از محکومیت در دادگاه تا اطلاع ثانوی برای 14 روز روانه زندان شد.
مخالفان دولت اعلام کردند که بازداشت عضو ارشد حزب مسلم لیگ با برنامه قبلی انجام شد و دولت در این زمینه دست دارد.
بازی دوگانه ارتش
از نشست‌های مشترک احزاب مخالف دولت استقبال نشد و بیشتر احزابی که در انتخابات شکست خورده بودند در این اجلاس‌ها حضور داشتند.
به نظر می‌رسد ارتش که پشتیبان حزب مردم بود هنوز از دولت حمایت می‌کند و مخالفان به خوبی این موضوع را درک می‌کنند
به همین علت قادر به اقدام جدی نیستند زیرا بازداشت مخالفان و فشار برای پیگیری پرونده‌های فساد مالی ادامه دارد.
ممکن است نظامیان با احزاب مخالف هم در ارتباط باشند تا دولت تصور نکند برای هر اقدامی آزاد است و نیازی به آنها ندارد.
از طرفی مخالفان دولت دچار اختلاف هستند.
هر یک از احزاب سیاسی مخالف دولت سعی دارد سرپرستی بقیه را به عهده بگیرد و برای آینده امتیاز‌گیری کند.
احزاب مخالف به دنبال فرصتی هستند تا ببینند باید با چه کسی متحد شوند.
به هر حال با وجود فشارهای دولت، مخالفان نتوانسته‌اند کاری از پیش ببرند.
انتهای پیام/ح