خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سقف بلند و گران خانه‌داری در اراک/آرزوی خیلی گران جوان‌ها - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | جمعه، 17 اسفند 1403 - 16:54
درحالی خانه دار شدن به یک آرزوی دور از دسترس برای جوانان اراکی بدل شده که این وضعیت، شهر اراک را در زمره شهرهای گران قیمت در حوزه مسکن قرار داده است.
مسكن،اراك،قيمت،شهر،افزايش،گراني،وضعيت،استان،مناطق،زمين،كشور، ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، مسکن به‌ عنوان یکی از اساسی‌ترین نیازهای انسانی، تأثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی و امنیت اقتصادی افراد دارد، در سال‌های اخیر، افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن در شهرهای مختلف ایران، ازجمله اراک، به یکی از دغدغه‌های اصلی مردم و مسئولان تبدیل شده است.
گرچه قیمت مسکن در بسیاری از شهرهای کشور بالا رفته است، اما در برخی از کلانشهرها و شهرهای بزرگ، خرید خانه عملا تبدیل به رویایی دست نیافتنی شده است اما شهر اراک به عنوان یکی از شهرهای گران کشور از لحاظ مسکن، چنین وضعیتی دارد و حالا خیلی از جوانان آن، می دانند که دیگر قادر به خرید خانه نیستند به طوریکه در سبد هزینه های خانوار، مدت هاست که سهم مسکن بسیار بالاست و خانواده ها ناچارند بخش زیادی از درآمد خود را صرف هزینه های مسکن کنند که این وضعیت هر روز بدتر می شود و دیگر به سادگی نمی توان آن را متوقف کرد و خرید خانه حالا تبدیل به آرزویی محال برای جوانان شده است.
بر اساس آمارهای رسمی و بررسی‌های میدانی، اراک در کنار تهران و اصفهان، یکی از شهرهای گران ایران در حوزه مسکن محسوب می‌شود که این افزایش قیمت، نه‌ تنها خرید مسکن را برای بسیاری از شهروندان غیرممکن کرده، بلکه هزینه‌های اجاره‌نشینی را نیز به‌ شدت بالا برده است.
"مهدی زندیه وکیلی" استاندار فعلی استان مرکزی که 27مرداد 1398 در کسوت معاون عمرانی استاندارمرکزی مشغول فعالیت بود، در نشست ستاد بازآفرینی شهری با بیان اینکه عدم افزایش محدوده شهر اراک در 25 سال گذشته باعث کاهش عرضه زمین و به دنبال آن گرانی مسکن شده است، گفت: قیمت اجاره و خرید مسکن در اراک بسیار بالا رفته به طوری که تقریبا بعد از تهران در رتبه دوم کشور قرار داریم.
وی افزود: 50 درصد جمعیت شهرنشین استان مرکزی ساکن اراک هستند و باید بیشترین سهمیه طرح مذکور برای این کلانشهر تعریف شود وپس از آن نیز ساوه و سایر شهرها به ترتیب اولویت مدنظر باشند.
روند افزایش قیمت مسکن در اراک/ بازار کسادی که گران می شود
طبق گزارش‌های منتشرشده، بازار مسکن اراک در دهه 90 و اوایل دهه 1400 با افزایش چشمگیری در قیمت مواجه بوده است.
در برخی مناطق این شهر، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی طی سه سال گذشته تا 150 درصد افزایش یافته است.
برای مثال، در سال 1399 قیمت هر مترمربع آپارتمان در مناطق متوسط شهر حدود 10 تا 15 میلیون تومان بود، اما در سال 1403 این قیمت به بیش از 30 تا 45 میلیون تومان افزایش یافته است و این در حالیست که در مناطق لوکس و شمالی اراک، قیمت هر مترمربع به بیش از 50 میلیون تومان نیز رسیده است.
از سوی دیگر، اجاره‌ بهای مسکن نیز هم‌ راستا با افزایش قیمت خرید، رشد قابل‌توجهی داشته است، چنانچه در برخی مناطق، اجاره‌ بها در سال 1403 نسبت به 1400 بیش از 200 درصد افزایش یافته است.
به‌عنوان‌مثال، اجاره یک واحد 80 متری در مناطق متوسط شهر که در سال 1400 حدود 5 میلیون تومان در ماه بود، اکنون به بیش از 15 میلیون تومان در ماه رسیده است.
در پاسخ به این بحران، دولت در سال 1403 سقف افزایش اجاره‌بها را در شهرهای بالای 100 هزار نفر از جمله اراک، 25 درصد تعیین کرده است، با این حال، با توجه به تورم عمومی و افزایش هزینه‌های ساخت، پیش‌بینی می‌شود که قیمت مسکن در اراک همچنان روند افزایشی داشته باشد.
وقتی داد نمایندگان مجلس از گرانی مسکن در اراک بلند می شود
شهر اراک به دلیل صنعتی بودن و وجود کارخانه های فراوان در اطراف خود، یکی از شهرهای پرجمعیت کشور است.
افزایش تقاضا برای خانه، در نهایت منجر به گرانی بیش از حد آن شده است که بررسی آمارها نشان می دهد که قیمت مسکن در اراک، از سال 84 تا بهار 1400، حدود 39 برابر شروع شده است و به این ترتیب جزو سه استان اول کشور در بحث گرانی مسکن را به خود اختصاص می دهد که به نظر می رسد که اصلی ترین دلیل افزایش قیمت مسکن در این شهر، کمبود تولید مسکن است و در واقع، میزان تقاضا بالا رفته اما تولید مسکن همچنان پایین است و تناسبی با نیاز بازار ندارد.
انتقادات از وضعیت قیمت مسکن نرخ وقیمت مسکن در اراک درحالیست که این گرانی های سرسام آور داد نمایندگان اراک در مجلس را چندسالیست درآورده به طوریکه نادرقلی ابراهیمی، نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی مسکن را دغدغه اصلی مردم دانست و اظهار داشت: با توجه به سیاست‌های کلان کشور مبنی بر جوان‌سازی جمعیت باید به موضوع مسکن رسیدگی کنیم چرا که عدم دسترسی جوانان به مسکن مناسب باعث می‌شود که آن‌ها انگیزه‌ای برای ازدواج نداشته باشند و این به معنای به نتیجه نرسیدن سیاست‌های جوانی جمعیت است.
اراک بعد از تهران رتبه بیشترین رشد قیمت مسکن را داشته است
"علی‌اکبر کریمی" نماینده ادوار دهم و یازدهم مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی 16 خرداد 1402 در نشست شورای مسکن استان مرکزی با انتقاد از گرانی قیمت مسکن در استان و شهر اراک اظهار داشت: در استان وضعیت خوبی در حوزه املاک و مسکن نداریم و در چند دهه اخیر در طرح‌های جامع امکان هیچ توسعه‌ای فراهم نشده است و 2 طرح جامع که در سی سال تصویب شده تقریبا محدوده اراک ثابت بوده است.
وی افزود: بر اساس آمار رسمی کشور در سال‌های اخیر قیمت مسکن در سطح کشور و مراکز استان‌ها، شهرستان اراک بعد از تهران رتبه بیشترین رشد قیمت مسکن را داشته است، در سال‌های اخیر و سال 99 همین امر وجود داشته است و در سال 1400 هم این قیمت های رشد 100 درصدی در بیش از 20 مرکز استان وجود داشته و نشان می‌دهد وضعیت اراک مناسب نیست و باید فکر اساسی برای اراک شود.
قیمت در برخی مناطق اراک با زعفرانیه و سعادت آباد و ولنجک تهران برابری می‌کند
محمد حسن آصفری، نماینده دوره نهم و یازدهم مردم اراک،خنداب و کمیجان، در مجلس نهم نیز از جمله مسئولانی بود که بارهای درسخنان خود نسبت به وضعیت قیمت مسکن در استان مرکزی به ویژه شهر اراک انتقاد کرد، به طوری که در شهریور 1399 اظهار داشت: متاسفانه قیمت مسکن در شهر اراک بسیار بی‌منطق بالا رفته و در برخی مناطق با قیمت‌های مسکن در زعفرانیه و سعادت آباد و ولنجک تهران برابری می‌کند که این منطقی و پذیرفتنی نیست.
وی تصریح کرد: یکی از دلایل گرانی مسکن در شهر اراک عدم توجه مسوولان امر به حوزه مسکن است، زمین لازم برای ساخت و ساز در اختیار مردم قرار گذاشته نشد که پیگیری‌هایی در این زمینه صورت گرفته تا بتوانیم ساخت و ساز ارزان در شهر را با اختصاص زمین مناسب داشته باشیم.
افزایش 40 درصدی قیمت مسکن در اراک به دلیل کاهش تراکم
بهروز عسگری، از مسئولان حوزه اصناف شهرستان اراک و رئیس پیشین اتحادیه مشاورین املاک اراک با اشاره به گرانی مسکن در اراک اظهار داشت: من به عنوان کسی که در شهر اراک گزارش میدانی داشته و خودم هم رئیس اتحادیه املاک بودم عرض می‌کنم، ما زمین زیادی در شهر اراک داریم اما نمی‌دانم چه سیاستی پشت این مسئله هست که در طرح های ما این زمین‌ها دیده نشده است.
وی افزود: شما نگاه کنید شهر اراک هم در بحث شهرسازی و هم در بحث زیباسازی دچار مشکلاست، شما اگر از بالا به این شهر نگاه کنید می بینید که در نقاط مختلف تصمیمات متفاوتی گرفته شده است، به طوری که در محلی مجوز داده‌ایم مثل پروژه 8100 واحدی اما یک جایی که می‌شود با رایزنی به زمین خوب برای ساخت مسکن دست یافت را رها کرده‌ایم.
عسگری با اشاره به افزایش 40 درصدی قیمت مسکن در اراک به دلیل کاهش تراکم بیان کرد: این مسئله را در منطقه شهرک حمید، شهرک هجرت و منطقه مهرشهر(گاوخانه) می‌بینیم، چقدر زمین در این محدوده آزاد و بلاتکلیف رها شده؟
چه مقدار زمین در محدوده جهانگیری آزاد است؟
چقد زمین در زعفرانیه وجود دارد؟
می توانستیم از این اراضی استفاده کنیم اما این کار را نکردیم.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر مسئله حوزه تراکم شهر اراک است؛‌ به طوری که در این شهر تراکم ساختمان‌ها پایین آورده شد و اجازه ساخت ساختمان با تراکم بالا داده نشده است، مشخص هم نیست دلیل این موضوع چیست.
شاید سیاستی بوده اما به عنوان یک کارشناس در حوزه مسکن عرض می‌کنم، همین کاهش تراکم باعث شد بالای 35 تا 40 درصد افزایش قیمت در حوزه مسکن داشته باشیم.
مسکن امید ناامیدانه مستاجران در اراک
یکی از ساکنین در محدوده خیابان محسنی اراک با انتقاد از گرانی بی ضوابط مسکن در اراک اظهار داشت: من یک جوان 39 ساله هستم که 4 سال است ازدواج کرده ام، هم اکنون در خانه مستاجری با 8 میلیون تومان اجاره که نصف حقوق یک ماهه ام است می نشینم، درحالیکه قیمت یک واحد کوچک اندازه که برای من و همسرم مناسب باشد، در این منطقه یا حتی مناطق ارزان بالغ بر حداقل یک یا دو میلیارد هزینه دارد، من چطور باید بتوانم صاحب مسکن شوم؟
وی افزود: متاسفانه در اراک درآمد ما ریالی است و به صورت دلاری درحال پرداخت هزینه مسکن هستیم و درحالیکه شهر با مشکلات مختلف از جمله آلودگی هوا و...
روبروست شاهد نزدیکی قیمت ها با تهران هستیم.
یکی از ساکنین محدوده خیابان شهدا اراک نیز از وضعیت گرانی مسکن انتقاد کرد و اظهار داشت: ما خانواده ای 4 نفره هستیم، به دلیل گرانی قیمت ناچار شدیم براساس درآمد همسرم و وضعیت بازار به این منطقه اسباب کشی کنیم، درحالیکه چنین هزینه های سنگینی برای کرایه و قیمت مسکن در اراک قابل توجیه نیست.
وی افزود: سال های سال است که خود شهر اراک به شکل لاک پشتی رشد می کند اما بازار مسکن آن به سرعت نور افزایش می‌یابد، مشخص هم نیست ما خانواده هایی که مستاجر هستیم چه زمانی قرار است با این وضعیت مسکن صاحب خانه شویم.
به گزارش تسنیم، با توجه به اینکه مسکن به یک معضل مهم خانواده های اراک و یک دغدغه اصلی در اراک بدل شده خبرگزاری تسنیم استان مرکزی در پرونده "سقف بلند و گران خانه‌دار شدن" به بررسی وضعیت بازار مسکن در شهر اراک و اره‌های عبور از این معضل خواهد پرداخت.
انتهای پیام/711/