خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 23 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شناورهایی که تحریم‌ها را شکستند

مشرق | سیاسی | پنجشنبه، 09 اسفند 1403 - 14:52
ناو شهید رئیسعلی دلواری و شناورهای تندرو نیروی دریایی سپاه صبح امروز با حضور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رونمایی شدند.
شهيد،ناو،شناور،دريايي،انواع،سپاه،برد،حمل،سطح،مهدوي،قابليت،در ...

به گزارش مشرق، ناو شهید رئیسعلی دلواری و شناورهای تندرو نیروی دریایی سپاه صبح امروز با حضور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رونمایی شدند.
شناور شهید رئیسعلی دلواری از کلاس شهید حاج‌قاسم سلیمانی بوده و با بهینه‌سازی‌های انجام‌شده، توانایی حمل ۳ موشک‌انداز، بالگرد و تجهیز به موشک‌های با برد ۷۵۰ کیلومتری ساخت نیروی دریایی سپاه و موشک با برد ۳۰۰ کیلومتری ساخت وزارت دفاع را دارد.
این شناور با ۳۲ نات سرعت و برد عملیاتی ۵۰۰۰ مایل دریایی، قابلیت دریانوردی در شرایط سخت را داشته و همچنین تاب‌آوری بسیار خوبی دارد.
فرمانده کل سپاه سرلشکر حسین سلامی در خصوص توانمندی‌های منحصربه‌فرد ناو شهید رئیسعلی دلواری می‌گوید: «در نبردهای دریایی، عواملی مانند دقت، سرعت، برد تسلیحات و توانایی تغییر آرایش نظامی تعیین‌کننده هستند این ناو با قابلیت‌های پیشرفته‌ای که دارد، یک نمونه از پیشرفت‌های مهم نیروی دریایی سپاه محسوب می‌شود.»
البته در دو هفته اخیر نیز بزرگ‌ترین پروژه دریایی نظامی کشور یعنی ناو پهپادبر شهید بهمن باقری به نیروی دریایی سپاه الحاق شد.
ناو پهپادبری که بزرگ‌ترین پروژه دریایی نظامی کشور است
ناو شهید باقری با قابلیت حمل چندین اسکادران پروازی بدون سرنشین، نشست‌وبرخاست جنگنده‌های بدون سرنشین، حمل و به‌کارگیری انواع پهپادهای گشتی و رزمی، قابلیت به آب اندازی و از آب‌گیری انواع شناورهای رزمی سبک و تندرو و همچنین حمل و به‌کارگیری انواع بالگردهای رزمی و پشتیبانی، یک سکوی متحرک دریایی برای اجرای مأموریت‌های پهپادی و بالگردی در پهنه اقیانوس‌ها به شمار می‌رود.
این ناو باقدرت دریانوردی در دریا تا فورس ۹ (اقیانوس‌ها) و برد عملیاتی ۲۲ هزار مایل دریایی (فراساحل)، امکان حضور و اجرای عملیات را برای مدت یک سال بدون نیاز به سوخت‌گیری مجدد در آب‌های دوردست فراهم می‌کند.
ناو شهید باقری مجهز به جایگاه سوخت و سوخت‌گیری پهپادی، شناوری و بالگردی، سامانه‌های پدافندی هوایی برد کوتاه و متوسط، تجهیزات اشراف اطلاعاتی و برج مراقبت پرواز، امکانات حمل و به‌کارگیری انواع زیر سطحی‌های هدایت‌پذیر، قابلیت شناسایی انواع سیگنال الکترونیکی -جنگ الکترونیکی - سیگنیت کامل، توپ و سلاح‌های سطحی برد بلند، موشک‌های سطحی کروز برد بلند، امکان مقابله با انواع ریز پرنده و موشک‌های پدافند هوایی است.
ناو پهپادبر شهید باقری همچنین دارای امکانات بیمارستانی تخصصی شامل اتاق عمل، بخش مراقبت‌های ویژه CCU، رادیولوژی، دندانپزشکی و امکانات ورزشی شامل سالن ورزشی چندمنظوره، زمین چمن مصنوعی و سالن بدنسازی است.
البته نیروی دریایی سپاه در سال‌های اخیر نیز به ناوهای شهید مهدوی، شهید رودکی، شناور شهید سلیمانی و شناور شهید ابومهدی تجهیز شده‌ که هر یک دارای قابلیت‌های ویژه برای مقابله با دشمنان که در ادامه به آنها اشاره‌ای مختصر خواهیم کرد.
شهید مهدوی؛ ناو بالستیک‌زن سپاه
ناو شهید مهدوی یکی دیگر از ناوهای سپاه است به‌گونه‌ای می‌تواند انواع بالگرد، انواع پهپاد، شناورهای موشک‌انداز را حمل کند و درون خود انواع سامانه‌های موشکی، پدافندی و راداری را جای داده است.وزن این ناو بیش از ۲۱۰۰ تن و طول آن ۲۴۰ متر و عرض ۲۷ متر است، این ناو انواع رادارهای پیشرفته نظیر رادار سه‌بعدی، سامانه‌های موشکی، سطح به سطح، سطح به هوا و سامانه‌ سوم خرداد و سایر سامانه‌های مخابراتی پیشرفته را دارا است و در نوع خود از جمله ناوهای خاص کشور محسوب می‌شود.ناو شهید مهدوی به موشک‌های کروز ۳۰۰ تا ۷۵۰ کیلومتری و همچنین به پهپادهای عمودپرواز سپهر ۷ با مداومت پروازی ۸ ساعت و برد ۲۰۰ کیلومتر و همچنین پهپادهای انتحاری با برد ۱۳۰۰ کیلومتر مجهز شده است و می‌تواند ۵ بالگرد نیز با خود حمل کند.
شهید مهدوی؛ ناو بالستیک‌زن سپاه
ناو شهید مهدوی یکی دیگر از ناوهای سپاه است به‌گونه‌ای می‌تواند انواع بالگرد، انواع پهپاد، شناورهای موشک‌انداز را حمل کند و درون خود انواع سامانه‌های موشکی، پدافندی و راداری را جای داده است.
وزن این ناو بیش از ۲۱۰۰ تن و طول آن ۲۴۰ متر و عرض ۲۷ متر است، این ناو انواع رادارهای پیشرفته نظیر رادار سه‌بعدی، سامانه‌های موشکی، سطح به سطح، سطح به هوا و سامانه‌ سوم خرداد و سایر سامانه‌های مخابراتی پیشرفته را دارا است و در نوع خود از جمله ناوهای خاص کشور محسوب می‌شود.
ناو شهید مهدوی به موشک‌های کروز ۳۰۰ تا ۷۵۰ کیلومتری و همچنین به پهپادهای عمودپرواز سپهر ۷ با مداومت پروازی ۸ ساعت و برد ۲۰۰ کیلومتر و همچنین پهپادهای انتحاری با برد ۱۳۰۰ کیلومتر مجهز شده است و می‌تواند ۵ بالگرد نیز با خود حمل کند.
شناور شناساگریز سپاه چه ویژگی‌هایی دارد؟
شناور گشتی-رزمی شهید سلیمانی با طول ۶۷ متری دارای بدنه شناساگریز با سطح مقطع راداری بسیار پایین است که باتوجه‌به نوع طراحی، قابلیت دریانوردی و اجرای انواع عملیات در آب‌های دور را فراهم می‌کند.
این شناور از قابلیت مانور بسیار بالاتر و شعاع چرخش بسیار کمتری برخوردار است که این امر در اجرای تاکتیک‌های متنوع آفندی و پدافندی بسیار حائز اهمیت و مهم به شمار می‌رود.
قابلیت حمل و نشست‌وبرخاست بالگرد دریایی، حمل و به‌آب‌اندازی و از آب‌گیری انواع شناورهای تندروی تهاجمی و پهپاد عمودپرواز حین دریانوردی، بهره‌مندی از سامانه‌های بومی خود حفاظتی و تجهیزات ارتباطی و مخابراتی پیشرفته و مدرن از دیگر ویژگی‌های شناور گشتی رزمی شهید سلیمانی است.
شناور گشتی رزمی شهید سلیمانی در حوزه اشراف اطلاعاتی و شناسایی و پایش اهداف و ترددهای سطحی زیرسطحی و هوایی مجهز به پیشرفته‌ترین سامانه‌های کشف و آشکارسازی شنود راداری و مخابراتی و جنگ الکترونیک است.
ویژگی‌های منحصر به فرد شناور شهید ابومهدی
شناور شهید ابومهدی طول حدود ۴۸ متری و ارتفاع کلی ۱۲ متری دارد که به‌طور کلی مقیاس ۷۲ درصدی در طول بدنه را نشان می‌دهد.
این شناور از نظر طراحی از نوع دو بدنه (کاتاماران) است که پایداری بالاتری برای آن به ارمغان می‌آورد به‌طوری که این شناور امکان حضور در فورس دریای ۶ و اجرای عملیات در فورس ۵ را دارد.
شناور شهید ابومهدی دارای سه عرشه با مجموع ارتفاع ۱۲ متر از سطح دریا است.
در فضای این عرشه‌ها اتاق‌های فرماندهی و هدایت شناور، کنترل مأموریت تهاجمی و دفاعی و جنگ الکترونیک و رادار، محل استقرار خدمه و فضای پزشکی و تجهیزات کامل امدادی و محل نگهداری پهپادها و تسلیحات ذخیره قرار دارد.
این شناور دارای چهار موتور بوده که آن را به‌سرعت ۳۷ گره دریایی معادل ۶۸.۴۵ کیلومتر بر ساعت می‌رسانند، با مقدار ذخیره سوخت موجود در این شناور و حرکت در سرعت بهینه، شهید ابومهدی امکان دریانوردی تا ۲۰۰۰ مایل دریایی معادل ۳۷۰۰ کیلومتر یا ۱۴ روز دریانوردی مداوم را دارد.
قدرت دریایی ایران با توان تحریم‌شکنی به اوج رسید
کارشناسان دفاعی معتقدند که این شناورها توان نظارتی و عملیاتی ایران را در مناطق استراتژیک مانند خلیج‌فارس، دریای عمان و تنگه هرمز تقویت می‌کنند؛ همچنین الحاق این شناورها به ناوگان نیروی دریایی سپاه، گامی مهم در افزایش توان دفاعی و بازدارندگی جمهوری اسلامی در آب‌های دوردست و حفظ امنیت منافع ملی کشور است.فرمانده کل سپاه می‌گوید: «در دنیای امروز که دشمنان منطق سیاسی نمی‌فهمند، قوی‌بودن، معادل امن بوده است و توسعه قدرت دریایی ایران با توان تحریم‌شکنی به اوج رسیده است.»