لزوم توجه به محورهای مواصلاتی شمال استان اردبیل/جاده ایمن خواسته بهحق مردم
محورهای مواصلاتی استان و بهخصوص شمال استان بهدلیل وجود مراکز گردشگری و طبیعی و پرجمعیت بودن آنها جزو محورهای مواصلاتی پرتردد است که میطلبد مسؤولان نظارت و اهتمام ویژهای به آن داشته باشند.

محورهای مواصلاتی استان و بهخصوص شمال استان بهدلیل وجود مراکز گردشگری و طبیعی و پرجمعیت بودن آنها جزو محورهای مواصلاتی پرتردد است که میطلبد مسؤولان نظارت و اهتمام ویژهای به آن داشته باشند.
لزوم توجه به محورهای مواصلاتی شمال استان اردبیل/جاده ایمن خواسته بهحق مردم
خبرگزاری فارس ـ اردبیل؛ سرویس اجتماعی: سالهاست که محورهای مواصلاتی شمال استان شاهد بروز حوادث جادهای مختلفی بهخصوص در ایام پرتردد سال است که عوامل مختلفی از جمله نبود بزرگراه، نبود و یا کمبود علائم هشداردهنده و عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و سرعت مطمئنه توسط رانندگان در این تصادفات دخیل هستند.
محورهای مواصلاتی شمال استان بهدلیل وجود مراکز گردشگری و طبیعی و همینطور پرجمعیت بودن شهرهای واقع در این مسیر جزو پرترددترین محورهای استان اردبیل است که میطلبد مسؤولان نظارت و اهتمام ویژهای به آن داشته باشند.
وقوع سوانح رانندگی متعدد در جادههای اردبیل ـ پارس آباد و اردبیل ـ مشگین شهر که منجر به خسارات جانی و مالی میشود، ضرورت توجه به محورهای مواصلاتی را افزایش میدهد.
وجود جاده دوطرفه با تقاطعهای فراوان در طول مسیر عامل وقوع برخی از سوانح میشود اما ساخت بزرگراه در محورهای مواصلاتی استان که سالهاست مورد تاکید مردم و مسؤولان است در حد حرف باقی مانده و در عمل اقدام قابل قبولی صورت نگرفته است و کماکان شاهد تصادفات مختلف در جادههای مواصلاتی استان و بهخصوص جادههای شمال استان هستیم.
سرعت غیرمجاز اصلیترین عامل تصادفات
پلیس راه استان اردبیل سرعت بالای رانندگان در گذر از محورهای پرتردد شمال استان را یکی از اصلیترین عناصر بروز تصادفات منجر به فوت و مصدومیت اعلام کرده است.
تردد با سرعت غیرمجاز آن هم در جاده دو طرفه و پرتردد قطعا میتواند منجر به حوادث دلخراش و جبرانناپذیری شود اما در کنار رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و سرعت مطمئنه که قطعا بایستی توسط رانندگان رعایت شود، توجه و رسیدگی به وضعیت راههای مواصلاتی نیز باید در دستور کار مسؤولان قرار گیرد تا شاهد کاهش آسیبهای مختلف تصادفات باشیم.
ضروریترین نیاز استان اردبیل احداث بزرگراه
افزایش تصادفات منجر به فوت در محورهای شمال استان میطلبد که مسؤولان اهتمام بیشتری نسبت به احداث بزرگراه در محورهای مواصلاتی استان داشته باشند بهطوریکه این موضوع حداقلترین خواسته مردم شریف استان اردبیل در بحث حمل و نقل جادهای است.
هر چند در سالهای گذشته قسمتهای مختلفی از محورهای مواصلاتی شمال استان در دست عملیات احداث بزرگراه بوده اما قطعا افزایش بزرگراهها و سرعت در اجرایی کردن آن میتواند باعث کاهش حوادث رانندگی در سطح استان شود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل از شتاب اجرای عملیات بزرگراه اردبیل- مشگین شهر و اهر خبر داد که با بهرهبرداری از آن شاهد جاده ایمن و سالم و کاهش تصادفات جادهای در بخشی از استان خواهیم بود.
محبوب حیدری طول این پروژه را ۱۲۱ کیلومتر عنوان کرد که ۴۸ کیلومتر آن به بهرهبرداری رسیده و ۳۸ کیلومتر آن نیز در دست اجرا است.
وی با تاکید بر لزوم افزایش ۶۵۰ کیلومتر به بزرگراههای استان اردبیل گفت: بخشی از آن شامل محور اردبیل به سرچم با حدود ۱۸۰ کیلومتر، نیز تکمیل محور اردبیل- مشکینشهر با حدود۶۰ کیلومتر و محور نیر است.
اما وجود فرودگاه پارس آباد به عنوان تنها فرودگاه موجود در شمال استان و وعدههایی در خصوص ایجاد خط ریلی پارس آباد میتوانست مقداری از کمبودهای موجود در خصوص حمل و نقل جادهای را کاهش دهد.
فرودگاه پارس آباد مجددا تعطیل شد؛ خبری که چند روز پیش در رسانههای استان انعکاس یافت و خبر از تعطیلی این فرودگاه تا آبانماه سالجاری داد.
تعطیلی این فرودگاه در حالی اتفاق میافتد که چندی پیش نیز موقتا این فرودگاه تعطیل شده بود.
بزرگراه سه راه مشگینشهر تا سربند صاحب ردیف بودجه شد
صدیف بدری در خصوص روند جذب اعتبار برای احداث بزرگراه اردبیل ـ مغان گفت: در حال حاضر بزرگراهی حد فاصل اردبیل تا مشگینشهر در حال احداث است و یک بزرگراه دیگر از سه راه مشگین شهر تا سربند را در بر میگیرد که تا امسال ردیف بودجه نداشت، اما در بودجه سال ۹۸ صاحب اعتبار شد.
نماینده مردم اردبیل،نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: به لحاظ محدودیت منابع امسال شاهد عملیاتی شدن پروژه بزرگراه مشگین شهر ـ پارس آباد نخواهیم بود اما در سالهای آتی قطعا احداث این بزرگراه عملیاتی میشود که نقش بهسزایی را در کاهش سوانح رانندگی خواهد داشت.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه حجم تردد در محور اردبیل مغان بسیار بالا است و پس از بهرهبرداری از سد پایاب خدا آفرین حجم ترافیک این محور چندین برابر خواهد شد، فلذا نیاز ضروری است تا در اسرع وقت بزرگراه اردبیل ـ مغان تکمیل و تقدیم مردم منطقه شود.
بدری در خصوص بالا بودن آمار تصادفات رانندگی در استان اردبیل تاکید کرد: تلفات جادهای در استان اردبیل بسیار بالا بوده و در مقابل آمار بزرگراهی استان ما خیلی پایین است که این موضوع به خودی خود سبب افزایش سوانح جادهای میشود.
سخنگوی کمیسیون عمرانی مجلس شورای اسلامیبیان داشت: در دوسال گذشته اقدامات مفیدی برای اتصال بزرگراهی استان به مرکز کشور و سایر استانها و همچنین اتصال بزگراهی شهرستانها به مرکز استان انجام گرفته است.
بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل پروژه بزرگراه اردبیل مغان نیاز است
محبوب حیدری در خصوص تکمیل بزرگراه اردبیل ـ مغان اظهار کرد: تکمیل کامل بزرگراه اردبیل مغان نیازمند اعتباری بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان است که در حال حاضر اعتبارات اختصاص یافته کافی نبوده و با روند فعلی تکمیل این پروژه به تاخیر خواهد افتاد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل افزود: فاز اول پروژه مربوط به تکمیل بزرگراه اردبیل ـ مشگینشهر ـ اهر است که در حال حاضر اجرای بزرگراه اردبیل ـ مشگینشهر از سرعت مطلوبی برخوردار بوده و اعتبارات آن نیز نسبت به سال گذشته دو برابر شده و ماشینآلات راهسازی نیز با افزایش تعدادشان در محل مشغول عملیات هستند.
وی در خصوص تکمیل بزرگراه اردبیل ـ مشگینشهر گفت: مطابق برنامهریزی انجام گرفته و سرعت فعلی اجرای پروژه، انتظار داریم امسال ۲۰ کیلومتر از بزرگراه اردبیل ـ مشگینشهر آماده و به بهرهبرداری برسد.
حیدری تصریح کرد: ساخت بزرگراه اردبیل ـ مغان را طبق اولویتبندی انجام میدهیم و در حال حاضر با توجه به اینکه حجم ترافیک در حد فاصل پارس آباد تا سربند بیشتر است به همین دلیل ساخت بزرگراه در آن محدوده را با توان حداکثری پیش خواهیم برد.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، استان اردبیل با وجود محورهای مواصلاتی مهم و متعدد دارای بزرگراهها و جادههای ۴طرفه اندکی بوده که با توجه به اجرای برخی برنامهها نظیر زمستان بیدار و جشنوارههای مختلف در جهت جذب گردشگر به استان، ایجاد زیرساختهای لازم در اینخصوص ضروری بوده که نیازمند اهتمام تمامی دستگاههای مربوطه است.
گزارش: حامد قادری
انتهای پیام/۳۴۶۳/۱۱۸/خ