استاد اوسط رنگرز، سرمایهای که در سکوتی بیخبرانه درگذشت
استاد اوسط ابراهیمی، هنرمند پیشکسوت رشته رنگرزی سنتی، از سرمایههای عظیم و میراث معنوی ما بود که به آرامی و در سکوتی بیخبرانه از میان ما رفت و متاسفانه درباره اینگونه افراد، کمتر کسی چیزی مینویسد.
استاد اوسط ابراهیمی، هنرمند پیشکسوت رشته رنگرزی سنتی، از سرمایههای عظیم و میراث معنوی ما بود که به آرامی و در سکوتی بیخبرانه از میان ما رفت و متاسفانه درباره اینگونه افراد، کمتر کسی چیزی مینویسد.
به گزارش ایسنا، اوسط ابراهیمی که در بازار قدیمی شهر سنندج، مشهور به استاد اوسط رنگرز بود، خود از شاگردان استادکاران مشهور سنندج آقایان «فرج» و «دانه» کلیمی (موسایی) بود که فرشهای مشهور و زیبای سنندج (قالی و گلیم) در آن دوران، حاصل مهارت و خلاقیت آنها در تولید رنگهای طبیعی و زیبا و در نهایت تبدیل آن به فرش سنه توسط دیگر هنرمندان سنندجی بود.
زندهیاد ابراهیمی یکی از خوانندههای قدیمی همدوران، آقای حسن کامکار نیز بود که در آن زمان در رادیو سنندج خوانندگی کرده و صدای آنها از طریق بی سیم به شنوندگان منتقل میشد.
سبک خوانندگی ایشان، همانند علی اصغر کردستانی، هنرمند نامی کُرد بود که نگارنده خود در دهههای هفتاد برای مدت کوتاهی که در بازار فرش سنندج فعالیت داشتم چند بار افتخار شنیدن آواز آن برزگوار آن هم در محیطی کاملاً سنتی در کارگاه سنتی رنگرزی آن مرحوم واقع در میدان آصف در هنگام رنگرزی نصیبم شد.
استاد شجریان که در ابتدای دهه هفتاد برای اجرای کنسرت موسیقی سنتی به سنندج آمده بود، طی بازدیدی که از بازار قدیمی سنندج داشت به خاطر اصالت صدا و موسیقی که استاد اوسط ابراهیمی داشت با ایشان در محل کارگاه دیداری داشت و در مورد موسیقی پیشینیان کردستان و به ویژه سبک استاد علی اصغر کردستانی که فقط اساتیدی همچون آن مرحوم بر ان سبک اشراف داشت صحبتهایی با ایشان داشت که این بازدید برای استاد تراز اول موسیقی سنتی کشور که به دنبال گنج نهفته در درون این عزیران بود، در نوع خود کم نظیر است.
همچنین مرحوم اوسط ابراهیمی یکی از ورزشکاران باستانی کار همدوره پهلوان نامی کردستان مرحوم عزیزخان رحمانی بوده که در آلبوم عکسهای قدیمی ایشان، تصاویر مربوط به فعالیت در این ورزش در کنار پیشکسوتان زورخانه سنندج نیز دیده میشود.
همسایگان آن مرحوم در بازار سنندج به علت احترام و حُسن رفتار و … به ایشان "کاکه" میگفتند که حاکی از بزرگی آن مرحوم از لحاظ اخلاق و نیز سن و سال بود.
سبک زندگی ایشان، به لحاظ سلامت در گفتار و کردار و حتی نحوه صحیح تغذیه و خوراک زبانزد مردم و همسایگان بود تا جایی که آن مرحوم تا سن ۹۲ سالگی عمر همراه با فیض و برکت و سلامتی را به پایان رساند.
فرشید ابراهیمی، سرپرست گروه هلپرکی خان سنندج فرزند کوچکتر آن مرحوم است که در حال حاضر در کنار برادر ارشد خود (فرزاد ابراهیمی، از معلمان و مدرسان رشته تاریخ) همچنان به این حرفه قدیمی یعنی رنگرزی سنتی در کارگاه قدیمی پدر، این هنر سنتی را تاکنون زنده و پابرجا نگه داشتهاند.
در نمایشگاه عکس مشاهیر و پیشکسوتان شهر سنندج (که عمدتاً از دنیا رفته بودند) و ششم اردیبهشت ماه امسال به مناسبت روز سنندج به مدت یک هفته دایر بود، عکس استاد ابراهیمی نیز به نمایش گذاشته شده بود که از حُسن روزگار، علیرغم کسالت و کهولت توانست از این نمایشگاه بازدید کند و حضور ایشان در کنار عکس خود، بسیار اتفاق کم نظیری بود.
نکته قابل تأمل، در زندگی مرحوم اوسط ابراهیمی خدمت بی وقفه فرزند ارشد ایشان، فرزاد ابراهیمی است که در دو دهه اخیر با عشق و علاقه خاص به مراقبت و پرستاری از پدر تا آخرین لحظه زندگی ایشان نمود که در دنیای ارتباطات امروزی، بسیار حائز اهمیت است.
استاد اوسط ابراهیمی از هنرمندان پیشکسوت رشته رنگرزی سنتی، روز پنجشنبه (ششم تیرماه ۹۸) در سن ۹۲ سالگی در شهر سنندج دار فانی را وداع گفت.
یادداشت از: آوات مکاری، کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان
انتهای پیام